Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright Stefan Schmitz


Itävalta HAFLINGER

Haflinger eli haflinginhevonen on kotoisin Itävallasta. Se on saanut nimensä eteläisen Tirolin Haflingin kylästä, jonka ympäristössä rotua kasvatettiin jo satoja vuosia sitten. Kylän asukkaiden uskotaan polveutuvan itä-gooteista, jotka karkotettiin Italiasta 500-luvulla. He toivat mukanaan pieniä, mahdollisesti arabisukuisia sotahevosiaan, joita alettiin risteyttää paikallisen vuoristoponien kanssa. Rotu on suosittu kaikkialla maailmassa. Britanniassa se luetaan poneihin, meillä hevosiin. Haflinger polveutuu paikallisista vuoristohevosista ja poneista, joita risteytettiin arabianhevosten kanssa.

Rodun tunnusmerkit

Haflingerin väri on sen selkeimpiä tunnusmerkkejä. Haflingerit ovat rautiaita, joiden sävy vaihtelee voikosta suklaanruskeaan ja niillä kaikilla on vaaleat jouhet.

Vuosien sisäsiitos on johtanut harvinaisen yhtenäiseen rotuun, jonka ominaispiirteet ovat hyvin selkeitä: pieni koko, voimakas rakenne, kestävyys ja vuoristoroduille tyypillinen varmajalkaisuus. Arabialainen verenperintö näkyy energisinä ja irtonaisina liikkeinä. Haflingerit elävät hyvin iäkkäiksi.

Haflingerin rakenteen piirteitä ovat pieni pää, älykäs ilme, isot silmät, pienet korvat ja hieman kyömy sivukuva, voimakas kaula, loivat lavat, vahva, syvä runko, melko pitkä selkä ja lihaksikkaat lautaset, voimakas takaosa, vahvat jalat ja erinomaiset kaviot.

Haflingerin tunnettu erityispiirre on sen ihastuttavan taipuisa luonne. Sen olemus on ystävällinen ja se on vähään tyytyvä, joten se on erinomainen perhehevonen.
Käyttö

Hyväluonteinen haflinger on ihanteellinen yleisratsu ja vaunuhevonen. Aiemmin, ennen traktoreita, haflingerit olivat suosittuja maataloudessa ja kuormajuhtina. Nykypäivänä ne ovat enimmäkseen harrastuskäytössä. Vaellusratsuina vaikeissakin maastoissa haflingerit loistavat parhaimmillaan niin aikuisten kuin lastenkin alla.

Haflingereita maailmalla

Rodun edustajia on viety moniin Euroopan maihin. Erityisen suosittuja ne ovat Saksassa ja Sveitsissä. Haflingereita on myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa. 2000-luvun alkupuolella koko maailmassa oli 250 000 haflingeria.
Haflinger
Haflinger

TNT Equestrian Center, Ohio, USA - 11.6.2009.
Haflinger
Haflingerit paraatiratsuina

Merano, Italia - 3.4.2009.
Haflinger
Haflinger

TNT Equestrian Center, Ohio, USA.
Sandra ja Nino
Sandra ja Nino
Sandra ja Nino - Haflingertamma Sandra Nino-varsansa kanssa - Bavaria, Saksa - 2.5.2009.
All rights reserved
*Kuvat yllä Copyright - All rights reserved: © Claude@Munich - Used with permission.
Leo ja Tempo
Leo ja Tempo - Leo on tyttö ja Tempo on haflinger
Tunturisuden sivut
Haflingerratsukot paraatissa - Merano, Italia
*** tunturisusi.com linkit ***