Tunturisuden sivut
Kesän harjauksia
Villihevonen Kesän harjauksia

Ei vain hevosia, vaan kaikkia muitakin eläimiä harjataan. Kuvassa harjataan Disneyn eläintarhan eläimiä.
Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä vasemmalla - Copyright © Samuel King Jr
*Kuva ylinnä oikealla - Copyright © Irish Typepad
*Kuva yllä - Copyright © Rain0975
HEVOSEN HARJAUS

Harjaaminen on tärkeä osa hevosen päivittäistä hoitoa eikä vain siksi, että hevonen näyttäisi kauniilta. Vielä tärkeämpää on se, että voit tarkistaa, onko laitumella olleella hevosella ruhjeita tai muita vaivoja. Tallihevonen, joka ei voi piehtaroida ja hangata itseään samoin kuin ulkosalla, tarvitsee päivittäistä harjausta, jotta sen iho ja karvapeite pysyisivät kunnossa. Perusteellinen puhdistus tehdään mieluiten heti ratsastuksen jälkeen, kun hevonen on vielä lämmin. Ihohuokoset ovat silloin avoinna, jolloin lian sekä rasvan poistaminen karvapeitteestä onnistuu parhaiten. Turvallisuussyistä hevonen sidotaan kiinni puhdistuksen ajaksi. Hevosta sidottaessa käytetään aina vetosolmua, jonka saa helposti auki, jos hevonen pelästyy.

Harjaus tehdään ulkona sään salliessa. Puhdistaminen tallissa ei ole suositeltavaa, sillä pöly jää siellä leijailemaan pitkäksi ajaksi. Tallin pihassa harjattaessa hevonen kiinnitetään tarkoitukseen suunniteltuun puomiin tai seinässä olevaan renkaaseen.

Hevosen harjaus


*ClipArt Copyright ClipartHeaven.com

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright jimmedia
Hevosharja
Hevosen harjaus
Villihevonen Harjausohjeita

Hevosen vartalo harjataan isolla puhdistusharjalla. Puhdistus aloitetaan kaulasta, josta siirrytään lapoihin ja etujalkoihin, vartaloa pitkin takaosaan ja lopuksi takajalkoihin. Harjaus tapahtuu voimakkain, pitkin vedoin - tai pikemminkin työnnöin. Muutaman vedon jälkeen harja puhdistetaan toisessa kädessä pidettävään sukaan, jotta likaa ei vain siirreltäisi edestakaisin. Harjatessa pitää varoa satuttamasta luisia kohtia, erityisesti päätä ja lonkkakyhmyjä. Lannetta tulisi harjata melko varovaisesti, koska lyönti tälle alueelle voi vahingoittaa munuaisia.
Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva - Bend-hevosta harjataan ennen ratsastusta - Chugiak, Alaska - Copyright © Denny Gill
Photo used with permission.


Pehmeähköllä puhdistusharjalla harjataan myös hevosen pää. Harja ja häntä harjataan varovasti puhdistusharjalla - jouhia ei saa repiä. Häntä otetaan vasempaan käteen ja jouhista harjataan kerrallaan pieni osa.

Perinpohjainen harjaus kestää puolesta tunnista tuntiin, riippuen sekä hevosen likaisuudesta että harjaajan tarmokkuudesta. Ennen ratsastusta tapahtuvan harjauksen tarkoituksena on lähinnä vain hevosen karvapeitteeseen tarttuneen lian poistaminen ja hevosen ulkoinen siistiminen. Tällainen pikaharjaus kestää vain lyhyemmän ajan.
Hevosen harjaus
Villihevonen Victorya harjataan - Michigan, USA Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Paula Ruter
Hevosen harjaus
Hevosen harjauksia Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Irish Typepad
Hevosen harjaus
Villihevonen Hevosen harjaus - Harjaaja on Bianca Evans - Englanti - 15.8.2010 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Michael H Davies (michaelhdavies.com)
Hännän harjaus
Villihevonen Hevosen harjausta - Hevosen häntäjouhetkin harjataan pesun jälkeen suoriksi - Virginia, USA Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright J.E. Fee
Hevosen harjaus
Villihevonen Hevosta harjataan - Joukolla ponileirillä Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Kaitlin
*** tunturisusi.com linkit ***