Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä islanninhevosia Islannissa syyskuussa 2015.

Islanti ISLANNINHEVONEN

Islanninhevonen on eräs maailman vanhimmista hevosroduista. Islannissa tätä rotua on jalostettu jo liki tuhat vuotta. Rodun puhtaus on pysynyt ja erityisen taattu, koska Islantiin ei ole saanut - eikä nykyisinkään saa, tuoda muualta laisinkaan hevosia. Islanninhevonen oli satojen vuosien ajan islantilaisten ainoa kulkuväline ja lisäksi elintärkeä maataloustöissä.

Islanninhevosen esi-isät tulivat Islantiin norjalaisten, sekä skottien ja irlantilaisten mukana jo 800-luvulla. Nämä hevoset olivat vankkatekoisia hevosia, jotka sopeutuivat hyvin saarivaltion ankaraan ilmastoon. Myöhemmin islanninhevosia yritettiin risteyttää itämaisten hevosten kanssa, kuitenkin kehnoin tuloksin. Jälkeläiset olivat niin huonoja, että Islannin parlamentti kielsi hevosten tuonnin maahan jo vuonna 930. Näin ollen saarelle ei ole tuotu muita hevosia hyvin pitkään aikaan.

Villihevonen Pieni ja sitkeä

Islanninhevonen on voimakas, poikkeuksellisen sitkeä, pieni hevonen, joka voi elää ulkona ympäri vuoden. Vaikka tämä hevonen on korkeudeltaan vain noin 130 cm, islantilaiset itse eivät koskaan sano hevostaan poniksi.

Islanninhevoset ovat myös hyviä uimareita. Ne ylittävät vaivatta vuolasvirtaisiakin jokia. Ratsuina ne myös kantavat varmasti ja vakaasti täysikasvuisia miehiäkin hyvin vaikeakulkuisissa maastoissa, esimerkiksi jokasyksyisessä lampaanerotuksessa. Islanninhevoset ovat väsymättä kantaneet ihmisiä pitkin louhikkoista maaseutua, poikki laavakenttien ja nopeasti virtaavien jokien ja vetäneet myös heidän rattaitaan.

Arabianhevonen Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright - © Alan Krakauer
*Kuva oikealla Copyright - Photo courtesy © Yoann Lambert
Islanninhevonen
Islanninhevonen
Villihevonen Rodun tunnusmerkkejä

Islanninhevonen on luonteeltaan itsenäinen, mutta kiltti - rohkea ja eteenpyrkivä. Sen tulisi olla helposti ratsastettava ja selväpäinen. Ratsastettaessa se parhaimmillaan liikkuu ryhdikkäästi ja hyvässä muodossa. Islanninhevosen kotiinpaluuvietti on erittäin pitkälle kehittynyt - se löytää kotitalliin taikka -laitumelle satojen kilometrien päästä. Vuosittaisen lampaanerotuksen jälkeen on ollut tapana usein päästää islanninhevoset irti, jolloin ne hakeutuvat itsekseen kotiin.

 • Säkä 120-150 cm, keskimäärin noin 135 cm - säkä on pitkä ja kookas.
 • Hallakko ja rautias ovat yleisimmät värit, mutta kaikkia värejä esiintyy. Tummanrautiaalla on usein liinaharja ja -häntä.
 • Suhteellisen suuri, hienopiirteinen pää.
 • Paksu pään ja kaulan liittymäkohta.
 • Lyhyt, lihaksikas kaula.
 • Pitkät, pystyhköt lavat.
 • Syvä ja vahva runko.
 • Keskipituinen selkä ja vahva takaosa.
 • Jalat ovat hyvin vahvat, kaviot kovat eikä jalkavikoja yleensä esiinny.
 • Karva on paksu ja säänkestävä - jouhet tuuheat.
 • Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva yllä - islanninhevosia Islannissa syyskuussa 2015 - Copyright © Alan Krakauer


  Islanninhevosen askellajeja

  Normaalien käynnin, ravin ja laukan lisäksi islanninhevosella on kaksi ylimääräistä, erittäin arvostettua askellajia. Töltti on nelitahtinen, pehmeä ravin ja käynnin välimuoto. Liitopassi on nopea kaksitahtinen askellaji, jossa saman puolen jalkapari käy maassa yhtä aikaa. Askelten välillä on selvä liitovaihe, jonka aikana yksikään jalka ei ole maassa. Passi vaatii hevoselta ja ratsastajalta paljon taitoa ja kokemusta. Kaikkien islanninhevosen askellajien tulisi olla joustavia ja matkaavoittavia.
  Islanninhevoset
  Villihevonen Islanninhevonen nykyään

  Islannissa näitä hevosia käytetään yhä käytännön töissä, lammaslaumojen kokoamiseen ylängöillä. Ja tuhannet ihmiset harrastavat islanninhevosilla ratsastusvaelluksia, jäätikköratsastusta sekä töltti- ja passikilpailuja eli askellajiratsastusta. Islanninhevosia käytetään myös perhe- ja terapiahevosina. Islanninhevosella voi ajaa, hypätä esteitä, vikeltää ja harrastaa esimerkiksi koulu- tai lännenratsastusta. Jonkin verran islanninhevosia käytetään myös lihantuotantoon.
  Villihevonen Islanninhevoset - Islanti - 14.6.2009

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright úlfhams_víkingur
  Tunturisuden sivut
  Ratsastaja Islanninhevosratsukoita Islannissa heinäkuussa 2015 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva - Copyright © Flickr/Claire Cox
  Islanninhevonen
  Villihevonen Oritappelut kansanhuvina

  Oritappelut olivat ennen vanhaan suosittua kansanhuvia Islannissa. Niiden perusteella valittiin parhaat eläimet siitokseen. Tappelussa käytettiin hyväksi oriiden viettiä taistella tamman suosiosta. Kaksi oria asetettiin vastakkain ja usutettiin yhteen piikkiseipäillä ärsyttäen. Tappelut olivat niin rajuja ja vaarallisia, että oriiden käsittelijät usein haavoittuivat tai saivat jopa surmansa.

  Linkki

 • Suomen Islanninhevosyhdistys ry (SIHY)

  Vuonna 1982 perustettu kansainvälisen islanninhevosjärjestö FEIF:n (International Federation of Icelandic Horse Associations), Suomen Ratsastajainliiton ja Suomen Hippoksen jäsenyhdistys. Yhdistys järjestää muun muassa islanninhevosten mestaruuskilpailut, jalostusnäyttelyn sekä islanninhevostuomari- ja -ohjaajakoulutusta.

  Arabianhevonen All rights reserved
  *Kuva islanninhevosesta vasemmalla Copyright - All rights reserved: © Eric the Nýbúi - Used with permission.


  Islanninhevonen

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva yllä - islanninhevonen Islannissa syyskuussa 2015 - Copyright © Alan Krakauer
 • Islanninhevonen
  Villihevonen Islanninhevonen - Islanti - syksy 2015.

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva yllä Copyright © Alan Krakauer
  *Kuva oikealla, Reykjavik, Islanti - 18.3.2007 - Copyright Gúnna
  Islanninhevoset
  Islanninhevoset
  Arabianhevonen Laumaelämää

  Islanninhevoset elävät saarellaan puolivilleinä laumoina. Ne ovat hyvin sopeutuneet Islannin karuihin olosuhteisiin ja selviytyvät ankaristakin talvista. Ne voivat elää ulkona ympäri vuoden. Suurissa lumoissa kasvaessaan islanninhevoset jo varsoina, toisten varsojen kanssa oppivat hyville tavoille.

  Islanninhevosta ei koskaan pidetä yksin. Muunrotuiset hevoset saattavat joskus sopeutua yksinoloon, mutta laumassa kasvaneelle sosiaaliselle islanninhevoselle yksinolo on suoranaista kärsimystä. Mieluisin toveri islanninhevoselle on toinen islanninhevonen, mutta muutkin hevoset ja ponit käyvät seuraksi. Mieluiten islanninhevonen elää laumassa.
  Villihevonen Islanninhevoset - Islanti - 14.6.2009

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright úlfhams_víkingur
  Islanninhevonen
  Villihevonen Islanninhevonen - 15.3.2009 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Tanja Rott
  Islanninhevoset
  Villihevonen Islanninhevoset - Islanti - 5.4.2010 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Total PodCastrophe
  Islanninhevonen
  Villihevonen Islanninhevonen - Islanti - 8.4.2010 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Ingvar Sverrisson
  Islanninhevosratsukot
  Villihevonen Islanninhevosratsukot - Islanti - 1.2.2009 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Ómar Runólfsson
  *** tunturisusi.com linkit ***