Tunturisuden sivut
HEVOSET KESÄLLÄPerhonen

Kesäisin harrastetaan vilkkaasti hevosten ja ponien kanssa. Kaikkien hevosten pitäisi saada kaiken hyörinän ohessa olla muutama viikko vapaana kesälaitumella. Terve hevonen ei yleensä lepokaudellakaan menetä kuntoaan kovin nopeasti, ja sen voi mainiosti päästää laitumelle kuukaudeksi tai kahdeksi.

Jos vain käytännössä on mahdollista, hevonen kannattaa totuttaa laidunkauteen, niin että se olisi jonkin aikaa ennen laitumelle pääsyä päivät syömässä ulkona ruohoa ja yöt tallissa. Ruoho on erittäin ravinteikasta ja hevosen voi olla hyvä totuttautua siihen asteittain.

Laidunkausi kestää yleensä toukokuusta elo-syyskuuhun. Jos ei ole käytettävissä omia laitumia, voi hevosensa viedä muualle hyvin hoidetulle laitumelle, kunhan vain saa sellaisen järjestetyksi. Tällöin hevosen omistajan täytyy olla valmiina viemään hevosensa laitumelle sovittuna päivänä, jolloin kaikki hevoset päästetään laitumelle. On hyvin tärkeää, että kaikki hevoset päästetään laitumelle samanaikaisesti, niin että ne voivat selvittää keskinäiset arvojärjestyksensä. Jos hevoset ovat toisilleen vieraita, tulee takajalan kengät ottaa pois.
Hevosia Suomen suvessa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jari Schroderus


Laitumella täytyy käydä päivittäin tarkastamassa, että kaikki hevoset ovat kunnossa ja terveitä. Hevostaan voi pitää ihan hyvin yötä päivää laitumella tai tarhassa, vaikka sillä ratsastaisikin päivittäin. Jos lähistöllä ei ole tallia, on mahdollista pystyttää myös valmiita, katollisia ja siirrettäviä irtokarsinoita.
Kumpuilevia metsäniittyjä ja latoja

Hevoset, joilla on hyvänlaatuiset kaviot, voivat olla laitumella kokonaan kengättä. Hevonen tarvitsee 1-2 hehtaaria laidunta, sillä se liikkuu paljon ja talloo osan ruohoista jalkoihinsa. Parhaimpia hevoslaitumia ovat kumpuilevat metsäniityt, joilla on matala kasvusto. Jos laitumella ei ole puita, tarvitaan lato, johon hevoset pääsevät kunnollisen varjon antavaan suojaan auringolta.

Kesähevosia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/William Beem
*Kuva - Copyright © Website/William Beem
Kesän kauneus
Kuva ratsastajatytöstä  Utahin auringon heleydessä, Copyright Shelley Kay
Kesän kauneus
Kesäratsukot
All rights reserved
*Kuvat yllä - Copyright Shelley Kay
Photos used with permission.
Kesähevonen
Kesäratsastus
Kesäratsastus
*** tunturisusi.com linkit ***