Tunturisuden sivut


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä Copyright © Smudge 9000


Puola KONIK

Konik on vanha, puolalainen poni-hevosrotu, jonka uskotaan polveutuvan tarpaanista. Rotu on varsin harvinainen, Puolassa elää noin 600 lisääntymisikäistä yksilöä.

Konik on yhdistelmä pientä hevosta ja kuin puolivilliä ponia. Joissakin lähteissä konikia pidetään hevosrotuna, toisissa ponina. Ponikokoisia hevosia rekisteröidään moneen eri ryhmään. Suomessa konikit - kuten myös puhtaat huzulit, haflingerit ja eestinhevoset kuuluvat kylmäverisiin. Kaikkien nykyhevosten juuret ovat ponikokoiset, sillä kesyhevosen säkäkorkeus alkoi kasvaa vähitellen vasta keskiajalla ja se on kohonnut voimakkaimmin vasta viimeisten parin vuosisadan aikana.
Ominaisuuksia

Konikilla on säkäkorkeutta 130 - 140 cm ja sen yleisin väri on hiirakko. Konikeilla on useimmiten selässään tumma siima ja jaloissa seepraraitoja. Konikit muistuttavat ulkonäöltään enemmän pientä, raskastekoista hevosta kuin ponia. Silti konik on kooltaan ponikokoa ja konik tarkoittaakin puolan kielessä pientä hevosta. Konikilla on iso, suorakulmainen pää ja lyhyt, vahva kaula. Pysty lapa. Ei erottuva säkä. Syvä, leveä ja sopusuhtainen runko. Selkä on leveä ja lyhyt. Vahvat jalat ja lihaksikas takaosa. Luonne on itsevarma, hillitty, hyväluontoinen ja työintoinen. Askeleet ovat lyhyet.

Puolassa konikit ovat toimineet satojen vuosien ajan työhevosina, maatalouden yleishevosina. Pienestä koostaan huolimatta konikit ovat sitkeitä ja vahvoja. Huonoihin elinoloihin tottuneina konikit tulevat toimeen niukallakin rehulla, vaikka huonoja oloja ja niukan rehun ruokataloutta ei toki voi pitää suotavana yhdellekään hevoselle, jos parempaa on vain mahdollista tarjota.

Konikeita on myös Suomessa ja meillä niitä käytetään ratsastuksessa. Kiltteinä konikit soveltuvat hyvin ratsastuksen opetteluun ja niillä voivat ratsastaa myös aikuiset.

Lähteet
Hevosmaailma.net
Hevoset ja Ratsastus 1/2008: Ponin&hevosen rajoilla
Koniktroikka
Konik Konik
Konik Konik
Konik Konik
Konikit Hollannissa

Konikit, kuvissa yllä, elävät Hollannissa, Oostvaardersplassen luonnonpuistossa. Alueen pinta-ala on 56 neliökilometriä. Tässä puistossa elää konikien ohella monia isoja nisäkkäitä, kuten visenttejä, saksanhirviä ja villisikoja.
*** tunturisusi.com linkit ***