Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright BiteYourBum.Com Photography


Britannia NEWFORESTINPONI Englanti

Jo vuosisatojen ajat ovat ponit vaeltaneet vapaina New Forestin laajoissa metsissä Englannissa, Hampshiren kreivikunnassa. Kaikkien muiden brittiponien tapaan newforestinponitkin ovat laajentaneet elinpiiriään, ja rotua kasvatetaan nykyisin yksityisissä siittoloissa kaikkialla maailmassa. Suomessakin on 1200 rekisteröityä newforestinponia ja varsoja syntyy vuosittain 50 - 60.

Olemus

Newforestinponien korkeus vaihtelee suuresti. Niinpä newforestinponia voisikin luulla milloin walesinponiksi, connemaranponiksi tai jopa englantilaisen täysverisen ja ponin risteytykseksi, sillä usein siinä ilmentyy monelle rodulle yhteisiä piirteitä.

Newforestinponit vaeltavat edelleen

Nykyisinkin New Forestin metsissä vaeltelee vapaina newforestinponilaumoja. Ne ovat ponien laidunalueita omistavien kansalaisten yksityisessä omistuksessa. Liiat ponit myydään jokavuotisella huutokaupalla.

Ponien elämä metsissä, ponirotuun katsomatta, saattaa olla hyvin rankkaa. Ruokaa on usein vähän ja sen laatukin on heikko.

Newforestinponit ovat suosittuja

Newforestinponit ovat hyvin suosittuja myös Iso-Britannian ulkopuolella ja niitä onkin viety Euroopan ohessa myös Uuteen-Seelantiin, Australiaan ja Pohjois-Amerikkaan.
Newforestinponit

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jim Champion


Käyttö

Newforestinponi sopii monille ja täyttää vaatimukset niin perheen monitoimiponina kuin kilpailevan ratsastajan kumppaninakin. Kaikki newforestinponit ovat, kokoon katsomatta, ketteriä. Ne ovat hyviä hyppäämään. Kestävinä ne ovat oivia matkaratsastuksessa. Kaiken lisäksi ne ovat liikkeiltään kouluratsuksi ja valjakkoajoonkin mitä sopivimpia. Lasten kisaponeina newforestinponit ovat myös hyvin suosittuja.
Rodun tunnusmerkkejä

Newforestinponi on kestävä, vankkarakenteinen ja varmajalkainen ja sillä on suorat, irtonaiset ja energiset liikkeet. Hyväluonteisia poneja on helppo kouluttaa.

 • Korkeus 136 - 145 cm.
 • Pää on melko iso ja kaula lyhyehkö.
 • Loivat lavat.
 • Syvä runko.
 • Voimakas takaosa.
 • Suorat ja hyväluustoiset jalat.
 • Kovat ja pyöreämuotoiset kaviot.

  Newforestinponin historia

  New Forestissa, Etelä-Englannissa tiedetään olleen vapaina eläviä hevosia jo kuningas Knuut Suuren (995-1035) hallituskaudella.

  Vuonna 1765 paikallinen maanviljelijä toi New Forestiin englantilaisen täysiverioriin Marsken, tarkoituksenaan antaa sen astua paikallisia tammoja. Sillä on ollut suurin vaikutus New Forestin metsissä eläneeseen ponikantaan. Tammat synnyttivät entistä suurempia ja jalompia varsoja. Ponirodun kehittämisessä on tämän jälkeen käytetty useampia hevosrotuja - arabianhevosia, berberihevosia, dalesinponeja, fellponeja, dartmoorinponeja ja exmoorinponeja.

  Suomen New Forest -poniyhdistys

  Suomen New Forest -poniyhdistys ry. on vuonna 1990 perustettu rotujärjestö. Yhdistys toimii linkkinä rodun kasvattajien, harrastajien ja rodusta vielä haaveilevien välillä.

  Tunturisusi Suomen New Forest -poniyhdistys
 • Newforestinponit
  Newforestinponit - Hampshire, Englanti
  Newforestinponivarsa
  Newforestinponivarsa - Hampshire, Englanti
  Newforestinponit
  Newforestinponi
  Newforestinponi
  Newforestinponi - Hampshire, Englanti
  *** tunturisusi.com linkit ***