Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla Copyright Tom Hart
*Kuva yllä oikealla Copyright Rover_Thor


Yhdysvallat USA PAINT - AMERICAN PAINT HORSE

Kaikkialla maailmassa esiintyy kirjavia hevosia, vaikka niitä onkin pidetty aina lähinnä Pohjois-Amerikan intiaanien ja cowboyden ratsuina. Paintit ovat väritykseltään ja kuvioinniltaan läikikkäitä, kirjavia eli tarkemmin, lehmänkirjavia - erotuksena tiikerinkirjavista, kuten appaloosista. Lehmänkirjava hevonen on osittain tai miltei kokonaan valkoinen. Nämä kirjavan hevosen valkoiset kuviot ovat nähtävissä jo varsan syntyessä, - toisin kuin kimous ja jotkin tiikerinkirjavuuden tyypit. Kirjavuuskuvioita on useita, ja osa niistä on Yhdysvalloissa jo pitkään eroteltu toisistaan. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan eri kuviot aiheutuvat eri geeneistä. Hevosyksilöllä voi olla yhtäaikaisesti useita kirjavuusgeenejä, jolloin se on ulkonäöltään kuvioiden yhdistelmä.

Amerikassa tällainen lehmänkirjava hevonen rekisteröidään joko pintona taikka paintina, riippuen erilaisista määrittelyperusteista.

Paintin historiaa

Amerikan paintien esi-isiä ovat espanjalaisten jo 1500-luvulla mukanaan Uuteen maailmaan tuomat hevoset. Näitä hevosia laskettiin eri syistä vapauteen, niitä karkailikin ja intiaanit ryöstelivät niitä. Näin syntyivät villit mustangilaumat, joissa oli mukana myös lehmänkirjavia andalusianhevosten jälkeläisiä. Näin nämä lehmänkirjavat hevoset joutuivat intiaanien haltuun.

Erityisesti esimerkiksi comanche-intiaanit mieltyivät juuri lehmänkirjaviin hevosiin ja aloittivat niiden kasvatuksen. Comanchet, joita asiantuntijat pitävät tasonkojen erinomaisimpina hevosmiehinä, suosivat voimakkaan, räikeän värisiä hevosia, joita kuului heidän valtaviin hevoslaumoihinsa. Todisteet näiden hevosten suosimisesta tulevat esille buffalonnahkaisissa vaatteissa, joihin oli maalattu läikikkäiden hevosten kuvia. Toki myös karjapaimenet mieltyivät lehmänkirjaviin hevosiin ja halusivat niitä ratsuikseen.

Alussa oli siten olemassa vain tietty villiintyneiden hevosten, mustangien väri- ja kuviotyyppi, josta sittemmin on kehittynyt rotu nimeltänsä paint. 1960-luvun alussa perustettiin ensimmäinen paint-yhdistys, American Paint Stock Horse Association.
Paint

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Carrot Mama


Käyttö

Paintit ovat hyvin suosittuja lännenratsastuksessa. Tyypillisesti tämän rodun edustaja on ilmeeltään ja rakenteeltaan karjahevosen tyyppinen - erinomainen yleisratsu, joka näyttää vankalta ja hyvin sopusuhtaiselta.

Yhdysvallat USA Lännen hevosia

 • Yhdysvaltain hevosia
 • Cowboyt
 • Lännenratsastus - Western riding
 • Rodeo
 • Tynnyripujottelu - Barrel racing
 • Intiaanit
 • Amerikanratsuhevonen
 • Appaloosa
 • Appaloosakuvia
 • Mustangi
 • Paint
 • Palomino
 • Pinto
 • Quarterhevonen
 • Tennesseenwalker
 • Painthevosten värit

  Jokaisella paint-hevosella on oma ainutlaatuinen yhdistelmänsä valkoista ja mitä tahansa muuta hevosmaailmassa esiintyvää väriä. Jokainen väri kuuluu toiseen kahdesta perusväriperheestä: punaiseen tai mustaan. Yleisimmät paint-hevosten värit ovat mustan-, ruunikon ja rautiaankirjavat. Harvinaisempia ovat diluutiogeenien haalistamat väritykset kuten voikon-, ruunivoikon-, cremellon-, perlinon-, pearlin- tai shamppanjankirjavat - sekä päistärikön- tai hallakonkirjavat.

  Paint-hevonen voi kantaa myös kimogeeniä, jolloin sen värilliset alueet harmaantuvat ja muuttuvat lopulta valkoisiksi - alun perin värillisten alueiden iho jää kuitenkin pigmentoituneeksi.

  Tobiano, overo ja tovero

  Jokaisen paint-hevosen kuviointi on ainutkertainen muihin rodun edustajiin verrattuna. Vaikka hevosen kuviointi ja väri vaihtelevat, on kuitenkin olemassa vain kolme erilaista kuviointityyppiä: tobiano, overo ja tovero.

  Myös yksivärisiä

  Painteihin kuuluu myös ihan yksivärisiä hevosia. Yksivärisyydestään huolimatta ne ovat sukutaustansa vuoksi kantakirjakelpoisia.

  Paint

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Carrot Mama


  Suomen Paint Hevosyhdistys SPHY

  Yhdistyksen tarkoituksena on herättää ja ylläpitää paint-hevosharrastusta sekä edistää ja kehittää paint-hevoskilpailutoimintaa Suomessa.

  Tunturisusi Suomen Paint Hevosyhdistys SPHY - Finnish Paint Horse Association ry
  Paint
  Paint
  Paint
  Paint Tobiano
  Paint tobiano - American Indian Horse Registry, Tobiano Paint
  Paintratsukko
  Paintratsukko - West Windfarm, Massachusetts, USA
  *** tunturisusi.com linkit ***