Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä Copyright © Mary Anne Morgan


Puerto Rico PASO FINO

Paso fino polveutuu hevosista, jotka Kristoffer Kolumbus toi toisella matkallaan Santo Domingoon, nykyiseen Dominikaaniseen tasavaltaan. Hevoset olivat berberihevosia, andalusialaisia ja jennetejä sekä näiden risteytyksiä. Berberihevosilta paso fino peri kestävyyden, andalusianhevoselta ylvään ulkomuodon ja jennet periytti erikoista passikäyntiään. Myöhemmin muut tutkimusmatkailijat toivat samankaltaisia hevosia muillekin Karibianmeren saarille sekä Amerikan mantereelle.

Vielä nykyisinkin paso finoa kasvatetaan Puerto Ricon lisäksi Dominikaanisessa Tasavallassa ja Kolumbiassa, joskin toisinaan nämä luetaan omaksi paikalliseksi rodukseen ja puhutaan kolumbianpasosta jne.
Ominaisuuksia

Paso finon pää on jalo, profiili on suora tai hieman kyömy. Keskipitkää, kaarevaa kaulaansa hevonen kantaa ylväästi pystyssä. Lavat ovat loivat ja rintakehä syvä. Säkä on hyvä. Selkä on lyhyt ja vahva. Häntäänsä hevonen kantaa korkealla. Takaosa on vahva. Jalat ovat hyväasentoiset, niissä sääret lyhyet. Väri: ruunikko, rautias ja musta; satunnaisesti kimo, hallakko ja voikko.
Pasofino
Paso fino

Paso finoa käyttävät karjapaimenet, matkaratsastajat ja hevosharrastajat. Vaunujakin sillä vedetään.
*** tunturisusi.com linkit ***