Tunturisuden sivut
Ranska RANSKANPUOLIVERINEN

Ranskanpuoliverisestä (ransk. Selle français) käytetään myös nimitystä ranskanratsuhevonen. Ranskanpuoliverinen tunnustettiin rotuna vasta 1950-luvulla, mutta nykyisin se on Ranskan tärkein ratsuhevonen.

Villihevonen Rodun tunnusmerkit

Ranskanpuoliverinen on voimakas, ketterä ja urheilullinen. Se on saanut mainetta erityisesti erinomaisista hyppylahjoistaan, mutta se on menestynyt hyvin myös koulu- ja kenttäratsastuksessa. Ranskanpuoliverinen on kestävä ja lihaksikas, nopealiikkeinen ja notkea. Koska sen liikkeet ovat tarmokkaat ja se on nopea ja älykäs, se on ihanteellinen ratsastusurheiluhevonen.

 • Säkäkorkeus 163 - 168 cm.
 • Väreissä esiintyvät kaikki värit, mutta rautias ja ruunikko ovat yleisimmät.
 • Pää on kaunis ja kaula on pitkä.
 • Lavat ovat viistot.
 • Runko on vahva ja lihaksikas.
 • Takaosa on suuri ja voimakas.
 • Hyvä luusto.
 • Vahvat, hyväniveliset jalat.


 • Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuvat yllä Copyright Jean
  *Kuva oikealla Copyright Monique Pinguilly
  Ranskanpuoliverinen
  Ranskanpuoliverinen
  Villihevonen Rodun historiaa

  Ranskanpuoliverinen sai rotunimensä vuonna 1958, ja sen ensimmäinen, vuoden 1950 jälkeen syntyneet jälkeläiset sisältävä kantakirja julkaistiin vuonna 1965. Ranskanpuoliverinen luotiin, risteyttämällä paikallisia rotuja - joista tärkein anglo-normanni - ranskanravureiden, englantilaisten täysiveristen, arabianhevosten ja angloarabien kanssa. Ranskanpuoliverinen on yksi niistä harvoista puoliveriroduista, joihin ei ole lisätty 1900-luvulla juuri laisinkaan vieraita rotuja.
  Villihevonen Ranskanpuoliverinen - Selle français - Haras National du Pin, Orne, Normandia, Ranska - 15.9.2005

  Arabianhevonen All rights reserved
  *Kuva Copyright - All rights reserved: © auandre - Used with permission.
  Ranskanpuoliverinen
  Villihevonen RODUN KOLME LINJAA

 • Kilparatsu - Arvostetuin linja, kyseisen linjan hevoset ovat pärjänneet loistavasti muun muassa esteratsastuksessa, kouluratsastuksessa ja kenttäratsastuksessa. Varsinkin hevosen erinomaisia hyppylahjoja kiitellään. Liikkeiden voima, energisyys ja erinomainen luonne tekevät ranskanpuoliverisestä huippuluokan estehevosen.
 • Laukkaratsu - Ranskanpuoliveriset pärjäävät hyvin muille kuin täysiverisille tarkoitetuissa laukkakilpailuissa. Tämän linjan ranskanpuoliverisellä kilpaillaan lähinnä risuestelaukassa. Suurin osa laukkakilpailuissa käytetyistä ranskanpuoliverisistä on melkein puhtaita englannintäysiverisiä, jonka takia niitä kutsutaan lyhenteellä AQPSA.
 • Yleisratsu - Suurin linja, tämän linjan hevoset ovat lähinnä opetushevosia, vaellushevosia, harrasteratsuja ja valjakkoajohevosia.
 • Villihevonen Ranskanpuoliverisen nykytilanne

  Risteytyksiä tehdään vielä nykyisin paljon. Se selittää sen, miksi ranskanpuoliveristä voidaan käyttää niin monenlaisessa ratsastusurheilussa. Ranskanpuoliveriset ovat esiintyneet voitokkaasti useissa kansainvälisissä esteratsastuskilpailuissa, kuten myös kenttä- ja koulukisoissa.

  Villihevonen Ranskanpuoliverinen - Selle français - Montreal, Kanada - 20.1.2005

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright zalgon
  *** tunturisusi.com linkit ***