Tunturisuden sivut
Sable Islandin poni
Villihevonen Sable Islandinponi eli Sable Islandinhevonen - Shubenacadie Wildlife Park, Shubenacadie, Nova Scotia, Kanada - 13.12.2008. Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - ja ylinnä vasemmalla Copyright Ron Dunnington
*Kuva ylinnä oikealla - sableislandinponi ja hylje - Copyright sleepyorange
Kanada SABLE ISLANDINPONI eli SABLE ISLANDINHEVONEN

Sable Islandinponi, jota kutsutaan poninimityksen ohella myös hevoseksi, on Kanadassa, Nova Scotian edustalla, Sable Island-nimisellä saarella elävä, kesyhevosista villiintynyt poni. Se on nimetty asuinsaarensa mukaan. Näiden ponien esi-isät on ihmisten, ranskalaisten uudisasukkaiden toimesta kuljetettu saarelle joskus 1700-luvulla. Mahdollisesti poneja on saarelle tuotu jo aiemminkin - täsmällinen totuus ensimmäisistä poneista saarella jäänee historian hämäriin.

Saarella on nykyisin, 2000-luvun alkupuolen vuosina elänyt noin 200 - 350 villiponia. Ponit ovat jakaantuneet 40 - 50 eri laumaan, joista kukin asuttaa noin 3 km²:n aluetta.

Villihevonen Sable Island

Saari, jolla villiponit elävät, on 42 km pitkä ja enimmillään noin 1,5 kilometriä leveä, itse asiassa kuin hiekkasärkkä. Sen pinta-ala on noin 34 km². Saarella on mm. filmattu elokuvaa Touching Wild Horses, jonka tähtiin kuului Jane Seymour.

Villihevonen Rodun tunnusmerkkejä

Sable Islandinponit ovat eläneet satojen vuosien ajan kovassa ja karussa ympäristössä, mikä on muokannut niistä lujia, kestäviä ja vähällä toimeen tulevia. Useiden muiden villiponien tapaan, Sable Islandinponikin on ulkoiselta olemukseltaan karkeatekoinen, eikä ainakaan hienostuneista ja jaloista piirteistä voida puhua.

 • Väreissä rautias on yleinen, joskus ruunikko, musta tai kimo.
 • Pää on suurehko ja sen profiili on suora.
 • Runko on kevyt ja kapea ja lihasmassaa on vähän.
 • Säkä on matala.
 • Takaosa on heikko.
 • Jalat ovat lyhyet.

  Villihevonen Nykytilanne

  Sable Islandinponit, kuten koko saarikin luontoineen ja eläimistöineen, ovat olleet lailla suojeltuja vuodesta 1961 (Sable Island Regulations of the Canada Shipping Act). Ulkopuolisten, paikallistenkin ihmisten pääsyä saarelle on rajoitettu. Saarelle pääsee vain Kanadan rannikkovartioston myöntämällä erikoisluvalla. Saarella on ollut Kanadan meripelastus- ja säätutkimusasema aina vuodesta 1801 alkaen, joten viimeiset runsaat 200 vuotta valtiovallan edustajat ovat olleet pysyvästi saarella ja samalla voineet valvoa ponejakin. Saarella on pysyvästi, ympäri vuoden viisi (5) ihmistä. Kesäisin saarella liikkuu jonkin verran tutkijoita ja kuvaajia.

  Kanadan hallitus on kuitenkin ihan viime aikoina harkinnut sitä, että sen saarella ylläpitämä asema suljetaan ja virkamiehistö saarelta poistuu. Tämän katsottaisiin samalla asettavan koko saaren luonnon ja ponit siinä mukana, suureen vaaraan, jos näin kävisi.

  Toukokuussa vuonna 2010 Kanadan hallitus ilmoitti tutkivansa yhdessä Nova Scotian hallinnon kanssa sitä vaihtoehtoa, että Sable Islandin suojelutasoa nostettaisiin ja siitä tehtäisiin kansallispuisto (National Park).

  Lähteet
  Sable Island Green Horse Society
  Hevosmaailma
 • Sable Islandinponi
  Villihevonen Sable Islandinponi - Shubenacadie Wildlife Park, Shubenacadie, Nova Scotia, Kanada - 3.9.2009 Arabianhevonen All rights reserved
  *Kuva Copyright - All rights reserved: © sassyshadow - Used with permission.
  Sable Islandinponit
  Villihevonen Sable Islandinponit - Shubenacadie Wildlife Park, Shubenacadie, Nova Scotia, Kanada - 13.12.2008

  Villihevonen Shubenacadie Wildlife Park

  Shubenacadie Wildlife Park eläinpuisto sijaitsee Kanadassa, Nova Scotian keskisissä osissa. Siellä on asukkaita noin tuhat. Eläinpuisto on saanut erityisen luvan saada ja sijoittaa muutamia Sable Islandinponeja tiloihinsa.
  Sadattuhannet ihmiset ovat vuosien mittaan käyneet tutustumassa 40 hehtaarin suuruisen puiston eläimistöön. Puiston tähtiä ovat Sable Islandinponit - onhan puisto ainut paikka maailmassa, jossa näitä poneja niiden asuinsaaren ulkopuolella on. Kun asuinsaarelle pääsevät hyvin harvat, on tämä puisto itse asiassa suurelle yleisölle ainut paikka, jossa Sable Islandinponeja voi nähdä ja kuvatakin.

  Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Ron Dunnington
  *** tunturisusi.com linkit ***