Tunturisuden sivut
Tunisian ratsu
Villihevonen Ratsu Tunisian rannoilla Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä Copyright © Michigan Municipal League
*Kuva yllä Copyright © Samuel Gard
Heppa

SATULA

Jo varhaisista ajoista lähtien ratsastajat ovat oman mukavuutensa vuoksi kehitelleet erilaisia pehmusteita hevosen selkään. 800-luvulla ennen ajanlaskumme alkua assyrialaiset - kuten Amerikan intiaanitkin myöhemmin - käyttivät ratsujensa selässä topattua kangaskaistaletta ilman satulavyötä ja jalustimia.

Ensimmäinen topattu satula kehitettiin Ukrainassa noin 500 eaa. Kului 700 vuotta ja vasta sitten kehitettiin ensimmäinen puusatula, joka muovautui vähitellen etu- ja takakaarineen muistuttamaan nykyisin käytössä olevia satuloita. Keskiajan ritarien satuloiden etu- ja takakaaret olivat hyvin korkeita, niin että ratsastaja ei helposti tipahtanut alas taisteluiden tiimellyksessä. Renessanssiaikana kouluratsastus oli suosittua ja siksi satuloita muotoiltiin ja pehmustettiin yhä huolellisemmin.

Mongolian hunnien keksintöä ovat jalustimet. Niiden avulla ratsastaja saattoi istua yhä tukevammin ja varmemmin satulassa.

Oikealla kuvassa satuloitu paint valmiina ratsastukseen.

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright normanack


Satuloitu hevonen
Satuloitu paint
Villihevonen Suitsia ja satuloita

Bainbridge Island Classic - kilpailut. Kuva oikealla, 6.6.2009.

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Rick Gordon
Varusteiden valintaa
Opitaan satuloimaan
Villihevonen Ratsastuskurssilla

Opitaan satuloimaan hevonen.
Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright denise bouton-deChellis
Satuloitu hevonen
Villihevonen Ratsu valmiina

Balsam Mountain Preserve - Pohjois-Carolina, USA - 31.5.2009.
Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Susie Blackmon
Satuloitu hevonen
Villihevonen Vanha lännensatula

Vanhassa lännensatulassa näkyvät työn jäljet.
Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Black Stallion Hills - Used with permission.
Satuloitu hevonen
Villihevonen Satulan osien nimityksiä

Satula muodostuu rungosta, etu- ja takakaarista, istuimesta, siivistä, polvituista ja pehmusteista. Runko muotoilee satulan istuimen. Istuin on syvimmillään ja kapeimmillaan keskiosasta, johon ratsastaja luontevasti asettuu istumaan. Istuinosa kohoaa ja levenee keskiosasta eteenpäin satulan etukaareksi ja taaksepäin takakaareksi.

Oikean satulan valinta

Satulan tarkoituksena on antaa ratsastajalle tukea ja tehdä ratsastaminen miellyttäväksi sekä ratsastajalle että hänen hevoselleen. Satula on sovitettava jokaiselle hevoselle yksilöllisesti. Huonosti istuva satula voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa hevoselle pysyvää vahinkoa.

Ratsastaja valitsee satulansa harrastamansa ratsastustyylin mukaan. Äärityyppejä satuloissa edustavat laukkasatula ja koulusatula.

Satuloita on kolme perustyyppiä: yleissatula, koulusatula ja estesatula. Ylivoimaisesti eniten on käytössä yleissatula, joka soveltuu kaikenlaiseen harrastusratsastukseen, matkaratsastukseen, maastoratsastukseen ja metsästykseen. Lähes kaikissa satuloissa on keskellä syvänne, jossa ratsastajan on helppo istua.
Villihevonen Satulavarusteita

Satulahuopa

Satulan alla voi käyttää huopaa tai toppausta - niillä voi yrittää parantaa painon jakautumista ja estää hevosen hien imeytymistä satulaan.

Satulavyö

Satulavyö tarvitaan pitämään satulaa paikoillaan hevosen selässä. Yleiskäyttöön tarkoitetun satulavyön pitää olla vahva ja hevoselle miellyttävä. Satulavyö voi olla valmistettu nahasta, kankaasta tai jostakin muusta pehmeästä ja kestävästä materiaalista.

Jalustin ja jalustinhihna

Jalustimien kuuluu turvallisuuden vuoksi olla valmistetut ruostumattomasta teräksestä. Jalustimen pitää olla tarpeeksi iso, niin että saapas mahtuu siihen kunnolla - ja mitä painavampi, sitä parempi. Jalustinhihnojen pitää olla vahvat ja tarpeeksi kapeat, niin että ne mahtuvat helposti jalustimen läpi.

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright rmcgervey
Satuloitu hevonen
Villihevonen Pakistanilainen ratsu

Pakistanilainen, perinteinen soturin ratsu satuloineen ja värikkäine satulahuopineen. Satulahuopa on yleisnimike satulan alla käytettäville kankaan-, huovan- tai esimerkiksi lampaannahankappaleille, joiden tarkoitus on suojella satulaa hevosen hieltä. Satulahuopa on satulaa suurempi mutta voi olla joko satulan muotoiseksi leikattu tai niin kutsuttu neliöhuopa.
Satuloitu hevonen
Villihevonen Islanninhevonen

Islanninhevonen on satuloitu ja ratsastaja on valmiina nousemaan ratsaille. 8.7.2010.
*** tunturisusi.com linkit ***