Tunturisuden sivut
Shetlanninponi
Villihevonen Shetlanninponi

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä - Copyright © Flickr/Jeremy Atkinson
*Kuva oikealla - Copyright © Flickr/Willie Angus
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Bumblebee Images
Shetlanninponi
Shetlanninponi
Skotlanti SHETLANNINPONI

Suomessa yksi yleisimmistä poniroduista on shetlanninponi. Se on kotoisin Skotlannista, Etelä-Grönlannin korkeudella sijaitsevilta Shetlandinsaarilta. Rotu on pienin Britannian yhdeksästä kotimaisesta ponirodusta. Sen polveutumisesta ei ole tarkkaa tietoa. Satojen vuosien aikana näissä karuissa elinolosuhteissa shetlanninponeista on kehittynyt varsin varmajalkaisia, neuvokkaita ja energisiä.

Shetlanninponit ovat suosittuja lasten ratsuja kaikkialla maailmassa, vaikka ne voivat olla joskus varsin omapäisiä. Ne ovat kuitenkin älykkäitä, ja oikein pidettyinä ne ovat sekä mukavia että helppoja käsitellä. Ketterinä ja tarmokkaina ne ovat erityisen soveltuvia valjakkoajoon.

Talviksi shetlanninponi kasvattaa kaksikerroksisen karvan, joka suojaa koleita ja märkiä säitä vastaan. Karvapeite on vettä hylkivä - ja olivatpa säät miten sateisia ja hyytäviä hyvänsä, shetlanninponin iho karvapeitteen alla on aina kuiva ja lämmin.

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright David Jones
*Kuva oikealla Copyright Jason Coburn
Shetlanninponit
Shetlanninponi
Villihevonen Shetlanninponi Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva shetlanninponi Copyright bounder
Shetlanninponi
Shetlanninponi
Shetlanninponit
Villihevonen Vahva ja sitkeä

Kautta aikojen shetlanninponia on käytetty kotisaarillaan pientilallisten työjuhtana. Ponilla on kuljetettu turvetta nummilta kantosatuloissa ja muutenkin käytetty kaikenlaisiin kuljetuksiin. Shetlanninponirotu on hyvin voimakas ja sitkeä. Ponin selkä on lyhyt ja vahva, runko melko syvä.

Villihevonen Hiilikaivoksilla

1800-luvun puolivälissä shetlanninponeja alettiin viedä Britannian mantereen hiilikaivoksiin. Koska ponit olivat vahvoja ja pieniä, ne olivat ihanteellisia kaivosponeja. Pian rotua jalostettiinkin vain tähän tarkoitukseen.

Nykyään Shetlandinsaarilla elää enää vain satakunta shetlanninponia. Rotua kasvatetaan laajasti Britannian mantereella ja muualla Euroopassa, sekä Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja kaikkialla Amerikan mantereella.

Linkit

Suomen Shetlanninponiyhdistys ry

Suomen Shetlanninponiyhdistys ry on perustettu vuonna 1989. Sen tarkoituksena on edistää suomalaista shetlanninponikasvatusta ja kehittää sekä jalostaa suomalaista shetlanninponikantaa rodun alkuperämaan periaatteiden ja rotumääritelmän mukaan ottaen huomioon rodun eri käyttötarkoitukset ratsu-, valjakko- sekä raviponina. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea jäsentensä toimintaa ja kehittää heidän taitojaan ponin kasvattajina.

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yläpuolella Copyright Henk Kosters
*Kuva vasemmalla Copyright Jason Coburn
*Kuva alhaalla shetlanninponi Copyright kenjonbro
Shetlanninponi
*** tunturisusi.com linkit ***