Tunturisuden sivut
Villihevonen Tarujen ratsut

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla - Copyright interior_animus
*Kuva yllä oikealla - Copyright Wendy
*Kuva oikealla alla - Copyright Divine Tokyoska


Maalaus oikealla: "Vertauskuvallinen puhtaus ja yksisarvinen" - italialainen Marcantonio Franceschini (1648 - 1729).

Maalaus alla: "Pyhä Justina ja yksisarvinen" - italialainen Moretto da Brescia eli Buonvicino (1498 - 1554).

Yksisarviset

Yksisarviset
Yksisarvinen
Yksisarviset Yksisarvinen - englantilainen Damien Hirst (1965 -)

Damien Hirst on sanonut, että tiede ja uskonto ovat valot, jotka yhdessä ohjaavat ihmistä läpi pimeyden. Kauneimman muotonsa tämä saa hänen mukaansa siinä myytissä, joka kuvaa tarujen yksisarvista.
Arabianhevonen All Rights Reserved
*Kuva - Copyright
© Flickr/Jacqui Jay Grafton
Photo used with permission.
Yksisarvinen

YKSISARVINEN

Yksisarvinen (lat. unicornis, kreik. monokeros) on Kreikan mytologiasta peräisin oleva taruolento, hillittömän rakkauden ja intohimon vertauskuva. Nykyisin yksisarvinen esiintyy yleisimmin valkoisena hevosena, jolla on otsassaan kierteinen sarvi. Yksisarvinen on hyvin viaton, puhdas olento, joka antaa vain neitsyen koskettaa itseensä. Yksisarvisen sarvesta tehdyn juoman tai viinin juomisen yksisarvisen sarvesta tehdystä astiasta on uskottu suojaavan myrkyiltä ja toimivan lemmen nostattajana. Yksisarvisia syntyy vain kuuttomina öinä. 200-vuotias yksisarvinen on oikean hevosen ikävuosissa vasta 1-vuotias.
Yksisarvinen

Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva - Copyright © deviantART/Cushart
Used with permission.
Giulia Farnese: Neitsyt ja yksisarvinen
"Neitsyt ja yksisarvinen" - fresko Palazzo Farnese, Rooma - Domenichino (1581 - 1641) - kuva yllä.

Yksisarviset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Duchess Flux


Pyydystys puhtaan neidon avulla

Yksisarvisen voi pyydystää vain puhtaan neidon avulla. Se juoksee luottavaisena neidon syliin, mistä metsästäjä voi sen tavoittaa.

Yksisarviset
Yksisarviset

Yksisarviset taiteessa

Ensimmäisenä yksisarvisen mainitsi kreikkalainen historioitsija Ktesias noin 400 eaa. Hän kertoi siitä eläimenä, jonka sarvessa piilee parantava voima. Yksisarvinen on mainittu vanhassa Raamatun suomennoksessa ja maalattu muutaman kirkon seinään. Muutoin se on Suomen taiteessa harvinaisuus. Keski-Euroopassa yksisarvinen on ollut suosittu aihe vanhassa globeliinitaiteessa, grafiikassa ja heraldiikassa. Se esiintyy mm. Ison-Britannian valtakunnanvaakunassa.

Yksisarvinen

Yksisarviset

Jeesuksen symboli

Kristikunnassa yksisarvinen on nähty myös vertauskuvana Jeesuksesta.

Yksisarviset
Yksisarvinen
Fairy & Unicorn
Vanhoja kuvauksia yksisarvisesta

"Yksisarvinen, Monoceros, Unicornu. Se on saanut nimensä yhdestä ainoasta sarvesta, joka kasvaa sen otsassa. Se on harvinainen villi eläin Intian asumattomissa metsissä, sen vartalo muistuttaa hevosta, pää on hirven pään muotoinen, kaulalla sillä on pitkää keltaista karvaa kuin ratsuhevosen harja, sen jalat ovat kuin elefantilla, ja sen häntä kuin villisialla, keskeltä sen otsaa kasvaa vahva sarvi, melko terävä ja kaksi kyynärää pitkä, sillä on mylvivä ääni, ja sen ruumiin karvat ovat keltaiset. – Tätä eläintä ei vangita elävänä, vaan sen taisteltua leijonan kanssa, joka on sen erityinen vihollinen. Silloin leijona asettuu puuta vasten, ja kun yksisarvinen juoksee täyttä vauhtia kohden leijonaa ja aikoo sarvellaan surmata sen, niin leijona väistää sitä, ja yksisarvinen jää sarvestaan kiinni puuhun ja joutuu siten leijonan surmaamaksi. – Yksisarvinen tuntee erityistä rakkautta ja mieltymystä neitsyitä ja naisia kohtaan, niin että se liittyy niiden seuraan, missä se heitä näkee, ja kulkee kesynä heidän kanssaan, on rauhallinen ja vaipuu uneen. - Sen sarvea arvostetaan suuresti lääkkeenä ja pidetään parhaan kullan arvoisina.

Tämän sarven, josta tehtyä lääkettä väärennetään monella muulla poltetulla sarvella ja luulla, on oltava kovaa kuin kivi, ei kevyttä ja haurasta, jollaista väärennettynä näytetään ja käytetään, ja siinä on oltava miellyttävä aromaattinen tuoksu. Se on kallisarvoinen lääke kaikkea myrkkyä vastaan ja myös raivotautisen koiran myrkyllistä puremaa vastaan. Samoin se on hyvä kaatumatautia vastaan. Venetsian Pyhän Markuksen kirkossa kuuluu olevan kaksi tällaista sarvea. Samoin säilytetään yhtä Strassburgissa, ruuvikierteisenä ja muutenkin vahvana ja pitkänä. Puolan kuninkaalla kuuluu myös olevan niitä kaksi, hän pitää niitä suuressa arvossa aarteittensa joukossa, ja niiden sanotaan pitävän ihmisen kestävänä."
(Adamus Lonicerus: Yrttikirja vuodelta 1770)


Yksisarvinen
Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva yllä Copyright - All rights reserved: © TN Lizzie
Photo used with permission.


Yksisarvinen

Suomalainen pappi ja monioppinut Sigfridus Aronus Forsius (n. 1560 - 1624) kertoo vuonna 1611 valmistuneessa Physica -teoksensa käsikirjoituksessa: "Aasiassa ja Intiassa nähdään myös Yksisarvisia, vaikka harvoin meidän aikanamme, niillä on yksi kiinteä sarvi otsassa kuin juomuille, ruuvin tapaan kierrettynä, ja ne ovat julmia eläimiä. Niiden sarvia on usein löydetty täällä ylhäällä pohjoisessa Euroopassa, kuten Renströmissä (Skellefteån lähellä Ruotsissa) ja muualla, ja ehkä vedenpaisumus on tuonut ne mukanaan ja jättänyt ne tänne. Sarvi on myrkkyä vastaan arvokasta, niin että myrkyllisinkin hämähäkki repeää palasiksi, kun tällä sarvella piirretään kehä sen ympäri, ja sarvi on myös hyödyllistä lapsensynnyttäjille."

Muita taruhevosia

Pegasos
Kentauri

Lähde: Arno Forsius: Yksisarvinen - menneisyyden tarueläin.
Yksisarvinen
*** tunturisusi.com linkit ***