Menu
Susisivut
Kuvissa yllä Saharaa Tunisiassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright Club Med UK


HIEKKAKETTU (Vulpes rueppelli)

Hiekkakettu elää aavikoilla ympäristössä, jossa minkään elollisen ei enää uskoisi selviytyvän. Se on legendaarinen kyvystään selviytyä äärimmäisissä oloissa.

Kamppailu elintilasta ketun (Vulpes vulpes) kanssa on ajanut hiekkaketun elämään ja selviytymään äärioloissa, joissa kettu ei elä eikä selviydy. Hiekkakettu elää hiekka-aavikoilla ja puoliaavikoilla.

Se karttaa Saharan hiekka-aavikoiden keskisiä, autioimpia osia, eläen kivisemmillä ja vaihtelevammilla maisema-tyypeillä, hiekka-alueiden laitamilla. Se elää myös puuttomilla rannikko-alueilla.

Laji selviytyy myös sellaisilla seuduilla, joilla ei ole lainkaan vettä, kuten keskisessä Saudi-Arabiassa, Algeriassa, taikka läntisessä Saharassa.

Vähällä vedellä toimeentuleva

On uskomus, jonka mukaan hiekkakettu saa vettä niin, että se nostaa kuononsa tuuleen. Tarvitaan vain leudonkostea tuulenhenkäys - ja hiekkakettu "juo" tuulen mukana kulkevan kosteuden.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright HelmutBoehm
Hiekkakettu Vulpes rueppelli

Näyttää fennekiltä

Ulkonäöltään hiekkakettu muistuttaa fennekkiä, mutta on sitä suurempi. Ruumiin pituus on 40 - 52 cm ja hartiakorkeus on 30 cm. Painoa on 1,2 - 3,6 kg - keskimääräinen paino 1,7 kg.

Turkin väritys on hiekanvaalean ruskea. Tummempaa harmaata on turkissaan niillä hiekkaketuilla, jotka ovat sopeutuneet elämään kivikkoalueilla. Pitkän, 25 - 39 cm, ja tuuhakan hännän pää on valkoinen. Jalat ovat lyhyet.

Hiekkaketun korvat ovat suuret.
Koiraeläimet
Kuva yllä, hiekkakettu museon vitriinissä - Smithsonian Institution National Museum of Natural History NMNH.

Hiekkaketun levinneisyys

Levinneisyys

Hiekkakettu asustaa sekä Pohjois-Afrikassa että Arabian niemimaan aavikoilla, ja sieltä itään aina Afganistaniin asti.

Maat, joissa laji elää: Afganistan, Algeria, Tšad, Egypti, Iran, Irak, Israel, Jordania, Libya, Mali, Mauritania, Marokko, Niger, Saudi-Arabia, Sudan, Tunisia ja Jemen.

Ei jätä paljon jälkiä

Hiekkaketun jalkapohjissa eli polkuanturoissa on karvapeitettä. Karvoitus jakaa sen painoa niin, että jalka ei uppoa hiekkaan. Hiekalle jää hiekkaketun siitä kuljettua varsin heikko ja epäselvä jälki.

Lisääntyminen ja käyttäytyminen

Lisääntyminen lienee hyvin samanlaista, kuin muillakin ketuilla. Tietämys siitä on vähäistä. Kantoajaksi arvioidaan noin 50 vuorokautta ja sokeita pentuja syntyy useampia, ehkä tavallisimmin 2 - 3. Neljän kuukauden ikäisinä pentujen arvioidaan olevan jo melkomoisia selviytyjiä - ja vuoden iässä on saavutettu aikuisuus.

Hiekkaketut voivat liikkua pareina lisääntymisaikana - ja pienet perhelaumatkin ovat mahdollisia. Pääsääntöisesti tämä laji elelee yksin.
Ravinto

Hiekkakettu on kaikkiruokainen ja saalistelee yksin öiseen aikaan, ehkä eniten illan hämärissä ja aamun koittaessa. Se syö miltei kaikkea, mitä se kulkiessaan löytää. Kasviksia ja juuria, pieniä nisäkkäitä, hyönteisiä, lintuja ja munia. Myös kotieläinten kimppuun se käy piskuisesta koostaan huolimatta, mutta kotieläimenkin on oltava pieni - vaikkapa lampaanvasa.

Uhanalaisuus

Hiekkakettu on puutteellisesti tunnettu (DD, Data Deficient), joten sen uhanalaisuutta ei voida määrittää.

All rights reserved
*Kuva ylinnä, hiekkakettu Vulpes rueppelli - Copyright - All rights reserved: © Van Middleton - Used with permission.
*Kuva yllä, hiekkakettumalli museoon rakennettuna - Smithsonian Institution National Museum of Natural History NMNH - Copyright - All rights reserved: © Amy - Used with permission.


Alalajit

Vulpes rueppelli rueppelli
Vulpes rueppelli caesia Läntinen Sahara
Vulpes rueppelli cyrenaica Libya
Vulpes rueppelli cufrana Kaakkois-Libya
Vulpes rueppelli sabaea Arabia
Vulpes rueppelli somaliae Somalia
Vulpes rueppelli zarudneyi Iran Baluchistan


Lähteet
The Wild Canines of Egypt by Mark Hunter
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
The Animal Diversity Web: Vulpes rueppellii - Rüppel's fox
BBC Science & Natur, Wildfacts: Sand fox, Rueppell's fox - Vulpes rueppelli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Levinneisyyskartta Copyright Udo Schröter


Koiraeläimet
Arabiankettu
Arabiankettu (Vulpes vulpes arabica)

Tässä hiekkakettusivulla on esittelyssä myös toinen kettu, kuvan arabiankettu. Se ei ole kettulaji, vaan tavallisen punaketun alalaji, joka elää hiekka-autiomaiden armottomissa oloissa. Sopeutumana kuumiin oloihin sillä on pienempi ruumis, kuin ketulla, ja huomattavasti suuremmat korvat.
Kuumissa hiekka-autiomaissa asuvilla fennekillä, hiekkaketulla ja arabianketulla on suuret korvat, joilla eläimet voivat haihduttaa lämpöä ruumiistaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva - Copyright © shankar s.
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***