Susisivut
HIEKKAKETTU (Vulpes rueppelli)

Hiekkakettu elää aavikoilla ympäristössä, jossa minkään elollisen ei enää uskoisi selviytyvän. Se on legendaarinen kyvystään selviytyä äärimmäisissä oloissa.

Kamppailu elintilasta ketun (Vulpes vulpes) kanssa on ajanut hiekkaketun elämään ja selviytymään äärioloissa, joissa kettu ei elä eikä selviydy. Hiekkakettu elää hiekka-aavikoilla ja puoliaavikoilla.

Se karttaa Saharan hiekka-aavikoiden keskisiä, autioimpia osia, eläen kivisemmillä ja vaihtelevammilla maisema-tyypeillä, hiekka-alueiden laitamilla. Se elää myös puuttomilla rannikko-alueilla.

Laji selviytyy myös sellaisilla seuduilla, joilla ei ole lainkaan vettä, kuten keskisessä Saudi-Arabiassa, Algeriassa, taikka läntisessä Saharassa.

Vähällä vedellä toimeentuleva

On uskomus, jonka mukaan hiekkakettu saa vettä niin, että se nostaa kuononsa tuuleen. Tarvitaan vain leudonkostea tuulenhenkäys - ja hiekkakettu "juo" tuulen mukana kulkevan kosteuden.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright HelmutBoehm
Hiekkakettu Vulpes rueppelli

Näyttää fennekiltä

Ulkonäöltään hiekkakettu muistuttaa fennekkiä, mutta on sitä suurempi. Ruumiin pituus on 40 - 52 cm ja hartiakorkeus on 30 cm. Painoa on 1,2 - 3,6 kg - keskimääräinen paino 1,7 kg.

Turkin väritys on hiekanvaalean ruskea. Tummempaa harmaata on turkissaan niillä hiekkaketuilla, jotka ovat sopeutuneet elämään kivikkoalueilla. Pitkän, 25 - 39 cm, ja tuuhakan hännän pää on valkoinen. Jalat ovat lyhyet.

Hiekkaketun korvat ovat suuret.
Koiraeläimet
Kuva yllä, hiekkakettu museon vitriinissä - Smithsonian Institution National Museum of Natural History NMNH.

Hiekkaketun levinneisyys

Levinneisyys

Hiekkakettu asustaa sekä Pohjois-Afrikassa että Arabian niemimaan aavikoilla, ja sieltä itään aina Afganistaniin asti.

Maat, joissa laji elää: Afganistan, Algeria, Tšad, Egypti, Iran, Irak, Israel, Jordania, Libya, Mali, Mauritania, Marokko, Niger, Saudi-Arabia, Sudan, Tunisia ja Jemen.

Ei jätä paljon jälkiä

Hiekkaketun jalkapohjissa eli polkuanturoissa on karvapeitettä. Karvoitus jakaa sen painoa niin, että jalka ei uppoa hiekkaan. Hiekalle jää hiekkaketun siitä kuljettua varsin heikko ja epäselvä jälki.
Lisääntyminen ja käyttäytyminen

Lisääntyminen lienee hyvin samanlaista, kuin muillakin ketuilla. Tietämys siitä on vähäistä. Kantoajaksi arvioidaan noin 50 vuorokautta ja sokeita pentuja syntyy useampia, ehkä tavallisimmin 2 - 3. Neljän kuukauden ikäisinä pentujen arvioidaan olevan jo melkomoisia selviytyjiä - ja vuoden iässä on saavutettu aikuisuus.

Hiekkaketut voivat liikkua pareina lisääntymisaikana - ja pienet perhelaumatkin ovat mahdollisia. Pääsääntöisesti tämä laji elelee yksin.

Ravinto

Hiekkakettu on kaikkiruokainen ja saalistelee yksin öiseen aikaan, ehkä eniten illan hämärissä ja aamun koittaessa. Se syö miltei kaikkea, mitä se kulkiessaan löytää. Kasviksia ja juuria, pieniä nisäkkäitä, hyönteisiä, lintuja ja munia. Myös kotieläinten kimppuun se käy piskuisesta koostaan huolimatta, mutta kotieläimenkin on oltava pieni - vaikkapa lampaanvasa.

Uhanalaisuus

Hiekkakettu on puutteellisesti tunnettu (DD, Data Deficient), joten sen uhanalaisuutta ei voida määrittää.
All rights reserved
*Kuva ylinnä, hiekkakettu Vulpes rueppelli - Copyright - All rights reserved: © Van Middleton - Used with permission.
*Kuva yllä, hiekkakettumalli museoon rakennettuna - Smithsonian Institution National Museum of Natural History NMNH - Copyright - All rights reserved: © Amy - Used with permission.

Alalajit

Vulpes rueppelli rueppelli
Vulpes rueppelli caesia Läntinen Sahara
Vulpes rueppelli cyrenaica Libya
Vulpes rueppelli cufrana Kaakkois-Libya
Vulpes rueppelli sabaea Arabia
Vulpes rueppelli somaliae Somalia
Vulpes rueppelli zarudneyi Iran Baluchistan

Lähteet
The Wild Canines of Egypt by Mark Hunter
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
The Animal Diversity Web: Vulpes rueppellii - Rüppel's fox
BBC Science & Natur, Wildfacts: Sand fox, Rueppell's fox - Vulpes rueppelli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Saharan hiekkadyyneillä vaeltavista kamelituristeista Copyright alex lichtenberger
*Levinneisyyskartta Copyright Udo Schröter


Koiraeläimet
Koiraeläimet
Koiraeläimet aakkosjärjestyksessä

Amazoniankoira * Andienkettu * Atamarankettu * Bengalinkettu * Brasiliankettu * Darwininkettu * Dingo * Eteläafrikankettu * Etiopiansusi * Falklandinkoira * Fennekki * Harjasusi * Harmaakettu * Hiekkakettu * Isoandienkettu * Juovasakaali * Kaliforniankettu * Kettu * Kit fox * Kojootti * Korsakki * Korvakoira * Kultasakaali * Laulava uudenguineankoira * Mustatäpläkettu * Naali * Pampakettu * Preeriakettu * Punasusi * Ravustajakoira * Sahelinkettu * Savannikoira * Suokoira * Supikoira * Susi * Tiibetinkettu * Vaippasakaali * Viidakkosusi *
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
Eläimiä N - V

Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

Erikoissivuja

Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
Lintuja

Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

Esihistoria

Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - E

Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
F - K

Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
L - P

Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
R - V

Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - J

Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
K - L

Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
- Leijonan pentukuvia
- Valkoiset leijonat
- Aasianleijona
Leopardi - Leopardin alalajit
- Musta pantteri
Litteäpääkissa Lumileopardi
M - P

Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
R - V

Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
- Savannah
Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
- Valkoinen tiikeri
- Kultatiikeri
- Liikeri ja tiikoni
Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***