Tunturisuden sivut
Jeesus
Jeesus

Jeesus kaksitoistavuotiaana - valmiina sytyttämään maailman liekkeihin

Maalauksen keskeinen hahmo, nuori Jeesus, on kuvattu toisin, kuin millaisena hänet oli totuttu taiteessa näkemään. Hänellä on punainen, liehuva tukka ja hänen yllään on häikäisevä, raidallinen tunika.

Jeesus seisoo määrätietoisessa, klassisessa kontraposto-asennossa, jossa vartalon paino on toisen jalan varassa - ilmentäen äärimmäistä, nuorta elinvoimaa, vakavaa päättäväisyyttä ja intohimoa. Hän on valmiina sytyttämään koko maailman liekkeihin. Hyvyyden liekkeihin rauhan ja rakkauden puolesta, sotaa ja pahuutta vastaan. Hänestä tulee eittämättä mieleen nuori Daavid, joka on valmiina kohtaamaan Goljatin.

Lähteitä maalauksen selityksiin
*Viktorianweb.org: The Finding of the Saviour in the Temple
*The Papist: Sacred Realism: William Holman Hunt's "Finding of the Saviour in the Temple"
*René Dewil - The Art of Painting: The Finding of the Saviour in the Temple
*Wikipedia: Toora, toorakäärö, Tefillin-kotelo
Jeesus keskustelee 12-vuotiaana Jerusalemin temppelissä pappien kanssa - englantilainen taidemaalari William Holman Hunt (1827 - 1910)

William Huntin maalaus oli aikanaan suuri menestys. Siitä otettiin kaksi painokuvaa vuosina 1867 ja 1893 ja niiden kautta siitä tuli hyvin tunnettu. Maalauksessa Maria ja Joosef ovat juuri löytäneet kadottamansa poikansa. He suuresti hämmästelevät, mitä on tapahtumassa - eivätkä voi ymmärtää niitä selityksiä ja vastauksia, joita Jeesus heille heidän kysymyksiinsä katoamisesta antaa.

Temppelin sisällä maalauksessa hahmot muodostavat kaksi, erillistä ryhmää. Oikealla ovat Jeesus, Maria ja Joosef. Vasemmalla kaikki muut paikallaolijat.

Jeesus näyttää hyvin levolliselta, mutta yleisön joukossa reaktiot vaihtelevat. Eräät vanhat ja viisaat papit näyttävät Marian ja Joosefin lailla hyvin hämmästyneiltä. Eräät heistä näyttävät kuitenkin vähätteleviltä ja jopa vihaisilta.

Joku muusikkokin löytyy kuvan taka-alalta. Kun kuvan maailmaan uppoutuu tarkemmin, niin ei voi olla huomaamatta kuvan vasemmassa alareunassa hyvin sievää tyttöä, joka katsoo Jeesusta ihaillen. Kun katsetta kohottaa kuvassa tytöstä hieman ylöspäin, näkee yleisön joukossa istuvan toisen hyvin sievän, hieman isomman tytön, joka puolestaan katselee tätä etualan sievää tyttöä, painaen samalla liinalla huuliaan. Isomman tytön takana on kolme nuorta, jotka seuraavat tapahtumia herpaantumattomasti.

Vasemmassa alareunassa, hyvin sievän tytön vierellä istuu rabbien ykkösmies, hyvin vanha mies, joka on sokea, imbesilli ja seniili. Hän on takertunut vanhaan, vastustaa kaikenlaista uutta, kuten Jeesusta - ja hänen oikealla puolellaan oleva mies selittää hänelle, mitä tapahtuu. Vanha mies pitelee kainalossaan punaista, kaunista toorakääröä. Toora on heprealaisen Raamatun eli Tanakin ensimmäinen osa. Suurin osa Tooran tekstistä koostuu yhteisön elämää ja Jerusalemin temppelin kulttia koskevista käskyistä. Vanhan miehen puoleen kääntyneen miehen kädessä on nahasta valmistettu Tefillin-kotelo. Kotelon sisällä on pergamentille kirjoitettuja Tooran jakeita.

Koteloa käsissään pitävän miehen rinnalla, kuvassa oikealla, oppinut tarkistelee syvissä mietteissään kirjoituksista Jeesuksen sanomisia. Hänestä seuraavana oikealla istuvalla miehellä on hypisteltävänään kynä. Seuraava, varsin lihava mies, jolla on kaksihaarainen pukinparta, juo jotakin matalalta lautaselta. Kauempana taka-alalla on naisia lapsineen ja kauppiaita.

Yleisöjoukolla on käsissään muitakin, erilaisia esineitä. William Hunt halusi maalata tämän työnsä kansantieteellisesti ja kulttuurisesti, mukaanlukien asut ja arkkitehtuurin, mahdollisimman pikkutarkasti oikein. Siksi hän matkusti Jerusalemiin tutustumaan paikallisiin ihmisiin ja heidän tapoihinsa, voidakseen maalata realistisia, raamatullisia maalauksia. Taidekriitikko Frederic George Stephens on kirjoittanut yksityiskohtaisen selvityksen, pienen kirjasen, pelkästään tästä maalauksesta ja kaikesta siitä, mitä se pitää sisällään.

Maalaus ei näy kuvassa ihan kokonaan. Oikeasta reunasta jää pois pala temppelin piha-aluetta, jossa myös tapahtuu kaiken aikaa. Ihan maalauksen oikeassa reunassa, pihan puolella, näkyy istumassa sokea kerjäläinen. Pihalla, kuvan ulkopuolella, työmiehet rakentavat uusia osia temppeliin. Kaikki maalauksen osat sisältävät symbolisia merkityksiä. Pihamaan sokea mies ennakoi tulevaa, ihmeitä tekevää ja parantavaa Jeesusta - uutta temppelinosaa rakentavat ennakoivat Jeesuksen mukana maailmalle koittavaa, kokonaan uutta kristinuskon aikakautta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Birmingham Museum and Art Gallery
*** tunturisusi.com linkit ***