Menu
Joulu
En etsi valtaa loistoa Senegalin peruskoululaisia

Kuvissa yllä, oikealla ja alla ollaan joulukuussa 2015 peruskoulussa Senegalissa. Koulun nimi on Maka Dieng ja sen sijaintipaikka Tivaouane, Senegal. Köyhissä Afrikan maissa tarvitaan myös ulkomaailman apua, ja lasten kouluille Senegalissakin sitä antaa The Global Partnership for Education (GPE). Se on kansainvälinen järjestö, jonka tavoitteena on antaa korkealaatuista koulutusta maailman lapsille.

Yhä useampi lapsi aloittaa opintiensä myös kehitysmaissa. Varsinkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa koulumaksujen poistaminen on avannut koulujen ovet miljoonille uusille oppilaille. Silti 67 miljoonaa lasta ei pääse edelleenkään kouluun. Useimmat heistä asuvat kaikkein köyhimmissä kehitysmaissa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Epätodennäköisimmin koulua käy maaseudulla asuvan köyhän perheen tyttö.

Yli puolet koulua käymättömistä lapsista on tyttöjä. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tarvitaan miljoona uutta opettajaa, jotta kaikki lapset saisivat perusopetusta. Monet koulunsa aloittaneet lapset keskeyttävät opintonsa jo alaluokilla. Harvat kehitysmaiden lapset ja nuoret jatkavat siis suomalaista yläkoulua vastaaville luokka-asteille, lukiosta tai ammattikoulusta puhumattakaan. (Global.finland.fi)

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/GlobalPartnership for Education
Koululuokka
Koululuokka
Kirahvit
En etsi valtaa loistoa Botswanan kirahvit

Joulusafarilla joulunviettäjät Afrikassa voivat kuvata paikallista eläimistöä, kuten kirahveja eteläisen Afrikan Botswanassa.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jeremy T. Hetzel
*Kuva Afrikan lasten kuorosta ylempänä - Copyright © Flickr/The Bush Center


Afrikan joulu Joulu Afrikassa

Kuvassa liehuu Afrikan unionin lippu. Afrikan unioni on 54 Afrikan valtion muodostama kansainvälinen järjestö. Afrikka on maailman toiseksi suurin maanosa. Sen pinta-ala on 30 065 000 km², joka on 20,3 % Maan maapinta-alasta. Afrikan yli miljardi asukasta muodostavat noin 14,8 % ihmiskunnasta.

Hauskaa joulua

Afrikassa asuvat kristilliset yhteisöt, sekä pienet että suuret, viettävät joulua. Afrikassa on noin 350 miljoonaa kristittyä, joten joulunjuhlijoita riittää. Joululaulut kaikavat samoina joulun päivinä, kuin muuallakin maailmassa, Ghanasta Etelä-Afrikkaan.

Koptit Etiopiassa ja Egyptissä juhlivat oman kalenterinsa mukaan myös joulua 25. päivänä joulukuuta, mutta tuo päivämäärä meille muille on jo tammikuun 7. päivä.

Monissa sellaisissakin maissa, joissa pääuskontona on islamilaisuus, joulu näkyy tavalla taikka toisella. Esimerkiksi Senegalin väestöstä yli 90 prosenttia on muslimeita, mutta senkin pääkaupungissa Dakarissa, myydään muovisia joulukuusia ja muita joulukoristeita.

Joulukuusena läntisessä Afrikassa yleisin on öljypalmu. Joulukuusia koristellaan monin tavoin, niihin voidaan ripustaa itse tehtyjä pieniä nukkejakin.

Hauskaa joulua

Valkoista joulua Afrikassa

Vaikka Afrikassa noudatellaankin pääpiirteissään samanlaisia joulutapoja, kuin muuallakin maailmassa, niin yksi asia on varmaa. Valkoisen joulun todennäköisyys on hyvin vähäinen, jollei satu asumaan Atlas-vuorilla Marokossa.

Hauskaa joulua

Harrasta juhlintaa

Afrikassa joulu ei ole voinut saavuttaa sellaista kaupallisuutta, jollaisena sitä vietetään länsimaissa, Euroopassa ja Amerikassa. Joulua vietetään sen alkuperäisen sanoman ja Jeesuksen syntymän kunniaksi. Afrikkalaiset ovat hyvin hartaita ja uskollisia kirkollisten menojen harjoittajia ja kirkkokäynnit ovat joulun tärkeintä antia.

Hauskaa joulua

Kirkonmenot ovat eri puolilla hyvin erilaisia, mutta erona meikäläisiin joulukirkkoihin on se, että Afrikassa kirkossakin usein tanssitaan ja lauletaan ja pidetään hauskaa ja iloitaan. Siellä ei vain istuta kuin muumiot kiinni penkkiin jäätyneinä, kuten meillä usein tehdään.

Monet afrikkalaiset ovat niin köyhiäkin, että mahdollisuuksia lahjojen antoon ei ole. Monet hyväntekeväisyysjärjestöt ja kirkot toimivat erityisesti joulun aikana Afrikassa aktiivisesti, jakaen joulun sanomaa ja lahjojakin.

Hauskaa joulua

Jouluruokaa

Jouluruokien kirjo valtavalla Afrikan mantereella, eri kulttuureissa vaihtelee.

Itäisessa Afrikassa syödään jouluna vuohta ja vuohet katoavatkin pian myytyinä paikallisilta markkinoilta.

Etelä-Afrikassa päivä porottaa jouluna kuumana, ja perheet kokoontuvat jouluaterialle kuumille rannoille. Ruokana ovat paikallinen braais, sekä jauhelihapiirakat, kalkkuna ja erilaiset vanukkaat, jotka ovat jäänteitä brittien siirtomaa-ajoilta.

Ghanan pakollinen jouluruoka on fufu, kera okrakeiton, kun taas Liberiassa napostellaan riisiä, naudanlihaa ja keksejä. Zimbabwelaisten jouluruokia ovat suuret määrät leipää, hilloa ja teetä, kera vuohenlihan.

Afrikan joulu

Poika Madagaskarilta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Rod Waddington


Afrikan joulu Afrikan joulu

Etelä-Afrikan joulu Joulupukki Etelä-Afrikassa Hauskaa joulua

Joulupukilla on Etelä-Afrikassakin paljon ystäviä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/Axel Bührmann


Nigerian joulu Nigerian joulu

Nigerian joulu Nigerian joulu Hauskaa joulua

Lagosissa, Nigerian suurimmassa kaupungissa juhlitaan joulua joulukuussa 2011.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Stefan Magdalinski
joulu joulu

Kongon joulu Kongon joulu Hauskaa joulua

Kongossa on saatu joululahjoina koululaisille kaikenlaisia koulutarpeita, kirjoja, vihkoja ja kyniä. Maailman hyväntekeväisyysjärjestöt tekevät parhaansa, auttaakseen Afrikan köyhiä maita. Musiikki on aina läsnä afrikkalaisissa juhlissa, niin myös joulunvietossa Kongossa on lasten ikioma orkesteri vauhdissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Woody Collins


Hauskaa joulua

Hyvää Joulua! - Afrikan kielillä

Ghana: Afishapa
Zimbabwe: Merry Kisimusi!
Etelä-Afrikka, afrikaans: Geseënde Kersfees!
Etelä-Afrikka, zulu: Sinifisela Ukhisimusi Omuhle!
Swazimaa: Sinifisela Khisimusi Lomuhle!
Lestotho: Matswalo a Morena a Mabotse!
Tansania, Kenia, swahili: Kuwa na Krismasi njema!
Etiopia: Melkam Yelidet Beaal!
Egypti: Colo sana wintom tiebeen!
Nigeria: E ku odun, e hu iye' dun!


Lähteet
Suomen Lähetysseura.
About.com: Christmas in Africa.
Santa's net: Christmas Traditions Around the World - Christmas in Africa.
Afrikan joulua
Nigerian joulu Nigerian joulua

Lagosissa, Nigeriassa ovat koolla nämä iloiset joulunviettäjät.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Stefan Magdalinski
Afrikan joulua
En etsi valtaa loistoa Elokuva Afrikassa tekeillä - paljon iloisia avustajia Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Filmmaker in Africa - Elokuvantekoa Afrikassa - Copyright © Espen Faugstad
Joulu
En etsi valtaa loistoa Perhe Nigerissä

Kuvan perhe kauniissa, afrikkalaisissa asuissaan kulki Nigerissä, Niameyn kaupungissa päivä loppiaisen jälkeen, eli 7.1.2016.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Gustave Deghilage
*** tunturisusi.com linkit ***