Menu
Joulu
Joulukello Buenos Aires

Buenos Airesissa on satanut juuri joulun aikaan ja näkymä on paitsi värikäs, myös kolakan kostea.

Argentiinan joulua Katso kuva kokonaisena.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Steve McClanahan
Argentiinan joulua
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä joulutansseista torilla, Plaza de la República, Buenos Aires - Copyright © Liam Quinn


Argentiinan joulu Joulu Argentiinassa

Argentiina on suuri, katolinen maa Etelä-Amerikassa. Siellä on 42 miljoonaa asukasta, pääkielenä puhutaan espanjaa ja pääkaupunki on Buenos Aires. Pääkaupungin alueella asuu kolmannes koko maan asukkaista. Jouluaan argentiinalaiset viettävät hyvin samaan tapaan, kuin kaikki muutkin ihmiset kaikissa muissakin Etelä-Amerikan katolisissa maissa. Tosin siten, että juuri Argentiinassa joulu on enemmän eurooppalainen taikka pohjoisamerikkalainen, kuin muissa Etelä-Amerikan maissa, vahvan eurooppalaisen vaikutuksen vuoksi.

Joulu on tärkeä perhejuhla, jossa uskonnollisuus on läsnä. Katolista uskoa tunnustaa 92 prosenttia väestöstä. Argentiinassakin joulunvietto on kehittynyt viime vuosikymmeninä niin, että uskonnollisuuden merkitys on vähentynyt - ja joulusta on tullut yhä enemmän puhtaasti jouluilottelun ja kaupallisuudenkin juhlaa. Ja mitäpä pahaa ainakaan siinä on, että lahjoja annetaan ja saadaan - päinvastoin.


Hauskaa joulua

Feliz Navidad!

Feliz Navidad merkitsee Hyvää Joulua espanjaksi. Joulupäivänä kaikki argentiinalaiset toivottavat toisilleen Feliz Navidad. Ihmiset vierailevat toistensa luona, laulavat yhdessä joululauluja ja antavat toisilleen lahjoja - ihan kuten jouluna kuuluukin tehdä. Jouluajan messut yöaikaan ja väliin päivälläkin ovat tärkeä osa joulua. Erityinen joulukoriste ja -tapa argentiinalaisille ovat valaistut paperipallot, globos, joita lasketaan lentämään yötaivaalle. Ilotulituksiakin Argentiinassa on jo jouluna.

Hauskaa joulua

Jouluruokaa puutarhassa kuuman yön sylissä

Jouluaterialle argentiinalaiset voivat kokoontua myös ulos, puutarhaan, puiden katveeseen - sillä jouluna ilma on aurinkoista ja helteistä, lämpöä voi olla lähes 30 astetta ja kukat luovat kaikkialle värikirjoaan. Jouluaterialle kokoonnutaan hieman ennen puoltayötä jouluaattona. Jouluruoka on sitä, mitä muuallakin - kalkkunaa, paahdettua porsasta, täytettyjä tomaatteja, piirakoita, joululeipää ja erilaisia vanukkaita. Ulkona suositaan jouluruokina kylmiä ruokia, sillä ne säilyvät paremmin lämmössä.

Joululahjoja lapsille jouluaattona ja loppiaisena

Vaikka joulupukkikin liikkuu Argentiinassa jo jouluaattona, niin monin paikoin lapset saavat joululahjansa vasta loppiaisena, tammikuun 6. päivänä. Tuolloin lahjat heille tuovat nuo kolme viisasta Itämaan tietäjää, joilla urakkaa tuona päivänä riittääkin ympäri koko maailman.

Hauskaa joulua

Seimikulttuuri

Seimi on argentiinalaisillekin tärkeä koriste-rakennelma ja paljon muutakin, sen sisältämän suuren sanoman vuoksi. Seimet, kera Jeesuksen, eläinten ja muun tallitavaran rakennetaan toinen toistaan kauniimmiksi. Yhä useammat pystyttävät joulukuusenkin seimen sijaan, taikka sen seuraksi.
Argentiinan joulu

Hauskaa joulua Joulupukki

Joulupukilla on Buenos Airesissa ylelliset vastaanottotilat ja jättikuusi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Buenos Aires, Galerías Pacífico - Copyright © Liam Quinn


Argentiinan joulu

Hauskaa joulua Joulupukit

Yksi joulupukki taivaltaa hevospelillään katossa, toinen on lattialla ja pari taka-alalla joulukellojen päällä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Guglielmo Celata


Lähteet
The Holiday Spot: Christmas in Argentina
Ayngelina Brogan: Christmas Traditions in Argentina
Argentiinan joulu Joulutango

Kun ollaan tangon kotimaassa Argentiinassa, soi Argentiinan joulussakin myös tango. Argentiinan surumielinen ja laulelmallisesti soljuva tango on aivan kuin eri musiikkia, kuin suomalainen, marssitahtinen tango. Musiikillisesti ja tulkinnallisesti Argentiinan tango voittaa Suomen tangon, ihan kuten Argentiinan jalkapallokin voittaa Suomen jalkapallon, tullen mennen.
Argentiinan joulu
Argentiinan joulu Argentiinan joulua

Joulupukki tonttuineen odottelee tervehtijöitä, Buenos Aires jouluna 2010.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Liam Quinn
panettone
En etsi valtaa loistoa Italian satumaisen makea pullakakku - il panettone

Italian kuuluisia herkkuja on muhkea, maustettu pullakakku, il panettone. Tämä erittäin maukas ja hyvin säilyvä kakku on tyypillinen joulunaluslahja, joka usein annetaan aattonakin sukulaisille ja työtovereille. Italiasta kakku on levittäytynyt muualle maailmaan muuttaneiden italialaisten mukana ja niinpä se on suosittu jouluajan herkku monissa eteläisen Amerikan maissa, myös Argentiinassa ja Brasiliassa. Panettone-kakkua mutustellaan silmät nautinnosta sirrillään esimerkiksi kuuman kaakaon kanssa.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © N i c o l a
*** tunturisusi.com linkit ***