Menu
Joulu
Joulukello Joulukonsertti - Concierto Navideño

Kuvassa yllä, UNICEFIN järjestämä joulukonsertti 16.12.2016, Quito, Ecuador.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © UNICEF Ecuador
Ecuadorin joulua
Ecuadorin joulu Joulu Ecuadorissa - Feliz Navidad!

Yllä kuvassa ollaan Ecuadorissa ja kenttää kiertävän joukon mukana näkyy tuttu hahmo, joulupukki. Ecuadorissa järjestetään lapsille useissa kaupungeissa omia joulujuhliaan, joulun alla. Paikka on Priedas, Gobierno Municipal, Joseph Cueva Alcalde.

Ecuadorista tulevat mieleen Andit, inkat, laamat ja orkideat. Ecuadorin tasavalta eli Ecuador on valtio Etelä-Amerikan länsiosassa. Siellä on hieman alle 15 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki on Quito. Asukkaista suurin osa on mestitsejä ja intiaaneja, valkoisia on vain noin 7 prosenttia. Vaikka Ecuadorin pinta-ala on neljä viidesosaa Suomesta, on se Etelä-Amerikan oloissa kooltaan pieni valtio.

Ecuadorissa elää erilaisia ihmisryhmiä, erilaisin kulttuuritaustoin ja näillä joulutkin eroavat toisistaan. Kaupungeissa asuvat valkoiset viettävät joulua länsimaisemmin, maaseudulla asuvalla alkuperäisväestöllä on omia tapojaan. Joulu on Ecuadorissakin tuontituote, sinne katolisen uskon mukana tullut ja saanut vasta viime vuosikymmeninä näkyvämmän osan.

Joulu alkaa Ecuadorissakin adventtina. Paikoin kaupungeissa kokonaisia katuja varataan joulukaduiksi, kaikenlaisen joulukaupan käyttöön. Hyväntekeväisyysjärjestötkin valmistautuvat ja alkavat kerätä joulun lähestyessä erilaisia tarpeita ja leluja lahjoituksiin.

Hauskaa joulua Paikallisten intiaanien joulu

Ecuadorissa, vuorilla ja ylämailla asuvat intiaanit pukeutuvat värikkäisiin juhla-asuihinsa ja ratsastavat laamoillaan alas laaksoihin, tuomaan lahjoja ja joulutervehdyksiä työnantajilleen ja ystävilleen. Lahjat ovat hedelmiä ja muita maataloustuotteita, joita asetellaan Jeesus-lapsen kuvan taikka seimen ääreen. Myös lapset tuovat omia lahjojaan, ja kaikki pyytävät siunausta työlleen ja elämälleen pyhältä Jeesus-lapselta.

Myös laaksoissa asuvat tilalliset jakavat jouluna lahjoja työntekijöilleen ja kyläläisille. Niinpä, kun intiaanit illalla ratsastavat taas laaksoista takaisin koteihinsa, heillä on mukanaan yhtä raskaasti kantamuksia, kuin oli laaksoon tullessaankin.

Hauskaa joulua

Ecuadorin värikästä pukeutumista.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Mor


Seimet ja rukoukset

Joulukuun aikana Ecuadorissa kohoaa seimi toisensa jälkeen. Niissä ihmiset on puettu vanhaan uskonnolliseen ja ecuadorilaiseen tyyliin. Joskus näitä seimiä muodostetaan elävillä ihmisillä, jotka näyttelevät Jeesuksen syntymän aikaiset tapahtumat. Järjestetään myös kilpailuja, joissa valitaan kaunein seimi.

Kauneus ja tyylikin on makuasia, eikä siitä sovi kiistellä, mutta eräs suomalainen kuvasi seimeä näin, ei ihan mairittelevasti:

"Asetelmaan tuntui kelpaavan koristeeksi mikä tahansa pieni muovifiguuri, ja esimerkiksi näkemässäni seimessä Jeesusta oli katsomassa kaikkea ravuista ja valaista laamoihin ja hirviin, ja olipahan mukana pari pokemoniakin. Eräästä toisesta seimestä taas löytyi sähköiset katulamput ja tietyömaa traktoreineen ja katuporineen."

Ihmiset myös kokoontuvat julkisilla paikoilla juhlimaan joulua, Novenas, rukoilemaan, laulamaan ja nauttimaan kaakaota ja pikkuleipiä. Lapsetkin ovat mukana laulamassa ja lauluja säestetään soittimin.

Katolinen usko näkyy vahvasti Ecuadorin joulussa. Alkaen 16.12. rukoillaan kodeissa kahdeksana iltana, aina jouluaattoon Noche Buena saakka. Erilaisia Jeesuksen syntymään liittyviä rukous- ja näytöstilaisuuksia järjestetään runsaasti.

Joulun ruokia

Jouluna Ecuadorissa ihmiset syövät hyvin, kuten ihmiset tekevät kaikkialla. Joulun ruokia ovat täytetyt kalkkunat, hedelmät, riisi, salaatit, juustot ja erilaiset paikalliset ruoat. Juomina ovat viini ja chicha, maissista käyttämällä tehty olut.

Makupaloihin kuuluvat pristiños, jotka ovat kanelilla ja siirapilla siloteltuja leivonnaisia.

Jouluaterialle pieneen asuntoon saattaa ahtautua tavaton määrä tätejä, setiä, serkkuja ja muita sukulaisia. Suomalainen, mukana aterialla ollut ihmetteli sitä, että kaikki olivat koko vierailun ja aterian ajan päällysvaatteissaan. Tämän saattoi selittää siten, että talossa ei ollut lämmitystä, mutta myös niin, että ei ollut naulakoita, eikä edes eteistäkään. Kultuuriin kuulunee vierailu päällysvaatteissa.

Suomalainen ihmetteli myös sitä, että aterian yhteydessä ei juotu mitään, ei edes vettä. Hänen mukaansa ruokailun jälkeen kyllä juodaan herkullisia hedelmämehuja, mikä ei kuitenkaan enää hirveästi lohduta siinä vaiheessa, kun on polttanut kielensä ruoalla.

Ruokaa jouluaterialla syödään valtaisia määriä, emäntä kantaa sitä keittiöstä jatkuvana virtana - kaikki keskittyvät vain syömiseen, puhumisille ei tässä vaiheessa ole aikaa. Radio soittaa ruokailijoille kaunista joulumusiikkia - tai hitpoppia. Jouluaattoillan jouluateria päättyi yöllä kello yksi, jolloin kaikki lähtivät koteihinsa ja talonväelle jäi 30 ruokailijan jäljiltä tiski.

Hauskaa joulua Jouluaaton ja joulupäivän viettoa

Kun kodeissa lapset jouluaattona ovat nukkumassa, vanhemmat jättävät lahjoja kenkiin, heidän vuoteidensa vierelle. Sen jälkeen osallistutaan keskiyön messuun, Misa del Gallo. Joulupäivät vietetään perheiden parissa, mutta myös vieraillaan ystävien ja sukulaisten luona.

Hauskaa joulua Julkisia juhlia ja joulukulkueita

Eri puolilla Ecuadoria järjestetään suuria, julkisia joulujuhlia. Yksi suurimmista on Pase del Niño Viajero, sen tapahtumapaikkana on Cuenca. Tämä uskonnollinen joulufestifaali on saanut alkunsa 1960-luvulla. Silloin Ecuadorista vietiin Jeesus-patsas Vatikaaniin, Paavin siunattavaksi. Kun patsas tuotiin takaisin, kokoontui paikalle kansaa ja siitä alkoi säännöllinen juhlinta vuosittain, joulukuun 24. päivänä eli jouluaattona. Näitä juhlia järjestetään nykyisin useampia, eri päivinä, alkaen ensimmäisestä adventista.

Paraateissa ja kulkueissa mukana ovat Maria, Josef sekä Itämaan tietäjät - ja näiden takana seuraavat värikkäästi pukeutuneet kansalaiset, jotka laulavat joululauluja. Kulkueita järjestetään joulun alla ihan jokaisena päivänä, ne ovat suosittuja.

Kuorma-autojen lavoille on rakennettu seimiasetelmia, ja lapset on puettu milloin enkeleiksi, milloin paimeniksi. Mukana kulkueissa on myös hevosia, lampaita ja aaseja. Suurimmissa kulkueissa on mukana tuhansia osallistujia, jotka etenevät ihmismeren lomaan jäävää väylää.

Cuencan joulukulkue alkaa aamukymmeneltä, ja jatkuu taukoamattomana iltaneljään -viiteen saakka. Eipä ihme, että kulkueista otetuissa kuvissa etenkin lasten ilmeet usein ovat väsyneitä ja tympääntyneitä. Monilla osallistujilla on mukanaan sateenvarjot, joilla suojaudutaan sekä paahtavalta auringolta, että sateelta, sillä sateet ovat hyvin yleisiä.

Joulutähti Joulusypressi - joulutähti - joulukoristeet

Yleisin joulukuusi Ecuadorissa on sypressi, jos sellainen on taloon laitettu. Useimmat laittavat koteihinsa joulukuusen, ja se voidaan tuoda sisään jo marraskuun alussa. Toki kuusi on usein muovinenkin. Kaikki muutkin joulukoristeet sijoitellaan asuntoon jo marraskuussa. Seimiasetelma on kuitenkin kuusta tärkeämpi. Joulutähdet ovat koteja koristavia joulun kukkia Ecuadorissakin.

Joulukoristeluissaan ecuadorilaisilla on latinalainen, ylipursuava maku, joka suomalaisen silmään voi tuntua jo liiankin värikkäältä ja liioittelevalta. Eräs suomalainen kertoikin, että "joulukoristeet laitettiin taloihin jo marraskuussa, ja meidänkin olohuoneeseen ilmestyi muovinen joulukuusi ja joukko ällottäviä, suorastaan liioitellun stereotyyppisen amerikkalaisia joulukoristeita, kuten irvokkaasti hymyileviä lumiukkoja, nallekarhuja ja joulupukkeja."

Hauskaa joulua Joulu on lasten juhlaa

Joulu on lasten juhlaa kaikkialla, myös Ecuadorissa. Lapsille järjestettäviä, julkisia joulujuhlia kunnioittaa läsnäolollaan myös maan presidentti, mikä kuvaa näiden juhlien tärkeyttä.

Hauskaa joulua Uuden vuoden nuket

Uuden vuoden juhliin ihmiset tekevät nukkeja, jotka esittävät jotakin tunnettua ihmistä. Tätä nukkea sitten potkitaan ja muuten "pahoinpidellään", lopuksi koko nukkeraasu poltetaan. Näin karkotetaan pahat henget ja saadaan onnea tulevalle vuodelle ja ehkä ainakaan ko. henkilön kanssa ei tule olemaan ongelmia.

Hauskaa joulua

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylimpänä - Galápagossaaret - Copyright © Marisa Catalina Casey
*Kuva toiseksi ylimpänä Copyright © Gobierno Municipal de Piñas
Joulu Ecuadorissa Joulu Ecuadorissa Joulu Ecuadorissa Joulu Ecuadorissa

Hauskaa joulua Piñas 2011

Ecuadorin lasten joulujuhlissa myös yllä kuvista kahdessa alimmassa Ecuadorin presidentti, Rafael Correa. Vasemmistolaisia arvoja edistävä ja köyhiä puolustava Correa on kansan parissa hyvin suosittu.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Presidencia de la República del Ecuador


Joulu Ecuadorissa Joulu Ecuadorissa Joulu Ecuadorissa Joulu Ecuadorissa Joulu Ecuadorissa

Hauskaa joulua Jouluparaati, Cuenca

Jouluparaati 30.12.2011.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Gustavo Morejón


Feliz Navidad! Hyvää Joulua!

Kolme viisasta miestä

Joulua espanjaksi

Navidad - Joulu.
Día de navidad - Joulupäivä.
Nochebuena - Jouluaatto.
Diciembre - Joulukuu.
Feliz Navidad! - Hyvää Joulua!
Papá Noel - Joulupukki.
Árbol de navidad - Joulukuusi.
Regalo de navidad - Joululahja.
Un tarjeta de Navidad - Joulukortti.


Hauskaa joulua

Ecuadorin kohdalla merelläkin on ekvaattori eli päiväntasaaja. Ekvaattoristahan Ecuadorin nimikin tulee. Ekvaattorin ylittävillä laivoilla järjestetään perinteiden mukaisesti erilaisia, useinkin hyvin hauskoja ohjelmanumeroita tapahtuman juhlistamiseksi. Kuvassa ollaan juuri ylittämässä ekvaattoria.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Bill Bumgarner


Lähteet
Tarinoita päiväntasaajalta - suomalainen blogi.
Ida in Ecuador - suomalainen blogi.
Sara vapaaehtoistyössä Ecuadorissa - suomalainen blogi.
Joanna Palmén: Joulutarinoita Ecuadorista.
The History of Christmas: Ecuador - Christmas traditions & customs.
South America Travel: Christmas in Quito.
Christmas Celebrations: Christmas in Ecuador.
Ecuadorin joulua
Ecuadorin joulu Viulunsoiton opiskelijat

Ecuadorin tytöt opiskelevat soittamaan viulua.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © MunicipioPinas
Ecuadorin joulua
Ecuadorin joulu Huaquillas - El Oro

Perun ja Ecuadorin rajalla, Ecuadorin puolella sijaitsevan kaupungin kaduilla astelee kuvan poika. Huaquillas ja Perun puolella oleva kaupunki, Aguas Verdes, yhdistyvät toisiinsa kansainvälisellä sillalla, joka kulkee yli Zarumilla-joen. Molemmissa kaupungeissa käydään vilkasta kauppaa USA:n dollareilla ja eletään muutenkin varsin länsimaisesti, mikä näkyy myös pukeutumisessa.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © alobos Life
Ecuadorin joulua
Ecuadorin joulu Capiro, El Oro

Capirossa, Ecuadorissa ovat meneillään joulukuussa 2011 nämä lasten joulujuhlat, jossa joulupukilla on paljon hartaita kuuntelijoita.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Gobierno Municipal de Piñas
Ecuadorin joulua
Ecuadorin joulu Jouluorkesteri - rumpalitytöt

Jouluparaatissa soittaa supertyylikkäästi pukeutunut orkesteri. Cuenca, Azuay, Ecuador - 24.12.2006.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickmor
Joulu
Enkelten joulumusiikkia Ecuadorin joulua

Piñas jouluna 2013.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © MunicipioPinas
*** tunturisusi.com linkit ***