Menu
Joulu
Enkelten joulumusiikkia Joulutorilla Lontoossa

Kuvat yllä ja alla, joulutori 2016 - The North End Road Christmas market, Fulham, Lontoo.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Hammersmith & Fulham Council
Fulhamin Joulutori
Birminghamin joulupyramidi

Joulupukki Fulhamin joulutorilla 2016.

Englannin joulu Joulu Englannissa

Englannissa joulua on juhlittu vuoden vaihteen tienoilla jo noin tuhat vuotta, aina lähes siitä saakka, kun kristinusko saapui sen rannikoille. Keskiajalla kuninkaalliset juhlivat hoveissaan näyttävästi joulua. Juhlinta vain oli ehkä paljonkin toisenlaista kuin nykyisin, sillä jouluna saatettiin metsästää, mutta järjestettiin myös tanssiaisia.

Lahjojen antaminen oli Englannissa yleistä jo 1400-luvulla, jolloin niiden liiallista antamista yritettiin joidenkin tietojen mukaan rajoittaa jopa lailla. Tosin silloin lahjoja annettiin uuden vuoden kunniaksi, ei jouluna. Vuonna 1840 nuori kuningatar Viktoria avioitui saksalaisen prinssi Albertin kanssa. Albert toi mukanaan saksalaisia joulunviettotapoja, ja tällöin alettiin Englannissakin jouluna jakaa joululahjoja. Maailman ensimmäinen joulukorttikin lähetettiin ensimmäisen kerran teollistuvassa Englannissa 1840-luvulla pian postimerkin käyttöönoton jälkeen.

Hauskaa joulua Joulu on joulupäivänä

Englannissa joulun viettämistä lahjoineen ei ole siirretty jouluaattoon, kuten se meillä on tehty. Englannissa jouluaatto on lähes tavallinen työpäivä, vaikkakin jotkut saavat päivän lopusta muutaman tunnin vapaata.

Joululahjansa englantilaiset saavat joulupäivän aamuna. Joulupukki on edellisenä yönä käynyt jakamassa ne joko kunkin sängyn päätyyn taikka sukkaan takan reunukselle. Sisään pitkin taivaita lentänyt joulupukki pääsee talonväen nukkuessa amerikkalaiseen tapaan, eli savupiipun kautta.

Boxing Day, eli Tapaninpäivä on Englannissa vuoden vilkkain shoppailupäivä. Ihmiseet tungeksivat tällöin alennusmyynneissä. Tapaninpäivän nimi Boxing Day juontuu siihen, että joskus muinoin pojat keräsivät eli kerjäsivät tänä päivänä savesta tehtyihin laatikkoihin rahaa, ja kierroksensa tehtyään he sitten rikkoivat nämä laatikkonsa ja laskivat, mitä olivat saaneet.

Hauskaa joulua Kalkkunaa ja hanhea

Jouluaterian britit syövät yleensä joulupäivänä, mutta jotkut voivat nauttia sen jouluaattonakin. Joulupäivänä aterioidaan keskipäivän ja siten päivänvalon aikaan. Britit syövät ranskalaisten tapaan jouluateriallaan kalkkunaa, joulukinkusta he eivät ole kuulleetkaan. Kalkkunan kera brittiläiset nauttivat usein karpalokastiketta, punaviinimarjahyytelöä, paistettuja perunoita sekä vihanneksia, kuten ruusukaalia ja porkkanoita. Myös hanhi kuuluu jouluaterian pääruokiin, kuten toki myös kala ja kana, kunkin maun mukaan.

Noin muutoin alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan sisältävä jouluateria pitää sisällään mitä moninaisimpia, tavallisiakin ruokia. On lohkoperunoita, pateita, perunamuusia ja kaikenlaisia pieniä makkaroita.

Hauskaa joulua Christmas pudding - jouluvanukas

Tärkein joulun jälkiruoka briteillä on tietenkin Christmas pudding, jouluvanukas. Vanukas tarjotaan Englannissa joulupäivän jälkiruokana kalkkuna- tai hanhipaistin jälkeen. Sen valmistus aloitetaan yleensä jo marraskuun loppupuolella. Jouluvanukas on yksi brittiläisen keittiön jouluklassikoista. Monilla talouksilla on oma, puolisalainen reseptinsä jouluvanukaan valmistamiseen. Jouluvanukkaan ainekset ovat varsinkin entisaikoina olleet arvossaan, mikä on tehnyt vanukkaasta erityisen juhlavan ruokalajin. Runsaat mausteet, kuivatut hedelmät ja pähkinät antavat höyrytetylle vanukkaalle sen jouluisen maun.

Jälkiruokana on muuten erilaisia kakkuja ja joulukakkuja, suklaata ja jäätelöä - siis melko tavanomaisia ja maukkaita herkkuja. Jouluteetä Englannissa toki lipitetään hieman joka välissä.

Hauskaa joulua Charles Dickens

Charles Dickens on jättänyt kauniit jälkensä siihen kuvaan, joka meillä on ei vain Englannin joulusta, vaan siitä, mitä joulu on. Jo 1300- ja 1400-luvuilla Englannissa esitettiin näytelmiä Corpus Christi-päivänä, joka ajoittui johonkin toukokuun lopun ja kesäkuun lopun välille. Näytelmissä kuvailtiin Jeesuksen elämää ja niiden katsotaan olleen pohjana erilaisille joulutarinoille sekä joulurunoelmille. 1800-luvulla mm. Clement Clarken runo Visit from St. Nicholas ja Charles Dickensin tarina Christmas Carol, Saiturin joulu, alkoivat levittää joulua hyvän mielen ja lahjan antamisen juhlana.

Hauskaa joulua

Birminghamin joulupyramidi Birminghamin joulupyramidi

Joulunkellot Birminghamin saksalainen joulupyramidi

Birminghamissa on jouluisin saksalaistyyppinen joulutori - Birmingham Frankfurt Christmas Market. Joulutorin koristuksiin kuuluu saksalaisperäinen joulupyramidi (Weihnachtspyramide - Christmas Pyramid). Tällaisella rakennelmalla on Saksassa pitkät perinteet ja joulupyramidin katsotaan olleen joulukuusen edeltäjä. Pyramidia käytetään erilaisin hahmoin myös kesäjuhlissa. Se muistuttaa henkilöhahmoineen, pyöreine muotoineen ja värikkäine toteutuksineen kuin karusellia.

Pienikokoisempana joulupyramidi on sisätiloissa käytettävä pyramidin muotoinen joulukoriste, jota kynttilöiden antama lämpö pyörittää. Pyramidin sisällä on kaikenlaisia pieniä figuureja ja koristeita. Pyramidin huipulla on pyöreä siivekeratas, jonka kynttilöistä kohoava lämpö saa pyörivään liikkeeseen ja näin koko pyramidi pyörii.

Joulupuun ohella juhlistaa joulua monessa saksalaisessa kodissa joulupyramidi. Päinvastoin kuin joulukuusi, jonka katolinen kirkko kielsi pitkään pakanallisena tapana, pyramidi on myös kirkon joulukoriste. Ennen kaikkea Erzgebirgen vuoristoseudulla joulupyramidi on erityisen suosittu. Lue tarkemmin joulupyramidista Saksan joulu-sivulta.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Elliott Brown


Joulunkellot Tiesitkö muuten, että - ikkunasta leijuva joulupullan tuoksukin on johtanut rangaistukseen

Englannin puritaanihallitsija Oliver Cromwell, joka hallitsi vuosina 1653 - 1658, kielsi joulunvieton, josta oli tullut Englannissa ylenpalttista mässäilyä. Cromwellin kannattajat pitivät joulua jäänteenä katolisen kirkon valta-ajalta. Joulukuun 25. päivästä tuli tavallinen arkipäivä. Tuolloin säädettiin myös lakeja, joiden perusteella jopa avoimesta ikkunasta leijuva jouluruoan tuoksu saattoi johtaa rangaistukseen. (Ilta-Sanomat: Tiesitkö tämän joulusta? - 10 faktaa).

Lapset laatikossa

Hauskaa joulua Nyt lapset laitetaan laatikkoon - joululahjojen, isojen joululahjojen tekoa.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Barney Moss
Christmas Cracker Christmas Cracker

Hauskaa joulua Christmas Cracker - joulumakeinen

Kahdessa kuvassa yllä Christmas Crackereita, joilla on toisena nimenä bonbon. Christmas Crackerit ovat toinen toistaan kauniimpine ja värikkäämpine karamellipapereineen kuin ylisuuria karamelleja. Paperin alla sisältö on laitettu pahviseen lieriöön, joka itse tehdyissä Crackereissa voi olla esim. WC-paperirullan sisältä otettu pahvilieriö. Kaupasta ostettaessa laatikossa on tavallisesti 3 - 12 Crackeria.

Christmas Crackerit ovat näkyvä osa joulunviettoa sekä Englannissa, että Brittiläisen Kansainyhteisön maissa, kuten Australiassa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa. Ne ovat suosittuja myös Irlannissa. Jouluaterialla avataan alkuruuan yhteydessä Christmas Cracker niin, että aina kaksi vetää yhden Christmas Crackerin molemmista päistä, kunnes se pikkuisen räsähtäen hajoaa kahteen osaan. Paukahduksen aikaansaamiseksi voidaan käyttää joitakin kemikaalejakin. Voittaja on se, jolle jää Christmas Crackerista käteen isompi osa. Voitto ei ole kuitenkaan pääasia, vaikka se tuokin mukanaan ehkä hyvää onnea. Cracker sisältää silkkipaperista tehdyn hatun tai kruunun, pienen lelun, kuten hyrrän, ja lappuselle kirjoitetun viisauden, vitsin, moton tai arvoituksen.

Crackereista tehdään myös enemmän räjähtäviä versioita, joita käytetään Venäjällä uudenvuoden juhlinnassa, ja muualla myös pilailutarkoituksissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvista ylempi Copyright © Selena Hoy
*Kuvista alempi Copyright © Julian Schroeder


Maahockey
Maahockey

Hauskaa joulua Maahockey - Field hockey

Britit ovat mieltyneet omiin, erityisiin urheilulajeihinsa. Yksi niistä on maahockey, jota voisi pitää kun lajia ei laisinkaan tunne, ainakin kuvien perusteella kuin maalla pelattavana jääpallona. Maahockey on mailapeli, jossa kaksi yhdentoista pelaajan joukkuetta yrittää tehdä maaleja pelaamalla palloa käyrillä mailoilla. Ottelu koostuu kahdesta 35 minuutin jaksosta. Nykyaikaisen maahockeyn säännöt kehitettiin Englannissa vuonna 1852.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Wellington College


Noel

Hauskaa joulua Trafalgar Square


Trafalgar Square on aukio Lontoossa, ja sen keskellä on Trafalgarin taistelun voittajan Horatio Nelsonin kunniaksi pystytetty muistomerkki. Se kohoaa yli 50 metrin korkeuteen. Joulukuusen aukio saa lahjoituksena joka vuosi Norjasta. Taustalla näkyy Big Ben, kello, joka on Lontoon ja koko Ison-Britannian symboli.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Barbara Piancastelli


Lähteet
Essentially England: Christmas in England
Elias Englannissa, blogi: Joulu, joulu, joulu. Englannissa.
A Mummers Play.
Alex Stubbin blogi: Boxing Day.
Keittotaito-ruoanvalmistuksen nettiopas: Christmas pudding.
Rantapallo.fi: Brittiläiset perinneherkut
Coloria.net: Christmas X-Mas Noël


Ferrari 2017
Enkelten joulumusiikkia Ferrari F12 N-Largo Lontoossa joulukuussa 2017

Qatarilaisen öljyprinssin Ferrari jouluvaloissa Lontoon keskustassa 1.12.2017. Huomaa taustalla seisova knallipäinen patu, joka vartioi autoa. Ferrarin 12-sylinterinen V-moottori tuottaa 350 km/h huippunopeuden. Hintaa tällä mallilla oli 500 000 euroa pari vuotta sitten.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Loco Steve
Markkinatytöt
Enkelten joulumusiikkia Joulumarkkinatytöt jouluna 2015

Tytöt "North End Road Christmas market" -joulumarkkinoilla Lontoon Hammersmith and Fulhamissa, joka on yksi Lontoon 32:sta kaupunkipiiristä. Joulukuu 2015.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Hammersmith & Fulham Council
Ranskalaisia Englannissa
Enkelten joulumusiikkia Jouluriehaa ja ranskalaista hovimuotia

Wellington Collegen oppilaita jouluriehassa, ranskalaisena hoviväkenä. Wellington College on pitkät perinteet omaava, arvostettu oppilaitos Crowthornessa, Berkshiressä.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Wellington College
Joulu
Enkelten joulumusiikkia Liverpoolin pukki- ja tonttuarmada 2014

Liverpoolissa ovat joulupukit ja joulutontut koolla joulukuussa 2014.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Oneterry Aka Terry Kearney
*** tunturisusi.com linkit ***