Menu
Joulu
Rekiajoa

Kuvassa yllä hevosreki tekee matkaansa Venäjän hiljaisessa ja kuin äärettömyyksiin avautuvassa maisemassa lähellä Moskovaa 2.2.2013.

Joulu Katso ylin kuva kokonaisena.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/carlfbagge
Hevosten joulu
Laurel Christmas Parade 2008

Yhdysvallat on jouluparaatien suurmaa. Tämän paraatin paikkana Laurel, Delaware, USA. Vuonna 1683 perustetun Laurel-kaupungin väkiluku on nykyisin noin 3 700.
Hauskaa joulua All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Flickr/snooglerat
Used with permission.
Nalle keinuhevosella HEVOSTEN JOULU

Hevosella on ollut näkyvä ja merkittävä osansa joulunvietossa. Hevosia on ennen muinoin tarvittu monenlaisissa jouluun liittyvissä puuhissa ja valmisteluissa ja erityisesti hevosia on tarvittu joulukirkkoon mentäessä sekä tapaninajoissa.

Uusi aika on tuonut hevostenkin jouluun uudenlaisia aktiviteetteja ja näkyvyyttä. Hevoset ovat mukana jouluparaateissa, joulukatujen avajaisissa, jouluratsastuksissa, jouluraveissa ja mitä erilaisimmissa joulun touhuissa.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla - Copyright © Flickr/Axel Bührmann
Jouluratsukko
Hevostallilla on harras joulun tunnelma

Monien mielestä missään muualla ei jouluinen tunnelma ole niin voimakas ja harras, kuin se on hevostallilla. Lämpimässä tallissaan joulua viettävää hevosta hemmotellaan jouluna juhlaruualla, jossa kuitenkin terveelliset kasvikset korvaavat makeat herkut. Piparin sijasta hevoselle on parempi tarjota jouluherkkuna porkkanaa.

Hevostallilla

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/riptheskull


Hevosten joulupöydän kattaus eroaa merkittävästi ihmisten juhla-aterioista, sillä poikkeukset ruokavaliossa vaikuttavat hevosen hyvinvointiin. Hevosille ei ole suositeltavaa antaa mitään erityisiä herkkuja edes jouluna, koska hevosen ruoansulatuskanava on hirveän herkkä häiriöille. Jos kuitenkin haluaa jollakin tavalla palkita hevosta jouluna, niin porkkanat ovat turvallinen vaihtoehto. Moni hevonen pitää myös omenoista, mutta niitä ei kannata antaa paljon. Nelijalkaisille ystäville voi antaa palkinnoksi myös pari palaa sokeria, mutta muuten makeat välipalat, kuten esimerkiksi piparit, on syytä jättää ihmisten herkuiksi. Sillä ylimääräisestä herkuttelusta johtuva lihominen on tuttu ongelma myös hevosille. (Lähde Suomen Hippos ry)

Rekiajelulla
Sananlaskut

Jos elikoille (hevoset, lampaat, lehmät) ei jouluaattona anna hyväksi valikoituja heiniä, tulee seuraavana kesänä huono satovuosi. - Pohjois-Pohjanmaa

Hevonen, joka jouluna ei jaksa, sen saa kesällä susi syödä. (Tunturisuden kommentti: huh huh!)

Jos kirkkoreellä matkattaessa hevonen katsoi taakseen, tiesi se sitä, että joku reessä olija kuolisi pian. Sen sijaan, jos joku reessä istujista sattui putoamaan kirkkomatkalla, tiesi se hänelle pian häitä.


Rekiajelulla

Valko

Jouluun liittyviä, suomalaisille rakkaita ja kuuluisia hevosia on Seitsemän veljeksen Valko. Jouluiltana Impivaarassa tunnelmallista joulua viettivät niin kissa, kukko, koirat kuin hepo Valkokin. Loimottavan päreen valossa rouskutteli Valko joulupäivän iltana kaurojansa, koska oli muistettu hänenkin jouluansa.

Idyllinen joulutunnelmahan särkyi sitten tulipaloon ja veljesten paetessa kohti Jukolaa heitä uhkasivat kauhistava pakkanen ja kannoilla juoksevat nälkäiset, ulvovat sudet. Pakomatkalla Valkon osa oli tärkeä, sillä kaksi veljeksistä vuorollaan ratsasti Valkon selässä, muiden juostessa perässä. Valko avasi samalla keulilla juostessaan umpihankeen veljeksille juostavan polun. Suuressa vaarassa olivat tässä rynnistyksessä sekä Valko että veljekset. Jännittävien vaiheiden jälkeen veljekset selviytyivät kuitenkin turvaan ja lämpimään Jukolaan. Perillä Valko talutettiin talliin ja soimi hänen edessään täytettiin heinillä.

Rekiretki

Nosta, orhi jalkaa,
rekiretki alkaa,
helkkää tiu'ut pienet, iloiset.
Tähti kirkas hohtaa,
sinne matka johtaa,
mistä loistaa valot lämpöiset.

Elää saa niin riemullisen hetken
se, ken tekee reippaan rekiretken
Orhi, parhaas koita!
Soita, tiuku, soita
hilpeät ja hauskat sävelet!

Orhin vauhti kiihtyy,
reessä kyllä viihtyy.
Käsi käteen eksyy, tottakai!
Tiuku kalkkaa, kilkkaa
väsymystä pilkkaa,
joka hetki on kuin sunnuntai.


Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja vasemmalla - Copyright © Flickr/Pete Favelle
Jouluratsukko
Ratsukko jouluparaatissa Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Axel Bührmann
Ponivaljakko
Ponivaljakko jouluparaatissa

Paraatin tapahtumapaikka Watkinsville, Georgia, USA - vuonna 2007.

Hauva ja mirri

Mirrien joulu!

Koirien joulu!

Hevosten joulu! (tämä sivu)

Metsänväen joulu!

Lintujen joulu!
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/popofatticus
*** tunturisusi.com linkit ***