Menu
Joulu
Indonesian joulu Indonesia, maailman suurin saarivaltio

Indonesia muodostuu saarista, joita on tarkalleen 17 508. Saaret sisältyvät Malaijien saaristoon, johon kuuluvat Indonesiassa Isot ja Pienet Sundasaaret sekä Molukit. Indonesian tunnetuimpia, suuria saaria ovat Sumatra, Jaava, Borneo, Sulawesi ja Bali. Indonesian pääkaupunki Jakarta sijaitsee Jaavalla ja kaupungissa on lähes yhdeksän miljoonaa asukasta.
Nuoret jaavalaiset muusikot konsertissa.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © Ikhlasul Amal
Intian joulu
Kuvassa yllä joulupukki tonttuineen paraatissa, joulukuussa 2013, Jaava, Indonesia.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Marie


Indonesian joulu Joulu Indonesiassa - Selamat Natal!

Selamat Natal on Hyvää Joulua indonesiaksi. Vaikka Indonesian asukkaista suurin osa onkin muslimeita, niin siltikin 10 prosenttia heistä on kristittyjä - ja se tekee kymmenen miljoonaa ihmistä. Niinpä Indonesiassakin juhlistetaan joulua, kirkossa käyden ja seimiasetelmia tehden. Kauppakeskuksissa on joulun alla suuria joulukuusia ja joululaulujakin lauletaan.

Indonesialaisten rakkaita joululauluja on "Malam Kudus", joka on Jouluyön, juhlayön paikallinen versio. Televisiosta tulee joulun aikaan joulukonsertteja.

Indonesian joulupukki on Sinterklas - peruja ajoilta, jolloin Indonesia oli Hollannin siirtomaa.

Etelä-Sulawesissa on sellainen etninen kansanryhmä, kuin torajat. Heidän jouluperinteisiinsä kuuluu karnevaalinkaltainen festivaali "Ihana joulukuu", jonka puitteissa luonnollisestikin tanssitaan, syödään hyvin ja mm. järjestetään käsityönäyttelyitä.

Indonesian juhlia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Arian Zwegers


Indonesian juhlia Indonesian juhlia

Indonesian pienet sadun prinsessat kauniissa asuissaan.

Joulusanastoa Indonesiassa

Maan virallinen kansallinen kieli on indonesia, jota puhuu valtaosa indonesialaisista. Muita, paikallisia kieliä on Indonesiassa sadoittain. Näistä kielistä Jaavan kieli on puhutuin.

*Natal - Joulu (Indonesiassa käytetään joulusta portugalinkielistä ilmausta)
*Selamat Natal! - Hyvää Joulua!
*Sinterklas - joulupukki (Hollannin Sinterklaasin mukaan)
*Putri salju - kakku, joka kuorrutetaan tomusokerilla lumen tapaan
*Wayang kulit - varjonukketeatteriesitys, kuuluu myös jouluun
*Marbinda - jouluna suoritettu eläinuhri, yhteisöllisyyden ja yhteistyön kunniaksi
Indonesian juhlia Indonesian juhlia

Balilainen kokki ja tanssija.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva kokkipojasta Copyright © Sue
*Kuvat Copyright © Bart Speelman


Indonesian juhlia Indonesian juhlia

Indonesian pienet sadun prinsessat kauniissa asuissaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Pierre Pouliquin


Sumatran minangkabaut

Suurin Indonesian saarista ja samalla maailman kuudenneksi suurin saari on Sumatra. Sumatrassa asuu paikallinen väestöryhmä, minangkabaut. Heilläkin on idän tapaan hyvin värikkäät ja omaperäiset juhla-asut, joissa on käytetty runsaasti brokadia, sekä kulta- ja hopeakoruja.

Indonesian juhlia

Indonesiassakin pidetään koirista.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rene Passet
Joulusää Indonesian sääolot jouluaikaan - sadekautta

Indonesian säätilassa on vuoden mittaan kaksi erilaista jaksoa, kuiva kausi ja sadekausi. Kuiva kausi kestää toukokuusta syyskuuhun. Sadekausi kestää lokakuusta huhtikuuhun. Kuivien ja sateisten jaksojen ajallisissa sijoittumisissa on eri saarilla joitakin pieniä eroja. Läpi vuoden trooppinen lämpötila on päivisin keskimäärin 28 °C.

Koska joulukuu sijoittuu Indonesiassa sadeaikaan, ei joulu ole ilmojen puolesta parasta aikaa matkustaa Indonesiaan. Vaikka esimerkiksi Sumatralla, Jaavassa ja Balilla sataa ajoittain rankastikin juuri joulukuussa, on väleissä silti myös aurinkoisia ja kuumia hetkiä. Eivätkä trooppiset sateetkaan kylmiä ole. Lämpötila on keskimäärin 30 °C.

Borneon eteläosa, Kalimantan, kuuluu Indonesialle. Sinne matkustamista joulukuussa ei sateiden vuoksi suositella. (Selective Asia: Indonesia weather & when to go: December)

Indonesian juhlia

Balilla tanssitaan

Kuvassa Balin hindulaiset tanssijat tarjoiluineen.

Bali on Jaavan itäpuolella yksi Indonesian saarista, sijaiten Pienillä Sundasaarilla. Sen erottaa Jaavasta Balin salmi, jonka leveys on kahdesta kahteenkymmeneen kilometriin. Samoin, kuin monien muidenkin Indonesian saarten, ovat Balinkin selkärankana lukuisat tulivuoret, joiden ketju kulkee saaren poikki lännestä itään. Balin trooppinen paratiisisaari on turistien suuressa suosiossa oleva matkakohde.

Bali muodostaa hindulaisuuden saarekkeen muuten islamilaisessa Indonesiassa ja siellä on lähes 4 miljoonaa asukasta. Balilaiset käyttävät paljon aikaa rukoiluun. He rukoilevat jumalilta siunausta ja antavat heille uhrilahjoja. Tärkeän osan näissä palvontamenoissa muodostavat omaperäiset laulut, tanssit ja musiikkiesitykset.

Balissakin tanssitaan perinteisiä, draamallisia tansseja. Nämä tanssit ovat luonteeltaan lepyttelymenoja; kansa pyrkii niiden avulla voittamaan puolelleen jumalat. Jumalmaailmaa Balilla kansoittaa hindujen klassisten jumalien lisäksi lukematon joukko hyviä ja pahoja henkiä, jotka ovat asettuneet erilaisiin esineisiin.

Tanssijoiden esityksiä säestää Balissa Jaavasta tunnettu orkesteri, gamelan. Musiikki Balilla on kuitenkin jaavalaista eloisampaa ja tanssit, jotka ovat draamallisen esityksen ja tanssin välimailla, ovat liikunnallisempia. Yksi kauneimpia balilaisia tgansseja on legong. Se edellyttää esittäjältään useiden vuosien harjoittelua ja koulutusta.
Aasia tanssii
Filippiinien joulu Aasia tanssii - Filippiinit myös

Indonesian naapurimaihin merten takana kuuluu Filippiinit. Se sijaitsee koilliseen Borneosta. Kun koko Aasia on tanssin maailmaa, niin Filippiinitkään ei tee poikkeusta. Kuvassa peruskoulun oppilaat tanssivat koulussaan Yhdysvaltain Tyynenmeren Ilmavoimien tilaisuudessa. Barangay Maribago, Lapu-Lapu, Filippiinit, 20.6.2014.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © PACAF
*** tunturisusi.com linkit ***