Joulu
Joulukortti

Joulukortti lähetettiin ensimmäisen kerran teollistuvassa Englannissa 1840-luvulla pian postimerkin käyttöönoton jälkeen. Suomessa ensimmäiset joulukortit lähtivät matkaan 1870-luvun alussa. Vanhin säilynyt Suomessa lähetetty joulukortti on ristinmuotoinen ja hyvin koristeellinen, vuodelta 1871.

Hyvää Joulua!

Aluksi joulukortteja lähetettiin säätyläisten keskuudessa, mutta 1920-luvulla korttien lähettäminen oli levinnyt muihinkin kansankerroksiin, sillä miltei kaikki osasivat kirjoittaa.

Tavan leviämistä maaseudulle edistivät kaupunkeihin ja Amerikkaankin asti muuttaneet, jotka lähettivät kortteja kotiseudulle sukulaisilleen ja tuttavilleen. Kultakimalteisia amerikkalaisia kortteja esiteltiin koko kyläkunnan ihasteltavaksi.

Hugo Vartiainen
Hyvää Joulua!

Joulukortit kouluissa ja kodeissa

Pikkuhiljaa joulukortilla muistaminen levisi myös kouluihin, kun koululaisetkin alkoivat vaihtaa koulun kuusijuhlassa pukinpostia. Nykyisin joulukortti on yleisin tapa muistaa läheisiään ja miljoonat joulukortit vievät joulun sanomaa maailman ääriin. Suomalaiset lähettävät yli 50 miljoonaa joulukorttia aina kunakin jouluna.

Hyvää Joulua!
Hyvää Joulua!

Joulukorttien aihemaailma

Joulukortteja voi ryhmitellä niiden aiheiden mukaan. Tyypillisiä joulukortteja ovat tämän jaottelun mukaisesti esimerkiksi pukki- ja tonttukortit, reellä kirkkoon-kortit, kirkkokortit, uskonnolliset kortit, lapsikortit, hevos- ja muut eläinkortit, koira- ja kissakortit, nallekortit, enkelikortit, kynttilä- ja joulukoristekortit, joulukukkakortit, maisemakortit, lintukortit ja niissä omana ryhmänään punatulkkukortit, lumiukkokortit ja joulukuusikortit. Joulukortteja voi aiheen lisäksi jaotella myös tekijän eli taiteilijan mukaan.

Tonttujen joulukiireitä
Kuusenhakijat
*** tunturisusi.com linkit ***