Menu
Joulu
Joulukello Jouluparaatissa Montrealissa Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Andre Vandal
Kanadan joulu
Kanadassa on paljon näyttäviä jouluparaateja. Kuvassa yllä yksi niistä - Mississauga Santa Claus Parade, Streetsville, Ontario, 2009.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Bill Barber


Kanadan joulu Joulu Kanadassa

Karhut ja sudet vaeltavat maailman toiseksi suurimman valtion erämaissa - se on jäätiköiden, hedelmällisten preerioiden ja runsaiden vesistöjen maa, Kanada. Kanadan pääkaupunki on Ottawa, ja sen muita suuria kaupunkeja ovat Calgary, Edmonton, Montréal, Québec, Toronto, Vancouver ja Winnipeg.

Ilmastollisesti ja maantieteellisesti Kanada on äärimmäisyyksien maa. Lämpötilat vaihtelevat -60 ja +30 asteen välillä. Miltei neljä viidesosaa tästä valtavasta maasta on asumatonta.

Suurin osa maan 36 miljoonasta asukkaasta on syntyperältään brittejä tai ranskalaisia, lisäksi ovat intiaanit, inuitit ja lukuisat muut maahan muuttaneet kansallisuudet. Viralliset kielet ovat englanti ja ranska.

Hauskaa joulua Amerikkalainen joulu kanadalaisin sävyin

Kanadalaisten joulu on melko tyypillinen amerikkalainen joulu. Vaikutteensa joulunviettoon Kanada on saanut luontevasti naapuristaan, Yhdysvalloista. On luonnollista, että naapurimaiden joulunviettotavat ovat muotoutuneet aikojen myötä varsin samanlaisiksi. Toki erilaisilla kansallisuuksilla ja kieliryhmillä on omia, alueellisia joulutapojaankin. Juuri Kanadassa erilaisen kulttuuritaustan omaavilla joulunvieton traditiotkin voivat olla hyvin monenlaiset. Joulutapojen taustalla ovat esimerkiksi ranskalaiset, englantilaiset, irlantilaiset ja saksalaiset joulutraditiot.

Tyypillisimmillään kanadalaiset joulun vieton perinteet ovat hyvin samankaltaisia kuin Yhdysvalloissakin. 1700-luvulla Amerikan puolelta Kanadaan muuttaneet saksalaiset toivat mukanaan näitä jouluisia perinteitään. Kanadan jouluun liittyvä erikoispiirre ovat kuitenkin eskimoiden harjoittamat perinteet ja uskomukset talven pimeimmän ajan juhlintaan liittyen.

Eräänlaisia nuuttipukkeja taikka pikkupukkeja liikkuu myös Kanadassa. Nova Scotian ja Newfoundlandin pienissä kylissä on joulun alla liikkeellä perinteisesti pieniä naamioituneita ryhmiä, jotka ovat liikkeellä parin viikon ajan, joskus jo ennen joulua. Nämä ryhmät kuljettavat mukanaan jouluiloa ja joulun sanomaa ovelta ovelle, ja saavatpa vaivojensa palkaksi karkkia sieltä ja muuta herkkua tuolta. Pukkiryhmät pitävät liikkuessaan melkoista ääntä ja mekkalaa, joten heidän tulonsa sekä näkyy että kuuluu. Ovilla ihmiset yrittävät arvailla, kuka on piilossa kunkin naamion takana.

Joulu on kuitenkin yleisesti ottaen kanadalaisille aikaa perheen kanssa olemiseen, matkusteluun, ostosten tekoon ja kodin koristeluun. Kanadassa välimatkat ovat suuria, joten perheiden kokoontuminen voi tietää jouluna pitkiä matkustuksiakin.

Kanadassa kodit koristellaan jouluksi joulukuusin, valoin ja koristein mitä upeimmin ja runsaimmin tavoin. Joulukoristelussa voidaan mennä jopa ihan yltiöpäisyyksiinkiin joulun myönteisessä hengessä, ja talot hehkuvat ja välkkyvät joulua niin sisällä kuin ulkonakin. Amerikkalaisen omakotitalon koristuksina katollakinhan saattaa olla luonnollisen kokoisia poroja ja joulupukki.

Kanadalaiset tutustuivat joulupuuhun vuonna 1781, jolloin saksalaisjoukot auttoivat brittiarmeijaa puolustamaan Kanadaa Amerikan vallankumouksellisilta. Yleistä mielialaa kohottaakseen kenraali Riedesel järjesti vaimonsa avustuksella joulujuhlan ja paikalle tuotiin perinteinen saksalainen joulukuusi koristeineen, lahjoineen ja kynttilöineen.

Hauskaa joulua
Kanadan joulutonttu

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Kanadan joulutontusta - The Toronto Santa Claus Parade 2013 - Copyright © Flickr/Eric Parker


Hauskaa joulua Kylmää ja lunta

Kanadassa valkean joulun mahdollisuus on suuri. Esimerkiksi Winnipegissä, jota pidetään yhtenä maailman kylmimmistä kaupungeista, valkean joulun todennäköisyys on 98 prosenttia.

Kanadan joulutonttu

Hauskaa joulua Joulua vietetään joulupäivänä

Kanadassa jouluaattona kaupat ovat vielä auki ihan iltaan saakka. Varsinainen joulun juhlapäivä on sitten joulupäivä. Joulukirkossakin käydään aamuvarhain. Joululahjat löytyvät joulupäivän aamuna joulukuusen alta, jonne ne on joulupukki edellisenä yönä tuonut savupiipun kautta. Myös täpötäynnä erilaista tavaraa ja lahjaa olevia joulusukkia saavat kanadalaiset jouluilokseen. Monikulttuurisessa maassa jotkut juhlivat joulua vasta loppiaisena.

Joulupäivällistä Kanadassa syödään joulupäivänä, iltapäivällä. Jotkut jakavat lahjatkin vasta illalla, tämän jouluaterian jälkeen. Jouluaterialla syödään kalkkunaa, kinkkunaa, laatikoita ja lukematon määrä muita ruokalajeja, kunkin perheen tapojen ja tottumusten mukaan.

Hauskaa joulua

Hauskaa joulua All Rights Reserved
*Kuva jouluparaatista, Copyright © Canuck with a camer
Photo used with permission.
Kanadan joulu
Hauskaa joulua All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Ron Caves
Photo used with permission.


Hauskaa joulua Saint Nicholas Peak - Joulupukinvuori

Kuvassa yllä Saint Nicholas Peak, joka sijaitsee Kalliovuorilla, Kanadassa. Vuori on kahden luonnonpuiston alueella, nämä puistot ovat Banff National Park ja Yoho National Park, Albertassa ja Brittiläisessä Kolumbiassa.

Myös Yhdysvalloissa, Montanassa, on Mount Saint Nicholas, Joulupukin vuori.

Hauskaa joulua

Hauskaa joulua Lähteet
Mervi Koski: Joulupukin jalanjäljillä.
New Brunswick Media CO-OP: Remembering the Christmas Mountains.
MTV3: Valkea joulu jää haaveeksi jopa Kanadassa.
Ellit.fi: Amerikkalainen joulu on yhdessäolon aikaa.
Valitut Palat: Suuri maailmantieto.
http://www.suomenmoneta.fi/ - Ensimmäinen joulukuusi Kanadassa.
Kauhajoki-lehti: Jouluna koti-ikävä on kovimmillaan.
Hauskaa joulua Christmas Mountains - Jouluvuoret

Kanadassa sijaitsevat myös osana Appalakkeja taikka niiden alavuoristona Christmas Mountains, eli Jouluvuoret. Ne löytyvät New Brunswickin pohjoisosista. New Brunswick on provinssi Kanadan itärannikolla.

Vuonna 1964 Arthur F. Wightman nimesi näiden vuorten kymmenen huippua joulun mukaan. Yksi huipuista on North Pole Mountain, Pohjoisnavan vuori ja toinen huipuista on Mount St. Nicholas, eli Joulupukin vuori.

Kahdeksalla muulla huipulla on joulupukin porojen nimet ja ne ovat: Mount Dasher, Mount Dancer, Mount Prancer, Mount Vixen, Mount Comet, Mount Cupid, Mount Donder ja Mount Blitzen.

Nämä joulupukin porojen nimet on otettu Clement Clarke Mooren vuonna 1823 kirjoittamasta runosta A Visit from St. Nicholas. Tämän runon kirjoittamisen jälkeen joulupukin poroihin on lisätty vielä yhdeksäskin poro, Rudolph the Red-Nosed Reindeer, eli Petteri Punakuono. Tämän kaikkein kuuluisimman poron nimeä ei kuitenkaan ole lisätty Jouluvuorten huippujen nimistöön.

Jouluvuoret saivat kauan elää omaa neitseellistä elämäänsä, kunnes 1990-luvulla Repap puunjalostusyritys alkoi kaataa niiltä metsiä sileäksi. Tätä edelsi vuosien taistelu, jossa luontoa ja sen eläimistöä suojelevat tahot pyrkivät estämään hakkuut, tässä kuitenkin epäonnistuen. Suomellakin on oma osansa Jouluvuorten tapahtumissa. Vuonna 2000 suomalainen UPM-Kymmene osti Repapin, jatkaen hakkuita Jouluvuorilla. Tällöin suuri osa vuorten vanhoista metsistä oli jo kaadettu ja iäksi kadonnut. Vuodesta 2009 hakkuita vuorilla on jatkettu norjalaisten toimesta.

Jouluvuoria (Christmas Mountain/Christmas Mountains) on maailmassa useita muitakin, mm. Idahossa, Wisconsinissa, Texasissa ja Alaskassa. Minnesotan suunnalla on myös Christmas Lake, eli Joulujärvi.
Kanadan joulu
Kanadan joulu Joulupukin kylä Kanadassa

Village du Père Noël en été. Joulupukilla on Kanadassakin ikioma kotipaikkansa. Joulupukin kylä kesäoloissa, elokuussa 2011 - Val-Morin, Quebec, Kanada. Voisi kuvitella hyvin, että kuva on Suomesta - satumaisen kaunista.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Emmanuel Huybrechts
Kanadan joulu
Kanadan joulu
Kanadan joulu Kanadan jouluvaloja

Ylempi kuva Rue de la Couronne (Quebec City) 19.12.2009.
Alla Vieux Sault-au-Récollet, Montreal, QC, Kanada 27.11.2010.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Emmanuel Huybrechts
Kanadan joulu
Kanadan joulu Pakkastyttö Kanadassa

The Toronto Santa Claus Parade 17.11.2013.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Kanadan Pakkastytöstä - The Toronto Santa Claus Parade 2013 - Copyright © Flickr/Eric Parker
Jouluparaatin tanssiryhmä
En etsi valtaa loistoa Jouluparaatin tanssiryhmä Vancouverissa

Vancouverissa, Kanadassa, on pohjoiseen sijaintiinsa nähden poikkeuksellisen lämmin ilmasto ja siellä kasvaa mm. palmuja. Jouluparaatissa, 7.12.2014 ilma oli niin lämmintä, että paraatissa nähtiin tällaista pukeutumista.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva paraatista yllä - Copyright © Flickr/Sherwood411
*Pikkukuva vasemmalla - tontun kasvot - Copyright © Flickr/Kentish Town City Farm
Jouluparaati
En etsi valtaa loistoa Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Sherwood411
Kanada Kanadan tanssitytöt jouluparaatissa 7.12.2014

Sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa rakastetaan suuria, näyttäviä ja hyvin värikkäitä paraateja, luonnollisesti myös jouluparaateja. Christmas Parade, Vancouver, Kanada.
*** tunturisusi.com linkit ***