Menu
Joulu
Kiinan joulu
Uusivuosi on kiinalaisille hyvin tärkeä juhla. Kuvassa yllä kiinalaisia uudenvuoden juhlinnassa San Franciscossa, Yhdysvalloissa. San Franciscon asukkaista peräti 21,4% on syntyperältään kiinalaisia. San Franciscon Chinatownissa on maailmassa eniten kiinalaisia Aasian ulkopuolella.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä vasemmalla - Kiinan kaunista nousevaa nuorisoa - Copyright © Ding Zhou
*Kuva ylinnä oikealla - Uudenvuoden juhlintaa - Copyright © Steve McClanahan
*Kuva yllä, lapset Uudenvuoden paraatissa © Mark


Kiinan joulu Joulu Kiinassa

Joulu ei ole Kiinassa virallinen juhlapäivä ja joulua Kiinassa viettävät lähinnä maan kristityt, joita on prosentti pari väestöstä. Joulu on virallinen juhlapyhä ainoastaan Hongkongissa ja Macaossa, jotka ovat entisiä länsimaiden siirtomaita. Vuonna 2008 kahdeksan kymmenestä kiinalaisesta tiesi, mitä joulu tarkoittaa.

1980-luvulla Kiina uudistui ja avautui kohti länttä, ja kaupankäynnin kohisten kasvaessa joulu saavutti Kiinan 1990-luvulla, koska antaahan se runsaasti kaupallisia mahdollisuuksia. Selvimmin joulu näkyy suurissa kaupungeissa, kuten Shanghaissa ja Pekingissä. Näissä joulu on muodostunut jopa yhdeksi vuoden merkittävimmistä juhlista.

Hauskaa joulua

Kaupungeissa etenkin nuoret kiinalaiset ovat omaksuneet joulunviettoa. He ovat tutustuneet siihen opiskellessaan ja ulkomailla liikkuessaan. Lapset oppivat vieraiden kielten tunneilla myös paitsi historiasta, kulttuurista, musiikista, taiteesta, niin jopa joulupukista. Kiinassa 70 prosenttia joulua juhlivista on iältään alle 38-vuotiaita. Monet yritykset, ystäväpiirit, työyksiköt ja opiskelijat viettävät omia joulujuhliaan.

Joulua koristellaankin jo kohta enemmän, kuin Amerikassa - ja se on todella paljon. Liiketilojen liepeet pullistelevat poroja, joulupalloja, joulutähtiä ja muhkeita jouluasetelmia. Eräin paikoin talojen ulkoseinätkin, sekä pensaat ja pienet palmut on koristeltu valtavalla määrällä vilkkuvia jouluvaloja.

Joululaulut kaikuvat kaikkialla. Jokaisen tavaratalon pihamaalta löytyy suuri joulukuusirakennelma. Naapurin liikekeskuksen pihalle on rakennettu valojen avulla suuri jääkuutiokasa. Kuntosali on kiiltäviä nauhoja, joulukulkusia ja -palloja pullollaan. Merry Christmas -nauhat korostavat monia ravintoloita.

Maaseutu Kiinassa elää omaa, vanhoillisempaa elämäänsä, jossa joulu ei ole ollut läsnä. Kriistillinen joulu on Kiinassa silti yhä yleisempi ja moni kiinalainen viettää jouluna Jeesuksen syntymäjuhlaa. Kristinusko leviää erityisesti juuri köyhällä maaseudulla ja kuljettaa mukanaan Jeesuksen syntymän juhlaa ja joulunkin sanomaa.

Suurelle osalle kiinalaisista joulussa ei silti ole sitä samaa, uskonnollista sisältöä ja kulttuuriperinnettä, joka on vallalla varsinaisissa joulumaissa. Kiinalaisille joulu on ulkoa tuotua lainatavaraa, josta he ovat kaupallisin sävyin omaksuneet joitakin ulkoisia muotoja. Kaupallisuus kukoistaa.

Moni kiinalainen viettää joulua matkustamalla ulkomaille. New York, Kalifornia ja Hawaiji ovat suosituimmat kohteet.

Hauskaa joulua

Joululahjat

Joululahjojen anto ei kiinalaisille kuitenkaan ole vielä rutiinia, tapa on vasta yleistymässä. Kiinassa rakastavaiset antavat jouluna toisilleen lahjoja, ihan kuten tehdään ystävänpäivänä. Lapset valmistavat ja lähettävät kauniita, merkityksellisiä kortteja ja pieniä lahjoja toisilleen.

Hauskaa joulua

Joulupukki, joulukoristeet, joulukuuset

Joulupukin nimitys Kiinassa on Sheng Dan Lao Ren, tai Dun Che Lao Ren. Joulupukkeja Kiinassa tapaa suurista tavarataloista. Onhan siellä vieraillut suomalainenkin joulupukki, useampinakin jouluina. Kiinalaisissa kodeissa asti joulupukki ei juurikaan vieraile, ehkä siksikin, että koteja on niin valtavasti ja joulupukin työtaakka voisi käydä liian suureksi. Tavarataloissa voi olla joskus ihan oma erityinen joulupukkityyppinsä, robottijoulupukki.

Joulukoristeina kiinalaisissa kodeissa ovat paperilyhdyt, joulupuut ja paperikukat.

Joulukuusia Kiinassa on erityisesti vain julkisilla paikoilla, toreilla ja kauppakeskuksissa. Nämä kuuset ovat usein hyvin taiten ja värikkäästi koristeltuja ja isojakin. Kodeissaan kiinalaisilla harvemmin on joulukuusi, mutta silloin kun on, se yleensä on muovinen ja sitä kutsutaan valopuuksi. Valopuu on koristeltu paperista tehdyin rengasketjuin, kukin ja lyhdyin.

Vaikka joulukuuset ja -koristeet Kiinan kodeissa ovat vielä harvinaisempia, niin siitä huolimatta suurin osa maailman kaikista muovisista joulukuusista ja -koristeista on kuitenkin tehty Kiinassa.

Hauskaa joulua
Kiinalainen uusi vuosi

Jos eivät kiinalaiset paljon joulusta perustakaan, niin tammikuun lopulle heillä sijoittuva uuden vuoden juhlinta on sitäkin tärkeämpää ja näyttävämpää. Joulun sijasta kiinalaisten tärkein talven juhla on uusi vuosi. Uutena vuotena nautitaan hyvistä aterioista, ilotulituksista ja jaetaan lahjojakin. Uuden vuoden juhlintaan liittyvät myös esi-isien muistaminen, heidän kunnioittamisensa ja palvonta.

Ikea Kiinassa

Joulukuusi Kiinan Ikeassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Shenzhen, jouluna 2011, Copyright © dcmaster


Kiinalaiset nukkuvat Ikean sohvilla ja tuoleissa

Kiinalaisilla on omia tapojaan, jotka meille länsimaisille ovat outoja. Heillä on esimerkiksi tapana nukahtaa ja nukkua kaikilla julkisilla paikoilla. Ikean liikkeeseen joulutunnelmaa joulun aikaan etsimään menevää kohtasi omituinen näky, kun liikkeen lähes kaikissa tuoleissa ja sohvissa nuokkui ja torkkui unen rajamailla joku kiinalainen. Varsinaisilla sängyillä ei kuitenkaan nukkunut vaaka-asennossa ketään.

Mutta eivät kiinalaiset oleiluaan julkisilla paikoilla, kuten Ikeassa, jätä nukkumiseen. Sen lisäksi paikalla istuskellaan muutenkin loputtomiin, kulutetaan aikaa, seurustellaan ryhmissä, imetetään ja hoidetaan lapsia, ruokaillaan, lueskellaan tuntikausia - ja kaikki tämä tapahtuu Ikeassakin uusilla huonekaluilla.

Hauskaa joulua

Joulua kiinaksi

Sheng dan jie - Joulu.
Sheng dan li wu - Joululahja.
Sheng dan shu - Joulukuusi.
Sheng dan ka - Joulukortti.
Mí lu - Poro.
Xue ren - Lumiukko.
Sheng Dan Kuai Le! - Hyvää Joulua! (Mandariininkiinaksi)
Seng Dan Fai Lok! - Hyvää Joulua! (Kantoninkiinaksi)


Kiinan Uusivuosi Kiinan Uusivuosi Kiinan Uusivuosi

Kiinalaisten Uudenvuoden juhlissa poimitaan tanssien teenlehtiä. Kuvissa tosin ollaan kuitenkin Floridassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Walter
Kiinan joulu Kiinan joulu Kiinan joulu

Hauskaa joulua Hyvää Uutta Vuotta!

Kuvat yllä, kun San Franciscossa juhlittiin kiinalaista uuttavuotta helmikuussa 2016.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylin kuva Copyright © vhines200
*Kuvat, kaksi alempaa Copyright © Mark


Kiinan joulu Kiinan joulu Kiinan joulu

Hauskaa joulua Kiinan lasten joulu

Kiinassa lapsilla on koulussa meneillään joulujuhla. Huangpu, Shanghai, 26.12.2006.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Kyle Taylor


Lähteet
Radio86: Joulu kiinalaisesta näkökulmasta.
Jenna Lehkonen: Kiinalainen uusi vuosi.
Plaza.fi: Aasialainen joulu - Tunnelman luovat vaikka banaanipuu ja robottipukki.
Salla Tuomivaara, blogi: Joulutunnelmointia kiinalaisen Ikean avulla - 9.12.2011.
MTV3: Joulunvietto yleistyy Kiinassa.
Kristillinen ajan fakta, netmission.fi: Joulu kiinalaisittain.
Rhonda Parkinson: Chinese Christmas Celebrations - How Do the Chinese Celebrate Christmas?
Helen Gao: What China Loves About Christmas, and Doesn't.


Todellisuudessa Joulupukin kylä ja pajakin on Kiinassa - Joulun ei niin kaunista kääntöpuolta

Joulupukin paja sijaitsee varmastikin Kiinassa, jos asiaa arvioidaan valmistettujen joulutavaroiden määrillä. Kiinassa sijaitseva, 1,2 miljoonan asukkaan kaupunki Yiwu pitää sisällään "Joulukylän", jonka 600 tehdasta tuottavat 60 % koko maailman joulukoristeista. Yiwussa ei ole lunta eikä joulutonttuja, mutta tuhannet työläiset uurastavat joulutuotteiden parissa juuri niin ahkerasti, kuin mihin vain kiinalaiset pystyvät.

Miljoonat joulupallot, kuusenkoristeet ja LED -koristevalot ja -kynttilät ovat vain osa niistä erilaisista koristeista ja jouluhelyistä, pitäisikö sanoa joulurihkamasta, jota tehtaista purkautuu maailmalle päättymättömänä virtana. Erilaisia joulutavaroita on kaiken kaikkiaan 400 000. Työntekijät joulutehtaissa eivät ole joulutonttuja, vaan pääosin siirtotyöläisiä, jotka tekevät 12-tuntisia työpäiviä pienellä palkalla. Heistä useat eivät edes tiedä, mitä joulu oikein on. He ajattelevat, että ehkä se on jotakin samaa, kuin uusivuosi Kiinassa. Tavarat tehtaissa valmistuvat käsin tehden ja alkeellisissa oloissa.

Yiwun joulutuotteita kaupitellaan kaupungin Joulukylässä, turhuuksien joulutorilla, joka on useine, labyrinttimäisine katuineen kuin jokin surrealistinen ihmemaa, täynnä muovia, paperia, helyjä ja miljoonia tavaroita. Kaikkea sitä, mitä ihminen ei missään nimessä koskaan tarvitse, mutta jota saattaa joulumielellään tai hetken mielenhäiriössä ostaa. Joulutavaroita myydään tämän viiteen osaan jaetun ihmetorin osassa kaksi. YK on arvioinut tämän tavaratorin maailman suurimmaksi pientä tavaraa myyväksi tukkutoriksi.

Kiinalaisen maun mukaan joulutavaroissa maku ylittää kaikki rajat. Jotkut joulukylän kadut ovat erikoistuneet vain hopealankakoristeisiin, toiset LED-valoihin. On muovisia joulukuusia sinisinä, pinkkeinä ja fluorinhohtoisina, on käpyjä kullattuina ja hopeoituina. Eräät joulutuotteet, kuten lampaat pukinhatuissa tai tartaani-koristeiset porot, tuntuisivat kadottaneen kaiken yhteytensä alkuperäiseen jouluun.

Internetin myötä Yiwu on hieman menettänyt mainettaan tavarantoimittajana suuruudessa, sillä netin jättiläiset Alibaba ja Made in China tuottavat tavaroita lukumääräisesti enemmän. Pelkästään Alibabasta voi valita näppäimistön painalluksilla 1,4 miljoonan erilaisen tavaran joukosta, jotka toimitetaan tilaajalle postin kautta.

Joulurihkaman myynti Kiinan omilla markkinoilla on tasaisessa kasvussa, sillä yhä useammat kiinalaiset oppivat tuntemaan joulun. He tuntevat ja tietävät kyllä joulun ja joulukaupan, mutta Jeesuksesta heistä useimmat eivät tiedä mitään. (The Guardian: Santa's real workshop: the town in China that makes the world's Christmas decorations)
Kiinan joulu
Kiinan joulu Kiinalainen Uusivuosi

Juhlintaa Floridassa.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Walter
Kiinan joulu Kiinalainen Uusivuosi

Juhlintaa Floridassa. Paikallisen kiinalaisen koulun oppilaat soittavat rumpuja.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Video Copyright © Walter
*** tunturisusi.com linkit ***