Joulu
Kuvassa yllä poika pyöräilee Kiritimatilla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Calvin Smith


Kiribati Kiritimati - Tyynenmeren Joulusaari

Kiritimati sijaitsee Kiribatissa, joka on Tyynellämerellä, Oseaniassa sijaitseva saaristovaltio.

Saaren löysi Hernando de Grijalva jo vuonna 1537, mutta löytöretkeilijä, tutkimusmatkailija, kapteeni James Cook (27.10.1728 - 14.2.1779) saapui saarelle kolmannella ja samalla viimeisellä Tyynenmeren purjehduksellaan jouluaattona 24.12.1777. Tästä Cookin jouluvierailusta saaren nimeksi tuli Christmas Island, Joulusaari. Cook itse totesi: "As we kept our Christmas here I called it Christmas Island..." (Koska vietimme joulun täällä, nimitin saaren Joulusaareksi). Eli nimitysperuste on ihan sama, kuin "varsinaisen", Intian valtameren Joulusaarenkin kohdalla: löytöretkeilijän käynti juuri jouluaikana.

Kiribatissa puhutaan kreolien eräänlaista "tikitaki"-englantia ja heidän kielessään englannin joulua merkitsevä sana Christmas muuntuu muotoon Kiribati. Kiribatin kielessä "ti" äännettään "s", joten Kiritimati lausutaan "Kirismas". Christmas Island muuntuu näin Kiritimatiksi. Kiritimati on pinta-alaltaan maailman suurin koralliatolli. Se käsittää yli 70 % Kiribatin maapinta-alasta. Kiritimatissa on noin 5 000 asukasta.
Aamunkoiton saari

Kiritimati on kansainvälisen aikarajavyöhykkeen itäisin asuttu kolkka. Siellä maailma kohtaa ensimmäisenä uuden aamunkoiton. Aikaero Suomeen on tasan kaksitoista tuntia. Kiritimatin Joulusaari on siis täsmälleen maapallon vastakkaisella puolella Suomen Joulumaasta, jossa joulupukki asustaa.

Kapteeni James Cookin jouluvierailusta saarella muistuttaa mm. bungalowein varustettu hotelli, Captain Cook Hotel. Kapteeni James Cookin vieraillessa Kiritimatissa, atolli oli täysin autio, eikä siellä ollut ainuttakaan asukasta eikä minkäänlaista jäljen häivääkään siitä, että atollilla olisi joskus liikkunut ihmisiä. Cook löysi atollilta muutamia kookospalmuja pähkinöineen, mutta ei tilkkaakaan vettä.

Saaren 5 000 nykyasukasta elävät suuressa köyhyydessä. Turismi ei ole kehittynyt lainkaan. Yhtenä syynä on saarten joutuminen aikoinaan vuosina 1957 - 1962 brittien ydinkokeiden koealueeksi. Tänä päivänä siellä vierailee lähinnä syvänmerensukeltajia ja harrastuskalastajia. Edes jouluaattona vierailijoita ei saarelle yleensä eksy, yksinäisiä kulkijoita lukuun ottamatta.
Joulu
Kiritimatin veneitä
Kiritimati
Kiritimatin kauneutta

*** tunturisusi.com linkit ***