Menu
Joulu
Tonttupojat
En etsi valtaa loistoa Lasten talvi-ilot - koulutaulu, Martta Wendelin Hauskaa joulua All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Pihlajaveden ala-aste - Keuruu.fi
Hauskaa joulua

Vanhoja perinteisiä joululeikkejä - lauluja, runoja, näytelmiä

Jouluna leikitään, lauletaan, runoillaan ja näytelläänkin. Nämä joulun perinteet yhdistävät kaikkia mukana olijoita kokemaan yhteistä, kultaisten muistojen joukkoon ikuistuvaa joulua. Monien mielestä lapset leikkeineen vasta luovat todellisen joulun tunnelman, mutta näin ei tarvitse olla. Laulut ja leikit sopivat kaikenikäisille ja myös aikuisten tulisi jouluna heittää pois kaikki kankeus ja ujous ja palauttaa mieliinsä lapsuuden joulujen herkimmät muistot, verestämällä niitä leikkien ja laulaen sydämensä kyllyydestä.

Joululeikkeihin voi melko helposti ja halvalla touhuilla myös elävöittävää tarpeistoa. Tonttulakkeja toki kannattaa varata niin talon väelle kuin vieraillekin. Erilaisia jouluisia asusteita voidaan tehdä tarpeiden mukaan ja ilman tarvettakin, esimerkiksi hopeisesta joulukuusen nauhasta saa nopeasti enkelin sädekehän hiusten ympärille. Pieninkin jouluinen rekvisiitta tuo mukaan aidon joulun. Joululauluja voidaan viritellä yksin ja yhdessä, säestyksellä ja ilman - tai vaikkapa karaokena, jota sitäkin harrastetaan nykyisin monissa kodeissa.

Joululahja Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat oikealla ja alla Copyright © Flickr/Retrogasm


Joulutontut

Liikunnalliset joululeikit - Liikunnallinen joulukalenteri - 24 hauskaa vinkkiä!

Liikunnallinen joulukalenteri tarjoaa paljon hyviä ideoita liikkumiseen niin koulussa kuin kotona. Ota vinkit käyttöösi ja joulun odotus sujuu helppojen ja hauskojen liikuntahetkien parissa.

Joulu Sport.fi: Kooste liikunnallisia joululeikkejä.

Sievät tytöt
Kelkkamäessä Hauskaa joulua Kelkkamäessä
Joululeikit
Joulunkellot Ämmän ja äijän vaihettaminen - riisari

Vanhoilta ajoilta on runsaasti sellaisia leikkejä, joita harvat nykyisin enää tietävät - ja vielä harvemmat ymmärtävät, mistä hulluttelusta on kyse. Piikkiössä on jouluisin leikitty ämmän ja äijän vaihettamista ja leikin on esitellyt M.A. Knaapinen klassisessa teoksessaan "Piikkiön pitäjä - Kotiseutukirja entisille ja nykyisille piikkiöläisille". Leikki etenee seuraavasti:

Kun väkeä on koolla enemmän, niin asetutaan olemaan pareittain, mies ja nainen yhdessä. Jonkun tehtävänä on toimia "riisarina" ja hänellä pitää olla kovasolmuinen nenäliina.

Sitten riisari alkaa kiertää paikallaolijoita. Hän asettuu vuorollaan kunkin eteen ja kysyy: "Vaihetaks ämmäs (äijäs) sen taikka sen kanssa" (mainiten henkilön) ja jos vaihetuksesta kieltäytyy, on riisarilla oikeus lyödä kieltäytyjää solmuliinallaan kämmenelle, korkeintaan 12 kertaa. Jos vaihetukseen suostuu, niin suostunut saa määrätä sen, kuinka monella iskulla valittu kohde on vaihtoon taivutettava. - "Kuimunt rappi anneta, jolle hän vaahet?"

Tämän leikin ideana on se, että näin voi leikin varjolla osoittaa jollekulle kiintymystään tai salarakkauttaan, jollei kohde sitä muuten vielä ole tiennyt. Ja voi osoittaa, vaikka toinen jo tietäisikin. Noin muuten, etenkin joululeikkinä meidän aikamme näkökulmasta, melko rajatapaus. Voisi ajatella pikkujoululeikiksi?!

Joulukello Minun lahjani sinulle on

Osallistujat istuvat piirissä. Yksi antaa vasemmalla puolellaan istuvalle kuvitteellisen joululahjan ja sanoo sen nimen, esimerkiksi nukke. Nuken saanut antaa vasemmalla puolellaan istuvalle lahjan, joka alkaa nuken viimeisellä eli e-kirjaimella. Näin kierretään leikkijöiden kesken. Tämä leikki vaatii melkomoisia hoksottimia, sillä joululahjan olisi oltava vielä jotenkin sopiva lahjansaajan kannalta.

Joulunkellot Paistisilla

Joku kävi istumaan jakkaralle keskelle permantoa. Lakki painettiin hänen päähänsä niin syvälle, ettei hän nähnyt mitään. Annettiin sitten oljista kierretty palmikko käteen. Toiset hiipivät takaapäin ja nykivät sokkona istuvaa, joka yritti huitaista palmikolla. Kehen osui, joutui vuorollaan jakkaralle.

Joulukello Musta penkki

Joku pantiin muista erilleen penkille istumaan. Häntä osoitellen toinen kyseli vuoron perään jokaiselta:
- Mitä pahaa tuo mies on tehnyt, kun hänet on pantu mustaanpenkkiin?
Kukin yritti parhaan mukaansa keksiä sopivan ilkeyden. Kun kaikilta oli saatu vastaukset, syytetty määräsi sijaansa mustaanpenkkiin sen, joka oli häntä pahimmin soimannut.

Joulunkellot Hiirisillä

Käytiin istumaan permannolle piiriin. Yksi asettui keskelle "kissaksi". Verkkokerää nakeltiin piirissä toiselta toiselle, ja kissa tavoitteli tätä "hiirtä". Kenen kohdalta hiiri saatiin kiinni, joutui kissaksi.

Joulunkellot Kalanjako

Yksi mies istui kelkassa ja toiset miehet vetivät häntä kelkassa tupaan. Miehet olivat turkit nurin päällä ja heiniä turkin sisukset täynnä. Sitten heittivät kepin nenästä narunpätkiä. Ne narunpätkät olivat olevinaan kaloja. Kalat eivät sitten menneet tasan ja siitä tuli tappelu. Miehet ryntäsivät kaikki naisten nurkkaan ja kaatuilivat ja naurattivat naisia.

Joulukello Lumisota

Talven ja joulunkin leikkejä on myös lumisota. Kunnon lumisota saadaan tosin aikaan vain oikeanlaisella suojasäällä, sillä kovalla pakkasella lumipallojen pyörittely ei onnistu.

Kelkkamäessä

Joulunkellot Kelkkamäki

Kelkkamäki on yksi perinteisimmistä talvisista touhuista ja leikeistä. Tytöt ovat yhdistäneet huvin ja hyödyn, sillä he ovat kelkkamatkallaan hakeneet joulukuusenkin - ja onpa lahjojakin mukana yksi sylintäysi.

Joulun leikkejä

Joululeikkien lomassa koristellaan joulukuusi.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Lisa Creech Bledsoe
Piirileikkejä

Joululeikkien lomassa maistetaan piparkakkuja.

Piirileikkejä

Joulunkellot Piirileikkiä kuusen ympärillä

Yksi kaikkein vanhimpia ja yksinkertaisimpia leikin muotoja on piirileikki. Piirissä mennään piirimuodostelmana jonkin keskellä olevan ympärillä. Talvella voidaan piirileikkiä mennä kuusen taikka männynkin ympärillä myös ulkona. Leikki ei vaadi paljon alkuvalmisteluja - vain leikkisää mieltä ja ei kun siitä vain aletaan piiriä pyörimään! Piiriä pyöriessään voivat osallistujat myös laulaa joululauluja - tai vain hihkua ja nauraa riemumielin!

Muita lumileikkejä ovat lumienkeleitten teko - siinä kaadutaan kädet levällään koskemattomaan lumeen, johon näin syntyy enkelikuvio, kun käsillä levitellään lumeen vielä siipikuvioita. Lumilinnojen rakentaminen on tärkeä osa lumileikkejä - ja lumilinnasta voi tehdä joulun aikaan lyhdyillä ja kynttilöillä hyvin tunnelmallisen satulinnan. Perinteiset hiihtelyt ja laskettelut suksin ja kelkoin kuuluvat talven leikkeihin - ja joulusaunastakin jotkut hypähtävät leikkisästi alastonpyöriskelyyn umpihangessa.

Joulupukki valmiina

Joulupukki valmistautuu kohtaamaan leikkijät

Joulupukki seurailee piiloistaan joulun alla lasten leikintää ja valmistautuu pitkää partaansa sukien innoissaan omaan tehtäväänsä aattona. Välillä pukkikin kyllä heittäytyy leikkisille tonttuineen ja näkyy milloin kelkkamäessä, milloin kiitämässä porsaan selässä ja milloin missäkin.

Lumiukko

Joulunkellot Lumiukot

Talven ja joulunkin ajan leikeissä ovat mukana lumiukot. Lumiukko on ihmisen eli useinkin juuri pyöräkän ukon näköinen lumesta tehty ukko. Se koostuu tyypillisesti kolmesta lumipallosta, joista alin kuvaa jalkaosaa, keskimmäinen rintakehää ja ylin päätä. Monesti lumiukolle asetetaan napit, silmät ja suu pikkukivistä sekä nenä porkkanasta. Lumiukolle voidaan lisätä myös vaatteita, kuten kaulahuivi tai päähine. Miksipäs ei piippukin suuhun?! Mikään ei estä muotoilemasta lumesta myöskin lumiakkaa! Taikka lumilapsosia.

Muista katsoa myös lumiukon teko-ohjeet ja piilokameravideot!
En etsi valtaa loistoa Joulutonttu taituroi tangossa - tankotanssi (Pole dance)

Tankotanssi ei ole sirkuslaji, vaan tanssi- ja liikuntamuoto, jossa käytetään lattiasta kattoon ulottuvaa tankoa. Tankotanssissa yhdistyvät kehonhallinta, akrobatia, kuntoilu ja tanssi. Liikuntamuotona laji kehittää erityisesti voimaa, notkeutta ja koordinaatiota.
Hauskaa joulua Huom! Erityisesti, jos olet lapsi, niin älä ala harjoitella näitä taitoja itseksesi ja omin päin videoitten esimerkin innostamana! Tankotanssiin, kuten kaikkiin akrobatian muotoihin, liittyvät omat riskinsä. Taidot on opittava valvotusti ja ohjatusti, sellaisen henkilön avulla, joka hallitsee lajin.

Hauskaa joulua Lisää jouluakrobatiaa - katso tämän sivun alareunaan.


Joulunkellot Talvelaul - Radi-ridi-ralla viroksi - suomeksi Rati riti ralla

; Radi – ridi – ralla, pakane on valla ;;
Tuisutaati tuli meile,
külvas lund ja härma puile.
Radi – ridi – ralla, pakane on valla.

;; Radi – ridi – ralla, pakane on valla ;;
Tuli kaugelt põhjaraalta,
Lapi laste mängumaalta.
Radi – ridi – ralla, pakane on valla.

;; Radi – ridi – ralla, pakane on valla ;;
Ehtis põõsad valge vööga,
kattis jõed ja järved jääga.
Radi – ridi – ralla, pakane on valla.

;; Radi – ridi – ralla, pakane on valla ;;
Lapsed saavad kelgutada,
uisutada, suusatada.
Radi – ridi – ralla, pakane on valla.


Kuuntele ja laula mukana! Videolla tämä ikimuistoisen ihana talvilaulu. Laula mukana, opit samalla viroa - radi ridi ralla, pakane on valla... (opit ainakin sen, miten sanotaan viroksi rati riti ralla!)
Suksineidon laulu
Joululeikit
Joulukelkkailuja Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Ville de Salaberry-de-Valleyfield
Tonttujoukko Tonttujoukko Tonttujoukko Tonttujen jouluyö - laulaen ja leikkien

Soihdut sammuu, kaikki väki nukkuu, väki nukkuu.
Öitten varjoon talon touhu hukkuu, touhu hukkuu.
Tip-tap, tip-tap, tipe-tipe tip-tap, tip, tip, tap!

(Nukutaan poski kämmeniä vasten. Kertosäe hypellään paikallaan vuorohyppelyä, nostellen samalla vuorotellen kummankin käden etusormea.)

Tonttujoukko silloin varpahillaan, varpahillaan,
Varovasti hiipii alta sillan, alta sillan.
Tip-tap, tip-tap, tipe-tipe tip-tap, tip, tip, tap!

(Hiivitään esiin varpaillaan ja kyyryssä. Leikkijät muodostavat piirin.)

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki, kunnon väki,
Raoistansa sen jo tonttu näki, tonttu näki.
Tip-tap, tip-tap, tipe-tipe tip-tap, tip, tip, tap!

(Tarjoillaan ruokaa puolelta toiselle. "Kiikaroidaan" puolelta toiselle.)

Pöydän päälle veitikkaiset rientää, veitikkaiset.
Syövät paistia ja juovat lientä, juovat lientä.
Tip-tap, tip-tap, tipe-tipe tip-tap, tip, tip, tap!

(Istutaan lattialla ja syödään ja juodaan suurin liikkein.)
Tonttujoukko Tonttujoukko Tonttujoukko

Herkkua on siinä monenlaista, monenlaista.
Kuiske kuuluu: "Miltä ruoka maistaa, ruoka maistaa?"
Tip-tap, tip-tap, tipe-tipe tip-tap, tip, tip, tap!

(Tarjoillaan puolelta toiselle. Kuiskaillaan puolelta toiselle.)

Sitten leikitellään kuusen alla, kuusen alla,
kunnes päivä koittaa taivahalla, taivahalla.
Tip-tap, tip-tap, tipe-tipe tip-tap, tip, tip, tap!

(Tanssitaan piirissä. Nostetaan käsivarret pään ylle yhteen "auringoksi" ja pyöritään ympäri.)

Hiljaa hiipii joukko varpahillaan, varpahillaan,
kotikoloihinsa alle sillan, alle sillan.
Tip-tap, tip-tap, tipe-tipe tip-tap, tip, tip, tap!

(Hiivitään varpaisillaan ja kyyryssä, jonossa pois - kurkistetaan poistuttaessa salamyhkäisesti hymyillen katsojia - ja huiskutetaan näille - sekä hihkaistaan yhteen ääneen: MUISTAKAA KAIKKI KÄYDÄ TUNTURISUDEN JOULUSIVUILLA!)

Tonttujoukko Tonttujoukko Tonttujoukko
Joululeikit
Joululeikit
Joulukello Jouluna kelkkamäessä

Hauskaa joulua
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Dave Thomas
Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua
Jouluaatto, jouluale, jouluapulainen, jouluarvoitus, jouluaskare, jouluateria, jouluavustus, joulubaletti, jouluelokuva, jouluenkeli, joulufiilis, jouluhali, jouluhalko, jouluhartaus, jouluherkku, jouluhullu, jouluhumala, jouluhuutokauppa, jouluhäät, jouluhöperö, jouluhöpsö, joulujuhla, joulujulkaisu, joulujumalanpalvelus, joulujuoma, joulukahvi, joulukakku, joulukaktus, joulukala, joulukalenteri, joulukalja, joulukaramelli, joulukarkki, joulukatu, joulukepponen, joulukeräys, joulukiire, joulukinkku, joulukirja, joulukirjallisuus, joulukirkko, joulukonsertti, joulukoriste, joulukukka, joulukuusi, joulukuva, joulukuvaelma, joulukynttelikkö, joulukynttilä, joululaulu, joululehti, joululeikki, joululeipä, joululevy, joululiikenne, joululimppu, joululoma, joululyhde, joulumakeinen, joulumakkara, joulumarkkinat, joulumerkki, joulumessut, joulumuori, joulumusiikki, joulumyyjäiset, joulunumero, joulunäytelmä, joulunäyttely, jouluoljet, jouluolut, jouluomena, jouluoratorio, joulupahnat, joulupaisti, jouluparaati, joulupata, joulupiparkakku, joulupirtti, jouluporsas, jouluposti, joulupukki, joulupulla, joulupuuro, joulupäivä, joulupöytä, jouluraha, joulurakas, joulurauha, joulurukous, jouluruno, jouluruoka, jouluruusu, jouluryyppy, joulusaarna, joulusahti, joulusaippua, joulusalaatti, joulusalarakas, joulusatu, joulusiivous, joulusinappi, joulusuudelma, joulusuukko, joulusuukkonen, joulutaide, joulutarina, joulutervehdys, joulutodistus, joulutoivotus, joulutonttu, joulutulppaani, joulutupa, joulutähti, jouluvalo, jouluviina, jouluviini, jouluvirsi, jouluyllätys, jouluyö, jouluähky, jouluörkki, jouluörveltäjä...
Joulu
Hauskaa joulua
*** tunturisusi.com linkit ***