Joulu
Tunturisuden sivut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Dioezese Eisenstadt
Joulu Koko kuva.

LOPPIAINEN 6.1.

Itämaan tietäjät kävivät kunnioittamassa vastasyntynyttä Jeesus-lasta ja heidän muistokseen vietetään 6.1. joulunajan viimeistä kirkollista juhlapäivää, loppiaista. Loppiainen lopettaa kirjaimellisesti joulunpyhien sarjan, ja siitä se on saanut nimensäkin. Nimi tunnetaan meilä jo 1600-luvulta. Loppiaista on Suomessa juhlittu nimenomaan viimeisenä joulunpyhänä, ennen kuin se sai tarkemman kristillisen sisällön.

Egyptin varhaiskristityistä gnostilaiset alkoivat jo 200-luvulla viettää Jeesuksen syntymäjuhlaa 6.1. eli loppiaisena. Sittemmin 300-luvulla Jeesuksen syntymäpäiväksi vakiintui 25.12. eli joulupäivä. Loppiaisen kirkolliseksi sisällöksi jäi täten Jeesuksen kaste ja epifania eli Jeesuksen jumaluuden ilmeneminen maailmalle. Loppiaista kutsutaankin nimellä epifania. Ortodokseille loppiainen on suurempi juhla, kuin protestanteille.

Loppiainen
Loppiainen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Ayuntamiento E.L.M. Real Cortijo de San Isidro

Argentiinan loppiaispukit

Kolme idän viisasta tietäjää toimivat myös jossakin päin ikäänkuin loppiaispukkeina. Näin heitä on rivissä yhden joulupukin sijasta kolme ottamassa vastaan lapsia.

Loppiaispukit liikkuvat usein vähävaraisten lasten keskuudessakin, vanhainkodeissa, sairaaloissa ja kouluissa, joten heidän tuomansa ilo on hyvin suurta. Ayuntamiento E.L.M. Real Cortijo - San Isidro, Buenos Aires, Argentiina 5.1.2013.

Loppiainen
Loppiainen

Argentiinan loppiaispukit.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Ayuntamiento E.L.M. Real Cortijo de San Isidro

Itämaan tietäjät - Melkior, Caspar, Baltasar

Keskiajalla loppiaista alettiin viettää laajemminkin Jeesuksen pakanoille ilmestymisen juhlana ja siitä tuli erityisesti kolmen itämaan tietäjän nimikkopäivä. Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa sekä muissa espanjaa puhuvissa maissa annetaan loppiaislahjoja joululahjojen sijasta, tai niiden lisäksi. Espanjassa 6.1. on suuri, joulunomainen juhla, jolloin järjestetään kaupungeittain näyttäviä itämaan tietäjien kulkueita eli paraateja liikenteeltä suljetuilla pääkaduilla.

Tiernapojat

Tähti- eli tiernapoikien kiertue on alunperin ollut nimenomaan loppiaiseen eli "kolmen kuninkaan päivään" liittynyt tapahtuma. Tiernapoikien esiintyminen ei kuitenkaan ole rajoittunut loppiaiseen, vaan pojat olivat liikkeellä eri päivinä sekä ennen että jälkeen joulun. Tiernapojat ovat itse asiassa itämaan tietäjien Saksan kautta Suomeen saapunut laulunäytelmäversio. Muualla Euroopassa tiernapoikaryhmät kiertelevät erityisesti juuri loppiaisena.

Loppiainen liikkuvana ja pysyvänä pyhänä

Työmarkkinajärjestöt saivat painostuksellaan vuonna 1973 aikaan sen, että loppiaista vietettiin tuosta vuodesta lähtien liikkuvana pyhänä, 6 - 12.1. välisenä aikana lauantaina. Vuonna 1992 loppiainen palasi takaisin pysyväksi juhlapäiväksi ja se on 6.1.

Loppiaisena lopetellaan

Joulun satunäytelmän viimeinen näytös alkaa loppiaisena. Joulukuusi riisutaan, jos ei loppiaispyhänä, niin jo seuraavana arkipäivänä. Joulukuusesta lapset ovat syöneet loppiaisen perinteisissä kuusenryöstäjäisissä kaikki syötäväksi kelpaavat koristeet, kuten karamellit. Kestokoristeet pannaan haikein mielin laatikkoonsa odottamaan uutta adventtia ja uuden joulusadun alkua. Järjestetään joulunlopettajaiset. Lapset syövät vielä piparkakkutalonkin, aikuiset paistavat viimeiset tortut pakastimesta, ehkäpä kuumennetaan vielä jouluntuoksuinen glögi.

Perinteisesti loppiaisena on lepäilyn ja joulusta toipumisen ohella arjen pian koittaessa, myös kyläilty ja seurusteltu. 1800-luvulla järjestettiin komeita loppiaistanssiaisia, joihin kuului arpajaisia. Keskiaikaisessa Englannissa ja Ranskassa on leikitty etenkin loppiaisena seuraleikkejä, joissa on piilotettu onnea tuovia esineitä ruokiin.

Esimerkiksi Englannissa luumuvanukas ihan pullotti siihen kätketyn tavaran paljoudesta. Jos hampaat osuivat sormukseen, tiesi se häitä, sormustimesta seurasi päinvastoin loppuelämän kestävä naimattomuus, kolikko toi rikkauksia ja nukke - perheenlisäystä! Suosituin leikki on ollut papukuninkaan valinta. Se, joka löysi kakusta siihen kätketyn pavun, kruunattiin kuninkaaksi ja hän sai sen illan aikana käskeä alamaisiaan mitä hullunkurisimpiin tehtäviin.

Tai ei lopetella - vaan jatketaan nuutinpäivään asti

Joulunviettoa ei silti tarvitse vielä ihan kokonaan lopettaa loppiaisena, vaan sitä voi jatkaa aina nuutinpäivään 13.1. asti. Perinteisesti kaupungeissa loppiainen on merkinnyt jouluajan loppumista, mutta maaseudulla joulun on lopettanut vasta Nuutin päivä.

Kaspar, Melchior ja Balthasar

Musta loppiaispukki, Balthasar Espanjassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Ayuntamiento E.L.M. Real Cortijo de San Isidro

Loppiaisen sananparsia

Loppiaisena on päivä kukonaskelta pidempi.

Loppiaisena on puoli talven lunta satanut.

Minkälaista on ilma loppiaisena, sellaista on eniten kevättalvella.

Joulurauha kestää tuomaanpäivästä loppiaiseen. Silloin ei saa metsää rikkoa eikä kehrätä; muuten karhu syö kesällä lehmiä.
- Itä-Pohjanmaa