Menu
Joulu
Joulukello Jouluaikaa Meksikossa - kuva yllä

Joulu Meksikossa
Joulu Joulua Meksikon ylellisessä hotellissa

Kuvassa yllä ylellinen hotelli MedioMundo Meridassa Jukatanin niemimaalla. Mérida on Yucatánin osavaltion pääkaupunki ja myös tämän osavaltion suurin kaupunki. Kaupungissa asuu 734 153 ihmistä, joten se on kolmanneksitoista suurin Meksikon kaupungeista. Kaupunki on perustettu 1542 Francisco de Montejon toimesta mayakaupungin paikalle.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Hotel MedioMundo
*Kuva oikealla Copyright Daniel Cristán


Meksikon joulu Joulu Meksikossa - Feliz Navidad!

Meksikon kansallispyhimyksen, Guadalupen neitsyen päivää juhlitaan 12. joulukuuta ja samana päivänä alkaa Meksikossa joulukausi. Guadalupe on meksikolaisten tummaihoinen Neitsyt Maria, joka ilmestyi eräälle intiaanimiehelle vuonna 1531 pyytäen tätä rakennuttamaan kunniakseen temppelin. Guadalupen päivänä meksikolaiset kokoontuvat juhlimaan yhdessä. Tavallisesti kylissä järjestetään kulkueita, joissa erilaiset tanssiryhmät esiintyvät soittajien säestyksellä kyläläisten kulkiessa mukana laulaen ja kantaen kukkia. Näyttävät ilotulitukset kuuluvat juhlaan.

Posada

Neljä päivää Guadalupen juhlien jälkeen alkaa varsinainen joulunvietto posadalla eli jouluvaelluksella. Yhdeksänpäiväisen vaelluksen aikana kylissä ja kaupungeissa ihmiset kerääntyvät kaduille ja vaeltavat kunakin päivänä tiettyyn taloon kynttilöiden kanssa Joosef- ja Maria-nukkeja kantaen. Vaelluksen symbolisena tarkoituksena on etsiä majapaikkaa Betlehemiin matkalla oleville Joosefille ja Marialle. Se huipentuu jouluaattona, kun kulkueeseen otetaan mukaan myös vastasyntyneen Jeesus-lapsen hahmo.

Joulu Katolisuus Meksikossa

Meksikon väestöstä on roomalaiskatolisia 76,5 prosenttia, protestantteja 6,3 prosenttia ja muita 17,2 prosenttia.
Katolinen Meksikossa
Joulu Meksikossa
Kuvassa yllä, Meksikon nuorisoa.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - meksikolainen poika - Copyright Daniel Cristán


Hauskaa joulua Piñatas - Educación, Distrito Federal - 24.12.2007.

Meksikon jouluperinteisiin kuuluvat piñatat, jotka ovat karkeilla ja muilla makeisilla täytettyjä hahmoja taikka koristeita. Meksikossa joulusyöminkien - johon kuuluu paistia, rosolleja, kanaa ja kinkkua, pastaa, salaatteja, hedelmäponchea, buñuelokakkua ja suklaata - jälkeen koittaa illan kohokohta. Lapset pääsevät rikkomaan piñatat ja saavat nautinnokseen niiden sisällöt.
Hauskaa joulua Jouluaatto - ponchea ja buñueloa

Jouluaattoa vietetään meksikolaisissa kodeissa ihan kuten meilläkin. Jouluna perheet kokoontuvat yhteen - syödään ja lauletaan joululauluja. Jouluateria syödään aattona puolenyön aikaan perhepiirissä. Kellon lyödessä 12 ovat vuorossa jouluhalaukset, onnittelusoitot ja lahjojen avaus. Joulukuusen juurella ovat lahjat, jotka joulupukki käy jakamassa. Välillä juodaan lasillinen ponchea - kuumaa ja makeaa hedelmäjuomaa, jota valmistetaan talvella ja juodaan varsinkin jouluisin. Buñuelo-kakku, joka valmistetaan jauhoista, kanelista ja sokerista, maistuu joulukahvin kanssa.

Hauskaa joulua Perinteitä ja uutta

Meksikonkin joulu muokkaantuu aikojen myötä, vaikkakin pääosin jouluperinteet tulevat Meksikon omasta, roomalaiskatolisesta kulttuurista. Perinteisessä meksikolaisessa joulussa lapset saavat joululahjansa vasta tammikuun 6. päivänä, kolmen viisaan tietäjän päivänä "el día de Reyes". Lahjoja ei tuo tällöin joulupukki. Tämän päivän jälkeen palaavat lapset taas takaisin kouluun, joululoman jälkeen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Hotel MedioMundo
Joulu Meksikossa
Hauskaa joulua Joulumusiikkia Meksikon tapaan Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Hotel MedioMundo
Joulua Meksikossa
Hauskaa joulua Meksikolainen joulukuusi

Meksikolaisessa joulukuusessa ei näy laisinkaan kuusenoksia. Las 5 Calles, Valladolid, Jukatanin niemimaa - 27.12.2012.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Joel Abroad
Meksikon rantanäkymiä
En etsi valtaa loistoa Meksikoa tammikuussa

Helle hellii meksikolaisia silloin, kun meillä paukkuu pakkanen.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Brandon Binkwilder Santana
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla alla Copyright Larry Lamsa

Lähteet
*Kotiliesi
*Mexican Traditions for Christmas

Feliz Navidad! = Hyvää Joulua! - espanjaksi.

Hauskaa joulua

Mariachi ja joulu

Ulkosalla, kylä- ja katuorkestereiden soittamana, mariachi kehittyi 1700-luvun lopussa tai 1800-luvun alussa. Mariachi on ehkä parhaiten tunnettua, meksikolaista kansanmusiikkia. Soittimina siinä ovat trumpetit ja saksofonit, usein koko torvisoittokunta - viulut, kitarat, harput, jotka voivat olla hyvin suuria - sekä muut, paikalliset soittimet, kuten vihuela taikka suurikokoinen bassokitara, guitarron. Trumpetti on tullut mukaan vasta 1930-luvulla. Alunalkaen mariachi oli erityisesti instrumenttimusiikkia. Nykyisin mariachit yleensä myös laulavat - laulamisesta voi huolehtia yksi solisti, mutta usein lauletaan kauniin moniäänisesti.

Yksi selitys sanoo, että musiikkilajin nimi tulee ranskan kielen sanasta mariage, ja se viittaisi siihen, että tätä musiikkia on alunalkaen soitettu häissä. Monia muitakin selityksiä on. Jaliscossa, mariachin syntyseuduilla sana on voinut esiintyä paikallisten intiaanien kielessä jo ennen musiikkityylin syntyä. Sanana mariachi voi viitata musiikkiin, orkesteriin taikka yksittäiseen muusikkoon.

Mariachin tapaan voidaan esittää myös joululauluja ja näin tehdäänkin. Mariachi on erityisesti juuri Meksikossa mukana musiikissa lähes kaikkialla, ja sen tapaan esitetään musiikkia Meksikossa kirkoissakin, katolisessa messussa. Meksikossa mariachi-ryhmien voi nähdä esiintyvän toreilla, ravintoloissa ja kaduilla. Mariacheja on joka kylässä ja kaupungissa - kymmenittäin, sadoittain ja tuhansittain. Kansanmusiikki alueellisine variaatioineen on maassa hyvin suosittua.

Hauskaa joulua

Meksikosta mariachi on levinnyt kaikkialle maailmaan. Merkittävä vuosi alkuaikoina oli 1907. Silloin Meksikossa ylpeänä ja iloiten esitettiin mariachi-musiikkia vierailevalle Yhdysvaltain ulkoministerille. Mariachin kulta-aikaa oli 1950-luku, jolloin mariachi oli mukana myös lukemattomissa elokuvissa. Vaikka mariachi ei enää olekaan saavuttanut noiden kulta-aikojensa suurinta suosiota, on se silti tänäkin päivänä hyvin suosittua. Mariachiorkestereita on Yhdysvalloissa, Perussa, Kuubassa, Kolumbiassa, Ecuadorissa, Egyptissä, Kroatiassa, Ruotsissa ja monissa muissa maissa.


Joulu Meksikossa

Meksikon tyttöjä.
Meksikon lapsia
Meksikon lapsia
En etsi valtaa loistoa Meksikon tytöt rannalla

Tytöt myyvät turisteille kaikenlaista pientä - ja antavat kuvaajille ihastuttavimmat hymyt ja naurut.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Brandon Binkwilder Santana
Meksikon lapsia
En etsi valtaa loistoa Meksikon poika kemikaalitynnyrissä

Koditon poika peseytyy Baja Californiassa, Meksikossa kemikaalitynnyrissä, jossa kuitenkin ilmeisesti on vettä. Meksikossa esittäytyy paljon elämän laitapuolen ilmiöitä, kuten huumeita ja köyhyyttä. Tämän seurauksena miljoonat meksikolaiset pyrkivät siirtymään laittomasti yli rajan Yhdysvaltojen puolelle.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Gilbert Mercier
*** tunturisusi.com linkit ***