Joulu
Hollannin joulu Joulupukki Hollannissa - Sinter Klaas eli San Klaas - Sinterklaas

Pyhän Nikolauksen maineteot ja hurskas maine saavuttivat Euroopassa ensimmäisenä Alankomaat hollantilaisten merimiesten mukanaan tuomina. Alkuperäisin Nikolaus-pukki onkin syntynyt näin juuri Hollannissa, Siellä pukki on nimeltään Sinter Klaas tai San Klaas, Sinterklaas. Sinterklaas ei tulekaan lahjoineen poroilla Korvatunturilta, vaan laivalla Espanjasta.

Sinterklaas

Sinterklaas asuu Espanjassa, tarkemmin ottaen Madridissa. Siellä hän pakkaa höyrylaivan täyteen lahjoja ja suuntaa laivan keulan kohti Hollantia. Hollantiin saavuttuaan Sinterklaas nousee valkoisen ratsun selkään ja ratsastaa lahjoineen talolta talolle. Lahjat pukki jättää takan eteen odottamaan asetettuun kenkään, josta hän saa jonkin siihen asetetun vihanneksen hevoselleen.

Jo ennen tätä lahjojen jakomatkaansa Sinterklaas on kierrellyt Hollannissa kurkkimassa lasten kiltteyttä. Tuhmat lapset hän nappaa mukaansa, ja vie Madridiin asti piiskattaviksi.

Sinterklaasin apulaisina liikkuvat tontut eivät näytä meikäläisiltä, punanuttuisilta tontuilta, vaan he ovat mustia Pettereitä - Zwarte Piet.

Kuvassa oikealla lapsonen ja Sinterklaas kohtaavat.


Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright © Flickr/Sdu7cb
Joulutonttu
Musta Petteri
Mustat Petterit - Zwarte Piet


Sinterklaasin, Hollannin joulupukin apulaisina liikkuvat tontut eivät ole punanuttuisia meidän tonttujemme tapaan, ja heidän naamansakin on nokimusta. Zwarte Piet - vapaasti käännettynä Musta Petteri taikka Musta Pekka, ei suinkaan ole rasistinen ilmaus. Hollantilaiset ovat maailman suvaitsevaisinta kansaa ja he suhtautuvat ylipäänsäkin kaikkiin ihmisiin kunnioittavasti. Erityisen kunnioittavasti ja rakastavasti he suhtautuvat joulupukkinsa mustiin apulaisiin, joiden mukana auvoinen jouluilo ja suoranainen jouluriemu täyttää kaikkien sydämen ja mielen.

Mustat Petterit ovat saaneet mustan värinsä ja nimensä siksi, että heistä tulee nokimustia ahtaissa savupiipuissa, joihin he tunkeutuvat lahjoineen. Mustat Petterit ovat oma erityinen ja eksoottinen tontturyhmänsä ja he ovat hyyvin ihailtuja ja rakastettuja. Kaikki Mustat Petterit ovat hyvin tietoisia erityisasemastaan ja ylpeitä tehtävästään.

Hollannin joulupukki, Sinterklaas, ja Mustat Petterit tulevat Espanjasta Hollantiin laivalla. Lahjoja he jakavat Hollannissa valkoisella hevosella ratsastaen.

Alla kuvassa musta Petteri ennen savupiippuun tunkeutumista!

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Marianne de Wit
Musta Petteri - Zwarte Piet
Joulutonttuja
Hollannin joulu
Mustat Petterit Musta Petteri

Mustien Pettereiden asut hohtavat puhdasta valkoista ja loistokkaita, kimaltavia värejä - kilpaa valkoisina hohtavien hampaiden kanssa!
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä, myös valkoinen tonttu, Copyright © Radio Nederland Wereldomroep
Hollannin joulu
Hollannin joulu
Musta Petteri Sinterklaas ja Mustat Petterit

Hollannin joulupukki, Sinterklaas, mustine apulaisineen, ottaa vastaan lapsia.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/Sdu7cb
Hollannin "tavalliset" joulutontut

Hollannissa liikkuu Sinterklaasin ohella myös ihan sama joulupukki, kuin meilläkin, ja hänen joulutonttunsa ovat ihan tavallisia joulutonttuja, eivät Mustia Pettereitä. Hollantilaisten joulupukki saapuu Hollantiin Suomen Lapista.

Joulupukki liikkunee Hollannissa samaan aikaan kuin muuallakin, eli jouluaattona, mutta Sinterklaas jakaa lahjansa jo joulukuun 5. päivänä. Siis Nikolauksenpäivänaattona, päivää ennen joulukuun 6. päivää, joka on Nikolauksen päivä. Sinterklaas tuo lahjansa lasten tarkoitusta varten ripustamiin säkkeihin taikka sukkiin.

Joulutontut ja Mustat Petterit tarkkailevat huolella lapsia ennen lahjojen jakamista He pitävät tarkkailustaan kirjanpitoa ja raportoivat joulupukille ja Sinterklaasille. Kilteille lapsille Sinterklaas tuo lahjoja, mutta tuhmia lapsia alkavat Mustat Petterit ajaa takaa oikein kepakon kanssa! Varsinaiset joulutontut eivät äidy näin hurjiksi, vaan pysyvät aina kiltteinä - toivottavasti.

Sinterklaasin lahjojen jakoilta on Hollannissa nimeltään "Sinterklaasavond" tai "Pakjesavond". Tuolloin saattaa ovelta kuulla koputuksen, ja kun oven menee avaamaan, löytää mitä runsaimmin täytetyn lahjasäkin. Sillä edellytyksellä, että on muistanut olla kilttinä.

Pepernoot

Nikolauksenpäivänaattona pidetään Sinterklaasin kunniaksi juhliakin, joissa nautitaan kaikenlaista pientä hyvää, kuten joulukeksejä ja joulukakkuja.

Näiden juhlien yksi makupaloista on pepernoot, joka on kuin pippuripähkinä-karamellia. Pepernootit ovat vaaleita ja pyöräkänmuotoisia, ja niiden valmistusaineina ovat jauhot, kaneli, sokeri ja neilikka. Pepernootit ovat melko sitkeitä ja kovettuvat vähitellen, kun joutuvat ilman kanssa tekemisiin.

Näissä juhlissa leikitään myös aarteenetsintää. Pepernootejakin viskataan kourallinen nurkkiin ja sitten lapset voivat etsiä niitä.

Prettige Kerstfeest!

Prettige Kerstfeest on Hyvää Joulua hollanniksi.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat oikealla Copyright © cerfon
Hollannin joulua joulu Hollannin joulua joulu
Hollannin joulua joulu
Sinterklaas
Hollantia jouluajan tunnelmissa

Kuva yllä Hollannin maaseudulta jouluna 2010. Twickel, Twente. Kuva oikealla Hotel 't Lansink, Tuindorp, Hengelo.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Lambert Wolterbeek Muller
Hollannin joulua joulu
*** tunturisusi.com linkit ***