Joulu
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Clare Griffiths
Hauskaa joulua Katso ylin kuva kokonaisena.


Norjan joulu Joulu Norjassa - nisset ja Julenissen

Norjassa joulua vietetään varsin samanlaisin tavoin ja juhlallisuuksin, kuin Suomessakin. Norjalaisilla on ikioma joulupukkinsa, Julenissen, joka lähtee kauniista pukintalostaan aattona jakamaan lahjoja ympäri Norjan. Julenissen ajelee joskus poroilla, mutta joskus hän taittaa taivaltaan vuonohevosten vetämällä reellä.

Nimi "Nisse" tulee ilmeisestikin joulupukin esi-isästä Nicholaksesta. Norjassa nissejä on tunnettu ainakin kahdenlaisia. Toiset nisset ovat olleet tonttuja tai peikkoja, jotka ovat esiintyneet kansankulttuurissa jo paljon pidempään, kuin joulupukkinisse, joka on se toinen nisse.

Edellä ensin mainitut nissetontut ovat olleet lähinnä tallitonttuja, lyhyitä ja parrakkaita ukkeleita. Heidän alkuperäinen tehtävänsä on ollut suojella maatiloja ja niiden maita, sekä tallien ja navetoiden eläimiä. Kun nisse on tämän tehtävänsä tunnollisesti hoitanut, on häntä kiitokseksi tästä kestitty joulupuurolla ja jouluoluella. Tästä tallitontusta on alkanut kehittyä joulunisse eli joulupukki.
Astiastoa

Kynttilät, kannut ja muut esineet näytteillä norjalaisen museon joulunäyttelyssä.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Anne-Renée Mauuarin


Jotta Norjan joulupukin syntyhistoriikki ei vaikuttaisi liian yksinkertaiselta, on vielä muistettava meilläkin tuttu nuuttipukkiperinne. Norjankin joulupukilla on ollut menneinä aikoina kaikenlaisia huonoja tapoja, kunnes hänestä on kehittynyt kiltti, tuttu ja turvallinen Julenissen. Silti lapset vielä muistavat noita entisten aikojen, pakanallisten viikinkien pukkeja aikoina, jolloin palvottiin Thoria. Niinpä lapset kiertelevät taloista taloihin pakanallisina julebukkeina, makeisia anellen.

Joulupukki on Norjassa kuten kaikkialla muuallakin maailmassa, osa vanhoja perinteitä, uskomuksia ja tarinoita, osa joulun satua ja taikaa järkevästi sovitettuna nykypäivän vaateisiin. Tänä päivänä joulupukin, Julenissenin velvollisuudet ja tehtävät Norjassa ovat samat, kuin ne ovat suomalaisellakin joulupukilla.

Norjassa Julenissen ei vieraile kaikissa kodeissa, vaan joululahjat löytyvät kuusen alta salaperäisesti sinne ilmestyneinä. Joskus tosin joku perheenjäsenistä lähtee pihalle ottamaan vastaan joulupukkia, ja eipä kulu aikaakaan, kun Julenissen jo kolkuttaakin oveen!
Hauskaa joulua Norjalaisten jouluruoat ja joululimu

Kala eri muodoissaan, kuten rakfisk, ribbe ja pinneskøt muodostavat pohjan joulunajan juhla-aterioille. Rakfisk nautitaan joulunaikana sellaisenaan perunoiden, kermaviilin ja sipulin kanssa. Lipeäkala puolestaan ilmestyy pöytiin hieman ennen joulua kyytipoikanaan akvavit-viina, joka tasapainottaa kalan makua.

Norjassa ei syödä joulukinkkua, vaan sen sijaan lammaspaistia, porsaankylkeä barbeque, perunaa ja lammasmakkaraa. Jouluaaton pöydässä pääroolissa ovat ribbe, possun grillikyljykset ja pinneskøt, suolattu lampaan paisti. Lihan ohella tarjoillaan hapankaalia, lihapullia, perunoita, marinoitua punajuurta, porkkanoita, lanttumuhennosta ja makkaraa. Jälkiruokana tarjoillaan perinteisesti moltekrem, lakkoja höystettynä kermavaahdolla. Riisipuurokin löytyy joulun ruokavalikoimasta mutta aamupalan sijasta siitä nautitaan vasta jouluaaton lounaalla.

Johonkin aikaan jouluaattona juodaan joululimua ja tällöin lasit kohotetaan hyvän joulun toivotuksin koko perheen kesken.

Hauskaa joulua

Joulua norjaksi

Jul - Joulu.
Julenissen - Joulupukki.
God jul og godt nytt år! - Hyvää Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!
Julenek - Joululyhde.
Juletre - Joulukuusi.
Julelys - Joulukynttilä.
Juleevangeliet - Jouluevankeliumi.
God dag, god dag! Er det noen snille barn her? - Hyvää iltaa, hyvää iltaa! Onko täällä kilttejä lapsia?
Julegaver - Joululahjat.
Julesanger - Joululaulut.
Norjan joulua
Norjan joulu Oslo jouluna 2016

Oslo on Norjan pääkaupunki, mutta sen alueelta löytyy hyvin erämaisia näkymiä.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Ingvarr Zhmakin
Hauskaa joulua Julenissenin talot ja pajat

Norjassa Julenissenillä on ainakin kaksi asuinpaikkaa. Toinen niistä on Savalenissa, josta on useampia kuvia tällä sivulla. Varsinainen, virallinen asuinpaikka ja pukinpaja Julenissenillä on Oslovuonon rannalla, 35 kilometriä Oslosta etelään, pienessä kaupungissa nimeltään Drøbak. Kuvia näkyy oikealla ja alla. Siellä matkailijat pääsevät tutustumaan pukinpajan hyörinään, ja voivat leimata joulupostinsa pajan omassa postitoimistossa.

Julenissenin talo

Hauskaa joulua Julenissenin joulutalo Savalen

Näkymiä Julenissenin talolta Savalenista, Norjasta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Chris Wild
Joulunäyttely museossa

Kynttilät, kannut ja muut esineet näytteillä norjalaisen museon joulunäyttelyssä.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Anne-Renée Mauuarin


Hauskaa joulua Joulukuusia ei kasva tuntureilla

Joulukuusten löytämisessä norjalaisilla voi joskus olla ongelmia, sillä avoimilla vuono- ja tunturimailla ei kuusia kasva.

Hauskaa joulua

Julenissen tutkimassa saapunutta postia - kuva Gopyright Tregaarden's Julehus. Pajalla on pysyvässä näyttelyssä esitteillä 250 000 joulukorttia, jotka on lähetetty Julenissenille eri puolilta maailmaa.
Kynttilöitä haudoille ja joulukirkkoon

Norjalaisetkin käyvät jouluaattona sytyttämässä kynttilöitä haudoille heidän kunniakseen, jotka eivät enää ole joukossamme. Joulukirkkoonkin kiirehtää moni, nauttimaan siitä hartaudesta, jota muulloin on kaiken kiireen keskellä vaikeaa tavoittaa.

Julenissen Julenissen

Julenissenin joulutalo Drøbak

Kahdessa kuvassa yllä, ylempi on Julenissenin pajatalo, alempi on Julenissenin oma, hieno postitoimisto - Tregaarden's Julehus, Drøbak.

All Rights Reserved
*Kuvat Copyright
© Flickr/AlexSven
Photos used with permission.


Lähteet
Sivuilla esiteltyjen Julenissenien kotisivut.
Rantapallo.fi: Satu Vänskä-Westgarth: Joulutunnelmaa norjalaisittain.
Blogi Tromssan tuulia: Joulu Norjassa.
Stavanger-Web: Christmas in Norway.
Christmas Traditions Around the World: Christmas in Norway.
Joulu
Norjan joulu Norja on merenkulun suurmaa

Norjalaiset alukset kyntävät niin Norjan kuin koko maailmankin meriä kautta koko vuoden ja myös jouluna. Laivan kyljessä näkyvä kirjoitus Hurtigruten (suom. nopea reitti) viittaa siihen, että alus on yksi monista aluksista, jotka liikennöivät yli 2 000 kilometrin pituisella Hurtigruten -reitillä. Se on Norjan rannikkopaikkakuntia yhdistävä säännöllinen lauttareitti. Turistit suosivat näitä reittilaivoja.
Norjan joulua
Norjan joulu Sukkia Norjassa joulumarkkinoilla
Marcus & Martinus
Marcus & Martinus
Marcus & Martinus
Marcus & Martinus
*** MARCUS & MARTINUS ***
Marcus & Martinus

Norjalaiset kaksosveljekset Marcus Gunnarsen ja Martinus Gunnarsen, jotka tunnetaan pop-duona etunimillään Marcus & Martinus, ovat saavuttaneet lauluillaan valtaisan suosion myös Suomessa.

Marcus & Martinus ovat käyneet useita kertoja esiintymässä Suomessa. Viimeksi he olivat täällä, Hartwall Areenalla 14. helmikuuta 2018, osana Moments-albumin kiertuetta.

Norjalaisten 16-vuotiaiden kaksosten muodostama pop-duo Marcus & Martinus esiintyy Helsingin Kaisaniemen puistossa lauantaina 9. kesäkuuta 2018.
Marcus & Martinus
Marcus & Martinus
Marcus & Martinus
Marcus & Martinus
Marcus & Martinus
*** tunturisusi.com linkit ***