Joulu
Tunturisuden sivut

Olkipukki Helsingissä joulun alla. - Kuva Copyright © Ninara - Creative Commons.

Himmeleitä ja himmelimestareita

Rukiinoljista valmistettu, katosta riippuva himmeli on ollut aina yksi joulun näyttävimmistä koristuksista. Himmeleistä eri tekijät tekevät erilaisia versioita. Himmelimestarit tekevät isoja ja taidokkaita himmelirakennelmia.

Jouluna tuvan kattoon ripustetun himmelin koolla oli muinoin talonpoikaiskulttuurissamme myös oma, tärkeä merkityksensä. Koska himmelillä haettiin onnea viljanviljelyyn, niin isommalla himmelilllä uskottiin saatavan isomman sadon.

Himmeli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Antkyr


Himmeli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © sparkleice

Maamiehen kullasta olkikruunu - mutta maltilla

Kuitenkin kannattaa himmeliä tehdessään muistaa vanhan himmelimestarin ohje, jonka mukaan "himmelistä voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa ja hyvältä tuntuu. Malttia ja kärsivällisyyttä vain pitää olla. Himmelin teko on tarkkaa puuhaa ja liikaa ei saa kiirehtiä."

Himmelin teossa käytettävien olkien tulee olla puhtaita ja suoria. Paras viljalajeista himmelin tekoon on ruis, jonka korsi on pitkä ja sitkeä. Ruista on meillä sanottu "maamiehen kullaksi"-

Himmeli on Kristuksen kruunu ja viljaonnen tuoja

Himmeli on ikivanha pohjoismainen koriste. Kristillinen jouluperinne on korottanut himmelin Kristuksen kruunuksi. Himmeli tuli uudelleen muotiin toisen maailmansodan jälkeen, kun vanha joulu palautettiin kansalliseen muistiin. Himmeli tuo kodin joulusisisustukseen ajatonta kauneutta.

Jotta viljaonni himmelin avulla olisi muinoin saavutettu mahdollisimman varmasti, niin himmeliä ei suinkaan riisuttu katosta pois heti joulun mentyä, vaan se pidettiin tuvan katossa aina seuraavaan juhannukseen saakka. Monin paikoin himmeli saatettiin koristella rukiintähkillä, peilinpalasilla, paperisuikaleilla, lastuilla tai jopa kynttilöillä. Koristeltu himmeli saatettiin tehdä myös häissä käytetyn lakanakatoksen koristukseksi.

Himmeli

Olkipukit

Jouluoljet

Jouluoljet ovat osa mennyttä jouluperinnettämme. Entisaikoina jouluoljet levitettiin hiekalla kuuratulle, puhtaalle lattialle kaikkialla Pohjolassa. Olki muodosti raikkaalle tuoksuvan, lämpimän maton, jolla saattoi nukkua ja leikkiä. Olkiin uskottiin liittyvän taikavoimaa, joka takasi tulevan vuoden sadon. Samalla oljet edustivat kristillistä perinnettä, sillä Jeesus-lapsi syntyi talliin pehmikkeinään olkia. Pehmeät oljet toivat entisaikaan kylmille ja koville lattioille myös pehmeyttä, mukavuutta ja puhtautta. Nykypäiväänkin oljet kuuluvat - olkikoristeet ovat yhä olennainen osa suomalaista joulukotia.

Monet ovat halunneet nähdä jouluoljissa juuri Jeesuksen syntymäpaikan, tallin edustajan. Olkien käyttö lattioilla on kuitenkin kristinuskoa vanhempi tapa. Alunperin oljet olivat oikeastaan maton korvike, yleinen lattianpeite niin kodeissa, palatseissa kuin kirkoissakin. Olavi Pyhän käydessä vuoden 1020 tienoilla isäpuolensa Sigurd Syrin luona lattialle sirotettiin olkia ja seinät peitettiin vaatteilla.

Turkulaiset toivat muinoin joulukirkkoonkin omat oljet mukanaan, sillä niiden avulla saattoi kylmässä kirkossa kyhäillä pitkän saarnan ajaksi itselleen kirkonpenkkiin pehmeän ja lämpimän sopen. Tällaisesta tavasta eivät kuitenkaan papit pitäneet ja omien olkien tuonti kiellettiin.

Himmeli

Himmeli.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, himmeli, Copyright © rosipaw

Kauran röyhyt ja kuusenkoristeet

Viljankorret tähkineen ovat olleet myös jouluajan koristeita. Kauran röyhyt kävivät leikkokukista joko sellaisinaan tai kultamaalilla käsiteltyinä. Oljista ja tähkistä tehtiin myös kuusen koristeita.

Olkitähti

Jouluoljilla on oltu siivosti

Olkien tuominen tupaan oli merkkinä jouluntulosta. Olkien heittämisestä kattoon katsottiin vuodentuloa. Jouluoljilla piti yleensä käyttäytyä siivosti, eikä niihin saanut sekoittua mitään työntekoon viittaavaa. Myös erotiikka jouluoljilla oli kiellettyä, sillä muuten viljaan tuli ohdakkeita. Siivot joululeikit olivat kuitenkin sallittuja. Jouluolkien jälkikäyttöönkin liittyi maagisia uskomuksia. Joulun jälkeen ne sidottiin hedelmäpuiden ympärille, kertoi Linne 1745. Toinen tapa oli levittää ne karjapihaan, jotta karja tervehtyisi. Kourallinen jouluolkia kasvatti hyvän viljan, ja jos jouluoljet poltettiin kaalimaalla, siihen ei kesällä tullut matoja. Joulunpyhien jälkeen oljet kuitenkin vietiin yleensä useinkin vain pihalle ja poltettiin.

Kun tuvassa paloi elävä liekki, sen vuoraaminen syttymisherkillä, kuivilla oljilla oli uhkarohkeaa. Esimerkiksi Turussa jouluoljet kiellettiin tästä syystä 1700-luvulla kodeissa. Kirkoissa jouluolkia nähtiin paikoin vielä 1900-luvun alussa. Mattojen yleistyttyä oljet ja havut katosivat lopullisesti lattioilta.

Olkikoriste

Ruotsalainen, perinteinen olkitähti kuusen latvassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva olkitähdestä - Copyright © Vilseskogen
*Kuva Gävlen olkipukista - Copyright © Johan Hansson


Olkikoriste

Gävlen olkipukki

Ruotsalaiset pystyttävät joulun kunniaksi Gävleen jättikokoisen olkipukin. Pukki on tullut kuuluisaksi siitä, että vandaalit polttavat sen yleensä joka jouluna. Pukki on poltettu jo noin 30 kertaa ja jouluna 2016 se ennätti olla pystyssä vain pari tuntia, ja sitten joku kriminaali tuikkasi sen tuleen.

Tuhopolttamisen lisäksi pukki on historiansa aikana joutunut myös muunlaisen vandalismin kohteeksi. Näin ruotsalaiset ovat saaneet pukkinsa myötä hyvin paljon kielteistä julkisuutta.

Olkipukit

Olkipukit.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva olkipukeista Copyright © Brian Yap

Tunturisuden joulusivut Jouluaskartelua

Christmas links Joulupalapelit
Christmas links Jouluoljet, himmeli, olkipukki, olkinen joulu-ukko ja kauran röyhyt
Christmas links Joulutähtiä kuin lumihiutaleita paperista, joulukukkia Nellie Snellen leikkureilla
Christmas links Jäälyhdyt
Christmas links Lumilyhdyt ja lyhdyt
Christmas links Kävyistä joulukoristeita
Christmas links Arnen ja Carloksen kudotut joulupallot
Christmas links Piparkakkutalot

Olkienkeli

Olkienkeli.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Eryne


Jeesus

Jeesus oljilla.

Olkipukki

Olkipukit.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Nenyaki
*Kuva Jeesuksesta oljilla - Copyright © Frank Tellez

Olkityöt - olkipukki, joulu-ukko ja pataluha

Oljet ovat joululattioiltamme kadonneet, mutta olkiperinnettä pitävät yllä olkiset joulukoristeet, himmeli ja olkipukki.

Olkipukki juontuu vanhaan jouluperinteeseen, jolloin itse joulupukkikin oli vielä kuin pukki sarvineen kaikkineen. Perinteinen olkipukki tehdään rukiin- tai vehnänoljista, jotka sidotaan tiukasti narulla. Olkipukki voi olla ihan pieni, kuusenkin koristeeksi käyvä, taikka suuri, vapaasti lattialla seisova.

Uudellamaalla oli muinoin tapana sitoa jouluoljista joulu-ukko, julbisi. Olkinen joulu-ukko istui juhla-aterialla pöydän päässä ja sille tarjottiin kaikkia antimia ensimmäisenä.

Monille on tuttu sanonta, jonka mukaan ihminen voidaan "haukkua pataluhaksi". Pataluha tarkoittaa myös pyöreää, kahvipannun alle laitettavaa alustaa, joka sekin voidaan valmistaa oljista.