Joulu
Joulukello Julia Lipnitskaja ja Pakkasukko

Kuvassa yllä Sotshin talviolympialaisten tähti, Julia Lipnitskaja - toiseksi nuorin talviolympialaisten taitoluistelun kultamitalisti kautta aikain. Kuvassa yllä oikealla Pakkasukko eli Ded Moroz ajelee upeasti valkoisten hevosten vetämissä kärryissä.

Hauskaa joulua All rights reserved
*Kuvat yllä - Copyright © Sochi 2014 Organizing Committee
Photo used with permission.


Venäjän joulu Ded Moroz eli Pakkasukko Venäjällä

Meillä on joulumme ja jouluna liikkuu joulupukki. Venäjällä joulun juhlinta keskittyy uuden vuoden puolelle, jolloin siellä liikkuu Pakkasukko kera Lumityttönsä. Vaikka Pakkasukon tehtävät ovat samat, kuin meidän joulupukkimme - jakaa iloa, hyvää mieltä ja lahjoja - niin häntä voisi itse asiassa hyvin kutsua uudenvuodenpukiksi. Neuvostoliiton aikana kristillinen joulu haluttiin romuttaa ja tilalle tuotiin vanhaan venäläiseen kansanperinteeseen perustuva Pakkasukko, satuhahmo, joka nuoren, valkoisiin puetun tytön kanssa jakaa lahjoja kilteille lapsille uudenvuoden aikaan.

Jo ammoin Venäjän kansan keskuudessa kerrottiin tarinoita Pakkasesta - pahansisuisesta, ilkeästä ukosta, lumisten peltojen ja metsien haltiasta, joka toi maahan kylmän, lumen ja tuiskut. Ukkoa pelättiin ja kunnioitettiin.

Joulun kauneus

Pietari I:n aikoina Pakkasukon (Ded Moroz) luonne muuttui. Hänestä tuli hyväntahtoinen valkoiseen pitkään turkkiin ja valkoiseen karvahattuun pukeutunut kepin ja säkin kanssa liikkuva pitkäpartainen mies, joka jakeli lahjoja lapsille. Mukanaan Pakkasukolla on lapsenlapsensa - Lumineito (Snegurotshka) eli Lumityttö, joksi häntä suomeksi myös kutsutaan. Perinne on säilynyt nykypäivään saakka. Uuden vuoden aattona koristellaan kuusi ja lapset odottavat jännityksellä Pakkasukon lahjoja.

Joulukuun 24. - 26. päivät, meidän jouluaikamme keskeiset juhlapäivät, ovat Venäjällä ihan tavallisia päiviä. Kaupat ovat auki ja ihmiset käyvät ihan normaalisti töissä.

Uusi vuosi on vuodenvaihteen tärkein juhla

Uusi vuosi ei ole kirkollinen juhla ja siksi sitä vietetään Venäjällä samaan aikaan ja hyvin pitkälti samalla tavoin kuin kaikkialla muuallakin maailmassa. Venäläiset ottavat uuden vuoden vastaan usein ravintolassa yhdessä ystäviensä kanssa tai kotona, jonne ehdottomasti kutsutaan paljon ystäviä ja sukulaisia juhlaillalliselle, jotka jatkuvat kauas pikkutunneille saakka. Uudenvuoden samppanjamaljoja kohotellaan joka täysi tunti aina siitä lähtien, kun uusi vuosi alkaa Venäjän Kaukoidässä. Uusi vuosi on edelleenkin Venäjällä vuoden tärkein juhla.

Pakkasukon kotipaikka on Veliki Ustjug - Vologda

Pakkasukon asuinpaikka oli Venäjällä aluksi hieman epäselvä, kuten oli joulupukinkin asuinpaikka Suomessa. Eräiden mielestä oli selvää, että pakkasukko asusti Arkangelissa, joidenkin mielestä oli itsestään selvää, että hän asui ja eli Jakutiassa. Myös Hanti-Mansia ja Vologda halusivat ihmisten tietävän, että pakkasukko asuu heidän maillaan. Kymmenkunta vuotta sitten Vologdassa aloitettiin määrätietoinen työ ja tiedottaminen sen puolesta, että pakkasukko asuu nykyisin Vologdan läänissä. Lääni sijaitsee Pietarista itään ja Moskovasta pohjoiseen, jokseenkin kaupunkien puolivälissä. Myös presidentti Vladimir Putin on noteerannut ja vuosia sitten tämän Vologdan pakkasukkohankkeen ja julistanut pakkasukkoon liittyvän ohjelman valtakunnalliseksi.

Tarkkaan ottaen pakkasukko Vologdassa asuu Veliki Ustjugissa (Veliky Ustyug), maakunnan pohjoisessa osassa sijaitsevassa pikkukaupungissa. Kaupungissa on noin 40 000 asukasta. Kaupunki on mainittu kronikoissa ensi kertaa vuonna 1207, jolloin se kuului Vladimir-Suzdalin ruhtinaskuntaan. Kaupunki oli merkittävä kaupan keskus, mutta menetti merkitystään kun Suhonan merkitys kauppareittinä Kiinaan väheni, etenkin Suezin kanava aukeamisen 1869 myötä.

Pakkasukon palatsi

Veliki Ustjugissa sijaitsee Pakkasukon vuonna 1999 valmistunut joulutalo, oikeastaan palatsi. Siellä Pakkasukko ottaa vastaan vieraita, joita saapuu kaikkialta kiireisimpänä aikana jopa 4 000 päivässä. Hän saa myös miljoonittain kirjeitä lapsilta, jotka esittävät hänelle toiveitaan. Pakkasukko vahvistaa omalta osaltaan perhetraditioita ja hänestä on tullut lempeyden, ystävällisyyden, viisauden ja oikeiden elämäntapojen symboli.

Pakkasukon palatsin puitteissa on monenlaista toimintaa, juhlia, sekä venäläisiä että kansainvälisiä festivaaleja ja kilpailuja ja muita paikallisia kulttuuritapahtumia. Eräistä nuorille suunnatuista tapahtumista on tullut pysyvästi vuosittain toistuvia. Nuorille suunnattu taidefestivaali on järjestetty vuodesta 2002 alkaen. Vuodesta 2005 alkaen on järjestetty orpolapsille oma juhlansa "Joulu unelma". Koulujen musiikkiryhmät ovat juhlineet vuodesta 2007 alkaen. Säännöllisiin vuosijuhliin kuuluu myös kansainvälinen Pakkasukon syntymäpäivän juhlinta.

Pakkasukko oli myös Sotsin talviolympialaisten 2014 yksi symboleista ja edistäjistä.

Pakkasukon valtakuntaan on junalla Moskovasta tuhannen kilometrin matka, ja siihen menee 20 tuntia.

Grandfather Frost taikka Father Frost on Pakkasukon englanninkielinen nimitys.

Hauskaa joulua Ded Morozin talon kotisivut

Venäjäntonttu

Pakkasukko ja joulupukki ovat ystäviä ja yhteistyökumppaneita

Pakkasukko ja joulupukki eivät ole kilpailijoita keskenään, vaan hyviä ystäviä ja yhteistyökumppaneita. Joulupukki on käynyt Moskovassa kutsuttuna vieraana tapaamassa pakkasukkoa, oikein huippukokouksessa. Myöhemmin joulupukki ja pakkasukko ovat yhdessä olleet mm. avaamassa Pietarin kaupungin 300-vuotisjuhlat. Pietarin johdossa tuolloin ollut kuvernööri Vladimir Jakovlev sanoi, että Pietarissa vietettiin ensimmäisen kerran sitten suuren vallankumouksen länsimaisen joulun avaus.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/carlfbagge
Pakkasukko ja Lumityttö

Hauskaa joulua All rights reserved
*Kuva Copyright © Sweetlana Lisova Photo used with permission.


Hauskaa joulua Pakkasukko ja Pakkastyttö Hauskaa joulua

Pakkasukko ja Pakkastyttö upean hirsitalonsa edessä.

Lumityttö

Hauskaa joulua All Rights Reserved
*Kuva Copyright
© Flickr/Annabelle Danchee
© Website/Annabelle Danchee
Photo used with permission.


Hauskaa joulua Pakkastyttö - Snegurotshka - Pakkasukon lumoava prinsessa

Pakkastyttö on kuuluisa lumoavasta kauneudestaan, hän on kuin lumienkeli. Pakkastytön säkenöivät silmät ja lämmin hymy voivat hetkessä sulattaa Siperian syvimmän ikijäänkin.

Hauskaa joulua Tutustu Pakkastytön tarinaan!

Hauskaa joulua

Hauskaa joulua Venäläinen tyttö, joka ihan selvästi on itse asiassa Pakkastyttö pienenä. Ainakin hänet on helppoa kuvitella kauniiksi Pakkastytöksi.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Ekaterina Pimenova


Hauskaa joulua

Hauskaa joulua Pakkastyttö - tai ehkä hänen pikkusiskonsa. Tyttö Moskovasta.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Sergey Vladimirov
Hauskaa joulua Venäjän ortodoksien joulu seitsemäs tammikuuta - ortodoksien joulupukki on Mielistelijä-Nikolaus

Venäjällä katolista joulua vietetään 25.12 ja ortodoksista joulua 7.1. Varsinainen meidän jouluamme vastaava juhlinta, jolloin Pakkasukkokin Lumityttönsä kanssa saapuu, on Venäjällä sijoittunut tarkalleen seitsemänteen päivään tammikuuta. Miksi juuri tuohon päivään? Koskapa vasta silloin on Venäjän ortodoksien käyttämän, vanhan juliaanisen kalenterin mukaisesti joulu ja Jeesuksen syntymän hetki. Siis pari viikkoa myöhemmin, kuin meidän joulumme. No toki Venäjälläkin jossakin voidaan joululahjoja jakaa aikaisemminkin, vaikka jo uuden vuoden vaihtuessa.

Venäjällä juhlinta on sekoitus sekä maallisia että ortodoksisia perinteitä. Ortodoksisen kirkon lujittaessa otettaan nykyisen, uudestisyntyneen Venäjän aikana, varmaan voisi olettaa, että kristilliset muodot näkyvät juhlanvietossa ehkä enemmän.

Venäjän ortodokseille joulu on slaavilaishenkinen, harras ja iloinen Kristuksen syntymäjuhla. Jouluaatto on melkein paastopäivä. Joulupöydässä voi olla vain kalaa ja rasvattomia ruokia. Joulupöytään kokoontuvat onnittelevat toisiaan ja antavat toisilleen lahjoja. Menoihin kuuluu itseoikeutettuna Joulupukki, joka ortodoksisen kirkon tapojen mukaan on saanut nimekseen Mielistelijä-Nikolaus. Venäjällä on siten kaksikin joulupukkia, Pakkasukko ja Mielistelijä-Nikolaus. Esimerkiksi pelkästään Moskovassa 80 000 ihmistä ottaa osaa ortodoksisiin jouluyön jumalanpalveluksiin. Näissä jouluajan jumalanpalveluksissa ovat perheineen mukana myös monet tärkeät valtiolliset henkilöt, kuten Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev. Venäjän ortodoksiseen kirkkoon, jossa on mukana Venäjän lisäksi myös muita maita, kuuluu jäseninä noin 100 miljoonaa ihmistä.

Ortodoksikristityt juhlivat Jeesuksen syntymää seuraavan kahdentoista päivän ajan, kunnes juliaanisen kalenterin mukainen loppiainen koittaa tammikuun 19. päivänä.

Lähteet
Yhteishyvä.fi - Yhteishyvä-blogit, Elina: Älä pelkää Pietaria - Pakkasukko saapuu uutena vuotena
Suomi-Venäjä-seura
HS: Venäjän ortodoksit viettivät joulua
Venäjän Ääni: Venäjälläkin vietetään länsimaalaista joulua
Suomen Kuvalehti: Näin juhlitaan ortodoksien joulua valkovenäläisessä varuskunnassa
Opetushallitus, Etälukio: Hauska tietää - Nykyiset Venäjän juhlapäivät
Valtioneuvoston kanslia: Joulunajan tervehdyksiä
Pearls of The Vologda Land: Ded Moroz Palace


Hauskaa joulua

Hauskaa joulua Opiskeleva venäläinen Pakkaspoika osallistuu Venäjän akatemian ohjelmaan, jonka myötä lapsille ja nuorille opetetaan terveellisiä elämäntapoja. (Nestlé Healthy Kids Programme).

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Nestlé


Venäjäntonttu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Neuvostoliiton naissotilaasta - Copyright © Antonio Marín Segovia


Hauskaa joulua Natalia - Neuvostoliiton armeijan - lumoava tarkka-ampuja

Ennen nykyaikaa Venäjä oli Neuvostoliitto. Kuvassa Neuvostoliiton naissotilas, joka on itse asiassa Pakkastytön serkku.Hauskaa joulua Kubanin kasakat
Pakkasukko Ded Moroz
Ded Moroz eli Pakkasukko Moskovassa

Pakkasukko, lapset ja Sotshin 2014 talviolympialaisten maskotit.
All rights reserved
*Kuva Copyright © Sochi 2014 Organizing Committee
Photo used with permission.
Ded Moroz Santa Claus Joulupukki
All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Dmitry Dv - Photo used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***