Menu
Joulu
En etsi valtaa loistoa Jouluikkunan lumoa Pariisissa 2015

Hauskaa joulua Katso ylin kuva kokonaisena.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © jean-marc
Ranskan joulu Noël - Joulu Ranskassa

Ranskassa joulu on monin tavoin samanlaista, kuin meilläkin, vaikka erojakin löytyy. Uskonnollisuus on vahvasti mukana ranskalaistenkin joulunvietossa. Maan itä- ja pohjoisosissa joulukausi alkaa 6.12. Nikolainpäivänä - a fête de Saint Nicolas. Lyonissa suuri juhlapäivä on 8.12 - a Fête de lumières. Katolilaiseen perinteeseen kuuluu kiinteästi myös keskiyönmessu, la Messe de Minuit, 24. joulukuuta. Messua seuraa juhlintaa, le Réveillon, läpi yön sekä ravintoloissa että kodeissa.

Hauskaa joulua

Ranskassa joulupukki, Père Noël (Isä Joulu) jolla toisena nimenä Papa Noël, asuu peräti taivaassa asti ja sieltä hän laskeutuu joulupäivänä jakamaan lahjoja. Hän tuo lahjat lapsille savupiipun kautta joulupäivän vastaisena yönä ja lapset saavat nämä lahjat joulupäivän aamuna. Ranskalaiseen tapaan joulupukin lahjat löytyvät takan ääreen ripustetuista kengistä, mutta joskus kuusen juurelta. Joissakin paikoin lapset saavat lahjansa jo myöhään jouluaattoiltana.

Maan itäisissä osissa joulupukin mukana saattaa liikkua ilkeähkö apuri, Père Fouettard, joka antaa hiiliä ja piiskaa tuhmille lapsille - jos nyt tuhmia lapsia sitten enää Ranskassakaan on ainuttakaan. Viime vuosisadan alussa Ranskassa oli useita lapsille lahjoja jakavia hahmoja: täti Arie, ukko Chalende, Barbassionne tai Olentzaro. Kaikki asuivat eri maakunnissa.

Useimmilla Ranskan alueilla joulupukki saapuu 25.12. eli joulupäivänä, mutta joillakin alueilla juhlapäivä on jokin muu.

Ranskalaislasten joululaulusuosikki on nimeltään "Petit Papa Noël".

Hauskaa joulua

Jouluruokia Ranskassa

Ranska on suuri ruokakulttuurin maa ja niinpä siellä herkutellaan erityisesti myös jouluna. Kinkku ei ole ranskalaisen joulupöydän kunkku, vaan useimmiten sen sijaan nautitaan kalkkunaa. Muita ranskalaisten jouluun kuuluvia joulupöydän antimia ovat esimerkiksi hanhi, hanhenmaksa, kastanjat ja muut pähkinät, sekä osterit ja muut merenelävät. Hyvä viini ja mahdollisesti myös samppanja kuuluvat joulupöytään koko maassa.

Perinteet vaihtelevat suuresti alueittain, mutta yleensä joulupöydissä on siipikarjaa (volaille) - joko kalkkunaa (de la dinde), syöttö- eli salvukukkoa (du chapon), ankkaa (du canard) tai hanhea (de l'oie). Jouluaterian alkuun sopii hanhenmaksa (le foie gras), savulohi (le saumon fumé), joka useimmiten on kotoisin Irlannista, tai osterit (les huîtres). Pääruokana nautitaan perinteinen kalkkuna tai salvukukko, kastanjoita ja tuoreita tryffeleitä. Sitten kannetaan pöytään raikasta salaattia ja juustotarjotin (plateau des fromages).

Hyvin suosittu perinteinen ranskalainen makea jouluherkku on jouluhalko, la bûche de Noël. Jouluhalko oli alun perin hedelmäpuusta hakattu halko, jota poltettiin jouluna takassa. Nykyinen jälkiruokana nautittava halko valmistetaan usein suklaasta. Muodoltaan se muistuttaa edelleen puista esikuvaansa.

Seimikulttuuri

Seimi, crèche, on ranskalaisille tärkeä koriste-rakennelma. Seimet, kera Jeesuksen, eläinten ja muun tallitavaran rakennetaan toinen toistaan kauniimmiksi.

Hauskaa joulua
Ei tapaninpäivää - loppiainen lopettaa

Ranskalaiset eivät juhli tapaninpäivää, mutta senkin edestä loppiaista. Joulun ajan lopettava loppiainen on Ranskassa tärkeä juhla ja silloin mutustellaan Itämaan tietäjien kakkua, la galette des rois. Kakun sisältä löytyy yllätys, pieni posliininen hahmo, ja sen löytänyt onnekas saa päähänsä paperikruunun. Hän saa valita itselleen myös puolison, joka saa oman kruununsa.

Hauskaa joulua Joulumarkkinat

Ranskan joulusta puhuttaessa emme voi unohtaa joulumarkkinoita, joita pidetään ympäri maata. Esimerkiksi Metz, Koillis-Ranskassa sijaitsevan Lorrainen pääkaupunki, on kuulu joulumarkkinoistaan. Näillä markkinoilla on tarjolla kaikkea mahdollista, puukarusellit pyörivät ja sadat kioskit myyvät tuotteita jokaiseen makuun.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylin kuva - Copyright © Nicolas Gasset
*Kuva yllä Eiffel jouluna - Copyright © Jean-Yves Romanetti
*Kuva oikealla, koira - Copyright © myri_bonnie


Joulua ranskaksi

Noël - Joulu
Le jour de Noël - Joulupäivä
La veille de Noël - Jouluaatto
Décembre - Joulukuu
Joyeux Noël! - Hyvää Joulua!
Petit Papa Noël, le Père Noël - Joulupukki
le sapin de Noël, l'arbre de Noël - joulukuusi
un petit Noël, un cadeau de Noël - joululahja
une carte de Noël - joulukortti
l'Enfant Jésu - Jeesus-lapsi
volaille - siipikarja
de la dinde - kalkkuna
du chapon - syöttö- eli salvukukko
du canard - ankka
de l'oie - hanhi
le foie gras - hanhenmaksa
le saumon fumé - savulohi
les huîtres - osterit
plateau des fromages - juustotarjotin
Wissembourg

Hauskaa joulua Wissembourg

Wissembourgin torilla loistavat joulukuuset - Sapin de Noël. Wissembourg sijaitsee kollisessa Ranskassa, lähellä Ranskan ja Saksan rajaa. Kaupunki on varsin pieni, siellä on 8 000 asukasta. Ranskalaisissa kodeissakin on joulukuusia, mutta ei ehkä ihan yhtä usein kuin meillä, sillä joulukuusen sijaan kodin joulua koristaa usein seimi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Ela2007


Père Noël

Hauskaa joulua Père Noël (Isä Joulu) jolla toisena nimenä Papa Noël

Ranskan joulupukki näyttää ihan samalta, kuin meidänkin joulupukkimme. Kuvassa joulupukki on mukana jouluparaatissa 15.12.2007 - Trentemoult, Rezé, Pays de la Loire, Ranska.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva joulupukista Copyright © Stéfan


Noel

Hauskaa joulua Notre-Damen katedraali - Pariisi

Notre-Damen katedraalin kuva näkyy upeasti peiliheijastumana lähellä olevan joulukuusen pallossa. Notre-Damen katedraali (ransk. Notre Dame; suom. Meidän Rouvamme tai Valtiattaremme, tarkoittaa Neitsyt Mariaa) sijaitsee Pariisin keskustassa, Seine-joen Citén saarella. Notre-Dame on suuri, viisilaivainen katedraali. Sen sisätiloilla on pituutta 130 metriä, leveyttä 48 metriä ja korkeus lattiasta kattoon on 35 metriä. Kaksi suurta länsitornia, joissa sijaitsevat kookkaat kellot, rakennettiin 1210 - 1250. Tornien korkeus on 68 metriä. Katedraalin rakentaminen aloitettiin 1163, ja se valmistui 1325.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Hervé BRY


Lähteet
Laura K. Lawless: Christmas in France
Meri Liukkonen/Kotiliesi: Joulu Ranskassa
Mervi Koski: Joulupukin jalanjäljillä


Hauskaa joulua Hauskaa joulua

Hauskaa joulua

Lähteet
Yle Oppiminen: Ranskalainen joulu - C'est Noël!
Lähdeluettelossa mainitut joulukirjatJoyeux Noël
Ranskan joulu Lucille Velvet
Ranskan joulu Lucille Velvet

Lapset odottavat joulupukkia yhtä innokkaasti kaikkialla maailmassa, niin Suomessa kuin kuvassa Lucille Ranskassakin. Jolleivat sitten itse ole tonttuina joulupukin apulaisia.
Hauskaa joulua All rights reserved
*Photo - Copyright © Vastygirl
Photo used with permission.
Ranskan joulu
En etsi valtaa loistoa Joulu Ranskassa

Provence-Opéra, Paris, Ile-de-France, Ranska - 8.12.2012.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © David Jones
Joulu
En etsi valtaa loistoa Notre Damen katedraali jouluna 2014

Notre Damen katedraali on 68 metriä korkea, kuuluisa kirkkorakennus Pariisin keskustassa. Kuvassa aurinko tavoittelee katedraalin yläosia jouluna vuonna 2014.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © ActiveSteve
*** tunturisusi.com linkit ***