Joulu
Tunturisuden sivut

Bonneville jouluna 2020. Bonneville on kunta itäisessä Ranskassa Haute-Savoien departementissa Auvergne-Rhône-Alpesin alueella. Kunta sijaitsee Arvejoen rannalla, noin 30 kilometriä Geneven kaupungista kaakkoon. - Kuva Copyright © Guilhem Vellut - Creative Commons.

Ranskan joulu Noël - Joulu Ranskassa

Ranskassa joulu on monin tavoin samanlaista, kuin meilläkin, vaikka erojakin löytyy. Uskonnollisuus on vahvasti mukana ranskalaistenkin joulunvietossa. Maan itä- ja pohjoisosissa joulukausi alkaa 6.12. Nikolainpäivänä - a fête de Saint Nicolas. Lyonissa suuri juhlapäivä on 8.12 - a Fête de lumières. Katolilaiseen perinteeseen kuuluu kiinteästi myös keskiyönmessu, la Messe de Minuit, 24. joulukuuta. Messua seuraa juhlintaa, le Réveillon, läpi yön sekä ravintoloissa että kodeissa.

Uima-allas

Ranskan joululla on monet kasvot, sillä maalla on mertentakaisia alueita eri puolilla maailmaa. Karibialla sijaitsee Guadeloupe, joka on Ranskan merentakainen departementti ja hallintoalue. Kuva Guadeloupesta joulukuussa, muutama päivä ennen jouluaattoa. - Kuva Copyright © Tjeerd Wiersma - Creative Commons.

Ranskassa joulupukki, Père Noël (Isä Joulu) jolla toisena nimenä Papa Noël, asuu peräti taivaassa asti ja sieltä hän laskeutuu joulupäivänä jakamaan lahjoja. Hän tuo lahjat lapsille savupiipun kautta joulupäivän vastaisena yönä ja lapset saavat nämä lahjat joulupäivän aamuna. Ranskalaiseen tapaan joulupukin lahjat löytyvät takan ääreen ripustetuista kengistä, mutta joskus kuusen juurelta. Joissakin paikoin lapset saavat lahjansa jo myöhään jouluaattoiltana.

Maan itäisissä osissa joulupukin mukana saattaa liikkua ilkeähkö apuri, Père Fouettard, joka antaa hiiliä ja piiskaa tuhmille lapsille - jos nyt tuhmia lapsia sitten enää Ranskassakaan on ainuttakaan. Viime vuosisadan alussa Ranskassa oli useita lapsille lahjoja jakavia hahmoja: täti Arie, ukko Chalende, Barbassionne tai Olentzaro. Kaikki asuivat eri maakunnissa.

Useimmilla Ranskan alueilla joulupukki saapuu 25.12. eli joulupäivänä, mutta joillakin alueilla juhlapäivä on jokin muu.

Ranskalaislasten joululaulusuosikki on nimeltään "Petit Papa Noël".

Joulutonttu

Jouluruokia Ranskassa

Ranska on suuri ruokakulttuurin maa ja niinpä siellä herkutellaan erityisesti myös jouluna. Kinkku ei ole ranskalaisen joulupöydän kunkku, vaan useimmiten sen sijaan nautitaan kalkkunaa. Muita ranskalaisten jouluun kuuluvia joulupöydän antimia ovat esimerkiksi hanhi, hanhenmaksa, kastanjat ja muut pähkinät, sekä osterit ja muut merenelävät. Hyvä viini ja mahdollisesti myös samppanja kuuluvat joulupöytään koko maassa.

Perinteet vaihtelevat suuresti alueittain, mutta yleensä joulupöydissä on siipikarjaa (volaille) - joko kalkkunaa (de la dinde), syöttö- eli salvukukkoa (du chapon), ankkaa (du canard) tai hanhea (de l'oie). Jouluaterian alkuun sopii hanhenmaksa (le foie gras), savulohi (le saumon fumé), joka useimmiten on kotoisin Irlannista, tai osterit (les huîtres). Pääruokana nautitaan perinteinen kalkkuna tai salvukukko, kastanjoita ja tuoreita tryffeleitä. Sitten kannetaan pöytään raikasta salaattia ja juustotarjotin (plateau des fromages).

Joulutonttu

Hyvin suosittu perinteinen ranskalainen makea jouluherkku on jouluhalko, la bûche de Noël. Jouluhalko oli alun perin hedelmäpuusta hakattu halko, jota poltettiin jouluna takassa. Nykyinen jälkiruokana nautittava halko valmistetaan usein suklaasta. Muodoltaan se muistuttaa edelleen puista esikuvaansa.

Seimikulttuuri

Seimi, crèche, on ranskalaisille tärkeä koriste-rakennelma. Seimet, kera Jeesuksen, eläinten ja muun tallitavaran rakennetaan toinen toistaan kauniimmiksi.

Ei tapaninpäivää - loppiainen lopettaa

Ranskalaiset eivät juhli tapaninpäivää, mutta senkin edestä loppiaista. Joulun ajan lopettava loppiainen on Ranskassa tärkeä juhla ja silloin mutustellaan Itämaan tietäjien kakkua, la galette des rois. Kakun sisältä löytyy yllätys, pieni posliininen hahmo, ja sen löytänyt onnekas saa päähänsä paperikruunun. Hän saa valita itselleen myös puolison, joka saa oman kruununsa.



Joulukuusi koristellaan eri maissa hieman eri tavoin. Kuusi voi olla hyvin täynnä koristeita tai sitten koristeita voi olla niukemmin.
Joulutonttu

Joulumarkkinat

Ranskan joulusta puhuttaessa emme voi unohtaa joulumarkkinoita, joita pidetään ympäri maata. Esimerkiksi Metz, Koillis-Ranskassa sijaitsevan Lorrainen pääkaupunki, on kuulu joulumarkkinoistaan. Näillä markkinoilla on tarjolla kaikkea mahdollista, puukarusellit pyörivät ja sadat kioskit myyvät tuotteita jokaiseen makuun.

Joulua ranskaksi

Noël - Joulu
Le jour de Noël - Joulupäivä
La veille de Noël - Jouluaatto
Décembre - Joulukuu
Joyeux Noël! - Hyvää Joulua!
Petit Papa Noël, le Père Noël - Joulupukki
le sapin de Noël, l'arbre de Noël - joulukuusi
un petit Noël, un cadeau de Noël - joululahja
une carte de Noël - joulukortti
l'Enfant Jésu - Jeesus-lapsi
volaille - siipikarja
de la dinde - kalkkuna
du chapon - syöttö- eli salvukukko
du canard - ankka
de l'oie - hanhi
le foie gras - hanhenmaksa
le saumon fumé - savulohi
les huîtres - osterit
plateau des fromages - juustotarjotin


Suksikuusi

Bonlieu on kunta itäisessä Ranskassa Juran departementissa Burgundi-Franche-Comtén alueella. Sieltä löytyi jouluna 2019 kuvan kaunis suksikuusi.

Creative Commons
*Kuvat - Copyright © Guilhem Vellut


Ranskanpukki
Ranskanpukki

Creative Commons
*Kuvat - Copyright © Guilhem Vellut

Père Noël (Isä Joulu) jolla toisena nimenä Papa Noël

Ranskan joulupukki Père Noël näyttää ihan samalta, kuin meidänkin joulupukkimme. Joskus hän kuitenkin joutuu olosuhteiden mukaisesti turvautumaan toisenlaisiin liikkumisvälineisiin, kuten jouluna 2019. Kuvan järvi on Lac d’Annecy. Se sijaitsee Haute-Savoiessa ja on Ranskan toiseksi suurin järvi Lac du Bourget’n jälkeen, ellei Genevenjärveä oteta lukuun.

Noel

Notre-Damen katedraali - Pariisi

Notre-Damen katedraalin kuva näkyy upeasti peiliheijastumana lähellä olevan joulukuusen pallossa. Notre-Damen katedraali (ransk. Notre Dame; suom. Meidän Rouvamme tai Valtiattaremme, tarkoittaa Neitsyt Mariaa) sijaitsee Pariisin keskustassa, Seine-joen Citén saarella. Notre-Dame on suuri, viisilaivainen katedraali. Sen sisätiloilla on pituutta 130 metriä, leveyttä 48 metriä ja korkeus lattiasta kattoon on 35 metriä. Kaksi suurta länsitornia, joissa sijaitsevat kookkaat kellot, rakennettiin 1210 - 1250. Tornien korkeus on 68 metriä. Katedraalin rakentaminen aloitettiin 1163, ja se valmistui 1325. Katedraali tuhoutui osittain tulipalossa huhtikuussa 2019.

Creative Commons
*Kuva Copyright © Hervé BRY


Joulutonttu
Seinäpukit

Joulupukit kiipeilivät seinällä Nanterressa jouluna 2020. Vieux-Pont - Sainte-Geneviève, Arrondissement de Nanterre. - Kuva Copyright © patrick janicek - Creative Commons.

Mont Blanc

Kuvassa on Aiguille du Midi, Grajisilla Alpeilla, Ranskassa sijaitseva 3 842 metriä korkea vuorenhuippu - runsas viikko ennen joulua vuonna 2020. Mont Blanc (ital. Monte Bianco), joka tunnetaan myös nimellä ”La Dame Blanche”, on Alppien korkein huippu (4 810,90 m). Se sijaitsee Italian ja Ranskan rajalla. Ranskan puolella Mont Blancille pääsee nousemaan Chamonix’n hiihtokeskuksesta. Italian puolella lähin keskus on Courmayeur.

Suosittu näköala Mont Blancille sijaitsee Aiguille du Midin huipulla, jonne pääsee köysihissillä joko Chamonix’sta tai Italian puoleiselta Punta Helbronnerin (3 462 m) huipulta, jonne taas nousee köysihissi Courmayeurin La Palud’sta. Valtaviin korkeuksiin ulottuvat köysiradat Alpeilla edustavat suurinta insinööritaitoa ja ihmisen neroutta ja niiden rakentaminen on ollut huikaiseva saavutus. Köysiratojen suunnittelu- ja rakennustyöt veativat vuosikymmenten työn. - Kuva Copyright © Rab Lawrence - Creative Commons.