Menu
Joulu
Sri Lankassa kunnioitetaan perinteitä ja juhlitaan. Tanssiminen häikäisevän värikkäissä asuissa on usein keskeinen osa tällaista juhlintaa.

Sri Lankan joulu Sinisten laguunien ja helmilahdelmien saari Ceylon

Sri Lanka on saarivaltio, joka maisemiensa huikaisevassa kauneudessa hakee vertaansa. Se on myös täynnä idän salaperäisyyttä ja ihmeellisyyttä. Intian eteläkärjen Bengalinlahden puolella sijaitseva Sri Lanka omasi pitkään nimen Ceylon.


Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Bill Collison
Sri Lankan joulu joulu
Tontut yllä joulunvietossa Intian naapurimaassa, Sri Lankassa.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Sri Lankan joulutontuista - Copyright © Mahinda Rajapaksa


Sri Lankan joulu Joulu Sri Lankassa

Intian naapurivaltioihin kuuluu Sri Lanka, saarivaltio Intian valtameressä Intian eteläpuolella. Sri Lankassa on 21,5 miljoonaa asukasta, jotka uskonnoltaan edustavat buddhalaisuutta ja hindulaisuutta.

Sri Lankan väestöstä 7% on kristittyjä, lähinnä katolisia. He luonnollisestikin viettävät joulua jouluruokineen, joulukuusineen ja keskiyön messuineen. Joulu näkyy joulukoristeineen ja joulukuusineen tavarataloissa ja kaupoissa.

Joulupukki Sri Lankassa on Naththal Seeya. Joulunvietto on ollut läsnä Sri Lankassa jo vuosisatojen ajan, silloin kun hollantilaiset ja britit hallitsivat Ceylonia eli nykyistä Sri Lankaa.

Joululauluja lauletaan sekä kodeissa, kaduilla että kaupoissa. Kiertävät ryhmät kuljettavat jouluiloa ja joululahjoja orpokoteihin, vanhusten taloihin ja sairaaloihin.

Myös monet Sri Lankan muslimit viettävät omilla tavoillaan joulua, vaikka se ei heidän uskontonsa piiriin mahdukaan. Jouluuunhan liittyy kuitenkin niin paljon ja monenlaista, että siitä riittää valittavaa jokaiselle.

Srilankan juhlia Srilankan juhlia Srilankan juhlia Srilankan juhlia Srilankan juhlia Srilankan juhlia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Denish C
Srilankan juhlia Srilankan juhlia Srilankan juhlia Srilankan juhlia Srilankan juhlia Srilankan juhlia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Denish C


Hauskaa joulua Sri Lankan muusikot ja tanssijat - Kandy Esala Perahera

Kuvissa yllä ja vasemmalla Sri Lankan värikkäitä juhlijoita. Meneillään on suuri, Sri Lankassa vuosittain toistuva festivaali, Kandy Esala Perahera. Näissä juhlissa srilankalaiset pukeutuvat toinen toistaan mielikuvituksellisempiin ja värikkäisiin asuihin, sekä soittavat ja tanssivat lukemattomia, erilaisia perinteisiä tanssejaan. Värikkäästi puetut norsut ovat osa tätä juhlintaa.

Sri Lankan seremonialliset tanssit pohjautuvat saaren jumaltarustoon. Ne ovat jaettavissa kahteen ryhmään, tekniikaltaan ja symboliikaltaan monimutkaisempiin kandylaistansseihin, sekä paholaistansseihin. Viimeksi mainitussa käytetään paholaisia esittäviä naamioita.

Tansseihin liittyy tarkoin määrättyjä menoja: tanssijoiden on mm. ennen osallistumistaan pidättäytyvä syömästä joitakin ruokia ja puhdistauduttava.

Tanssit ovat perustavanlaatuinen osa uskonnollisista juhlista, joista kaikkein maalauksellisin on Kandyn Esala-vuorella vietetty Esala Perahera. Juhla kestää muutaman päivän ja huipentuu kulkueeseen, joka etenee kohti Dalada Maligawaa, missä on Buddhan pyhä hammas.

Srilankan juhlia

Nuori tanssija odottaa vuoroaan Kandy Esala Perahera -festivaalissa. Juhlissa tanssitaan monenlaisia, perinteisiä srilankalaisia tansseja.
Joulusää Sri Lankan sääolot jouluaikaan - kuumaa ja sateista

Sri Lanka on sääoloiltaan sellainen, että se sopii hyvin matkakohteeksi ympäri vuoden. Sri Lankassa on kuitenkin vuosittain kaksi monsuunikautta, jotka tuulineen ja sateineen kohtelevat saaren rannikoita eri ilmansuunnista, eri aikoina, eri tavoin. Siksi rantalomailijan on otettava selvää siitä, miten nämä monsuunijaksot sijoittuvat.

Sri Lankan länsi- ja etelärannikolla lounaismonsuunikausi on toukokuulta syyskuulle. Kuivaa kautta on joulukuulta maaliskuulle.

Sri Lankan pohjois- ja itärannikolla koillismonsuunikausi on joulukuulta tammikuulle. Kuivempi ajanjakso on toukokuulta syyskuuhun.

Säätilat eivät Sri Lankassakaan kuitenkaan noudata tarkasti mitään ennalta kirjoitettuja säännöksiä. Keskellä sadekautta voi olla täysin pilvettömiä aurinkoisia päiviä ja aurinkoisena vuodenaikanakin voi aina välillä sataa. Tällöin sade on yleensä lyhytkestoinen, mutta vettä voi tulla lyhyessä ajassa paljon.

Joulukuussa päivisin on lämpöä keskimäärin 30 °C. Joulukuussa parhaat matkakohteet Sri Lankassa ovat saaren länsi- ja etelärannikoilla. Saaren pohjoisosaa ja itärannikkoa huuhtoo joulukuussa koillisesta puhaltava monsuuni sateineen ja siellä sääolot matkailijan kannalta ovat heikommat. (Selective Asia: Sri Lanka weather & when to go: December)

Joulusanastoa Sri Lankassa

Sri Lankan virallisia kieliä ovat sinhala, tamili ja englanti.

*Suba Naththalak Wewa, Subha natthalak - Hyvää joulua
*Naththal Seeya - joulupukki
*Tuk-tuk - monissa Aasian maissa käytössä oleva kolmipyöräinen ajoneuvo, skootteri, auto-riksa
*Shubha aluth awuruddak weiwa - Hyvää Uutta Vuotta
*Vinoden kanna - Hyvää ruokahalua
*Mama oyata adareyi - rakastan sinua


Aatamin huippu paratiisissa

Muuan Ceylonin eli Sri Lankan saaren korkeimmista vuoren huipuista on nimeltään Aatamin huippu, sillä arabit kuvittelivat maallisen paratiisin sijainneen Ceylonissa.

Hauskaa joulua Lähteet
*Kaunis Maailma: Ceylon - WSOY
*Christmas in Sri Lanka


Srilankan juhlia Srilankan juhlia Srilankan juhlia
Sri Lankan joulutontut
Intian joulu Sri Lankan joulutontut

Sri Lanka on meren, satamien, veneiden ja onkijoidenkin maa.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Adam Jones
*** tunturisusi.com linkit ***