Menu
Joulu
Fazerin sininen
Hauskaa joulua All Rights Reserved
*Kuva yllä, Fazerin sininen, Copyright © Lalallallala
Photo used with permission.


Hauskaa joulua MAKEISTEN MAAILMA

Makeisten kiehtova maailma on täynnä elämää suurempia nautintoja ja elämyksiä. Makeiset ovat tärkeitä jouluna, ja läpi koko vuoden.

Hauskaa joulua

Hauskaa joulua Kaakao

Kaakaota valmistetaan kaakaopuun hedelmän siemenistä eli kaakaopavuista ja se on tärkeä raaka-aine suklaan valmistuksessa.

Intiaanit tunsivat kaakaonkäytön jo varhain, ja he viljelivät kaakaopuuta aina Meksikosta Peruun. Kaakaopavuista ja vedestä valmistetun juoman tiedetään olleen atsteekkien hallitsijan Montezuman (1499 - 1520) hovijuomana. Espanjalainen Meksikon valloittaja Hernando Cortes (1485 - 1547) toi kaakaon 1520-luvulla Eurooppaan, missä se 1600 - 1700-luvuilla tuli tunnetuksi.

Kaakaopuuta voidaan viljellä ilmastossa, jossa kylmimmän kuukauden keskilämpötila on vähintään + 15 Celsius-astetta ja vuotuinen keskimääräinen sademäärä noin 1 000 - 2 000 mm. Aluksi kaakaota tuotettiin Amazonin alueella Etelä-Amerikassa ja siellä sitä tuotetaan edelleenkin, mutta sen lisäksi monissa Afrikan maissa tuotetaan kaakaota.

Hauskaa joulua

Hauskaa joulua Suklaa

Suklaan valmistukseen käytetään kaakaopapuja sekoituksina, joiden koostumus riippuu siitä, mitä suklaalaatua kulloinkin halutaan. Tavallisimmat suklaalaadut ovat maitosuklaa, keitto- eli taloussuklaa, tumma eli väkevä suklaa ja valkoinen suklaa.

Maitosuklaa sisältää maitojauhetta tai maidon kuiva-aineita 15 - 30 %, kaakaomassaa 10 - 15 %, kaakaorasvaa 20 - 25 % ja sokeria 30 - 55 %. Keittosuklaassa on vähemmän rasvaa ja tumman suklaan kaakaopitoisuus taas on hieman korkeampi. Tummassa suklaassa ei myöskään ole maitoa. Se valmistetaan korkealaatuisista kaakaopavuista, eikä sitä väkevöidä erikoisaineilla. Valkoinen suklaa valmistetaan ilman kaakaomassaa.

Suklaan valmistus aloitetaan sekoittimissa, joissa hienoksi jauhettuun, lämpimään kaakomassaan sekoitetaan esijauhettua sokeria, kaakaovoita ja makuaineita sekä haluttaessa maitojauhetta. Massa jauhetaan hienoksi teräsvalsseissa. Hienontamisen tarkoitus on sellaisen suklaamassan aikaansaaminen, jossa ei ole hiukkasia tms. rakeita.

Tämän jälkeen massa käsitellään 60 - 120 asteen lämmössä liikuttamalla sitä mekaanisesti siten, että massa saa ilmaa. Tässä vaiheessa lisätään loput kaakaovoista. Käsittely on nimeltään concheeraus. Sen vaikutuksesta suklaa saa arominsa ja muuttuu voidemaiseksi ja kiiltäväksi. Käsittely kestää 1 - 3 vuorokautta, minkä jälkeen suklaamassa voidaan varastoida tai valaa muotteihin ja pakata.

Edellä lyhyessä esityksessä lähteenä oli Spectrum, mutta jos haluat paneutua tarkemmin suklaan saloihin, niin siinä sinua auttaa:
Hauskaa joulua Suklaayhdistys.

Hauskaa joulua Joulu on suklaan kulta-aikaa

Mitäpä olisi joulu ilman suklaata - suklaalevyjä, suklaakaramelleja, suklaakonvehteja. Sekä itse nautittuna, että lahjaksi annettuna. Suklaanautinnot keskittyvät erityisesti jouluun. Esimerkiksi, melkein 80 % koko vuoden konvehtimyynnistä ajoittuu jouluun, vaikkakin konvehteja on nykyisin myynnissä ympäri vuoden.

Suklaanvalmistajilla on erityiset joulusuklaansa. Niiden makuun joulu on saatu mukaan mitä erilaisimmin maustein ja makusävyin piparkakuista manteleihin, inkivääristä ja kardemummasta kaneliin. Suklaakonvehtien makumaailmasta antavat kuvaa Fazerin puolukkamarsipaani, tumma mantelikinuski ja aprikoositryffeli. Toki joulunakin voi halutessaan nautiskella tavallisia, maustamattomia suklaita. Joulusuklaan kruunaa kaunis, jouluinen pakkaus.

Hauskaa joulua

Hauskaa joulua

Hauskaa joulua Makeiset ja karamellit

Makeiset valmistetaan pääasiallisesti sokerista ja makeissiirapista, joihin lisätään esim. maitoa, kermaa, kananmunia, rasvoja, hedelmiä ja maku- tai väriaineita.

Makeisten suurimpaan ryhmään, sokerimakeisiin, kuuluvat mm. karamellit, toffeet, rakeet, lakritsivalmisteet, pastillit, marmeladimakeiset ja marsipaanimakeiset.

Karamellien päävalmistusaineina ovat sokeri ja makeis- eli tärkkelyssiirappi, joka estää sokerin kiteytymisestä aiheutuvan karamellimassan samenemisen.

Karamellit jaetaan täytekaramelleihin ja ns. koviin karamelleihin, joihin kuuluvat mm. tikku- ja yskänkaramellit. Täytekaramellit ovat monivärisiä, litteitä ja usein kuvion muotoisia, kovat karamellit taas pyöreitä.

Toffeemakeiset valmistetaan pehmeiksi, sitkeiksi tai koviksi siten, että massaa lyhyen aikaa keitetään samalla tehokkaasti sekoittaen. Toffeista käytetään joskus myös nimitystä kola.

Rakeissa on päällä sokeri- tai suklaakuori. Kovien rakeiden kuori on pelkkää sokeria, pehmeiden puolestaan sokeria ja makeissiirappia. Kovista hyvin tunnettuja ovat ranskalaistyyppiset rakeet, ranskanpastillit, joiden sydämenä on suklaanappi ja pintana värjätty, mattapintainen sokerikerros.

Hauskaa joulua

Hauskaa joulua Lakritsaa, arabikumisokerimakeisia, marmeladimakeisia...

Lakritsivalmisteita on kahdentyyppisiä, on kuvio- eli valulakritsia ja pehmeää lakritsia. Molemmat maustetaan esim. Välimeren maissa juuriuutteella, jota saadaan hernekasvien heimoon kuuluvasta lakritsikasvista. Lisämakuna voidaan käyttää anista.

Pehmeä lakritsa on massaa, joka on keitetty jauhoista, sokerista, sokerisiirapista sekä maku- ja lisäaineista ja puristettu pursotinkoneella, kuivattu ja paloiteltu.

Arabikumisokerimakeisia ovat ne makeiset, joiden valmistuksessa on käytetty arabikumia. Sitä saadaan afrikkalaisen kumiakaasiapuun maitiaisnesteestä. Näihin makeisiin kuuluvat pastillit, kuten salmiakkipastillit.

Hauskaa joulua

Marmelaadimakeisten valmistusaineissa on mukana erilaisia hedelmä- ja hyytelömarmeladeja.

Makeisiin kuuluvat myös vaahtovalmisteet eli vaahtokaramellit, sokeritahtaat, marsipaani ja sokeroitu pähkinämassa, nougat- ja tryffelimassa, fondantti eli pumada sekä halva.

Sekä monet muut tuotteet, joihin tutustuu parhaiten, napostelemalla niitä aina, kun on tilaisuus.

Hauskaa joulua

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © J. Michel (aka: Mitch) Carriere


Hauskaa joulua Purukumit

Purukumitkin kuuluvat makeisiin, vaikkakin muodostavat oman, erityisen ryhmänsä - kuten oman erityisen ryhmänsä muodostavat myös suklaat ja suklaamakeiset. Purukumeilla on omat ystävänsä. On myös terveyspurukumeja, kuten nikotiinipurukumeja, joiden avulla yritetään päästä irti tupakasta.

Hauskaa joulua
Kismet

All Rights Reserved
*Kuva, Kismet, Copyright © ~ Sandy ~
Photo used with permission.


Hauskaa joulua Kismet Hauskaa joulua

Kismet on merkittävä osa suomalaisen suklaan historiaa ja nykyisyyttä. Kismet, yksi Fazerin suosikkituotteista, on maitosuklaakerroksella päällystetty nougattäytteinen vohveli, jota Fazerin tehdas on valmistanut jo vuodesta 1974 lähtien. Vuonna 2010 klassikko-Kismet sai kaverikseen uuden, vadelmaisen Raspberry Cheesecake -maun.

Lyypekin marsipaanit

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Hellebardius


Hauskaa joulua Kuuluisia Lyypekin marsipaani-karamelleja Hauskaa joulua

Saksassa sijaitsevan Lyypekin marsipaanit ovat hyvin kuuluisia maittavuudestaan. Marsipaanit valmistetaan manteleista ja tomusokerista. Onnellisista onnellisin hän, joka saa tällaisen marsipaanilautasellisen tiukasti käsiinsä ja voi kipittää ja sulkeutua aarteineen johonkin piiloiseen paikkaan niin, että yksikään vieras käsi ei pääse ryöstämään lautaselta ainuttakaan marsipaania.

Unkari suklaa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Margó Szendrei


Hauskaa joulua Unkarilaista suklaata Hauskaa joulua

Unkarilaisia suklaanautintoja arvostavat he, jotka ovat jo seikkailleet tutuimmissa suklaamaailmoissa, ja etsivät elämäänsä uusia, jännittäviä ja nautinnollisia kokemuksia. Unkarilaisessa suklaassa sykkii pustan tummuvan illan kuuma tenho. Eräs ihminen totesi ehkä jo hieman liioittelevaankin sävyyn, että hän on heti valmis luopumaan taivaspaikastaan, jos saa yhden levyn unkarilaista suklaata.

Hollanti suklaa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Rienk Jan Schurer


Hauskaa joulua Hollantilaista suklaata Hauskaa joulua

Hollantilaisen suklaan makusyövereihin sukeltava tietää nautiskelevansa suuren ja vanhan suklaamaan suussasulavia aarteita, jotka eivät jätä ainuttakaan suklaanystävää kylmäksi. Ken on kerran elämässään saanut kokea suussaan hollantilaisen suklaan, hän ei voi sitä konsaan unhoittaa. Sanotaan, että hollantilaiseen suklaaseen syntyy elinikäinen riippuvuus jo yhdellä nautintakerralla!

Uusi-Seelanti suklaa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Moira Clunie


Hauskaa joulua Uuden-Seelannin suklaata Hauskaa joulua

Ken halajaa elämäänsä kaukomaiden ihastuttavinta eksotiikkaa ja suurimpia nautintoja, hankkii sitä tarkoitusta varten suklaata Uudesta-Seelannista. Uusiseelantilaisissa suklaissa voi tuntea merituulten ja purjeveneaikakauden raikkaimmat henkäykset.

Sveitsin joulu Sveitsin joulu Sveitsin joulu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kaksi ylintä kuvaa Copyright © Rebecca Bollwitt
*Alin kuva Copyright © Yortw


Hauskaa joulua Sveitsiläistä suklaata Hauskaa joulua

Sveitsiläinen suklaa on käsite, joka tunnetaan koko maailmassa. Sveitsi tunnetaan paitsi pankeistaan, niin myös Alpeistaan, pitkiä torvia Alpeilla soittavista kansallispukuisista miehistä, jodlaavista kaunottarista ja suklaasta. Sveitsiläiset tuottavat suklaata koko maailmalle, mutta ovat ahnaita suklaan nautiskelijoita itsekin. Sveitsissä kulutetaan vuosittain noin 12,3 kiloa suklaata asukasta kohden – reilu kilo kuukaudessa. Kilpailevassa suklaamaassa Belgiassa luku on 9,3 kiloa. Keskivertosuomalainen herkuttelee vain 6,9 kilon verran vuodessa.

Hauskaa joulua

Vaikeissa olosuhteissa elävä afganistanilaistyttö iloitsee, saatuaan karkit kansainvälisiltä turvallisuusjoukoilta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright - U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Nestor Cruz - © ResoluteSupportMedia


Hauskaa joulua Lähteet
Mervi Koski: Joulupukin jalanjäljillä.
Spectrum.
MTV3: Sveitsi - Onnellisten herkuttelijoiden maa.
Sveitsiläistä suklaata
Sveitsin joulu Sveitsiläistä suklaata

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © hugovk
Saksalaista suklaata
Saksalainen suklaa Saksalaista suklaata

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Like_the_Grand_Canyon
*** tunturisusi.com linkit ***