Menu
Joulu
Sveitsin joulu
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä - Alpit helmikuussa - Copyright © Peter Coughlan
*Kuva yllä, Bern, Copyright © Karsten Seiferlin


Sveitsin joulu Joulu Sveitsissä

Sveitsi upeine alppimaisemineen on kuin luotu joulunvietttoon, todelliseksi joulusadun Ihmemaaksi. Tosin, lunta ei kaikkialla Sveitsissäkään välttämättä jouluna aina ole. Korkealla vuorilla toki aina. Sveitsin pinta-ala on 41 285 neliökilometriä, ja vaikka Alpit vievät valtaosan maan pinta-alasta, väestö on pääosin keskittynyt pohjoisen tasangolle, jossa suurimmat kaupungit sijaitsevat. Niihin kuuluu kaksi maailmankaupunkia, Zürich ja Geneve. Sveitsin väkiluku on 7 606 473 (2009) ja väestöntiheys on 178 henkeä/km². Sveitsin pääkaupunki on Bern.

Hauskaa joulua Joulutraditioita

Sveitsissä ei noudateta ihan yhtä tiukasti yhtenäisiä joulutraditioita, kuin vaikkapa meillä Suomessa. Jokaisessa perheessä joulua viritellään omilla tavoillaan. Paljon yhteisiäkin piirteitä silti on. Kodeissa kohoavat koristellut joulukuuset ja tuoksuvat hunaja, inkivääri, kaneli ja monet tutut joulun mausteet. Erityisesti maukkaiden joululeivonnaisten valmistajina suklaastaankin kuulut sveitsiläiset ovat mestareita.

Hauskaa joulua

Sveitsiläisten jouluruokia ovat palvatut kinkut ja perunasalaatti. Suklaata luonnollisesti napostellaan ennen ja jälkeen kaiken mahdollisen tekemisen, ja vielä välilläkin.

Sveitsin väestöstä on roomalaiskatolisia 41,8 prosenttia, protestantteja 35,3 prosenttia, muslimeja 4,3 prosenttia, ortodokseja 1,8 prosenttia ja muita kristittyjä 0,4 prosenttia. Uskontojen mukaisesti joulutkin ovat erilaisia. Katolisille sveitsiläisille tärkeä osa joulunviettoa on osallistuminen keskiyön messuun.

Yleisillä paikoilla joulu ei Sveitsissä näy ihan samalla tavalla, kuin Saksassa ja Itävallassa, etenkään pienemmillä paikkakunnilla. Suurissa kaupungeissa virittäydytään jouluun joulutorein ja joulukoristeluin. Niissä järjestetään jouluparaateja ja joululaulut kaikuvat sekä toreilla että kirkoissa.

Hauskaa joulua

Samichlaus saapuu Nikolain päivänä - apunaan Knihti Ruupertti

Samichlaus, sveitsiläisten joulupukki tulee kiertelemään koteihin jo 6.12. eli Nikolain päivänä. Tuo päivähän on joulupukin esi-isän, Pyhän Nikolauksen juhlapäivä. Pyhä Nikolaus on 300-luvulla Vähän-Aasian Myrassa toiminut piispa ja ihmeidentekijä, jota sekä idän että lännen kirkko kunnioittaa pyhimyksenä.

Samichlaus tarkastelee tällöin lasten kiltteyden tilaa, toruu tuhmia ja terottaa kaikille sitä, että jolleivat he ole kiltteinä piltteinä, ei Christkind tule jouluna jakamaan lahjoja.

Samichlausilla on apulaisenaan eräänlainen renki, "Schmutzli", jolla on nimenään Knecht Ruprecht, eli vapaasti käännettynä Knihti Ruupertti. Ruupertin avulla joulupukki varmaankin saa lapsista ainakin joulun ajaksi kiltimpiä, katso syy tähän sivun alareunasta.

Christkind liitelee jouluaattona

Sveitsiläisen, jouluaattoaamuna kotiin tuodun joulukuusen tärkein koriste on enkelilapsonen, taikka Jeesus-lapsi, Christkind. Jossakin vaiheessa tämä Christkind liihottelee kuusesta avonaisen ikkunan kautta omille teilleen, ja samalla kajahtavat kulkuskellot soimaan! Tämä kellonsoitto on kaikille jännityksestä väriseville odottajille merkki siitä, että on aika rynnätä olohuoneeseen. Sinne, kuin taikaiskusta, ovat kuusen alle ilmestyneet joululahjat, joita kaikissa maissa kaikki lapset odottavat jouluna enemmän, kuin mitään muuta.

Erilaisten kieli- ja uskontoryhmien piirissä joululahjojen jaossakin on variaatioita. Jossakin perheessä käy jouluaattona Christkindin ohella ihan tavallinen, vanha kunnon perusjoulupukki, jossakin joululahjat jaetaan vasta loppiaisena - jossakin molempina päivinä ja vielä välissäkin.

Sveitsin joulusanastoa

Sveitsissä on neljä virallista kieltä: saksa, ranska, italia ja retoromania. Äidinkielenään saksaa puhuu 63,9 prosenttia, ranskaa 19,5 prosenttia, italiaa 6,6 prosenttia ja retoromaniaa 0,5 prosenttia väestöstä. Muita kieliä eli lähinnä englantia puhuvia on 9,5 prosenttia väestöstä. Saksankielisten sveitsiläisten äidinkieli ei ole kuitenkaan perinteinen kirjasaksa vaan erityinen murre, jota kutsutaan sveitsinsaksaksi.

Samichlaus - joulupukki
Knecht Ruprecht - joulupukin apurenki
adventkranz - havukranssi kynttilöineen


Sveitsin joulu

Joulukuusi on kaunis näinkin. Tessinerplatz, Zürich, Sveitsi jouluna 2014.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kiva Copyright © Alessandro Malatesta


Hauskaa joulua Lähteet
Sveitsi.fi - Sveitsiläinen joulunvietto
Suomen suurlähetystö, Bern, Sveitsi
Swissworld: Winter Customs
Sveitsin joulu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Ingo Meironke


Hauskaa joulua Sinisilmäinen joulupukki Hauskaa joulua

Sveitsin joulu Sveitsin joulu Sveitsin joulu

Hauskaa joulua Sveitsin joulumaisemia Hauskaa joulua

Ernen joulukuussa 2005.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © benppiper


Sveitsin joulu Sveitsin joulu Sveitsin joulu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kaksi ylintä kuvaa Copyright © Rebecca Bollwitt
*Alin kuva Copyright © Yortw


Hauskaa joulua Sveitsiläistä suklaata Hauskaa joulua
Joulu
Sveitsin joulu Elävät kynttilät

Sveitsissä jouluun kuuluvat kaikkialla tutut joulutraditiot. Poika Sveitsissä sytyttää joulukuusen kynttilöitä palamaan aidolla liekillä.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Steven Yeh
Sveitsin joulu
Sveitsin joulu Joulumusiikkia

Huilisti soittaa kauneimpia joululauluja.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © wildsau
Joulupukin apuri
Sveitsin joulu Joulupukin apuri - Schmutzli - Knecht Ruprecht - Knihti Ruupertti

Ihan selvää ei ole historioitsijoiden mukaan se, että miksi Joulupukilla on saksalaisalueilla, myös Sveitsissä, näin häijyn näköinen ja suorastaan nokilikainen apuri. Saksassa paholaisesta käytetään yleisesti nimitystä Ruprecht. Myös Salzburgin Rupert-pyhimykseen pukinapuri liitetään. Ihan ilmeisesti Ruprecht nokisuudestaan päätellen liikkuu myös savupiipuissa. Hänestä käytetään eri maissa ja eri seuduilla lukuisia erilaisia nimityksiä. On selvää, että lapsista tulee Ruprechtin tapaamisen jälkeen hyvin kilttejä, joten ehkä hän sitten on hyvä apuri joulupukille - tai ehkä kuitenkaan ei... Riippuu kai siitä, että onko olemassa todella tuhmia lapsia...
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © kookykrys
*** tunturisusi.com linkit ***