Menu
Joulu
Turkin joulu Hagia Sofia - Istanbul

Hagia Sofia rakennettiin aluksi kristilliseksi kirkoksi vuonna 537, mutta se muutettiin moskeijaksi, kun turkkilaiset valtasivat Konstantinopolin vuonna 1453. Vuodesta 1934 alkaen rakennus on toiminut museona.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Leandro Centomo
Joulu
Turkin joulu Istanbulin kirjakauppaa

Istanbulissa myydään helmikuussa, ja varmaan myös joulukuussa, torilla lehtiä ja koulukirjoja...
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Hendrik Wieduwilt
Turkin joulu Joulu Turkissa

Turkki muodostaa sillan Euroopan ja Aasian välille, sillä sen maa-alue ulottuu molemmille mantereille. Se vartioi Mustanmeren ja Välimeren välistä merireittiä, joka kulkee Bosporin, Marmaranmeren ja Dardanellien läpi. Tuhannen vuoden ajan Turkki oli Bysantin valtakunnan keskus, lähes 500 vuotta se oli osmanien valtakunnan keskus.

Seikkailunhaluiselle turistille Turkki tarjoaa korkeita vuoria ja jylhiä maisemia Anatolian eri laidoilla ja maalauksellisia näköaloja myös itse ylängöllä. Joulunviettäjälle maa ei paljonkaan omia jouluperinteitään voi esitellä, sillä maan väestöstä 99 prosenttia on muslimeita. Kristikunnan jouluahan he eivät vietä.

Islamilaisissa maissa vuoden suurin juhla on joulun sijaan ramadan. Ramadan kestää kuukauden, jonka aikana ihmiset paastoavat ja pidättäytyvät syömästä ja juomasta auringonnoususta auringon laskuun. Ramadanin päätyttyä perheet kokoontuvat yhteen juhlimaan ja syövät paljon makeaa.

Jonkin verran joulu Turkissakin näkyy erityisesti siellä, missä turistit liikkuvat. Heidän ilokseen jossakin on aina jokin joulukuusi ja köpöttelee jossakin joulupukkikin. Toki monissa liikkeissä on myynnissä kaikenlaista joulutavaraa, kuten kuvissa tälläkin sivulla näkyy. Vaikkakin itse turkkilaiset ostavat näitä joulukoristeita uudeksi vuodeksi.

Uuden vuoden juhliminen Turkissa muistuttaa hieman joulua: ihmiset koristelevat muovikuusen, ystävät ja perhe kokoontuvat syömään ja juomaan.

Turkin tonttupojat

Turkin Pyhän Nikolauksen apulaiset, tonttupojat joulukuussa 2014.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Steven Santiago


Hauskaa joulua Joulupukin esi-isä Pyhä Nikolaus on kotoisin Turkista

Vaikka joulua vietetäänkin turkkilaisten keskuudessa varsin vähäisesti josko ollenkaan, niin Turkki on jättänyt pysyvät ja painavat jälkensä joulukulttuuriin, ihan sen ytimeen. Onhan joulupukin esi-isäksi mainittu, 300-luvulla elänyt Myran piispa Pyhä Nikolaus turkkilainen. Myra sijaitsi Anatoliassa, nykyisen Turkin alueella.

Pyhä Nikolaus oli sydämestään erittäin hyvä ihminen, ja halusi auttaa parhaan kykynsä mukaan hädänalaisia ihmisiä. Erään kerran hän pelasti todellisesta pulasta yhden miesrukan. Miehellä ei ollut rahoja tyttärensä myötäjäisiin, ja siksi oli olemassa suuri pelko, että isä joutuisi luovuttamaan lapsensa tuntemattomalle miehelle puolisoksi. Kerrotaan, että tällöinpäs Pyhä Nikolaus kiirehti apuun, ja pudotti henkilöllisyytensä salaten savupiipusta miehelle melkomoisen mainion, pullevan rahapussukan. Piipun alapäässä, takanreunalla sattui olemaan kuivumassa sukka, jonne piispan pudottama, kultakolikoita sisältänyt rahapussi solahti.

Tästä erityisestä tapauksesta on saanut alkunsa se, etenkin amerikkalaisten suosima uskomus, että pukki pudottaa joululahjat alas savupiipusta joulusukkiin.

Näin Pyhä Nikolaus tuli aloittaneeksi joulupukin tarinan, vaikka elikin kaukana etelän mailla. Varhaisessa eurooppalaisessa taiteessa hänet kuvattiin parrakkaana pyhimyksenä, jolla oli päällään pitkä papinkaapu. Hän ratsasti arvokkaasti valkoisella hevosella. Joskus hänet nähtiin taas punapukuisena, lapsille namusia jakelevana ukkelina.

Tätä pyhimykseksi julistettua piispaa kunnioitettiin merenkulun, kaupan ja lasten suojelijana. Koska Nikolaus oli lasten suojelija, hänen nimikkopäivänään oli monessa paikassa tapana jakaa lahjoja lapsille. Hän oli niin suosittu onnea tuottavana henkilönä kuolemansa jälkeenkin, että italialaiset merimiehet hiipivät salaa Demren kirkkoon ja salakuljettivat piispan luut keskellä yötä vuonna 1087 Turkista Italiaan Barin kaupunkiin.

Nykyinen joulupukkimme on omaksunut noin vuonna 350 kuolleelta Pyhältä Nikolaukselta kaikki parhaat joulupukin ominaisuudet, halun jakaa hyvää ja iloa maailmaan, lahjoja tuoden.

Hauskaa jouluaJoulusää Turkin sääolot jouluaikaan - viileää

Joinakin vuosina marraskuun lämpimämpi sää voi ulottua joulukuun puolelle, mutta yleensä joulukuu Turkissa on viileätä aikaa. Talven voi sanoa Turkissa alkavan joulukuussa.

Istanbulissa joulukuussa voi olla pilvistä ja sateista, mutta aurinkoisiakin päiviä osuu lomiin. Keskilämpötila Istanbulissa joulukuussa on + 8 °C. Matalimmillaan mittari voi näyttää + 6 °C, korkeimmillaan + 15 °C. Kuura Istanbulissa on harvinaista ja lumi Turkin Välimeren rannikoilla myös harvinaista. Turkin itäosan ylängöillä lunta voi olla ja etenkin korkeimmilla seuduilla. (Holiday Weather Com: Averages for Istanbul in December)

Suomalainen matkailusivusto kertoo Turkin lämpötilan olevan joulukuussa edellä esitettyä hieman korkeampi. Keskilämpötila liikkuu suomalaisille miellyttävässä 10 - 15 asteessa. (Rantapallo.fi: Turkkiin pakoon talvea)
Turkin joulu

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Margot Wolfs
Photo used with permission.


Hauskaa joulua Turkin lumiukot Hauskaa joulua

Hienot, turkkilaistyyliset lumiukot odottavat ostajaansa.

Turkin joulu

Turkkilaiset ovat kauppakansaa, kuten myös kadun nuori vesikauppiaskin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Alex Proimos


Hauskaa joulua Lähteet
Mervi Koski: Joulupukin jalanjäljillä.
Varusmiesliitto.fi: Joulu ei ole suuri asia islamilaisessa yhteiskunnassa.


Turkin tyttö

Turkin kukkaistyttö.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Adam Jones
Turkkilainen kvartetti
Turkin joulu Istanbulilainen kvartetti

Istanbulin iloista nuorisoa.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Arthur Pennant
Joulu
Turkin joulu Istanbulin pelimiehet

Istanbulissa pelataan helmikuussa kadulla, ehkä jääkiekkoa taikka jalkapalloa...
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Hendrik Wieduwilt
*** tunturisusi.com linkit ***