Joulu
Tunturisuden sivut

Kuva Designed by Pressfoto.

UUSIVUOSI

Vuoden alkaminen tammikuun ensimmäisestä päivästä on vanha kirkollinen tapa. Meillä se on päässyt käytäntöön vasta keski- ja uudenajan taitteessa, virallisesti tilivuoden alkamispäiväksi se määrättiin 1500-luvun puolivälissä. Sitä ennen Ruotsissa vuosi aloitettiin joulusta, Suomessa taas myöhäissyksyllä, kun riihet oli saatu puiduksi ja syysteurastukset tehdyksi. Esivanhemmillemme uudenvuodenpäivällä ei ole ollut erityisen suurta merkitystä, sillä vuoden katsottiin vaihtuvan kekrinä.

Uuden vuoden vastaanottaminen pitää sisällään, joulun lailla, kulttuurin kirjon eri puolia. Mukana ovat kirkolliset, maalliset ja maagiset piirteet. Vuoden vaihtuessa salaperäiset, näkymättömät voimat ovat liikkeellä, taikoja tehdään, enteitä yritetään tulkita ja kaikin keinoin yritetään nähdä, mitä tuleva vuosi tuo mukanaan. Pimeydessä tuikkivat kynttilät luovat salaperäistä valoaan, ja noidatkin ovat liikkeellä!

Helsinki

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä ilotulitus Helsingissä 1.1.2009 - Copyright © Flickr/Niklas Sjöblom

Uusi vuosi - Immi Hellén

"Vuosi vanha vaipuu hautaan
riemuineen ja murheineen.
Ihmissydän puhkee nöyrään rukoukseen, kiitokseen.
Oi, jos vuosi alkava
oisi Luojan siunaama!

Koittaisiko päivä uusi
joka lapsen sydämmeen,
saisi siellä uinuavat,
hyvät henget valveilleen!
Silloin vuosi alkava
oisi Luojan siunaama.

Kasva suureks, Suomen lapsi,
kasva avuks isälles,
voimistu ja vartu vainen
tositurvaks äidillesi
Isän, äidin kotimaan
ole kelpo lapsi vaan!

Korkehimman haltuun anna
kallihimmat toivehes,
pienet huolesikin kanna
Hän ne kääntää parhaaks.
Hänpä vuoden alkaneen
johtaa hyvään päätökseen."

Uudenvuoden toivotus suomalaisille wuonna 1748

"Uuden wuoden toiwotus suuren ruhtinan maan Suomen yhteisille asuwille; ionga Iumalan armon haluhun/ Iesuxen Christuxen pyhän nimen, callin weren/ ja wiattoman pinan ja cuoleman cautta ylöskehoituxexi/ wuonna 1748. Edesannoi, yxi Turun linnan seuracunnasa nyt wielä oleskelewa pappismies ja saarnaja Abraham Achrenius." - Achrenius, Abraham 1748.

Possua viedään

Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Tina on kielletty

Maaliskuusta 2018 alkaen perinteisen uudenvuoden tinan myynti loppui. Tina luokitellaan nykyisin sen sisältämän lyijyn vuoksi vaaralliseksi aineeksi.

Ehkäpä siksikin tinanvalannan tarjoamat mahdollisuudet ennustaa tulevaisuutta jäävät historiaan, kultaiseen mutta lyijynkarvaaseen aikaan, joka ei enää koskaan palaa.

Onnellista Uutta Vuotta

Uusivuosi alkaa ilotulituksin

Uusi vuosi, uudet kujeet.

Uuttavuotta otetaan vastaan monin tavoin juhlien, rauhallisemmin taikka riehakoiden. Vuoden vaihtuminen antaa mahdollisuuden silmätä taaksepäin ja arvioida tyynesti sitä, miten kulunut vuosi menikään. Samalla voi siirtää katseensa tulevaan vuoteen ja tehdä vakaasti uudenvuoden lupauksia.

Nykyisin uuteenvuoteen kuuluvat erottamattomina ilotulitukset - useimmille ne ovatkin kaikkein tärkeimmät asiat tässä juhlinnassa. Eikähän se ole ihme, sillä ilotulitus ja yksittäisetkin ilotulitusraketit ovat upeaa katsottavaa.

Suomessa ilotulitteiden ampumisen aika on rajattu niin, että se on sallittua vain uudenvuodenaaton ja -päivän välisenä aikana iltakuudesta aamukuuteen. Rakettien paukkeen ja ilotulituksen väriloiston aikana monellakaan ei ole aikaa ajatella uudenvuoden jo katoamassa olevia taikoja ja perinteitä.
Joulukalenterit

Uudenvuoden toivotus suomalaisille wuonna 1773

"Uuden wuoden toiwotus, caikille korkiasti oppeneille herroille Turun caupungin Zionin wartioille, ynnä hywin cunnioitettawille herroille ja borgerskapille, eli mistä nimestä, säädystä, handwärkistä, taicka elatuxenkeinosta he ikänäns olla mahtawat, ynnä Lapin ja Laitilan pitäjäin, Hinnerjoen cappelin korkiasti ja hywinoppenein herrain opettajain ja sanancuuljain cansa Alasatacunnan läänisä. Usiambain pyynnön jälkeen, cocoonpandu ja tryckin annettu Henric Alanilda, tänä wuona." - Alan, Henric Michelsson 1773.

Vanhoja taikoja

Uudenvuodenjuhlaa nimitti vanha kansa uudeksi jouluksi. Niin kiinteästi se liittyy joulun juhla-aikaan. Koska joulu ja vuoden vaihde ovat niin lähellä toisiaan, monia vuoden vaihtumiseen alunperin liittyneitä uskomuksia ja taikoja siirtyi joulunaikaan. Salaperäiset taikavoimat ja näkymättömät viestintuojat ovat nykyään liikkeellä lähinnä enää uudenvuodenyönä ja vuoden vaihtuessa on aina haluttu tietää - ja myös kysytty - enteitä tulevasta vuodesta.

Juuri vuodenvaihteen on ikivanhoista ajoista saakka katsottu olevan sellainen ajankohta, jolloin on mahdollista erilaisin menetelmin raottaa kohtalon esirippua, tutkia enteitä. Etenkin kaksi suurta elämänkysymystä on tällöin esillä: naimisiinpääsy ja kuolema. Tytöt kysyvät, milloin saavat miehen, kun taas vanhat ja sairaat haluavat tietää, minkä verran elinaikaa on vielä jäljellä. Työikäisille ovat vuodentulo ja ansiomahdollisuudet olleet tärkeä kysymys. Lukemattomiin muihinkin asioihin on etsitty vastauksia enteistä, ja apuna on käytetty mitä erilaisimpia menettelyjä ja välineitä.

Hyvää Uutta Vuotta

Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Tinataikoja entiseen aikaan

Uudenvuodentinan sulattaminen pienessä valinkauhassa onnistui aivan hyvin sähkölieden levyllä. Jokainen kippasi ikäjärjestyksessä tinansa ämpäriin, jossa oli kylmää vettä. Juuri tinan jähmettymishetkellä taikavoima oli vahvimmillaan ja valaja esitti mielessään toivomuksensa uudelle vuodelle. Tina kertoi tulevasta. Kynttilän valosta lankeavasta varjosta tutkittiin tinan muotoja: laiva tiesi matkoja, avain etenemistä uralla, kori hyviä sienisatoja, hevonen uutta autoa, mutta muu eläin petollista ystävää ja naisen pää epäsopua naapurien kanssa. Tinassa oleva ryhelmä tiesi rikkautta, mutta jos tina meni pieniksi siruiksi, oli onnikin tulevana vuonna särkyvä.

Maataloissa ennen vanhaan tinalla on ollut omat enteensä. Tinassa on voitu nähdä kuin säkkejä, mikä on tiennyt, että hyvä viljavuosi on tulossa. Tasainen tinamöhkäle on tiennyt sairautta ja jos tinan muodoista on löytynyt peräti ruumisarkku, risti tai seppele, on ollut luvassa kuolemaa.

Mankaran nostaminen

Tässä taiassa tarvitaan seitsemän samanlaista kahvikuppia. Taika antaa hyvin luotettavan ennusteen siitä, mitä alkavalla vuodella tapahtuu. Alassuin käännettyjen kahvikuppien alle piilotetaan seitsemän erilaista ennusmerkkiä - ja sitten valitaan ennuskuppi. Jos kupin alta löytyy leivänpala, se tietää elämän jatkumista entisellään. Musta langanpätkä tietää surua, sormus naimaonnea, lantti rikkautta, nuppineula "pistotautia", postikortinpala matkaa ja "mankara", pienen pieni nukke, lapsilykkyä. Kuppeja ja ennusmerkkejä voi halutessaan asettaa useampiakin ja niin saa kattavamman tuloksen. Jokainen paikalla oleva nostaa, välillä uuteen järjestykseen asetettujen kuppien alta, oman ennustuksensa.

Tavaran paljous tyynyn alla

Tyynyn alle pantiin mitä erilaisimpia esineitä - märkä vaatekappale, toisen sukupuolen vaate, halko, kenkä, korttipakka, neliapila tms. - tai käytiin nukkumaan sukka tai kenkä jalassa, jolloin unessa nähty esinettä noutamaan tullut henkilö oli tuleva puoliso.

Tinanvalannasta jäänyt vesikin oli hyvin arvokasta. Tyttö taikka poika kostutti nenäliinan tässä voimavedessä ja nukkui tämä nenäliina tyynynsä alla. Ihme tapahtui, sillä tuleva kumppani näyttäytyi unessa yön aikana.

Hyvää Uutta Vuotta

Onnenpeili

Samuli Paulaharju kuvasi jo 1900-luvun alussa tytön katsomassa onnenpeiliin. Takana olevista peileistä kuvastuu kädessä pideltävään peiliin päättymätön kynttiläkuja, jota pitkin herkeämättä tuijottamalla näkee tulevan puolison uuden vuoden yön keskellä astelevan.

Tyhjään huoneeseen asetettiin pöydälle vastakkain kaksi peiliä, toinen hiukkasen toista pienempi ja näiden väliin reunojen kohdalle kaksi kynttilää. Näin peilistä näkyi äärettömyyteen johtava, yhä supistuva kuja. Jotta tunnelma olisi saatu mahdollisimman jännittäväksi, oli pöydälle levitetty musta silkkihuivi tai kuolleen peittona ollut valkea liina ja sen päällä oli virsikirja ja vihkisormus. Huoneesta ulos johtavaa ovea ei saanut lukita - eikä uuninpelttejä sulkea.

Kun sydänyö lähestyi, peiliinkatsoja hiipi paitasillaan tai valkeaan liinaan kietoutuneena pimeään huoneeseen ja sytytti kynttilät, jolloin peilistä näkyi satojen kynttilänliekkien valaisema salaperäinen, päättymätön kujanne. Nyt katsoja alkoi tuijottaa peiliin kohti kynttiläsarjan äärimmäistä pistettä. Voimme arvailla, että katsojan sydän tässä vaiheessa jo sykki rajusti ja pelonsekainen jännitys oli täyttänyt hänen kuohuvan mielensä. Olihan vuoden vaihteen yösydän, yksinäinen huone, ehkä tuuli vinkui savupiipussa, pöydällä hohteli hämyssä kuollutta koskettanut liina ja edessä aukeni salaperäinen, jonnekin inhimillisen tietämyksen rajan taakse johtava salaporttinen kuja.

Eipä ollut ollenkaan ihme, jos näin virittyneessä ja herkässä mielentilassa oleva ihminen näki peilissä piankin jotakin liikettä! Yleensä peilissä näki sitä, mitä eniten odotti. Saattoihan siellä hahmottua salaisimpien haaveiden unelmaritarinkin olemus ja viekottelevasti hymyävät kasvot.

Nyt peiliin tuijottaja saattoi punerruksen poskilleen levitessä olla yhä varmempi ja vakuuttuneempi siitä, että seuraavana vuotena se todellakin tapahtuisi, ja hän kohtaisi elämänsä nuorukaisen!

Varttuneempi, yksinäinen naisihminen näki peilistä ehkä naapurinsa, rikkaan poikamiesisännän! Jos peilin ääreen asettunut oli sairas ja surumielinen, hän saattoikin nähdä kynttiläkujassa mustan ja pelottavan ruumiskirstun - voisiko olla enää varmempaa ennettä lähestyvästä kuolemasta! Muitakin ennusmerkkejä peilin kynttiläkujasta nähtiin - siellä saattoi hohdella kihlausta ennustava sormus, häitä tietävä väkijoukko, lapsoseen viittaava kehto - tai milloin mitäkin.

Hyvää Uutta Vuotta

Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Tinojen tulkinta ja merkitykset silloin kun tinaa vielä valettiin

Aasi: Perintö
Ankka: Raha
Ankkuri: Onni, Rakkaus, Raha
Apilanlehti: Onni
Apina: Salainen vihollinen
Ase: Epäsopu
Auto: Raha, Ystävän vierailu
Avain: Raha, Naimiset
Enkeli: Onni, Rakkaus
Hattu: Menestys
Hevonen: Matka
Hevosenkenkä: Onni, Onnistunut avioliitto
Hiiri: Köyhyys
Hiput: Raha
Hämähäkki: Raha
Härkä: Vihamiehen herja
Jänis: Menestys kaupungissa
Kala: Hyvät uutiset ulkomailta
Karhu: Matkustus
Kattila: Kuolema
Kauris, Hirvi: Riidat, Epäonni kaupankäynnissä
Ketju: Ehjä: Naimiset, Rikkoutunut: Vastoinkäymiset
Kettu: Petollinen ystävä
Kirje: Merkittävä uutinen
Kirves: Vaikeuksien voittaminen
Kissa: Petos
Koira: Uskolliset ystävät
Komeetta: Epäonni

Kori: Perheenlisäys
Kotka: Onnekas asuinpaikan muutos
Kruunu: Valta
Kukka: Ihailija, Naimiset
Kuunsirppi: Menestys, Onni
Kuusi: Onni
Kärryt: Matka, Vaihteleva onni, Köyhyys
Käärme: Vaara
Laiva: Matkustus, Onni, Ystävän vierailu
Lehmä: Raha
Leijona: Menestys ystävien avulla
Lentokone: Matkustus, Epäonnistunut hanke
Lepakko: Epäonnistunut hanke
Linna: Odottamaton onni tai perintö
Lintu: Onni, Matkustus
Lippu: Vihamiesten vaara
Lohikäärme: Suuri ja yhtäkkinen muutos
Luostari: Onni
Merenneito: Epäonni
Mies: Vieras saapuu
Naisen pää: Riita naapurin kanssa
Neliö: Rauha
Norsu: Onni, Terveys
Numerot: Onni, Terveys, Avio-onni
Nuoli: Uhka nuolen osoittamasta suunnasta
Omena: Pitkä ikä, Raha
Omenapuu: Matkustus
Perhonen: Onni, Nautinto
Petoeläin: Epäonni

Pilvi: Epäonni
Pistooli: Katastrofi
Puukko: Epäsopu
Pässi: Vihamiehet
Pöllö: Epäonni, Sairaus, Köyhyys, Häpeä
Risti: Epäonni, Viivästys, Kuolema
Ruukku: Terveys
Ruumisarkku: Kuolema
Ruusu: Onni
Röpelöisyys: Raha
Sakset: Epäonni, Riidat, Ero
Sammakko: Rakkaus, Raha
Sateenvarjo: Epäonni
Sieni: Riita, Ero
Sika: Onni, Epäonni
Silta: Matkustus
Sirpaleet: Epäonni
Sormus: Naimiset
Sydän: Nautinto
Talo: Menestys liiketoimissa
Tammenterho: Terveys
Tiimalasi: Välitön perikato
Tikapuut: Matkustus
Tuoli: Perheenlisäys
Tykki: Onni
Tähti: Menestys
Vasara: Voitto vihamiehistä
Vuori: Voimakkaat ystävät
Monta vuorta: Voimakkaat viholliset
Ympyrä: Sairaus, Raha


Lähde Salakirjat-kustantamo - Kansanperinne-blogi.

Kengät olan yli kohti peräseinää

Palvelusväki heitti illalla nukkumaan mennessä kenkänsä joko olan yli tai jalkain välitse peräseinää kohti. Jos kärki jäi ovea kohti, se oli merkki, että sinä vuonna tuli muutto ja lähtö talosta. Perälle viittaava kärki tiesi talossa pysymistä.

Hyvää Uutta Vuotta

Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Koirien syöttö

Tytärsaaressa päästettiin koirat illalla sisään ja annettiin niiden syödä, minkä jaksoivat, sen jälkeen ne ajettiin vihaisesti ulos. Jos ne pihalla alkoivat heti haukkua, se ennusti isännän kuolemaa alkavana vuonna.

Lattian lakaisu oikeaan suuntaan ja takaperin kulku

Lattia oli lakaistava aattoiltana päinvastaiseen suuntaan kuin tavallisesti, eli ovelta perälle. Se toi onnea: jos rikat vei takaperin kynnysten yli teiden risteykseen asti, sai nähdä tulevan sulhasensa.

Suolasilakoita yksinäiselle

Puolisoa vailla olevat söivät seitsemän tai yhdeksän suolasilakkaa, pyrstö edellä. Sitten yöllä tuli unissa janoiselle tarjoamaan juotavaa se oikea, eli tuleva aviopuoliso.

Olkia tuvassa kohti kattoa

Samoin kuin jouluaattona, myös uudenvuodenaattona on tuvissa ja pirteissä viskottu yhtenä pöllynä olkia kohti kattoa. Lattiapahnoista, jotka uudeksi vuodeksi oli vaihdettu suviviljan olkiin, tehtiin keko eli suokale, joka sitten heitettiin orsille ja kattoa vasten. Heitettäessä sanottiin joko viljalajin nimi tai pellon nimi, esimerkiksi "kasvaako riihenaluspelto hyvin?" Jos silloin jäi runsaasti olkia kattoon ja orsille, se oli hyvä merkki ja enne. Ellei mitään jäänyt, ei kannattanut kylvää. Mutta - ainahan saattoi viskata uuden olkitukun!

Talven väriloistoa

Talven väriloistoa.

Kuva Designed by Pressfoto.

Vanhat ennusmerkit

Joka nousi vuoden ensimmäisenä päivänä aikaisin ylös, pysyi koko vuoden virkeänä ja työt joutuivat. Aamu-unista nukutti koko vuoden.

Jos uunnavuonna sattaa aamupäivällä, on nuorten kuolinvuosi, jos iltapäivällä, on vanhain kuolinvuosi.

Lapset olivat hyvätapaisia koko vuoden, jos heitä ei torunut uudenvuodenpäivänä.

Kirkas tähtitaivas ennusti hyvää vilja-, sieni- ja marjavuotta.

Jos uutta vuotta vasten on selkiä taivas, tullee hyvä marijavuosi.

Hyvää tiesi myös suoja, joka pudotti puista lumet: "Tulee hyvä vuosi kun uusi vuosi pesee silmiään."

Tinoja valettaessa piti ensin valaa maanhaltijalle, jotta haltija olisi "asetuksissa" (tyytyväisenä). Sitten valettiin isännälle, emännälle ja muulle väelle.
- Pihtipudas

Noidat eivät suinkaan kaikki ole vanhoja, luudalla lentäviä väkäleukaisia eukkoja. Kuvassa nykyaikainen uudenvuodennoita, jonka kauniin ulkomuodon alle kätkeytyy pelottavia voimia.

Hyvää Uutta Vuotta

Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Heittelemällä ja viskomalla viisaammaksi!

Monet uudenvuoden ennusmerkit selviteltiin heittelemällä milloin olkia, milloin kenkiä, milloin mitäkin, niin että kahina ja ryske, ja ilon taikka pettymyksen huudahtelut kaikuivat mökeissä ja taloissa pitkin koko suomennientä.

Vasta saunan katolle

Uudenvuoden saunasta poistuttaessa heitettiin vasta saunan katolle. Jos se pysähtyi sellaiseen asentoon, että tyvi viittasi kirkkoa ja siis hautausmaata kohti, se ennusti kuolemaa. Jos puolestaan vastan latvus osoitti kirkkoon, se tiesi naimattomille avioliittoon pääsyä, vanhemmille onnea. Paikoin tyven katsottiin osoittavan siihen suuntaan, missä sulhanen taikka morsian asui.

Hyvää Uutta Vuotta

Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Monelle peiliin katsominen on ollut elämän jännittävin ja suorastaan hermoja raastava hetki, jota uudenvuoden lähestyessä on kauhunsekaisella pelolla ja samalla myös ilolla odotettu. Kunhan vain selviytyi tilanteen pelottavuudesta, hyötyi kuitenkin niin, että sai tietoa, jota mitenkään muuten ei olisi voinut saavuttaa. Tulevan puolison juoppous taikka raittiuskin selvitettiin peilin avulla. Toiselle puolelle peiliä asetettiin viinalasi, toiselle puolelle vesilasi. Nyt saatiin nähdä, oliko tuleva sulhanen ja puoliso raitis vaiko viinaanmenevä, päätellen siitä, tarttuiko hänen hahmonsa peilissä viina- vaiko vesilasiin. Hahmo peilinäkymään ilmestyi uudenvuoden taikuuden - ja virittyneen katsojan mielikuvien avustamana.

Hyvää Uutta Vuotta

Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Sian röhkäisyn kertomaa

Jos tyttö on onnekkaasti sikojen kasvattajan tytär, hän voi esittää sikalan ovella kuuluvasti ja kirkkaasti kysymyksen: "Pääsenkö tänä vuonna naimisiin?" Jos joku sioista röhkäisee, tietää se häitä, hiljaisuus taas on kiellon merkki. Nykyaikaisissa suursikaloissa mieluisan, myönteisen vastauksen saaminen on melko varmaa.