Joulu
Kuva yllä Designed by Pressfoto.

Tunturisusi Katso ylin kuva kokonaisena.

UUSIVUOSI

Vuoden alkaminen tammikuun ensimmäisestä päivästä on vanha kirkollinen tapa. Meillä se on päässyt käytäntöön vasta keski- ja uudenajan taitteessa, virallisesti tilivuoden alkamispäiväksi se määrättiin 1500-luvun puolivälissä. Sitä ennen Ruotsissa vuosi aloitettiin joulusta, Suomessa taas myöhäissyksyllä, kun riihet oli saatu puiduksi ja syysteurastukset tehdyksi. Esivanhemmillemme uudenvuodenpäivällä ei ole ollut erityisen suurta merkitystä, sillä vuoden katsottiin vaihtuvan kekrinä.

Uuden vuoden vastaanottaminen pitää sisällään, joulun lailla, kulttuurin kirjon eri puolia. Mukana ovat kirkolliset, maalliset ja maagiset piirteet. Vuoden vaihtuessa salaperäiset, näkymättömät voimat ovat liikkeellä, taikoja tehdään, enteitä yritetään tulkita ja kaikin keinoin yritetään nähdä, mitä tuleva vuosi tuo mukanaan. Pimeydessä tuikkivat kynttilät luovat salaperäistä valoaan, ja noidatkin ovat liikkeellä!

Helsinki

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä ilotulitus Helsingissä 1.1.2009 - Copyright © Flickr/Niklas Sjöblom
Noidan alttari

Hauskaa joulua All rights reserved
*Kuva - Copyright
© deviantART.com/Wilhelmine

Photo used with permission.
Uusivuosi alkaa ilotulituksin

Uusi vuosi, uudet kujeet.

Uuttavuotta otetaan vastaan monin tavoin juhlien, rauhallisemmin taikka riehakoiden. Vuoden vaihtuminen antaa mahdollisuuden silmätä taaksepäin ja arvioida tyynesti sitä, miten kulunut vuosi menikään. Samalla voi siirtää katseensa tulevaan vuoteen ja tehdä vakaasti uudenvuoden lupauksia. Nykyisin uuteenvuoteen kuuluvat erottamattomina ilotulitukset - useimmille ne ovatkin kaikkein tärkeimmät asiat tässä juhlinnassa. Eikähän se ole ihme, sillä ilotulitus ja yksittäisetkin ilotulitusraketit ovat upeaa katsottavaa. Suomessa ilotulitteiden ampumisen aika on rajattu niin, että se on sallittua vain uudenvuodenaaton ja -päivän välisenä aikana iltakuudesta aamukuuteen. Rakettien paukkeen ja ilotulituksen väriloiston aikana monellakaan ei ole aikaa ajatella uudenvuoden jo katoamassa olevia taikoja ja perinteitä.

Tina on kielletty

Maaliskuusta 2018 alkaen perinteisen uudenvuoden tinan myynti loppuu. Tina luokitellaan nykyisin sen sisältämän lyijyn vuoksi vaaralliseksi aineeksi.

Ehkäpä siksikin tinanvalannan tarjoamat mahdollisuudet ennustaa tulevaisuutta jäävät historiaan, kultaiseen mutta lyijynkarvaaseen aikaan, joka ei enää koskaan palaa.
Onnellista Uutta Vuotta
Vanhoja taikoja

Uudenvuodenjuhlaa nimitti vanha kansa uudeksi jouluksi. Niin kiinteästi se liittyy joulun juhla-aikaan. Koska joulu ja vuoden vaihde ovat niin lähellä toisiaan, monia vuoden vaihtumiseen alunperin liittyneitä uskomuksia ja taikoja siirtyi joulunaikaan. Salaperäiset taikavoimat ja näkymättömät viestintuojat ovat nykyään liikkeellä lähinnä enää uudenvuodenyönä ja vuoden vaihtuessa on aina haluttu tietää - ja myös kysytty - enteitä tulevasta vuodesta.

Juuri vuodenvaihteen on ikivanhoista ajoista saakka katsottu olevan sellainen ajankohta, jolloin on mahdollista erilaisin menetelmin raottaa kohtalon esirippua, tutkia enteitä. Etenkin kaksi suurta elämänkysymystä on tällöin esillä: naimisiinpääsy ja kuolema. Tytöt kysyvät, milloin saavat miehen, kun taas vanhat ja sairaat haluavat tietää, minkä verran elinaikaa on vielä jäljellä. Työikäisille ovat vuodentulo ja ansiomahdollisuudet olleet tärkeä kysymys. Lukemattomiin muihinkin asioihin on etsitty vastauksia enteistä, ja apuna on käytetty mitä erilaisimpia menettelyjä ja välineitä.

Tinanvalaja

Tinan ennustusvoima

Uudenvuodentinan sulattaminen pienessä valinkauhassa onnistuu aivan hyvin sähkölieden levyllä. Jokainen kippaa ikäjärjestyksessä tinansa ämpäriin, jossa on kylmää vettä. Juuri tinan jähmettymishetkellä taikavoima on vahvimmillaan ja valaja esittää mielessään toivomuksensa uudelle vuodelle. Tina kertoo tulevasta. Kynttilän valosta lankeavasta varjosta tutkitaan tinan muotoja: laiva tietää matkoja, avain etenemistä uralla, kori hyviä sienisatoja, hevonen uutta autoa, mutta muu eläin petollista ystävää ja naisen pää epäsopua naapurien kanssa. Tinassa oleva ryhelmä tietää rikkautta, mutta jos tina menee pieniksi siruiksi, on onnikin tulevana vuonna särkyvä.

Maataloissa ennen vanhaan tinalla on ollut omat enteensä. Tinassa on voitu nähdä kuin säkkejä, mikä on tiennyt, että hyvä viljavuosi on tulossa. Tasainen tinamöhkäle on tiennyt sairautta ja jos tinan muodoista on löytynyt peräti ruumisarkku, risti tai seppele, on ollut luvassa kuolemaa.

Mankaran nostaminen

Tässä taiassa tarvitaan seitsemän samanlaista kahvikuppia. Taika antaa hyvin luotettavan ennusteen siitä, mitä alkavalla vuodella tapahtuu. Alassuin käännettyjen kahvikuppien alle piilotetaan seitsemän erilaista ennusmerkkiä - ja sitten valitaan ennuskuppi. Jos kupin alta löytyy leivänpala, se tietää elämän jatkumista entisellään. Musta langanpätkä tietää surua, sormus naimaonnea, lantti rikkautta, nuppineula "pistotautia", postikortinpala matkaa ja "mankara", pienen pieni nukke, lapsilykkyä. Kuppeja ja ennusmerkkejä voi halutessaan asettaa useampiakin ja niin saa kattavamman tuloksen. Jokainen paikalla oleva nostaa, välillä uuteen järjestykseen asetettujen kuppien alta, oman ennustuksensa.

Tavaran paljous tyynyn alla

Tyynyn alle pantiin mitä erilaisimpia esineitä - märkä vaatekappale, toisen sukupuolen vaate, halko, kenkä, korttipakka, neliapila tms. - tai käytiin nukkumaan sukka tai kenkä jalassa, jolloin unessa nähty esinettä noutamaan tullut henkilö oli tuleva puoliso.

Tinanvalannasta jäänyt vesikin on hyvin arvokasta. Tyttö taikka poika kostuttaa nenäliinan tässä voimavedessä ja nukkuu tämä nenäliina tyynynsä alla. Ihme tapahtuu, sillä tuleva kumppani näyttäytyy unessa yön aikana.


Onnenpeili

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright HA! Designs - Artbyheather


Onnenpeili

Samuli Paulaharju kuvasi jo 1900-luvun alussa tytön katsomassa onnenpeiliin. Takana olevista peileistä kuvastuu kädessä pideltävään peiliin päättymätön kynttiläkuja, jota pitkin herkeämättä tuijottamalla näkee tulevan puolison uuden vuoden yön keskellä astelevan.

Tyhjään huoneeseen asetettiin pöydälle vastakkain kaksi peiliä, toinen hiukkasen toista pienempi ja näiden väliin reunojen kohdalle kaksi kynttilää. Näin peilistä näkyi äärettömyyteen johtava, yhä supistuva kuja. Jotta tunnelma olisi saatu mahdollisimman jännittäväksi, oli pöydälle levitetty musta silkkihuivi tai kuolleen peittona ollut valkea liina ja sen päällä oli virsikirja ja vihkisormus. Huoneesta ulos johtavaa ovea ei saanut lukita - eikä uuninpelttejä sulkea.

Kun sydänyö lähestyi, peiliinkatsoja hiipi paitasillaan tai valkeaan liinaan kietoutuneena pimeään huoneeseen ja sytytti kynttilät, jolloin peilistä näkyi satojen kynttilänliekkien valaisema salaperäinen, päättymätön kujanne. Nyt katsoja alkoi tuijottaa peiliin kohti kynttiläsarjan äärimmäistä pistettä. Voimme arvailla, että katsojan sydän tässä vaiheessa jo sykki rajusti ja pelonsekainen jännitys oli täyttänyt hänen kuohuvan mielensä. Olihan vuoden vaihteen yösydän, yksinäinen huone, ehkä tuuli vinkui savupiipussa, pöydällä hohteli hämyssä kuollutta koskettanut liina ja edessä aukeni salaperäinen, jonnekin inhimillisen tietämyksen rajan taakse johtava salaporttinen kuja.

Eipä ollut ollenkaan ihme, jos näin virittyneessä ja herkässä mielentilassa oleva ihminen näki peilissä piankin jotakin liikettä! Yleensä peilissä näki sitä, mitä eniten odotti. Saattoihan siellä hahmottua salaisimpien haaveiden unelmaritarinkin olemus ja viekottelevasti hymyävät kasvot.

Nyt peiliin tuijottaja saattoi punerruksen poskilleen levitessä olla yhä varmempi ja vakuuttuneempi siitä, että seuraavana vuotena se todellakin tapahtuisi, ja hän kohtaisi elämänsä nuorukaisen!

Varttuneempi, yksinäinen naisihminen näki peilistä ehkä naapurinsa, rikkaan poikamiesisännän! Jos peilin ääreen asettunut oli sairas ja surumielinen, hän saattoikin nähdä kynttiläkujassa mustan ja pelottavan ruumiskirstun - voisiko olla enää varmempaa ennettä lähestyvästä kuolemasta! Muitakin ennusmerkkejä peilin kynttiläkujasta nähtiin - siellä saattoi hohdella kihlausta ennustava sormus, häitä tietävä väkijoukko, lapsoseen viittaava kehto - tai milloin mitäkin.
Tinojen tulkinta ja merkitykset

Aasi: Perintö
Ankka: Raha
Ankkuri: Onni, Rakkaus, Raha
Apilanlehti: Onni
Apina: Salainen vihollinen
Ase: Epäsopu
Auto: Raha, Ystävän vierailu
Avain: Raha, Naimiset
Enkeli: Onni, Rakkaus
Hattu: Menestys
Hevonen: Matka
Hevosenkenkä: Onni, Onnistunut avioliitto
Hiiri: Köyhyys
Hiput: Raha
Hämähäkki: Raha
Härkä: Vihamiehen herja
Jänis: Menestys kaupungissa
Kala: Hyvät uutiset ulkomailta
Karhu: Matkustus
Kattila: Kuolema
Kauris, Hirvi: Riidat, Epäonni kaupankäynnissä
Ketju: Ehjä: Naimiset, Rikkoutunut: Vastoinkäymiset
Kettu: Petollinen ystävä
Kirje: Merkittävä uutinen
Kirves: Vaikeuksien voittaminen
Kissa: Petos
Koira: Uskolliset ystävät
Komeetta: Epäonni
Kori: Perheenlisäys
Kotka: Onnekas asuinpaikan muutos
Kruunu: Valta
Kukka: Ihailija, Naimiset
Kuunsirppi: Menestys, Onni
Kuusi: Onni
Kärryt: Matka, Vaihteleva onni, Köyhyys
Käärme: Vaara
Laiva: Matkustus, Onni, Ystävän vierailu
Lehmä: Raha
Leijona: Menestys ystävien avulla
Lentokone: Matkustus, Epäonnistunut hanke
Lepakko: Epäonnistunut hanke
Linna: Odottamaton onni tai perintö
Lintu: Onni, Matkustus
Lippu: Vihamiesten vaara
Lohikäärme: Suuri ja yhtäkkinen muutos
Luostari: Onni
Merenneito: Epäonni
Mies: Vieras saapuu
Naisen pää: Riita naapurin kanssa
Neliö: Rauha
Norsu: Onni, Terveys
Numerot: Onni, Terveys, Avio-onni
Nuoli: Uhka nuolen osoittamasta suunnasta
Omena: Pitkä ikä, Raha
Omenapuu: Matkustus
Perhonen: Onni, Nautinto
Petoeläin: Epäonni
Pilvi: Epäonni
Pistooli: Katastrofi
Puukko: Epäsopu
Pässi: Vihamiehet
Pöllö: Epäonni, Sairaus, Köyhyys, Häpeä
Risti: Epäonni, Viivästys, Kuolema
Ruukku: Terveys
Ruumisarkku: Kuolema
Ruusu: Onni
Röpelöisyys: Raha
Sakset: Epäonni, Riidat, Ero
Sammakko: Rakkaus, Raha
Sateenvarjo: Epäonni
Sieni: Riita, Ero
Sika: Onni, Epäonni
Silta: Matkustus
Sirpaleet: Epäonni
Sormus: Naimiset
Sydän: Nautinto
Talo: Menestys liiketoimissa
Tammenterho: Terveys
Tiimalasi: Välitön perikato
Tikapuut: Matkustus
Tuoli: Perheenlisäys
Tykki: Onni
Tähti: Menestys
Vasara: Voitto vihamiehistä
Vuori: Voimakkaat ystävät
Monta vuorta: Voimakkaat viholliset
Ympyrä: Sairaus, Raha


Lähde Salakirjat-kustantamo - Kansanperinne-blogi KLIK!

Kengät olan yli kohti peräseinää

Palvelusväki heitti illalla nukkumaan mennessä kenkänsä joko olan yli tai jalkain välitse peräseinää kohti. Jos kärki jäi ovea kohti, se oli merkki, että sinä vuonna tuli muutto ja lähtö talosta. Perälle viittaava kärki tiesi talossa pysymistä.

Kristallipallo

John William Waterhousen maalauksessa ei heitellä kenkiä tuvassa kohti peräseinää, vaan siinä hieno nainen linnassa katselee kristallipallosta tulevaisuuttaan. Hänellä näyttäisi olevan jo kaikki maallinen rikkaus, mutta ehkä rakkaus puuttuu ja hän toivoo näkevänsä pallossa uljaan, säihkysilmäisen, valkoisella hevosella ratsastavan prinssin!

Koirien syöttö

Tytärsaaressa päästettiin koirat illalla sisään ja annettiin niiden syödä, minkä jaksoivat, sen jälkeen ne ajettiin vihaisesti ulos. Jos ne pihalla alkoivat heti haukkua, se ennusti isännän kuolemaa alkavana vuonna.

Lattian lakaisu oikeaan suuntaan ja takaperin kulku

Lattia oli lakaistava aattoiltana päinvastaiseen suuntaan kuin tavallisesti, eli ovelta perälle. Se toi onnea: jos rikat vei takaperin kynnysten yli teiden risteykseen asti, sai nähdä tulevan sulhasensa.

Suolasilakoita yksinäiselle

Puolisoa vailla olevat söivät seitsemän tai yhdeksän suolasilakkaa, pyrstö edellä. Sitten yöllä tuli unissa janoiselle tarjoamaan juotavaa se oikea, eli tuleva aviopuoliso.
Vanhat ennusmerkit

Joka nousi vuoden ensimmäisenä päivänä aikaisin ylös, pysyi koko vuoden virkeänä ja työt joutuivat. Aamu-unista nukutti koko vuoden.

Jos uunnavuonna sattaa aamupäivällä, on nuorten kuolinvuosi, jos iltapäivällä, on vanhain kuolinvuosi.

Lapset olivat hyvätapaisia koko vuoden, jos heitä ei torunut uudenvuodenpäivänä.

Kirkas tähtitaivas ennusti hyvää vilja-, sieni- ja marjavuotta.

Jos uutta vuotta vasten on selkiä taivas, tullee hyvä marijavuosi.

Hyvää tiesi myös suoja, joka pudotti puista lumet: "Tulee hyvä vuosi kun uusi vuosi pesee silmiään."

Tinoja valettaessa piti ensin valaa maanhaltijalle, jotta haltija olisi "asetuksissa" (tyytyväisenä). Sitten valettiin isännälle, emännälle ja muulle väelle.
- Pihtipudas


Noidatar

Noidat eivät suinkaan kaikki ole vanhoja, luudalla lentäviä väkäleukaisia eukkoja. Kuvassa nykyaikainen uudenvuodennoita, jonka kauniin ulkomuodon alle kätkeytyy pelottavia voimia.

Kiina

Kiinan uudenvuoden juhlan tanssia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright dcmaster


Monelle peiliin katsominen on ollut elämän jännittävin ja suorastaan hermoja raastava hetki, jota uudenvuoden lähestyessä on kauhunsekaisella pelolla ja samalla myös ilolla odotettu. Kunhan vain selviytyi tilanteen pelottavuudesta, hyötyi kuitenkin niin, että sai tietoa, jota mitenkään muuten ei olisi voinut saavuttaa. Tulevan puolison juoppous taikka raittiuskin selvitettiin peilin avulla. Toiselle puolelle peiliä asetettiin viinalasi, toiselle puolelle vesilasi. Nyt saatiin nähdä, oliko tuleva sulhanen ja puoliso raitis vaiko viinaanmenevä, päätellen siitä, tarttuiko hänen hahmonsa peilissä viina- vaiko vesilasiin. Hahmo peilinäkymään ilmestyi uudenvuoden taikuuden - ja virittyneen katsojan mielikuvien avustamana.

Sian röhkäisyn kertomaa

Jos tyttö on onnekkaasti sikojen kasvattajan tytär, hän voi esittää sikalan ovella kuuluvasti ja kirkkaasti kysymyksen: "Pääsenkö tänä vuonna naimisiin?" Jos joku sioista röhkäisee, tietää se häitä, hiljaisuus taas on kiellon merkki. Nykyaikaisissa suursikaloissa mieluisan, myönteisen vastauksen saaminen on melko varmaa.

Tonttu possukyydissä

Heittelemällä ja viskomalla viisaammaksi!

Monet uudenvuoden ennusmerkit selviteltiin heittelemällä milloin olkia, milloin kenkiä, milloin mitäkin, niin että kahina ja ryske, ja ilon taikka pettymyksen huudahtelut kaikuivat mökeissä ja taloissa pitkin koko suomennientä.

Vasta saunan katolle

Uudenvuoden saunasta poistuttaessa heitettiin vasta saunan katolle. Jos se pysähtyi sellaiseen asentoon, että tyvi viittasi kirkkoa ja siis hautausmaata kohti, se ennusti kuolemaa. Jos puolestaan vastan latvus osoitti kirkkoon, se tiesi naimattomille avioliittoon pääsyä, vanhemmille onnea. Paikoin tyven katsottiin osoittavan siihen suuntaan, missä sulhanen taikka morsian asui.

Olkia tuvassa kohti kattoa

Samoin kuin jouluaattona, myös uudenvuodenaattona on tuvissa ja pirteissä viskottu yhtenä pöllynä olkia kohti kattoa. Lattiapahnoista, jotka uudeksi vuodeksi oli vaihdettu suviviljan olkiin, tehtiin keko eli suokale, joka sitten heitettiin orsille ja kattoa vasten. Heitettäessä sanottiin joko viljalajin nimi tai pellon nimi, esimerkiksi "kasvaako riihenaluspelto hyvin?" Jos silloin jäi runsaasti olkia kattoon ja orsille, se oli hyvä merkki ja enne. Ellei mitään jäänyt, ei kannattanut kylvää. Mutta - ainahan saattoi viskata uuden olkitukun!
Talven väriloistoa
Talven väriloistoa.

*** tunturisusi.com linkit ***