Joulu
Yllä kuvassa poika osallistuu Palmeros-pyhiinvaellusretkeen, jonka puitteissa El Avila Mountainilta haetaan palmunlehviä, joilla juhlistetaan Palmusunnuntaita. Yllä kuvassa oikealla Caracasin kukkuloilla ihmeköynnös, joka punaisine kukkineen on kuin joulukukka konsanaan. Tropiikissa ja subtropiikissa kasvavissa ihmeköynnöksissä (Bougainvillea) on 18 eri lajia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Laura Domínguez
*Kuva yllä Copyright © Daniel
*Kuva alla Copyright © Imagen en Acción


Hauskaa joulua

Venezuelan joulutonttu.

Venezuelan joulu Joulu Venezuelassa

Venezuelan bolivariaaninen tasavalta eli Venezuela on valtio Etelä-Amerikassa, Karibianmeren rannalla. Sen rajanaapurit ovat Brasilia etelässä, Guyana idässä ja Kolumbia lännessä. Vuosina 1522 - 1821 Venezuela oli espanjalaisten siirtomaa, ja se itsenäistyi nykyisen kansallissankarinsa Simón Bolívarin kampanjan ansiosta. Venezuelassa on hieman yli 27 miljoonaa asukasta ja he puhuvat espanjaa. Maan pääkaupunki on Caracas. Venezuelan presidentti on Hugo Chávez.

Venezuelassa joulua vietetään tropiikin lumoavan kauniissa maisemassa, yön laskeuduttua välkkyvän tähtitaivaan alla. Yhtään eivät venezuelalaiset jää jälkeen muista siinä, että hekin aloittavat joulun jo hyvin varhain. Ensimmäiset merkit lähestyvästä joulusta ilmestyvät kauppoihin jo lokakuussa. Joulua vietetään muutenkin Venezuelassa pitkään, sillä jossakin maakunnassa ensimmäinen virallisempi joulun juhlintakin on jo 18.11. Kun jokin uskonnollinen, jouluun liittyvä juhlinta tapahtuu vielä 2. päivänä helmikuuta, riittää joulun juhlintaa pisimmillään lähes kolme kuukautta. Tärkein joulun päivistä on kuitenkin 24. päivä joulukuuta, jouluaatto.

Katolisen perinteen mukaisesti varsin tauoton joulun odotus alkaa 16. päivänä joulukuuta ja seuraavat yhdeksän päivää jouluaattoon saakka ovat täynnä hartauden harjoitusta ja päivittäisiä aamumessuja.

Caracasissa, Venezuelan pääkaupungissa, ihmisillä on perinteenä mennä aamumessuun rullaluistellen. Siksi monilla kaduilla autoliikenne on kiellettyä ennen kello aamukahdeksaa. Lapset, jotka haluavat herätä varhain uniltaan, sitovat varpaisiinsa narun, jonka he laittavat roikkumaan ulos ikkunasta. Jokaisen rullaluistelijan velvollisuus on tällaisen roikkuvan narun nähdessään nykäistä siitä ohimennessään.
Hauskaa joulua

Seimen äärellä koetaan joulusanoman kauneus ja hartaus

Seimet ovat kaikkien Etelä-Amerikan katolisen uskon piiriin kuuluvien maiden tapaan myös Venezuelassa joulun tärkeimpiä rakennelmia. Toinen toistaan kauniimpia ja kiehtovampia seimiä kohoaa kaikkialle, koteihin ja kirkkoihin, toreille ja metroasemille, kauppakekuksiin, virastoihin ja teiden varsille.

Seimiin asetellaan mitä erilaisimpia asioita, kuten puusta veistettyjä ihmisiä, jotka suurimmissa voivat olla luonnollista kokoa. Seimissä ovat myös hedelmiä päänsä päällä kantavat naiset, lapset, itämaan tietäjät, siirtomaavallan aikaiset sotilaat, vyötiäiset, jaguaarit, papukaijat, tukaanit, flamingot, tropiikin värikkäät perhoset ja sadat punaisina hehkuvat aidot joulutähdet.

Seimet eivät ole vain joulun koristuksia, vaan ihmiset kokoontuvat niiden äärelle hartaina kokemaan joulun suurinta sanomaa, Jeesuksen syntymää.

Hauskaa joulua

Jouluremontit, ilo ja säihke

Venezuelassa juuri joulun alla kunnostetaan ja laitellaan taloja. Niitä maalataan entistä ehommiksi ja vasaran pauke ja työn äänet kaikuvat lähes joka puolelta.

Muutenkin Venezuelan joulu on hieman riehakkaampi ja äänekkäämpi, ilotulituksineen kaikkineen, kuin Pohjolan viileänharras joulu. Hartaudesta siellä ei kyllä jäädä laisinkaan jälkeen, mutta sen vastapainoksi etelässä osataan myös pitää hauskaa, johon ehkä myös lämmin ilmasto ja ulkona olo antaa hyvät mahdollisuudet. Venezuelan joulu on hyvä yhdistelmä hartautta ja riehakkuutta. Nuorille koko joulukuu on suomeksi käännettynä karnevaalihenkinen "juomakuu", jolloin nautitaan paljon viiniä ja juhlitaan.

Hauskaa joulua Jouluruokaa

Venezuelan kulttuuri on sekoitus monista kulttuureista, amerikkalaisista, eurooppalaisista ja afrikkalaisista. Siksi ruokakulttuurikin on runsas ja värikäs.

Hallaca on Venezuelan perinteinen jouluruoka, ja ilman hallacoita ei joulua tulekaan. Venezuelalainen, Suomessa asuva ihminen käänsi tämän ruokalajin suomalaiseksi nimeksi "siellä-täällä". Hallacat muodostuvat banaaninlehdistä ja maissista, sisällä näissä herkkupakkauksissa on erilaisia vihannes-, kana- ja lihasekoituksia. Jokaisella hallacoiden valmistajalla on ikiomat, tarkoin varjellut ja salaiset reseptinsä. Mitään pikaruokaa eivät hallacat ole, sillä niiden tekemiseen aikaa kuluu helposti parikin päivää. Useat perheet valmistavat hallacoita yhdessä.

Tamale valmistetaan maissista, ja sen sisustassa on lihaseos maissin kuorissa. Pan de Jamon on joululeipää, jonka sisällä on kinkkusiivuja, rusinoita ja oliiveja. Myös paistettu joulukinkku ja kalkkuna ovat joulupöydän herkkuja. Toki syödään myös suklaata.

Hauskaa joulua

Joulahjat on tuonut Jeesus-lapsi - nykyisin joulupukki

Vanhan perinteen mukaisesti Venezuelassa joululahjoja ei pyydeltykään joulupukilta, vaan Jeesus-lapselta. Joululahjat toikin täten usein Jeesus-lapsi ja niinpä Venezuelassa kysyttiinkin jouluaamuna: "Mitä sait Jeesus-lapselta?" Nykyisin joulupukki on löytänyt tiensä myös Venezuelaan ja jakaa lahjat. Eräät lapset pyrkivät varmistamaan lahjojen saamisen nykyisinkin niin, että pyytävät lahjoja sekä Jeesus-lapselta että joulupukilta.

Joulu on perhejuhlaa

Joulu on Venezuelassakin perheen, ja erityisesti lasten juhlaa. Jouluaattona käydään myöhään keskiyön messussa, Misa de Gallo. Sen jälkeen perheet kokoontuvat koteihinsa nauttimaan jouluateriaa ja viettämään joulua. Jouluaattona siltikin kaikki ovet ovat auki ja ihmiset vierailevat myös naapureidensa luona. Lahjat jaetaan keskiyön aikaan.

Hauskaa joulua

Joulua espanjaksi

Navidad - Joulu.
Día de navidad - Joulupäivä.
Nochebuena, Noche Buena (=Hyvää yötä!) - Jouluaatto.
Diciembre - Joulukuu.
Feliz Navidad! - Hyvää Joulua!
Papá Noel, Viejo Pascuero - Joulupukki.
Árbol de navidad - Joulukuusi.
Regalo de navidad - Joululahja.
Un tarjeta de Navidad - Joulukortti.
Venezuelan joulu Venezuelan joulu
Venezuelan joulukuusia

Venezuelassa joulukuuset ovat ovat tiukkoja mutta hyvin kauniita pakkauksia, joissa ei yksittäisiä oksia erotu.
Venezuelassa ei kasva omia kuusia, joten joulukuusten kohotus vaatiikin aina luovuutta ja kekseliäisyyttä. Toki aidonkin joulukuusen saa, mutta sen hinta on huomattava.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä Copyright © Antonio Jordana
Hauskaa joulua Hauskaa joulua

Venezuelan kirkot

Venezuelan kauniita kirkkoja.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Wilfredo Rodríguez


Hauskaa joulua

Kuvassa Cristal Montañez, Miss Venezuela vuonna 1977.

Venezuelassa ovat maailman kauneimmat naiset

Jos mitataan missikisamenestyksillä maailman naisten kauneutta, niin silloin Venezuelassa elävät maailman kauneimmat naiset. Venezuelan kaunottaret ovat saavuttaneet kansainvälisissä missikisoissa - Miss Universum, Miss Maailma, Miss International - enemmän voittoja, kuin mikään muu maa maailmassa.

Venezuelassa on jo vuosikymmeniä siten hurahdettu valtavaan missibisnekseen. Kansallisia missikisoja järjestetään sadoittain ja tuhannet tytöt pyrkivät maan kauneimmaksi. Kaikki kyseenalaisetkin piirteet ovat mukana. Tyttöjä mm. muokkaillaan kirurgisesti loputtomiin "sopiviksi": nenä-, huuli-, rinta- ja pakaraleikkauksia sekä kaikkia muita mahdollisia kauneusleikkauksia. (Lähde Netflix 2016: To Be a Miss)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Cristal Montanez
Venezuelan joulu Venezuelan joulu

Hauskaa joulua Seimi ja joulukukat

Venezuelassa joulukukkaryhmät menestyvät joulunkin aikaan hyvin ulkona, ollaanhan etelän kuumilla vyöhykkeillä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © barloventomagico
Venezuelan joulu Venezuelan joulu

Hauskaa joulua Musta Balthazarin suukko poskella

Joulu on kaikkien, niin yksinäisten kuin perheidenkin, mutta erityisesti lasten juhlaa. Vielä 5. päivänä tammikuuta liikkuvat Itämaan tietäjät Jeesusta etsiessään Venezuelankin mailla. Loppiaisena, 6. tammikuuta kiirehtivät lapset Venezuelassa aamulla katsomaan peilistä kasvojaan. Jos poskelle on ilmestynyt musta suudelman jälki, he tietävät, että Balthazar on matkallaan käynyt suukottamassa heitä, heidän nukkuessaan - ja jättänyt jonkin pienen lahjankin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © David Martín Clavo


Lähteet
Suomen Lähetysseura: Venezuelan jouluun kuuluvat seimet ja ilotulitukset.
The Holiday Spot: Christmas in Venezuela.
YLE Pohjanmaa: Venezuelassa joulu on iloisen riehakas.
Venezuelan joulu
Venezuelan hiekkarannat

Kuva olisi voitu ottaa joulunakin, mutta se on otettu 24.6. eli silloin, kun meillä on juhannusaatto.
*** tunturisusi.com linkit ***