Juhannus
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Mariano Mantel


Suomen lippu JUHANNUSSÄÄ

Sillä, millainen sää on juhannuksena, on suurikin merkitys juhannuksen juhlijoille. Juhannuksen säällä on merkitystä myös muunkin vuoden säälle, sillä juhannussäästä ja muista juhannuksen merkeistä, ennustetaan tulevien aikojen säätä. Ihanteellinen juhannussää, jota varmaankin useimmat odottavat, on sateeton auringonpaiste, ehkäpä ihan juhannushelle.

Ähtärissä hellettä vuonna 1935

Vuonna 1935 vietettiin Ähtärissä tosi helteistä juhannusta, sillä silloin mittari näytti kesän lämpöennätystä 33,8 astetta.

Juhannushelteen todennäköisyys

Joko juhannusaattoon tai -pyhään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikoilla keskimäärin kerran viidessä ja Lapissa keskimäärin kerran 10 vuodessa.

"Kuinka paljon jälkeen joulun puut tulevat sillaan (=jääsilaukseen), niin niin paljon jälkeen juhannuksen tulee vesisateet."

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright © Flickr/anton petukhov
Juhannustyttö
Latomaisema
Juhannushelteitä odotellessasi, tutki, millainen oli sää, kun synnyit?!

Juhannussää 2015 Ilta-Sanomat: Katso, millainen sää oli kun synnyit

Juhannussää 2016

Seurataanpas taasen juhannuksen 2016 lähestyessä juhannuksen sääennusteita. Tämä seuranta alkaa tavan mukaan touko-kesäkuun vaihteessa, viimeistään.

Juhannus

Näin tiedotti Ilmatieteenlaitos tulevasta juhannussäästä räntäsateineen - aprillipilassaan 1.4.2015. Kuinka kävi, toteutuiko pila sitten kuitenkin?! 7.6.2015 lämpöä oli alle 10 astetta, oli pimeää ja synkkää. Ja niinhän siinä vain kävi, että koko kesäkuu 2015 oli Suomessa poikkeuksellisen kylmä, ja samanlaisena, kylmänä ja sateisena jatkui sää edelleen myös juhannuksena.

Ennuste toukokuussa 2016: kesä 2016 tavallista lämpimämpi

Ilmatieteen laitoksen vuodenaikaisennusteessa ennustetaan, että tuleva kesä olisi Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Suomi kuuluu alueeseen, jossa jakson keskilämpötila on 0,5...1 ºC tavanomaista korkeampi. Tämä ennuste on kolmen kuukauden kesäajanjaksolle, kesäkuusta elokuuhun.

Siten on olemassa mahdollisuus, että myös juhannuksena olisi varsin lämmintä. Todennäköisyys tavanomaista korkeammalle lämpötilalle on 70 - 80 %, kun se tilastollisesti on 50 %.

Juhannussää 2015 Ilmatieteen laitos: Vuodenaikaisennuste
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Hannu Alatalo


Aurinkoa ja pilviä

Juhannuksen tienoilla aurinko voi paistaa enimmillään maan eteläosissa 18 - 19, maan keskiosissa 19 - 22 tuntia ja Napapiiriltä pohjoiseen läpi yön. Tyypillisenä juhannuksena aurinko paistaa rannikoilla ja saaristossa noin 10 tuntia ja sisämaassa Lappi mukaan lukien noin 9 tuntia. Toki joskus on sattunut täysin pilvisiäkin juhannuksia, mutta onneksi aika harvoin.

Keskiyön aurinko paistaa napapiirillä ja siitä pohjoiseen juhannusyönä keskimäärin joka kolmas vuosi. Vastaavasti joka kolmas vuosi keskiyön aurinko on pilvessä. Loppuina juhannuksina aurinko paistaa osan yötä tai kuultelee ylä- ja keskipilvien lävitse.

Juhannuksen säätä ja enteitä sananparsissa

Juhannusta edeltävää aikaa kutsutaan pikkukesäksi, juhannuksen jälkeinen aika on isokesä. Kansanperinteessä usein isonkesän säitä arvaillaan edellisen, pikkukesän vastakohdiksi. Juhannuksesta ennustellaan monenlaisia asioita, myös kesän viljaonnea. Ukkoset ennen juhannukseen liittyvää kesäpäivänseisausta eli "päivänpalausta" ennustavat kylmää kesää. Jos itse pesäpäivä eli kesäpäivänseisaus on kaunis, jatkuvat kauniit ilmat. Katso lisää enteitä Juhannustaiat-sivulta.

Minkälaista ilmaa on juhannuksena, sellaista on mikkeliin.

Jos aurinko nousee juhannuksena selkeälle taivaalle, tulee hyvä vuosi.

Juhannuksen aikainen sade ja Mikon aikainen pouta, se ei ole vettä eikä mettä, vaan leipää ja leivän särvintä.

Kuinka monta viikkoa ennen joulua ensikerran on kuuraa puissa, yhtämonta viikkoa ennen juhannusta puhkeavat lehdet puihin. (Mikkeli)

Jos juhannusyönä tuulee, ei tule puolukoita sinä vuonna. (Suomenniemi)

Juhannusyön tuuli vie marjankukat. - (Mansikat ovat pieniä, puolukoita on vähän, etenkin jos tuuli on pohjoisesta)

Millainen on mansikka Juhanina, sellainen jyvä Jaakkona.

Jos ohran laiho antaa juhannuksena pikkulinnuille piilon, niin siitä saa täyden sadon. - (Lapin rajoilla ohran täytyy juhannuksena peittää jo varis, muuten viljan joutuminen ei ole varmaa)

Jos on tähätön Jussi, niin on jyvätön Jaakko. (Kesä on siis myöhässä - Keski-Pohjanmaa)

Juhannuksena kukkiva pihlaja ennustaa rukiin joutuvan jo Jaakkona. (Pohjois-Savo)

Jos tuuli käy juhannusyönä, saadaan sinä suvena vähän mansikoita. (Kangasala)

Jos juhannuksena sataa kovasti, niin sataa joka pyhä koko kesän. (Perho)

Mitä ennen mittomaariaa sataa, niin sataa laariin. (Ahlainen)

Juhannukseen asti päivä pitää isäntäin puolta, mutta juhannuksesta alkaen se pitää renkien puolta. (Kuhmo)


Muista istuttaa nauriit kolme päivää ennen juhannusta!

Muhevassa maaperässä uinuu juhannuksen aikoihin erityinen juhannuskaste, jolla on kaikenlaiseen kasvustoon hyvin elvyttävä vaikutus. Niinpä lantut, kaalit, tupakintaimet ja nauriit on istutettava tähän juhannuskasteeseen, jotta ne menestyisivät hyvin. Naurishalme poltetaan hyvissä ajoin juhannusviikolla, jotta multa ehtii juhannusaatoksi jäähtyä. Tähän multaan on sitten hyvä istuttaa nauriit. Monin paikoin Suomessa kuitenkin paras nauriiden istutuspäivä on jo kolme päivää ennen juhannusta. Nauriit voi tosin istuttaa myöhäisimmillään vielä 8.7. Tällöin saavutetaan se etu, että maakirput eivät hätyyttele nauriita eikä rikkaruoho niitä tukahduta.

Juhannus
Urho

Urho on kissan nimi ja Urhokin nauttii juhannuksena lämpimästä kesäsäästä, vaikka mitä ilmeisimmin hakeutuukin auringon porotuksesta varjoonkin.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright © Vesa Härkönen


"Kukas kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse."
"Ei makaavan kissan suuhun hiiri tule."
"Rakastunut kuin lukkarin kissa."
"Kun kissa on poissa kotoa, niin hiiret hyppivät pöydillä."
Juhannus
Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva juhannusongelta © Flickr/aSIMULAtor
Juhannuksella on monet kasvot. Jossakin on juhannus täynnä rymyä ja rytkettä, soitto soi ja huuto raikaa. Jossakin, kuten juhannusongella, viipyilee ikiaikainen luonnon rauha, jonka myötä voi tavoittaa juhannuksen aidoimman tunnelman.
Äiti ja tytär
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/anton petukhov
Äiti ja tytär.
*** tunturisusi.com linkit ***