Suomen lippu JUHANNUSSÄÄ

Sillä, millainen sää on juhannuksena, on suurikin merkitys juhannuksen juhlijoille. Juhannuksen säällä on merkitystä myös muunkin vuoden säälle, sillä juhannussäästä ja muista juhannuksen merkeistä, ennustetaan tulevien aikojen säätä. Ihanteellinen juhannussää, jota varmaankin useimmat odottavat, on sateeton auringonpaiste, ehkäpä ihan juhannushelle.

Ähtärissä hellettä vuonna 1935

Vuonna 1935 vietettiin Ähtärissä tosi helteistä juhannusta, sillä silloin mittari näytti kesän lämpöennätystä 33,8 astetta.

Juhannushelteen todennäköisyys

Joko juhannusaattoon tai -pyhään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikoilla keskimäärin kerran viidessä ja Lapissa keskimäärin kerran 10 vuodessa.

"Kuinka paljon jälkeen joulun puut tulevat sillaan (=jääsilaukseen), niin niin paljon jälkeen juhannuksen tulee vesisateet."

Juhannustyttö

Juhannustyttö vanhassa postikortissa sadan vuoden takaa. Kuva oikealla.

All rights reserved
*Kuva oikealla - Copyright © JanetK.Design
Photo used with permission.
Juhannustyttö
Juhannus
Ilmatieteen laitos on julkaissut kokonaan uuden videosääpalvelun. Jatkossa Ilmatieteen laitoksen YouTube-tilille lisätään päivittäin uusi videosääennuste. Ennusteita varten on tilille lisätty uusi soittolista "Päivän sää", jonka alle päivitetään tuorein sääennuste videomuodossa. Yllä juhannuksen sääennuste 18.6.2014.

18.6.2014 - Ilmatieteen laitos: Juhannuksesta tulossa kolea ja sateinen

Juhannussää 2014 18.6.2014 - Ilmatieteen laitoksen 18. kesäkuuta tekemän ennusteen mukaan juhannusta vietetään koleassa ja sateisessa säässä. Tavanomaisesti juhannuksena lämpötila on 20 asteen tienoilla.

17.6.2014 - Ilta-Sanomat: Luvassa karmivin mahdollinen juhannussää

Juhannussää 2014 17.6.2014 - Ilta-Sanomat: Vaikka talvi yrittää kaapata juhannukselta vallan, ei se vaikuta "kesän" juhlintaan.

15.6.2014 - Ilta-Sanomat: Sataako vai paistaako juhannuksena? Katso TOP 12 mökkipaikkakuntien sää

Juhannussää 2014 15.6.2014 - Ilta-Sanomat: IS selvitti, missä Suomen suosituimmista mökkikunnista vietetään vähiten vetistä juhannusta. Sataako vai paistaako juhannuksena? Katso TOP 12 mökkipaikkakuntien sää.

15.6.2014 - Itä-Savo: Juhannussää jäämässä viileäksi

Juhannussää 2014 15.6.2014 - Itä-Savo: Juhannuksen säät näyttävät jäävän viileiksi ja pilvisiksi, mikäli alustavat ennusteet pitävät paikkaansa.

15.6.2014 - MTV Uutiset: Juhannuksen synkkä sääennuste: Koleaa ja sadekuuroja koko maassa

Juhannussää 2014 15.6.2014 - MTV Uutiset: Vaihtelevaa, epävakaista, viileää, kosteaa.

14.6.2014 - Foreca, Juha Föhr: Keskikesä lähestyy, ja sää kylmenee - viisas ainakin varautuu märkään juhannusjuhlaan - vesi vanhin voitehista

Juhannussää 2014 14.6.2014 - Foreca, Juha Föhr: Keskikesä lähestyy, ja sää kylmenee.

13.6.2014 - MTV Uutiset: Miltä näyttää juhannusviikon ja juhannuksen sää?

Juhannussää 2014 13.6.2014 - MTV Uutiset: Juhannusviikon alussa Suomeen leviää uusi annos viileää ilmaa pohjoisesta. Sää jatkuu epävakaisena.

9.6.2014 - Meteorologi Seija Paasonen: Juhannuksesta ei kannata sanoa vielä mitään

TV1:n Aamuteeveessä meteorologi Seija Paasonen totesi, että juhannussäästä ei kannata puhua vielä mitään, sen aika on vasta ensi viikon alussa. Ensiksi odotetaan tuleva viikonloppu ja se, miten tarkkailussa oleva matalapaine silloin käyttäytyy ja mistä se liikkuu. Tulevana viikonloppuna Suomessa voi olla hyvin kylmää - tai sitten ei.

7.6.2014 - Meteorologi juhannussäästä: "Kannattaa varautua sateisiin"

Juhannussää 2014 7.6.2014 Ilta-Sanomat: Meteorologi juhannussäästä: "Kannattaa varautua sateisiin"

Ei hallaa juhannuksena 2014

Ainakin yksi asia on varmaa, eli hallaa ei ole odotettavissa juhannuksena 2014. Tämä ennuste perustuu siihen kansanviisauteen, jonka mukaan "höyrypatsaat pesäpäivinä (joulun aikaan) Pohjois-Suomen vaaroilla ennustavat juhannukseksi hallaa." Näitä höyrypatsaita, jotka ovat lämpimällä säällä kosteiden lumiolosuhteiden myötä syntyviä ilmiöitä, ei pohjoisen vaaroilla jouluna 2013 näkynyt. Joten hallaa ei juhannukseksi tämän mukaan ole tiedossa.

Juhannusuutiset 2014 Tutustu myös joulusäähän kansanperinteessämme ja sään ennustamiseen - miksi vuoden ensimmäinen teeren kukerrus on niin tärkeää?!


Kuva yllä Helsinki, Kamppi - kesä 2012.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Helsingistä yllä Copyright © Riku Kettunen


Aurinkoa ja pilviä

Juhannuksen tienoilla aurinko voi paistaa enimmillään maan eteläosissa 18 - 19, maan keskiosissa 19 - 22 tuntia ja Napapiiriltä pohjoiseen läpi yön. Tyypillisenä juhannuksena aurinko paistaa rannikoilla ja saaristossa noin 10 tuntia ja sisämaassa Lappi mukaan lukien noin 9 tuntia. Toki joskus on sattunut täysin pilvisiäkin juhannuksia, mutta onneksi aika harvoin.

Keskiyön aurinko paistaa napapiirillä ja siitä pohjoiseen juhannusyönä keskimäärin joka kolmas vuosi. Vastaavasti joka kolmas vuosi keskiyön aurinko on pilvessä. Loppuina juhannuksina aurinko paistaa osan yötä tai kuultelee ylä- ja keskipilvien lävitse.

Juhannuksen säätä ja enteitä sananparsissa

Juhannusta edeltävää aikaa kutsutaan pikkukesäksi, juhannuksen jälkeinen aika on isokesä. Kansanperinteessä usein isonkesän säitä arvaillaan edellisen, pikkukesän vastakohdiksi. Juhannuksesta ennustellaan monenlaisia asioita, myös kesän viljaonnea. Ukkoset ennen juhannukseen liittyvää kesäpäivänseisausta eli "päivänpalausta" ennustavat kylmää kesää. Jos itse pesäpäivä eli kesäpäivänseisaus on kaunis, jatkuvat kauniit ilmat. Katso lisää enteitä Juhannustaiat-sivulta.

Minkälaista ilmaa on juhannuksena, sellaista on mikkeliin.

Jos aurinko nousee juhannuksena selkeälle taivaalle, tulee hyvä vuosi.

Juhannuksen aikainen sade ja Mikon aikainen pouta, se ei ole vettä eikä mettä, vaan leipää ja leivän särvintä.

Kuinka monta viikkoa ennen joulua ensikerran on kuuraa puissa, yhtämonta viikkoa ennen juhannusta puhkeavat lehdet puihin. (Mikkeli)

Jos juhannusyönä tuulee, ei tule puolukoita sinä vuonna. (Suomenniemi)

Juhannusyön tuuli vie marjankukat. - (Mansikat ovat pieniä, puolukoita on vähän, etenkin jos tuuli on pohjoisesta)

Millainen on mansikka Juhanina, sellainen jyvä Jaakkona.

Jos ohran laiho antaa juhannuksena pikkulinnuille piilon, niin siitä saa täyden sadon. - (Lapin rajoilla ohran täytyy juhannuksena peittää jo varis, muuten viljan joutuminen ei ole varmaa)

Jos on tähätön Jussi, niin on jyvätön Jaakko. (Kesä on siis myöhässä - Keski-Pohjanmaa)

Juhannuksena kukkiva pihlaja ennustaa rukiin joutuvan jo Jaakkona. (Pohjois-Savo)

Jos tuuli käy juhannusyönä, saadaan sinä suvena vähän mansikoita. (Kangasala)

Jos juhannuksena sataa kovasti, niin sataa joka pyhä koko kesän. (Perho)

Mitä ennen mittomaariaa sataa, niin sataa laariin. (Ahlainen)

Juhannukseen asti päivä pitää isäntäin puolta, mutta juhannuksesta alkaen se pitää renkien puolta. (Kuhmo)


Muista istuttaa nauriit kolme päivää ennen juhannusta!

Muhevassa maaperässä uinuu juhannuksen aikoihin erityinen juhannuskaste, jolla on kaikenlaiseen kasvustoon hyvin elvyttävä vaikutus. Niinpä lantut, kaalit, tupakintaimet ja nauriit on istutettava tähän juhannuskasteeseen, jotta ne menestyisivät hyvin. Naurishalme poltetaan hyvissä ajoin juhannusviikolla, jotta multa ehtii juhannusaatoksi jäähtyä. Tähän multaan on sitten hyvä istuttaa nauriit. Monin paikoin Suomessa kuitenkin paras nauriiden istutuspäivä on jo kolme päivää ennen juhannusta. Nauriit voi tosin istuttaa myöhäisimmillään vielä 8.7. Tällöin saavutetaan se etu, että maakirput eivät hätyyttele nauriita eikä rikkaruoho niitä tukahduta.

Juhannus
Urho

Urho on kissan nimi ja Urhokin nauttii juhannuksena lämpimästä kesäsäästä, vaikka mitä ilmeisimmin hakeutuukin auringon porotuksesta varjoonkin.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright © Vesa Härkönen


"Kukas kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse."
"Ei makaavan kissan suuhun hiiri tule."
"Rakastunut kuin lukkarin kissa."
"Kun kissa on poissa kotoa, niin hiiret hyppivät pöydillä."
Juhannus
Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva juhannusongelta © Flickr/aSIMULAtor
Juhannuksella on monet kasvot. Jossakin on juhannus täynnä rymyä ja rytkettä, soitto soi ja huuto raikaa. Jossakin, kuten juhannusongella, viipyilee ikiaikainen luonnon rauha, jonka myötä voi tavoittaa juhannuksen aidoimman tunnelman.
*** tunturisusi.com linkit ***