Menu
Juhannus
Venäjä IVAN KUPALA JUHANNUS VENÄJÄLLÄ

Ivan Kupala on venäjän juhannus. Sanaparissa Ivan on slaavilainen muoto nimestä Johannes. Kristillisessä kalenterissahan juhannuspäivä on myös Johannes Kastajan syntymän kunniaksi vietetty päivä. Kupala puolestaan on vanha, juhannuksen pakanallinen jumalhahmo slaavilaisessa jumaltarustossa. Juhannuksen juhlinnassa Venäjällä ovat yhdistyneet näin sekä kristilliset että pakanalliset perinteet. Ivan edustaa kristillisiä perinteitä ja Kupala pakanallisia. Ivan Kupalan päivä on Venäjällä 24.6. - tämä sama päivä on vanhan kalenterin mukaan 7.7.

Juhannusperinteitä

Juhannus on kaikkialla siellä, missä sitä vietetään, kooste erilaisista perinteistä. Juhannusta voidaan juhlia uskonnollisista lähtökohdista. Juhannus liittyy myös aurinkoon ja valoon, kesäpäivänseisaukseen, ja sillä on siten pitkä historiansa tällaisena keskikesän ja valon juhlana. Venäjällä on luontevaa, että ortodoksikirkko on pitänyt yllä juhannuksen juhlintaa. Kommunistisen Neuvostoliiton aikana juhlinnalle ei ainakaan ole ajateltu niinkään uskonnollista taustaa, vaan juhlinnassa on korostunut sen "pakanallinen" luonne ja juhlinta ylipäänsä.

All rights reserved
*Kuva oikealla, Ivan Kupala 2011 Venäjällä, Copyright © Oleg Ivanov
Photo used with permission.
Ivan Kupala
Miliisi Miliisi
All rights reserved
*Kuva vasemmalla yllä, muusikko harmonikkoineen, Copyright © Oleg Ivanov
Photo used with permission.


Tuli, vesi, yrtit ja rakkaus

Juhannusta juhlitaan samankaltaisena Venäjällä, Valko-Venäjällä, Puolassa, Liettuassa, Latviassa ja Ukrainassa. Liettuassa juhlan nimi on Lado, Puolassa se on Sobotki ja Ukrainassa Kupalo tai Kupailo.

Ennen Venäjän vallankumousta juhannus oli Venäjällä vuoden tärkein pakanallinen juhla ja oli tärkeää, että kaikki osallistuivat erilaisiin seremonioihin ja riitteihin. Viime vuosikymmeninä juhannuksen vietto on osoittanut elpymisen merkkejä, vaikka se varmaankin on lähtökohdiltaan melko samanlaista yleistä juhlintaa, kuin se on meilläkin. Haitari soi, juodaan ja tanssitaan.

Tuli, vesi ja yrtit, sekä tietenkin rakkaus ovat tärkeitä elementtejä juhannuksen vietossa. Kokkoja poltetaan, niiden ympärillä tanssitaan elävän musiikin säestämänä ja niiden yli hypitään. Korkeimmalle hypännyt voittaa kisan ja hän on oleva tulevina aikoina kaikkein onnellisin. Hyppimisen jälkeen nuoret kisailevat riehakkaasti leikeissä, joissa takaa-ajojen ja pakenemisten kautta etsitään itselle sopivinta kumppania.

Nuoret neidot ovat myös laskeneet vesille kynttiläseppeleitä, ja se nuorukainen, joka tällaisen veden pintaa lipuvan seppeleen on itselleen napannut, saisi myös neidonkin.

Joissakin paikoin karja on ajettu rytinällä tällaisen palavan kokon läpi ja näin karjaa suojellaan sairauksilta. Toisaalla puolestaan äidit polttavat kokossa sairaan lapsensa vaatteet, jolloinka sairauden uskotaan palavan ja katoavan saman tien.

Vesi on läsnä Venäjän juhannuksessa. Juhannuksena vedestä ja tulesta tulee Venäjällä ystävät. Uiminen juuri juhannuksena on vanha tapa. Tosin, eräät talonpojat ovat pitäneet sitä vaarallisena, sillä päivä on myös Vedenhaltijan syntymäpäivä. - Tämä Vedenhaltija ei pidä siitä, että hänen rauhaansa tuolloin häiritään ja voi vetää uimarin syvyyksiin.

Tärkein kasvi juhannuksena Venäjällä on saniainen, sillä sen avulla voi löytää aarteen, olipa aarre kuinka syvällä hyvänsä maassa.

Talonpoikien pitää valvoa

Vanhan uskomuksen mukaan talonpoikien pitää Venäjällä valvoa juhannusyö, vuoden lyhyin yö ja pitää vahtia, koska silloin ovat liikkeellä kaikki paholaisen voimat, noidat, ihmissudet, merenneidot, käärmeet ja velhot.

Ivan Kupala - musiikki ja miliisit

Venäjä on Suomen lailla harmonikkakulttuurin maa, ja siten myös Venäjän kesässä soi harmonikka. Kuvissa vasemmalla miliisi kesäisen Moskovan kaduilla. Ehkä miliisilläkin on Ivan Kupalan päivän aikana enemmän tehtävää, jollei muuta, niin turistien ohjailua ja neuvontaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla alla, miliisi, Copyright © Photo by Adam Jones, Ph.D./Flickr
Juhannus
Venäjän juhannusjärvet

Venäjä on samalla havumetsävyöhykkeellä Suomen kanssa, ja niinpä Venäjän järvimaisemat juhannuksena peilailevat samanlaisina, kuin meidänkin järvemme.

Venäjän Karjala

Venäjä on laaja maa ja sen eri alueilla juhannusta vietetään eri tavoin. Meitä lähellä olevassa Karjalassa, josta osa on kuulunut Suomeenkin, vietetään juhannusta varsin samoin tavoin, kuin Suomessakin. Ovathan monet juhannustapamme, -uskomuksemme ja -sananlaskumme kehittyneetkin juuri Venäjän puolelle jääneessä Karjalassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja oikealla, Copyright © Andrey Nefedov
Juhannuskukkia
Juhannus
Pikkusotilaat

Mitä upeimmat univormut on näillä Venäjän teinisotilailla.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Dennis Jarvis
Juhannus
Kauneutta

Venäläistä naiskauneutta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Mikhail Chekmezov
*Kuva oikealla, Copyright © Sergey Vladimirov


Venäjä kiitää kuin troikka kohti tulevaa

"Etkö sinäkin, Venäjä, kiidä samoin kuin nopea saavuttamaton troikka? Tie pöllyää allasi sakeana savuna, sillat jyrähtelevät, kaikki jää ja katoaa taaksesi. Katsoja pysähtyy kuin jumalaista ihmettä hämmästyen: eikö tuo ole salama, taivaalta singahtanut... Minne sinä kiidät, Venäjä, vastaa? Ei vastausta. Kulkuset helisevät ihanasti, jyrähdellen repeytyy kappaleiksi ilma muuttuen tuuleksi. Ohi lentää kaikki, mitä vain maan päällä on, ja karsaasti väistäen antavat tietä muut kansat ja valtakunnat." (Nikolai Gogol: Kuolleet sielut)
Moskovan helteitä
Juhannus
Ivan Kupala

Juhannuksen juhlintaa Venäjällä kesällä 2011.
All rights reserved
*Kuva Ivan Kupala 2011 Venäjällä, Copyright © Oleg Ivanov
Photo used with permission.
Juhannus
Juhannus
Venäjän juhannusneito Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Vadim Pacev
Juhannus
Venäläinen poika Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Dmitry Ryzhkov
Juhannus
Venäläinen tyttö Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Dmitry Ryzhkov
*** tunturisusi.com linkit ***