Menu
Susisivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja oikealla - Copyright Bernard DUPONT


JUOVASAKAALI (Canis adustus)

Juovasakaalin tieteellinen nimi adustus tarkoittaa auringon paahtamaa, mikä viittaa eläimen väriin.

Juovasakaalin kyljissä on tummempien kuviointien ohessa punaruskean kellansävyjä. Keskellä kylkeä kulkee tumman ja vaalean muodostama raita- eli juovapari. Näistä juovistaan juovasakaali saa suomalaisen nimensä, joka on englanniksi samaa tarkoittava side-striped jackal. Selkä on harmahtava ja hännänpää valkoinen. Häntä on muuten tumma ja tuuhea ja pituudeltaan 30 - 40 cm.

Juovasakaalilla on pienemmät korvat ja lyhyemmät raajat kuin muilla sakaaleilla.

Sen paino on 6 - 14 kg. Urosten keskipaino on 9,4 kg, naaraiden 8,3 kg.

Hartiakorkeus on 42 - 49 cm. Uroksilla keskimääräinen hartiakorkeus on 44,8 cm, naarailla 43,7 cm.

Ruumiin pituus 65 - 80 cm.

Juovasakaali on kaikkien sakaalien tavoin pystykorvainen, sirokuonoinen ja älykäskatseinen eläin, joka muistuttaa suuresti koiraa.
Juovasakaali Canis adustus
Juovasakaali Canis adustus
Levinneisyys

Levinneisyys

Juovasakaali elää keskisessä ja eteläisessä, trooppisessa Afrikassa, Saharan eteläpuolella. Sen elinalue ulottuu etelässä Etelä-Afrikan koillisosiin, pohjoisessa Etiopiaan ja Sudaniin, lännessä Nigeriaan.

Maat, joissa laji elää:

Angola, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Keski-Afrikan tasavalta, Kongo, Etiopia, Gabon, Gambia, Ghana, Kenia, Malawi, Mali, Mosambik, Namibia, Niger, Nigeria, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Etelä-Afrikka, Sudan, Swazimaa, Tansania, Togo, Uganda, Sambia ja Zimbabwe.

Elinympäristöt

Juovasakaalin tapaa tiheiköistä ja metsien reunoilta - mutta se elää myös vuoristoissa ja viljelyalueiden tuntumassa, sekä veden valtaamilla tulva-alueilla. Parhaiten se viihtyy vuoristometsissä ja metsäisillä savanneilla, ei avoimilla savanneilla muiden sakaalien tapaan.

Äänet

Sakaaliksi juovasakaali on varsin hiljainen, sillä se ei kilju, kuten vaippasakaali eikä ulvo, kuten kultasakaali, vaan se enimmäkseen hillitysti uikahtelee.

Sillä on kuitenkin laaja repertuaari erilaisia ääniä - murahduksia, vingahduksia, uikahduksia ja huudahduksia erilaisiin tilanteisiin.

Ravinto ja saalistus

Juovasakaali on kaikkiruokainen ja se, mitä se syö, riippuu suuresti vuodenajasta ja siitä, missä se elää. Sillä on ilmiömäinen kyky löytää syötäväksi sopivaa ravintoa sieltäkin, missä ihmissilmin ei näyttäisi olevan mitään ravinnoksi kelpaavaa. Jopa pensaspalojen jäljiltä mustaksi ja autioksi jääneessä maisemassa juovasakaali selviytyy.

Laji liikkuu öisin ja saalistaa yksin tai pareittain. Seuduilla, joissa saaliseläimiä on riittävästi, voi juovasakaali myös liikkua pieninä perhelaumoina, joissa voi olla seitsemänkin yksilöä. Juovasakaalin hampaisto kertoo monipuolisesta ravinnosta. Juovasakaali ei kuitenkaan pysty saalistamaan suuria eläimiä, vaan tyytyy jyrsijöihin ja muihin pikkueläimiin, kuten kaneihin ja pienimpiin antilooppeihin.

Se syö myös raatoja ja hyönteisiä, kuten termiittejä. Raatoja se löytää niinkin, että se seurailee leijonia ja muita suuria petoja, päästäkseen näiden jättämille haaskoille.

Kasvikunnan tuotteetkin maistuvat, erityisesti maissi ja öljypalmun hedelmät. Joillakin seuduilla tiettyinä aikoina 30 % juovasakaalin ravinnosta voi olla erilaisia luonnon villikasviksia.

Jos sopivan kokoisia saaliseläimiä on tarjolla, muuttuu juovasakaali kasvissyöjästä saalistavaksi pedoksi ja siirtyy liharuokailuun.
Loiseläjiä ja kuokkavieraitako?

Kaikkien sakaalien painolastina on se kammo ja kielteisyys, jota ihmiset ovat aina niitä kohtaan tunteneet. Englannin kielessä sakaaleita kutsutaan "pyrkyreiksi, loiseläjiksi, suosiontavoittelijoiksi ja kuokkavieraiksi". Tämä kielteisyys on syntynyt siksi, että on luultu sakaalien olevan pelkästään raadonsyöjiä.

Yhtään ei sakaalien asemaa ihmisten mielissä edelleenkään paranna se vertahyytävän säpsähdyttävä ulvonta ja kiljunta, jonka vaippa- ja kultasakaalit aloittavat yön laskeuduttua.

Lisääntyminen

Pentuja juovasakaali saa 4–6 ja ne syntyvät noin 60 vuorokauden kantoajan jälkeen. Pentujen syntymäpaino on 200 - 250 grammaa. Pennut lähtevät vanhempiensa luota noin 11 kuukauden ikäisinä.

Uhanalaisuus - elinvoimainen kanta

Juovasakaali on harvinainen kautta koko esiintymisalueensa, mutta ei ole suoranaisessa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Laji ei siten ole uhanalainen ja sen kanta on arvioitu vakaaksi. Yksilöiden kokonaismääräksi on arvioitu kolme miljoonaa.

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan juovasakaalin tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Eläintarhat

Juovasakaaleja on jonkin verran eläintarhoissa, mutta mikään yleinen laji se ei niissä ole.

Kuusi alalajia

Canis adustus adustus
Canis adustus bweha
Canis adustus grayi
Canis adustus kaffensis
Canis adustus lateralis
Canis adustus notatus



Lähteet
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
Afrikan savannit - Eläinten maailma

Kuvat ylhäällä Public domain.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Toiseksi alin kuva, juovasakaali Copyright Jenny Varley
*Alin kuva, juovasakaali Copyright David Schenfeld


Koiraeläimet
Juovasakaali
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***