Tunturisuden sivut

Kyttyrätutkimusta - energiaa mutta ei vettä

Usein luullaan, että kamelin taikka dromedaarin kyttyrät ovat täynnä vettä. Todellisuudessa kyttyrät koostuvat rasva- ja sidekudoksesta. Useimmiten nisäkkäiden rasvakudos sijaitsee tasaisesti ihon alla, mutta kameleilla keskittynyt rasvakakku ilmeisesti toimii myös lämmön eristeenä, sillä rasva johtaa huonommin lämpöä kuin vesi.

Ylellisyyttä

Ylellisyyttä ja mukavuutta aavikon oloissa.

Onhan kyttyrän rasvakudoksessa vettäkin. Yksikyttyräisen kamelin kyttyrä voi sisältää 45 kg rasvaa. Kun yhdestä rasvakilosta löytyy vettä 1,1 litraa, niin periaatteessa tällaisen kokoluokan kyttyrästä vettä löytyisi 50 litraa. Jotta kameli voisi muuttaa rasvan vedeksi, sen täytyisi huomattavasti kiihdyttää hengitystään, koska tämä muutosprosessi vaatisi runsaasti happea. Tässä kävisi kuitenkin niin, että kovasti puhisevan ja tuhisevan kamelin hengitysilmassa poistuisi höyrynä aavikon tuuliin vettä noin 50 litraa, joten lopputulos veden osalta olisi nolla. Siispä kyttyrän sisältämä ravinto toimiikin ainoastaan energiavarastona, vetenä kameli ei sitä voi hyödyntää.

Rasvakudoksen verenkierto on vähäistä, sillä rasvasolut eivät tarvitse happea aineenvaihduntaansa. Kaksikyttyräisen kamelin kyttyrät voivat lerputtaa, mutta dromedaarilla kyttyrä on aina terhakasti pystyssä. Kaksikyttyräinen muoto on todennäköisesti vanhempi, sillä myös dromedaarilla on sikiövaiheessa toisen kyttyrän esiaihe, joka kutistuu olemattomiin ennen syntymää.

Laama

Kameliltahan tämä äkkiä katsoen näyttää, mutta kuvassa on kuitenkin laama. Yhdennäköisyys johtuu siitä, että kesytetty laama polveutuu kamelien heimoon kuuluvasta guanakosta.

Tunturisusi Laama.

Kameli

Kamelin kyttyrän vaiheita ja kyttyräliivejä

Vastasyntyneellä kyttyrä on vain tyhjä säkki, joka täyttyy eläimen kasvaessa. Liian innokas uroskameli voi unohtaa syömisen naaraita vikitellessään ja kyttyrät tyhjenevät varastorasvoista.

Vanhoilla, ylipainoisilla kameleilla kyttyrät myös menettävät kimmoisuutensa ja alkavat roikkua. Koska terhakasti kyttyrät pystyssä seisova kameli on arvokkaampi kauppatavara, ovat kamelikauppiaat kehitelleet erilaisia kyttyräliivejä ja -valjaita kyttyröiden tueksi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © amira_a
Auringonvarjo

Auringonvarjo antaa suojaa pitkillä ja kuumilla taipaleilla.

Viikko syömättä - kuukausi juomatta

Kamelin kestävyydestä antaa hyvän kuvan entisaikojen kamelinajajan lausahdus: "Meidän kameleita ei Uarglasta lähdettyä - siitä on ummelleen viikko - ole kertaakaan juotettu eikä syötetty!" Kamelit voivatkin selvitä jopa kuukauden juomatta, vaikka menettäisivät kolmanneksen elimistönsä nestevaroista.

Sven Hedin ja äkäinen dromedaari

Maineikas ruotsalainen tutkimusmatkailija Sven Hedin liikkui matkoillaan paljon kamelikaravaaneilla ja hän kuvaili dromedaarin luonnetta kirjoissaan.

Yksi ainoa dromedaari oli mukanamme ja se vasta oli koko peto. Vaahto pursui isoina möhkäleinä sen suupielistä. Ja kun se yhtenään rymisteli juoksupakoon lähteäkseen, täytyi sen toinen etujalka sitoa kuormasatulaan kiinni, tosin niin höllästi, että se pääsi hyvin kävelemään. Sen turvan ympärillekin piti sitoa köysi, jotta se ei päässyt puremaan.

Kun se pyrki hyökkäämään vieressä kulkevan kimppuun, kytkettiin se rautaketjulla edellä kulkevaan kameliin. Mutta ahh komean näköinen se oli, tämä kasgarilainen matkustajaveteraani säihkyvän mustine silmineen, joista kiukku vähän väliä pyöräytti valkuaiset näkyviin!

Beduiinipojat teetauolla

Beduiinipojat ovat aloittamassa tien varrella teen valmistusta. Teehen tarvitaan risuja nuotiotarpeiksi, vettä ja teetä - saatteena voi olla valloittava hymy, joka sokaisee auringonkin. Jurf ed Darawish, Tafilah, Jordania - 1.10.2010.

All rights reserved
*Kuva yllä - Copyright
© Flickr/Edward Wachtman
Photo used with permission.

Kamelinmaito on terveyspommi

Kamelinmaito muistuttaa melko paljon ihmisen rintamaitoa. Kuitenkin sen C-vitamiinipitoisuus on kolminkertainen ja rautapitoisuus kymmenkertainen ihmisvauvan evääseen verrattuna. Kamelinmaitoa on pidetty terveyspommina, jonka immunoglobuliineista väitetään löytyvän apua niin syöpään, HIV:iin, Alzheimerin tautiin kuin hepatiittiin.

Kamelit aavikolla

Ei virtsaamista - ja ruumiin lämpötilakin vaihtelee

Kamelin fysiologisista sopeutumisista kuumiin oloihin yksi on sellainen, että kamelin virtsaneritys vähenee kesällä. Vieläkin merkittävämpää on se, että eläin hikoileekin hyvin vähän. Kamelin erityisiä ominaisuuksia on myös se, että ruumiin lämpötila vaihtelee. Päivällä se voi olla 40°C, mutta laskee yöllä 34°C:een, pysyen tässä lukemassa aamuun asti, kohoten taas kuumina päivinä keskipäivään mennessä jälleen 40°C:een.

Kairon pyramidien kameliratsukko

Pojat ratsastavat ylellisesti ja värikkäästi verhotulla kamelillaan Gizan pyramidien ainutlaatuisissa maisemissa. Kairo, Egypti - 31.7.2010.

All rights reserved
*Kuva - Copyright
© Flickr/qatbart
Photo used with permission.

Sudet kameleiden kimpussa

Kamelit ovat säyseämpiä, tottelevaisempia ja lähtevät helpommin liikkeelle kuormauksen jälkeen, kuin dromedaarit, mutta nekin saattavat kyllä olla toivottoman härkäpäisiä. Toisinaan ne voivat aivan mitättömästä syystä vauhkoontua ja saattaa koko karavaanin sekasortoon. Väitetään, että ne susien hyökätessä eivät puolustautuakseen osaa tehdä muuta kuin kiljua ja syljeskellä - vaikka ne kykenisivät helposti murskaamaan kimppuunsa syöksyvät sudet jalkoihinsa.

Ratsu- ja kuormakameli

Ratsu- ja kuormakamelit ovat hyvin erilaisia. Ratsukameli on yhtä aikaa sekä kestävä, että nopea juoksija. Jos sen antaa päivän pahimman helleajan levätä, sillä voi ratsastaa huoletta 16 tuntia vuorokaudessa ja taittaa matkaa noin 140 km. Paraskaan hevonen ei pystyisi tähän. Aluksi hevonen kyllä kilpajuoksussa pääsisi edelle, mutta pian sen vauhti heikkenisi - sen sijaan kameli jatkaisi samaa tasaista menoaan, kadoten autiomaan horisonttiin kuin kangastus.

Hyvin välillä juotettuna ja ruokittuna ratsukameli jatkaa tähän tahtiin ilman lepopäiviä 3 - 4 vuorokautta ja tekee satojen kilometrien taipaleen. Kuormakameli taas puolestaan mennä keikuttaa hitaasti 4 - 5 km tunnissa. Mutta sillä onkin tällöin 150 - 200 kg:n kuorma kannettavanaan.

Tämän taakkansa kanssa kuormakameli taivaltaa yhtä mittaa 12 tuntia ja tekee lopulta tarvittaessa kaksikin kuukautta kestävän, tuhansien kilometrien taipaleen.