Tunturisuden sivut
Minikameli
Kameli aavikoiden laiva "MINIKAMELI"

On olemassa minihevonen, miniaasi ja minimuuli - mutta sellaista kamelityyppiä, kuin minikameli, ei ole olemassa. Tosin, nuoret kamelit ovat pieniä ja jopa minikokoisia, joten voisihan niitäkin sitten kutsua minikameleiksi.

Oikealla ovat kokovertailussa aikuinen kameli ja minikameli - eli kameliäiti ja pienokainen.

Vanha eläinkirja kuvailee vastasyntynyttä dromedaarin vasikkaa näin:

"Vastasyntynyt dromedaarin vasikka on oudonnäköinen olento: noin metrin korkuinen, pitkäkoipinen, villakarvainen, kyttyrätön, ruma kuin epäsikiö, mutta kaikessa rumuudessaan hullunkurisen lystikäs".

Varsa syntyy kuivana

Molemmat kamelilajit parittelevat talvella tai sadekauden aikana ja saavat yleensä yhden varsan joka toinen vuosi, yli vuoden kantoajan jälkeen. Kamelivauva ei uinu sikiövedessä, vaan se on pakattu kuivaan tilaan. Kun vauva aikanaan syntyy kuivaan hiekkaan, emon ei tarvitse nuolla vastasyntynyttä puhtaaksi ja arvokasta vettä säästyy jälleen.

Kamelin kehityshistoriaa

Kamelit (Camelus) ovat kaksivarpaisia sorkkaeläimiä. Dromedaareja ei enää tavata villeinä luonnosta. Viimeiset villit, kaksikyttyräiset kamelit elävät Gobin autiomaassa Kiinan ja Mongolian rajalla. Villit kaksikyttyräiset kamelit ovat erittäin uhanalaisia, ja niitä on jäljellä korkeintaan 1000 yksilöä. Erään käsityksen mukaan kameleilla ja Etelä-Amerikassa elävillä laamaeläimillä oli yhteinen kantamuoto, joka asusti Pohjois-Amerikassa. Laamaeläinten esi-isät vaelsivat Etelä-Amerikkaan. Kamelien esi-isät vaelsivat tertiäärikaudella (60 milj. vuotta sitten) mantereita yhdistävää leveää kannasta pitkin Amerikasta Aasiaan. Aasiasta kamelit levisivät myös Pohjois-Afrikkaan. Pohjois-Amerikasta kamelieläimet hävisivät kokonaan.

Kameli aavikoiden laiva Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä, Copyright © Frank_am_Main
*Kuvat oikealla, Copyright © Mark Dumont
*Kuva alla, Copyright © mariellesaums
Kamelimamma pienokaisineen Kamelimamma pienokaisineen
Kamelit
Kamelit
Hypi kyttyröille, ei tässä jaksa koko päivää oottaa! Oklahoman tapaan

Kameliratsastusta Oklahomassa, Yhdysvalloissa syksyllä 2016.
*** tunturisusi.com linkit ***