Menu
Tunturisuden sivut
Kapybarat Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Ronald Woan
KAPYBARA (Hydrochaeris hydrochaeris) - (Linnaeus, 1766)

Kapybara on aiemmin tunnettu nimellä vesisika. Kapybara on iso ja tynnyrimäisen muhkea, maailman suurin jyrsijä. Se on soveltunut hyvin vesielämään ja viettää päivän kuumimman ajan vedessä.

Tieteellinen luokittelu

DomeeniEucaryaaitotumalliset
KuntaAnimaliaeläinkunta
PääjaksoChordataselkäjänteiset
AlajaksoVertebrataselkärankaiset
LuokkaMammalianisäkkäät
LahkoRodentiajyrsijät
HeimoHydrochaeridaekapybarat
SukuHydrochaeriskapybarat
Lajihydrochaeriskapybara


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Cassidy Curtis
Kapybara


Videolla kapybara lemmikkinä.
Kapybara
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tambako the Jaguar
Kapybara
Ominaisuuksia

Kapybara muistuttaa jättikokoista marsua. Ruumiin rakenne on tukeva ja muoto tynnyrimäisen pyöräkkä. Turkki on selkäpuolelta punertavan ruskea ja alapuolelta kellertävämmän ruskea. Häntää ei ole laisinkaan. Takajalat ovat hieman pidemmät kuin etujalat.

Pituutta on 130 cm ja painoa 35 - 66 kg. Kaikkein painavin punnittu kapybara on painanut 105,4 kg. Naaraat ovat hieman isompia kuin urokset.

Varpaiden välissä on räpylät. Kapybara on hyvä uimari. Se onkin puoliksi vesieläin ja liikkuu paljon vedessä, jossa se on yhtä kotonaan kuin maallakin. Siksi sen sieraimet, silmät sekä korvat ovat ihan pään yläosassa, mikä on sopeumaa vesielämään.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright Tambako the Jaguar
Kapybara
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Joachim S. Müller
Levinneisyys

Kapybara elää Etelä-Amerikassa ja viihtyy siellä parhaiten ruohomailla sekä myös metsäisillä mailla, joissa pitää olla aina vesistöjä.

Viholliset

Kapybaroja saalistavat Etelä-Amerikan suuret pedot, kaimaanit, anakondat ja jaguaarit - sekä pahimpana kaikista ihminen. Ihminen metsästää kapybaroja sekä lihan, että sen nahkan vuoksi.

Ravinto

Kapybarat ovat kasvissyöjiä ja syövät sekä ruohoa maalta, että vedestä löytyviä vesikasveja. Aktiivisinta ravinnon hakua kapybarat harjoittavat aamuvarhain ja illan hämärissä. Ne voivat liikkua myös yöllä.
Laumaelämää

Kapybarat elävät laumassa, jossa on noin 10 yksilöä, kumpaakin sukupuolta. Tosin laumojen koko voi vaihdella ollen 3 - 30. Kuivana aikana vesien lähettyvillä voi muotoutua suurempiakin laumoja. Kukin lauma hallitsee omaa reviiriään. Laumaelämä on kapybaroille ehdottoman tärkeää, vain laumassa ne voivat löytää syötävää ja erityisesti kumppanin lisääntymiseen. Yksin liikkuvat kapybarat ovat hyvin harvinaisia.

Laumassa kapybarat kommunikoivat toistensa kanssa mitä erilaisimmin äänin. Vaaran uhatessa joku varoittaa muita äänekkäästi, ja kaikki ryntäävät veteen turvaan.

Lisääntyminen

Kantoaika on 150 vrk ja sen jälkeen poikasia syntyy 2 - 8. Hyvin pian syntymänsä jälkeen poikaset ovat jo jalkeilla ja alkavat haalia ruohoa ruuakseen jo viikon sisällä syntymästä. Sekä emo että lauman muut naaraat imettävät poikasia, jotka emo vierottaa niiden ollessa 3 kuukauden iässä. Vanhempiensa seurassa kapybarat ovat kuitenkin noin vuoden ikäisiksi.
Kapybara
Lähteet
ADW Animal Diversity Web
IUCN
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Kenneth Norris
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***