Menu
Kissaeläimet
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Kentaro Ohno


Iriomote saari - Japani

Iriomote-saaren pinta-ala on hieman alle 300 neliökilometriä. Saarella on vain runsaat parituhatta asukasta, mutta siellä vierailee vuosittain satojatuhansia turisteja. Lentokenttää saarella ei ole ja asutusta infrastruktuureineen on vain rannikkokaistalla. Saaren sisäosia peittävät läpitunkemattomat mangrovemetsiköt. Saarella vallitsee subtrooppinen sademetsäilmasto.

90 % saaresta on subtrooppisen viidakon ja mangrovekasvien peitossa. 34 % on julistettu kansallispuistoksi, jossa asuu harvinainen iriomotenkissa.

IRIOMOTENKISSA (Prionailurus iriomotensis)

Iriomotenkissa on ollut aiemmin aasianmetsäkissan alalaji, mutta uusluokiteltu itsenäiseksi kissaeläinlajiksi. Iriomotenkissa elää pienellä Iriomoten saarella, Japanissa.

Iriomotenkissa tuli julkisuuteen vasta vuonna 1965. Silloin sen kuvasi tieteelle japanilainen kirjailija ja luonnontutkija Yukio Togawa. Iriomotenkissa luokiteltiin aluksi omaksi Mayailurus-suvun lajikseen, välillä taas Prionailurus-sukuisen aasianmetsäkissan alalajiksi. Nykyisin sitä siis pidetään itsenäisenä kissaeläinlajina.
Aasianmetsäkissa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvassa aasianmetsäkissa Copyright muzina_shanghai


Televisiosta tuttu

Avaran luonnon dokumentissa Elämän mahti, 1.9.2013 TV1, esiteltiin iriomotenkissa. Dokumentissa todettiin, että iriomotenkissoja on jäljellä noin sata. Noin muuten kerrottiin siitä, kuinka iriomotenkissa on sopeutunut vesielämään, ja saalistaakin vedestä.
Lajin piirteitä

Iriomotenkissa näyttää tummempana erilaiselta kuin mantereen aasianmetsäkissat. Iriomotenkissan paino on 3 - 7 kg.

Naarailla ruumiin keskimääräinen pituus on 48 cm, hieman suurempien urosten pituus on 38 - 65 cm. Iriomotenkissa on siis samankokoinen kuin kesykissa, mutta sen häntä on tuuheampi ja lyhyempi kuin kesykissan.

Lajin kissojen turkki on tummanharmaa, ja siinä on tiheästi mustia pilkkuja, jotka muodostavat juovanauhoja.

Laji on pienen populaationsa vuoksi erittäin uhanalainen.
Iriomotenkissa
Iriomotenkissa

Veistos japanilaisessa hotellissa, Iriomoten saarella.
Jaguaari Kissaeläimet

Aasiankultakissa Tunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Tunturisuden sivut Afrikankultakissa Tunturisuden sivut Andienkissa Tunturisuden sivut Borneonkissa Tunturisuden sivut Borneonpuuleopardi Tunturisuden sivut Gepardi Tunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajit Tunturisuden sivut Hietakissa Tunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves) Tunturisuden sivut Ilves Tunturisuden sivut Iriomotenkissa Tunturisuden sivut Jaguaari Tunturisuden sivut Musta jaguaari Tunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut Kalastajakissa Tunturisuden sivut Kanadanilves Tunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves) Tunturisuden sivut Kiinanaavikkokissa Tunturisuden sivut Kodkod (yökissa) Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa) Tunturisuden sivut Kotikissa Tunturisuden sivut Leijona Tunturisuden sivut Leijonan alalajit Tunturisuden sivut Leijonan pentukuvia Tunturisuden sivut Valkoiset leijonat Tunturisuden sivut Aasianleijona Tunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajit Tunturisuden sivut Musta pantteri Tunturisuden sivut Litteäpääkissa Tunturisuden sivut Lumileopardi Tunturisuden sivut Manuli (arokissa) Tunturisuden sivut Manulikuvia Tunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa) Tunturisuden sivut Marmorikissa Tunturisuden sivut Mustajalkakissa Tunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa) Tunturisuden sivut Oselotti Tunturisuden sivut Pampasinkissa Tunturisuden sivut Pantanalinkissa Tunturisuden sivut Punailves Tunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa) Tunturisuden sivut Puuleopardi Tunturisuden sivut Puuma Tunturisuden sivut Ruostetäpläkissa Tunturisuden sivut Servaali Tunturisuden sivut Servaalikuvia Tunturisuden sivut Savannah Tunturisuden sivut Suokissa Tunturisuden sivut Tiikeri Tunturisuden sivut Tiikerin alalajit Tunturisuden sivut Valkoinen tiikeri Tunturisuden sivut Kultatiikeri Tunturisuden sivut Liikeri ja tiikoni Tunturisuden sivut Villikissa Tunturisuden sivut

Perustietoja: Kissaeläinten kehityshistoriaa Tunturisuden sivut Ominaisuuksia Tunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***