Menu
Kissaeläimet
Iriomote saari - Japani

Iriomote-saaren pinta-ala on hieman alle 300 neliökilometriä. Saarella on vain runsaat parituhatta asukasta, mutta siellä vierailee vuosittain satojatuhansia turisteja. Lentokenttää saarella ei ole ja asutusta infrastruktuureineen on vain rannikkokaistalla. Saaren sisäosia peittävät läpitunkemattomat mangrovemetsiköt. Saarella vallitsee subtrooppinen sademetsäilmasto.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Kentaro Ohno


90 % saaresta on subtrooppisen viidakon ja mangrovekasvien peitossa. 34 % on julistettu kansallispuistoksi, jossa asuu harvinainen iriomotenkissa.
IRIOMOTENKISSA (Prionailurus iriomotensis)

Iriomotenkissa on ollut aiemmin aasianmetsäkissan alalaji, mutta uusluokiteltu itsenäiseksi kissaeläinlajiksi. Iriomotenkissa elää pienellä Iriomoten saarella, Japanissa. Iriomotenkissa tuli julkisuuteen vasta vuonna 1965. Silloin sen kuvasi tieteelle japanilainen kirjailija ja luonnontutkija Yukio Togawa. Iriomotenkissa luokiteltiin aluksi omaksi Mayailurus-suvun lajikseen, välillä taas Prionailurus-sukuisen aasianmetsäkissan alalajiksi. Nykyisin sitä siis pidetään itsenäisenä kissaeläinlajina.

Iriomotenkissa näyttää tummempana erilaiselta kuin mantereen aasianmetsäkissat. Iriomotenkissan paino on 3 - 7 kg. Naarailla ruumiin keskimääräinen pituus on 48 cm, hieman suurempien urosten pituus on 38 - 65 cm. Iriomotenkissa on siis samankokoinen kuin kesykissa, mutta sen häntä on tuuheampi ja lyhyempi kuin kesykissan. Lajin kissojen turkki on tummanharmaa, ja siinä on tiheästi mustia pilkkuja, jotka muodostavat juovanauhoja.

Laji on pienen populaationsa vuoksi erittäin uhanalainen.

Avaran luonnon dokumentissa Elämän mahti, 1.9.2013 TV1, esiteltiin iriomotenkissa. Dokumentissa todettiin, että iriomotenkissoja on jäljellä noin sata. Noin muuten kerrottiin siitä, kuinka iriomotenkissa on sopeutunut vesielämään, ja saalistaakin vedestä.

Aasianmetsäkissa - kuvassa oikealla on aasianmetsäkissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvassa oikealla aasianmetsäkissa Copyright muzina_shanghai
Aasianmetsäkissa

Kiitos, jos jaat tätä iriomotenkissa-sivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

Iriomotenkissa
Iriomotenkissa

Veistos japanilaisessa hotellissa, Iriomoten saarella.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Kentaro Ohno
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***