Menu
Kissaeläimet
Kanada KANADANILVES (Lynx canadensis)

Ulkonäöltään kanadanilves muistuttaa ilvestä. Turkin perusväri on kellertävän ruskea taikka hopeanharmaa ja siinä voi olla etenkin kesällä punertavia vivahduksia. Kaikkialla turkissa on epäselviä tummia täpliä. Hopeanhohtoiset korvatupsut sekä samanvärinen poskiparta ja parta ovat hyvin tuuheat.

Kanadanilveksen paino on 5 - 17 kg. Urokset painavat keskimäärin enemmän kuin naaraat. Sen ruumiilla on pituutta 65 - 105 cm ja lyhyellä, mustakärkisellä hännällä 5 - 14 cm. Hartiakorkeus jää melkein aina alle 70 cm:n.

Pohjois-Amerikan ilvekset muistuttavat hyvin läheisesti Euroopassa ja Aasiassa asuvia serkkujaan. Niiden esi-isien arvellaan saapuneen mantereelle Koillis-Aasiasta jääkauden aikana, jolloin merenpinta oli matalampana ja Beringin salmen kohdalla oli kuivaa maata. Tulokkaat löysivät alueen, joka muistutti suuresti sitä, mistä ne olivat lähteneet. Näin ollen niitten oli helppoa jatkaa suunnilleen samanlaista elämää, kuin mitä ne olivat viettäneet lähtöalueillaan.

Tänäkin päivänä ilvekset molemmilla mantereilla ovat varsin samanlaisia. Yhtäläisyydet ovat niin ilmeisiä, että niitä on pidetty saman lajin alalajeina. Ne ovat kuitenkin eläneet jo tuhansia vuosia erillään toisistaan eivätkä kykene enää risteytymään. Niinpä ne erotetaankin omiksi lajeikseen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Eric Bégin
*Kuva ylhäällä vasemmalla Copyright © Keith Williams
*Kuva ylhäällä oikealla Copyright © juliana luz


Kiitos, jos jaat tätä kanadanilves-sivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

Kanadanilves
Kanadanilves
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Eric Bégin
Levinneisyys

Levinneisyys ja elinympäristöt

Kanadanilvestä esiintyy kautta Kanadan. Se elää myös Alaskassa ja eräissä Yhdysvaltojen pohjoisimmissa osavaltioissa, niitten kaikkein syrjäisimmissä osissa. Suuria ilvespopulaatioita on lisäksi Yhdysvaltojen Montanassa, Idahossa ja Washingtonin osavaltiossa. Kanadannilveksiä on vain vähän Utahissa, Minnesotassa ja New Englandissa. Coloradoon sitä on yritetty siirtää vuodesta 1999. Ensimmäiset luonnossa syntyneet pennut vahvistettiin 2003, ja sittemmin siellä on syntynyt useita pentueita.

Lajia pidetään uhanalaisena Yhdysvaltojen rajalla. Monenlaiset luonnonolot sopivat elinympäristöksi.

Kanadanilves

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Andre Vandal
Saalistamassa

Kanadanilvekset ovat yksikseen eläjiä ja viettävät ilvesten tapaan salaperäistä, näkymätöntä elämää. Ne liikkuvat saalistusmatkoillaan pääasiassa öisin, mutta myös päivällä ja illalla. Naaraat ja nuoret yksilöt voivat joskus metsästää ja ajaa jäniksiä yhdessä.

Paikka paikoin lumikenkäjänis on lähes ainoa kanadanilveksen saaliseläin. Ilveskannan suuruus noudattaa selvästi lumikenkäjäniksen lukumäärän kymmenen vuoden vaihtelun kaarta. Myös kaniinit ja muut pikkunisäkkäät, sekä kalat, linnut ja vaikkapa talven heikentämät hirvieläimet ovat saalistuksen kohteita. Vuoristossa ne pyydystävät villilampaita ja lumivuohia pudottautuen niiden niskaan kuin leopardit tai juoksemalla ne kiinni pikapyrähdyksellä.

Lisääntyminen

Aikuiset kanadanilvekset elelevät yksin ja karttavat lajitovereittensa seuraa muulloin, kuin lisääntymisaikana. Niiden reviirit ovat hyvin laajoja, eivätkä eläimet näinollen juuri koskaan törmää reviirillään lajitoveriin. Ilvekset parittelevat helmi-maaliskuussa.

Kantoaika on 8 - 10 viikkoa ja aikanaan syntyy 2 - 3 pentua, joiden paino on 200 grammaa. Uros ei osallistu pentujen hoitoon. Emo pitää pentuja kuivina ja turvassa ontossa puussa tai luolassa, missä se imettää niitä 4 - 5 kuukautta. Lihaa emo alkaa tuoda pennuille, kun niillä on ikää 1 kuukausi. Kanadanilves voi saavuttaa 15 vuoden iän.

Alalajit

Kanadanilveksellä ei ole alalajeja, vaikkakin Newfoundlandissa elävä kanadanilves usein mainitaan omana alalajinaan (Lynx canadensis subsolanus).

Elinvoimainen kanta

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan kanadanilveksen tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Kanadanilves
Kanadanilves
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Fotophilius
Kanadanilves
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Keith Williams
Kanadanilves
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jeremiah John McBride
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***