Menu
Kissaeläimet
Kissat katolla kuutamolla KISSA (Felis silvestris catus)

Kissarodut

Kissarotuja on vähemmän, kuin koirarotuja, ja niiden keskinäiset erot ovat paljon pienemmät. Koko, sekä turkin väri ja laatu ovat tärkeitä rotuominaisuuksia. Koska kissalla menneisyydessään on ollut merkitystä seuranpidon ohessa vain jyrsijöiden hävittäjänä, ei erilaisia käyttörotuja ole pyrittykään kehittämään. Kissojen kantakirja- ja siitostoimintakin on siten suppeampaa, kuin koirien. Vaikka nykyisin kaikenlainen toiminta näyttelyineen myös rotukissojen kohdalla on vilkasta.

Rotukissat jaetaan erilaisten ominaisuuksiensa, kuten turkin pituuden ja värin mukaisesti neljään eri kategoriaan. Näiden lisäksi on vielä muita kissoja, kuten kotikissa, joita ei ole hyväksytty näihin kategorioihin.

Norjalainen metsäkissa - kuvassa oikealla.

Vaikka norjalaisen metsäkissan alkuperä onkin tuntematon, rodun esi-isät olivat mahdollisesti pitkäkarvaiset turkkilaiset kissat, joita tuli Norjaan idästä viikinkikauppiaiden mukana n. 1000 jaa. Vuosisatojen ajan metsäkissoja käytettiin Skandinavian maatiloilla "työkissana". Vasta 1930-luvulla niitä alettiin pitää rotuna. Suunnitelmallinen kasvattaminen käynnistyi lopulta 1970-luvulla. Ensimmäiset norjalaiset metsäkissat tuotiin Suomeen vuonna 1979.

Norjalainen metsäkissa on luonteeltaan valpas ja vilkas. Leikkisyydestään huolimatta puolivillien esi-isien itsenäisyyskin on säilynyt. Kissa on ystävällinen ja seurallinen ja puolustaa innokkaasti reviiriään.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Kyknoord


Kiitos, jos jaat tätä kissarotu-sivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

Norjalainen metsäkissa
Bengali
Bengali

Rotu syntyi 1960-luvulla USA:ssa, yrityksessä risteyttää aasianmetsäkissasta (leopardikissa) ja kotikissasta villin näköinen, mutta luonteeltaan rauhallinen kissa. 1980-luvulla aloitettiin tiukka jalostusohjelma, jonka tavoitteena oli karsia rodun villit ominaisuudet ja varmistaa sen sopivuus kotikissaksi.
Ulkonäkö ja luonne

Bengali muistuttaa suuresti aasianmetsäkissaa. Luonteeltaan bengali on ystävällinen, hellä, valpas, utelias ja älykäs kissa, joka ei pelkää muita kissoja taikka eläimiä, eikä myöskään vettä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Nigel Goodman
Kategoria I (pitkäkarvat ja exotic)

Exotic (EXO) - Persialainen (PER)

Kategoria II (puolipitkäkarvat)

American Curl (ACL, ACS) - Maine coon (MCO) - Norjalainen metsäkissa (NFO) - Pyhä birma (SBI) - Ragdoll (RAG) - Siperiankissa (SIB) - Turkkilainen angora (TUA) - Turkkilainen van (TUV)
Kategoria III (lyhytkarva- ja somalikissat)

Abessinialainen (ABY) - Bengali (BEN) - Brittiläinen lyhytkarva (BRI) - Burma (BUR) - Burmilla (BML) - Cornish rex (CRX) - Cymric - Devon rex (DRX) - Don Sfinx - Egyptin mau (MAU) - Eurooppalainen (EUR) - German rex (GRX) - Japanin bobtail (JPT) - Korat (KOR) - Kurillien bobtail (KBS, KBL) - Manx (MAN) - Ocicat (OCI) - Sfinx (SPH) - Snowshoe (SNO) - Sokoke (SOK) - Somali (SOM) - Venäjänsininen (RUS)

Kategoria IV (itämaiset kissat)

Balineesi (BAL) - Itämainen lyhytkarva (OSH) - Itämainen pitkäkarva (OLH) - Peterbald - Seychellien lyhytkarva (SYS) - Seychellien pitkäkarva (SYL) - Siamilainen (SIA)
Ragdoll
Ragdoll

Ragdoll on Suomen suosituin kissarotu. Maailman suurikokoisin kesykissa, ragdoll, on suhteellisen uusi rotu. Kaliforniasta peräisin olevan rodun syntyhistoria on sekava. Ruskeanaamio mitted pyhä birma astutettiin valkoisen, pitkäkarvaisen maatiaiskissanaaraan kanssa. Niiden puolipitkäkarvaiset pennut astutettiin keskenään ja tuloksena olivat ensimmäiset ragdollit. Kasvattaja nimesi kissat ragdolleiksi (suom. räsynukke), koska niillä oli tapana mennä veltoiksi syliin otettaessa. Ragdollit ovat hyvin suosittuja USA:ssa. Suomeen ensimmäiset ragdollit tuotiin vuonna 1992 Saksasta.
Ulkonäkö ja luonne

Ragdoll on kookas kissa. Sen turkki ei pehmeän silkkisyytensä vuoksi takkuunnu yhtä helposti kuin monilla pitkäkarvoilla. Rauhallisen luonteensa vuoksi ragdollit ovat hyviä lemmikkejä. Luonnonystäviä ilahduttanee se, etteivät ne ole kiinnostuneita metsästyksestä. Sitä vastoin ne ovat valppaita, älykkäitä ja oppivaisia. Ragdollit rakastavat perhettään ja tulevat hyvin toimeen lasten kanssa. Ne ovat mielellään sylissä ja sietävät kanniskelua - aivan kuten räsynuket.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tom Poes / WJ van den Eijkhof
Sfinx
Sfinx

Nykyinen sfinx sai alkunsa vuonna 1966 Kanadan Torontossa, kun tavallinen mustavalkoinen kotikissa synnytti karvattoman urospennun. Rotu kehitettiin emosta ja pojasta. Sittemmin jalostuspohjaa on laajennettu käyttämällä devon rexejä. Ensimmäiset sfinxit tuotiin Suomeen vuonna 2000.
Ulkonäkö ja luonne

Sfinxit sopivat parhaiten sisäkissoiksi, koska karvattomina ne ovat kylmänarkoja ja kuumassa auringossa niiden nahka palaa helposti, varsinkin pigmentittömistä kohdista. Sfinx on vanttera kissa. Suuret sitruunan muotoiset silmät ovat hieman vinoasentoiset. Vilkkaat, leikkisät ja uteliaat sfinxit ovat erittäin ihmisrakkaita ja tulevat hyvin toimeen sekä lasten, että muiden eläinten kanssa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Colin Fahrion
Persialainen
Persialainen

Ainoa aito pitkäkarvakissa on persialainen. Rotu polveutuu luultavasti Turkin Ankaran alueelta kotoisin olevien angorakissojen ja Persiasta (nyk. Iran) lähtöisin olevien kissojen risteymistä. Väitetään, että ensimmäiset persialaiset saapuivat Italiaan ja Ranskaan jo 1500-luvulla. Rotu virallistettiin kuitenkin vasta 1800-luvun puolivälissä.
Ulkonäkö ja luonne

Persialaisen olemus on massiivinen ja voimakas. Persialaista itselleen harkitsevan täytyy ottaa huomioon se, että tämän pitkäkarvaisen kissan karvanlähtö on ympärivuotista, joten matot, vaatteet ja huonekalut saavat todennäköisesti osansa kissankarvoista. Upean persialaisen luonne on levollinen ja ystävällinen. Hiljaisena ja hellänä, vaikkakin hieman etäisenä, persialainen on oiva sisäkissa, vaikka se nauttii myös ulkoilusta. Persialainen suvaitsee muitakin kissoja kodissaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright CaroKattie
KOTIKISSA - TIETOA JA TARINOITA
Kotikissa Kaikkea kissoista: Kissa ja ihminenTunturisuden sivut Kotikissan historiaTunturisuden sivut Kotikissan ominaisuudetTunturisuden sivut Mustan kissan magiaa - noitia ja luutiakinTunturisuden sivut Kissatyypit kollista kisuliin ja kujakatista mummonmirriinTunturisuden sivut Myytit ja legendatTunturisuden sivut KissalinkitTunturisuden sivut Rescue - kodittomat kissat etsivät kotiaTunturisuden sivut Pieni kissasanasto ja sananlaskutTunturisuden sivut KissataideTunturisuden sivut Kissarotuja: Rotukissat 1 - norjalainen metsäkissa - bengali - ragdoll - sfinx - persialainenTunturisuden sivut Rotukissat 2 - tonkineesi - siamilainen - pyhä birma - maine coonTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut AsheraTunturisuden sivut BengaliTunturisuden sivut ToygerTunturisuden sivut Villit serkut: VillikissaTunturisuden sivut Skotlannin villikissaTunturisuden sivut
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***