Menu
Kissaeläimet
Kissat katolla kuutamolla KISSA (Felis silvestris catus)

Kissarodut

Kissarotuja on vähemmän, kuin koirarotuja, ja niiden keskinäiset erot ovat paljon pienemmät. Koko, sekä turkin väri ja laatu ovat tärkeitä rotuominaisuuksia. Koska kissalla menneisyydessään on ollut merkitystä seuranpidon ohessa vain jyrsijöiden hävittäjänä, ei erilaisia käyttörotuja ole pyrittykään kehittämään. Kissojen kantakirja- ja siitostoimintakin on siten suppeampaa, kuin koirien. Vaikka nykyisin kaikenlainen toiminta näyttelyineen myös rotukissojen kohdalla on vilkasta.

Rotukissat jaetaan erilaisten ominaisuuksiensa, kuten turkin pituuden ja värin mukaisesti neljään eri kategoriaan. Näiden lisäksi on vielä muita kissoja, kuten kotikissa, joita ei ole hyväksytty näihin kategorioihin.
Norjalainen metsäkissa

Norjalainen metsäkissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Kyknoord
Norjalainen metsäkissa

Vaikka norjalaisen metsäkissan alkuperä onkin tuntematon, rodun esi-isät olivat mahdollisesti pitkäkarvaiset turkkilaiset kissat, joita tuli Norjaan idästä viikinkikauppiaiden mukana n. 1000 jaa. Vuosisatojen ajan metsäkissoja käytettiin Skandinavian maatiloilla "työkissana". Vasta 1930-luvulla niitä alettiin pitää rotuna. Suunnitelmallinen kasvattaminen käynnistyi lopulta 1970-luvulla. Ensimmäiset norjalaiset metsäkissat tuotiin Suomeen vuonna 1979.

Norjalainen metsäkissa on luonteeltaan valpas ja vilkas. Leikkisyydestään huolimatta puolivillien esi-isien itsenäisyyskin on säilynyt. Kissa on ystävällinen ja seurallinen ja puolustaa innokkaasti reviiriään.
Kategoria I (pitkäkarvat ja exotic)

Exotic (EXO) - Persialainen (PER)

Kategoria II (puolipitkäkarvat)

American Curl (ACL, ACS) - Maine coon (MCO) - Norjalainen metsäkissa (NFO) - Pyhä birma (SBI) - Ragdoll (RAG) - Siperiankissa (SIB) - Turkkilainen angora (TUA) - Turkkilainen van (TUV)
Kategoria III (lyhytkarva- ja somalikissat)

Abessinialainen (ABY) - Bengali (BEN) - Brittiläinen lyhytkarva (BRI) - Burma (BUR) - Burmilla (BML) - Cornish rex (CRX) - Cymric - Devon rex (DRX) - Don Sfinx - Egyptin mau (MAU) - Eurooppalainen (EUR) - German rex (GRX) - Japanin bobtail (JPT) - Korat (KOR) - Kurillien bobtail (KBS, KBL) - Manx (MAN) - Ocicat (OCI) - Sfinx (SPH) - Snowshoe (SNO) - Sokoke (SOK) - Somali (SOM) - Venäjänsininen (RUS)

Kategoria IV (itämaiset kissat)

Balineesi (BAL) - Itämainen lyhytkarva (OSH) - Itämainen pitkäkarva (OLH) - Peterbald - Seychellien lyhytkarva (SYS) - Seychellien pitkäkarva (SYL) - Siamilainen (SIA)
Bengali
Bengali

Rotu syntyi 1960-luvulla USA:ssa, yrityksessä risteyttää aasianmetsäkissasta (leopardikissa) ja kotikissasta villin näköinen, mutta luonteeltaan rauhallinen kissa. 1980-luvulla aloitettiin tiukka jalostusohjelma, jonka tavoitteena oli karsia rodun villit ominaisuudet ja varmistaa sen sopivuus kotikissaksi.
Ulkonäkö ja luonne

Bengali muistuttaa suuresti aasianmetsäkissaa. Luonteeltaan bengali on ystävällinen, hellä, valpas, utelias ja älykäs kissa, joka ei pelkää muita kissoja taikka eläimiä, eikä myöskään vettä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Nigel Goodman
Ragdoll
Ragdoll

Ragdoll on Suomen suosituin kissarotu. Maailman suurikokoisin kesykissa, ragdoll, on suhteellisen uusi rotu. Kaliforniasta peräisin olevan rodun syntyhistoria on sekava. Ruskeanaamio mitted pyhä birma astutettiin valkoisen, pitkäkarvaisen maatiaiskissanaaraan kanssa. Niiden puolipitkäkarvaiset pennut astutettiin keskenään ja tuloksena olivat ensimmäiset ragdollit. Kasvattaja nimesi kissat ragdolleiksi (suom. räsynukke), koska niillä oli tapana mennä veltoiksi syliin otettaessa. Ragdollit ovat hyvin suosittuja USA:ssa. Suomeen ensimmäiset ragdollit tuotiin vuonna 1992 Saksasta.
Ulkonäkö ja luonne

Ragdoll on kookas kissa. Sen turkki ei pehmeän silkkisyytensä vuoksi takkuunnu yhtä helposti kuin monilla pitkäkarvoilla. Rauhallisen luonteensa vuoksi ragdollit ovat hyviä lemmikkejä. Luonnonystäviä ilahduttanee se, etteivät ne ole kiinnostuneita metsästyksestä. Sitä vastoin ne ovat valppaita, älykkäitä ja oppivaisia. Ragdollit rakastavat perhettään ja tulevat hyvin toimeen lasten kanssa. Ne ovat mielellään sylissä ja sietävät kanniskelua - aivan kuten räsynuket.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tom Poes / WJ van den Eijkhof
Sfinx
Sfinx

Nykyinen sfinx sai alkunsa vuonna 1966 Kanadan Torontossa, kun tavallinen mustavalkoinen kotikissa synnytti karvattoman urospennun. Rotu kehitettiin emosta ja pojasta. Sittemmin jalostuspohjaa on laajennettu käyttämällä devon rexejä. Ensimmäiset sfinxit tuotiin Suomeen vuonna 2000.
Ulkonäkö ja luonne

Sfinxit sopivat parhaiten sisäkissoiksi, koska karvattomina ne ovat kylmänarkoja ja kuumassa auringossa niiden nahka palaa helposti, varsinkin pigmentittömistä kohdista. Sfinx on vanttera kissa. Suuret sitruunan muotoiset silmät ovat hieman vinoasentoiset. Vilkkaat, leikkisät ja uteliaat sfinxit ovat erittäin ihmisrakkaita ja tulevat hyvin toimeen sekä lasten, että muiden eläinten kanssa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Colin Fahrion
Persialainen
Persialainen

Ainoa aito pitkäkarvakissa on persialainen. Rotu polveutuu luultavasti Turkin Ankaran alueelta kotoisin olevien angorakissojen ja Persiasta (nyk. Iran) lähtöisin olevien kissojen risteymistä. Väitetään, että ensimmäiset persialaiset saapuivat Italiaan ja Ranskaan jo 1500-luvulla. Rotu virallistettiin kuitenkin vasta 1800-luvun puolivälissä.
Ulkonäkö ja luonne

Persialaisen olemus on massiivinen ja voimakas. Persialaista itselleen harkitsevan täytyy ottaa huomioon se, että tämän pitkäkarvaisen kissan karvanlähtö on ympärivuotista, joten matot, vaatteet ja huonekalut saavat todennäköisesti osansa kissankarvoista. Upean persialaisen luonne on levollinen ja ystävällinen. Hiljaisena ja hellänä, vaikkakin hieman etäisenä, persialainen on oiva sisäkissa, vaikka se nauttii myös ulkoilusta. Persialainen suvaitsee muitakin kissoja kodissaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright CaroKattie
Kotikissa Kotikissa

Kissa ja ihminen Tunturisuden sivut Kotikissan historia Tunturisuden sivut Kotikissan ominaisuudet Tunturisuden sivut Mustan kissan magiaa - noitia ja luutiakin Tunturisuden sivut Kissatyypit kollista kisuliin ja kujakatista mummonmirriin Tunturisuden sivut Myytit ja legendat Tunturisuden sivut Kissalinkit Tunturisuden sivut Pieni kissasanasto ja sananlaskut Tunturisuden sivut Rescue - kodittomat kissat etsivät kotia Tunturisuden sivut Rotukissat 1 - norjalainen metsäkissa - bengali - ragdoll - sfinx - persialainen Tunturisuden sivut Rotukissat 2 - tonkineesi - siamilainen - pyhä birma - maine coon Tunturisuden sivut Suomen kissataide Tunturisuden sivut Maailman kissataide Tunturisuden sivut

Villit serkut: Villikissa Tunturisuden sivut Skotlannin villikissa Tunturisuden sivut

Eksoottiset kissat: Savannah Tunturisuden sivut Ashera Tunturisuden sivut Bengali Tunturisuden sivut Toyger Tunturisuden sivut
Jaguaari Kissaeläimet

Aasiankultakissa Tunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Tunturisuden sivut Afrikankultakissa Tunturisuden sivut Andienkissa Tunturisuden sivut Borneonkissa Tunturisuden sivut Borneonpuuleopardi Tunturisuden sivut Gepardi Tunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajit Tunturisuden sivut Hietakissa Tunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves) Tunturisuden sivut Ilves Tunturisuden sivut Iriomotenkissa Tunturisuden sivut Jaguaari Tunturisuden sivut Musta jaguaari Tunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut Kalastajakissa Tunturisuden sivut Kanadanilves Tunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves) Tunturisuden sivut Kiinanaavikkokissa Tunturisuden sivut Kodkod (yökissa) Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa) Tunturisuden sivut Kotikissa Tunturisuden sivut Leijona Tunturisuden sivut Leijonan alalajit Tunturisuden sivut Leijonan pentukuvia Tunturisuden sivut Valkoiset leijonat Tunturisuden sivut Aasianleijona Tunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajit Tunturisuden sivut Musta pantteri Tunturisuden sivut Litteäpääkissa Tunturisuden sivut Lumileopardi Tunturisuden sivut Manuli (arokissa) Tunturisuden sivut Manulikuvia Tunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa) Tunturisuden sivut Marmorikissa Tunturisuden sivut Mustajalkakissa Tunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa) Tunturisuden sivut Oselotti Tunturisuden sivut Pampasinkissa Tunturisuden sivut Pantanalinkissa Tunturisuden sivut Punailves Tunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa) Tunturisuden sivut Puuleopardi Tunturisuden sivut Puuma Tunturisuden sivut Ruostetäpläkissa Tunturisuden sivut Servaali Tunturisuden sivut Servaalikuvia Tunturisuden sivut Savannah Tunturisuden sivut Suokissa Tunturisuden sivut Tiikeri Tunturisuden sivut Tiikerin alalajit Tunturisuden sivut Valkoinen tiikeri Tunturisuden sivut Kultatiikeri Tunturisuden sivut Liikeri ja tiikoni Tunturisuden sivut Villikissa Tunturisuden sivut

Perustietoja: Kissaeläinten kehityshistoriaa Tunturisuden sivut Ominaisuuksia Tunturisuden sivut Luusto ja aistit Tunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***