Menu
Kissaeläimet
Kissat katolla kuutamolla KISSA (Felis silvestris catus)

Tonkineesi

Tonkineesi kehitettiin 1950-luvulla USA:ssa siamilaisesta ja burmasta, ja siinä näkyy edelleen molempien esivanhempien fyysisiä ominaisuuksia. Tonkineesilla on siamilaisen naamakuvio, mutta sen vartalo on linjoiltaan pehmeämpi ja sen luonne on hiljaisempi.

Tonkineesi on perinyt itämaisilta esivanhemmiltaan vilkkautensa, uteliaisuutensa ja ystävällisyytensä mutta ei niiden äänekkään vaativaa persoonallisuutta.
Tonkineesi ja siamilainen

Kuvassa vasemmalla tonkineesi - oikealla siamilainen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright julicath/Cath (On- Off ;-))
Siamilainen

Erikoisen näköinen siamilainen on maailman helpoimmin tunnistettavia kissarotuja. Se syntyi yli 500 vuotta sitten Aasiassa, missä tällä sekä kuninkaallisten että munkkien arvostamalla kissalla oli erikoisasema Siamin (nyk. Thaimaa) kuninkaallisten temppeleiden vartijana. Ensimmäinen siitospari tuotiin Britanniaan 1800-luvun lopulla. Rodun suosion huippu oli 1950-luvulla.

Tarmokkaat, vilkkaat ja leikkisät siamilaiset ovat älykkäitä, helliä ja huomionhaluisia, mutta ne voivat olla myös mustasukkaisia omistajastaan. Lemmikkeinä ne viihtyvät parhaiten, jos niitä on kaksi tai useampia.
Pyhä birma
Pyhä birma

Rotu sai alkunsa 1920-luvun Ranskassa. Vaikka pyhä birma onkin kaunis puolipitkäkarva, sen suosio kasvoi hitaasti USA:ssa ja Britanniassa, missä se hyväksyttiin vasta 1960-luvun lopulla. Suomeen ensimmäinen pyhä birma tuli vuonna 1970. Legendojen mukaan rodun esi-isät ovat lähtöisin Burman (nyk. Myanmar) temppeleistä. Tosiasiassa alkuperä on tuntematon.
Ulkonäkö ja luonne

Pyhän birman keskikokoista vartaloa kantavat lyhyet ja vahvat jalat. Silmät ovat hieman soikeat ja syvänsiniset. Pyhät birmat ovat ylpeitä, älykkäitä ja uteliaita. Ne rakastavat ihmisiä ja ovat hyvin sosiaalisia. Ne ovat myös ystävällisiä ja herkkävaistoisia kissoja, jotka tottuvat nopeasti uuteen ympäristöön - mutta eivät viihdy pitkiä aikoja yksin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Gianluca Neri
Maine coon
Maine coon

Maine coon on yksi Pohjois-Amerikan vanhimpia luonnonrotuja ja on tunnettu aitona muunnoksena jo yli 100 vuoden ajan. Rotu sai alkunsa Mainen osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Rotunimessä coon liittyy siihen, että rodun uskottiin saaneen alkunsa pesukarhun (engl. racoon) ja kissan risteytyksestä - vaikka asia onkin biologisesti mahdoton. Todennäköisin selitys on se, että rotu syntyi paikallisten kesykissojen ja rannikkokaupungeissa vierailleiden merimiesten mukana tulleiden pitkäkarvaisten kissojen risteytyksenä.
Ulkonäkö ja luonne

Komea, roteva, suuri kissa. Silmät suuret ja hieman vinomuotoiset. Turkki on tuuhea ja pehmeästi laskeutuva. Vaikka maine coonit ovat suuria, ne ovat lempeitä ja ystävällisiä. Ne ovat myös viehättäviä ja hämmästyttävän kekseliäitä, ja niitä pidetään oivallisina lemmikkeinä. Maine coonit kehittyvät hitaasti ja aikuistuvat vasta nelivuotiaina.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jorbasa / Barbara
Kotikissa Kotikissa

Kissa ja ihminen Tunturisuden sivut Kotikissan historia Tunturisuden sivut Kotikissan ominaisuudet Tunturisuden sivut Mustan kissan magiaa - noitia ja luutiakin Tunturisuden sivut Kissatyypit kollista kisuliin ja kujakatista mummonmirriin Tunturisuden sivut Myytit ja legendat Tunturisuden sivut Kissalinkit Tunturisuden sivut Pieni kissasanasto ja sananlaskut Tunturisuden sivut Rescue - kodittomat kissat etsivät kotia Tunturisuden sivut Rotukissat 1 - norjalainen metsäkissa - bengali - ragdoll - sfinx - persialainen Tunturisuden sivut Rotukissat 2 - tonkineesi - siamilainen - pyhä birma - maine coon Tunturisuden sivut Suomen kissataide Tunturisuden sivut Maailman kissataide Tunturisuden sivut

Villit serkut: Villikissa Tunturisuden sivut Skotlannin villikissa Tunturisuden sivut

Eksoottiset kissat: Savannah Tunturisuden sivut Ashera Tunturisuden sivut Bengali Tunturisuden sivut Toyger Tunturisuden sivut
Jaguaari Kissaeläimet

Aasiankultakissa Tunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Tunturisuden sivut Afrikankultakissa Tunturisuden sivut Andienkissa Tunturisuden sivut Borneonkissa Tunturisuden sivut Borneonpuuleopardi Tunturisuden sivut Gepardi Tunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajit Tunturisuden sivut Hietakissa Tunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves) Tunturisuden sivut Ilves Tunturisuden sivut Iriomotenkissa Tunturisuden sivut Jaguaari Tunturisuden sivut Musta jaguaari Tunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut Kalastajakissa Tunturisuden sivut Kanadanilves Tunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves) Tunturisuden sivut Kiinanaavikkokissa Tunturisuden sivut Kodkod (yökissa) Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa) Tunturisuden sivut Kotikissa Tunturisuden sivut Leijona Tunturisuden sivut Leijonan alalajit Tunturisuden sivut Leijonan pentukuvia Tunturisuden sivut Valkoiset leijonat Tunturisuden sivut Aasianleijona Tunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajit Tunturisuden sivut Musta pantteri Tunturisuden sivut Litteäpääkissa Tunturisuden sivut Lumileopardi Tunturisuden sivut Manuli (arokissa) Tunturisuden sivut Manulikuvia Tunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa) Tunturisuden sivut Marmorikissa Tunturisuden sivut Mustajalkakissa Tunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa) Tunturisuden sivut Oselotti Tunturisuden sivut Pampasinkissa Tunturisuden sivut Pantanalinkissa Tunturisuden sivut Punailves Tunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa) Tunturisuden sivut Puuleopardi Tunturisuden sivut Puuma Tunturisuden sivut Ruostetäpläkissa Tunturisuden sivut Servaali Tunturisuden sivut Servaalikuvia Tunturisuden sivut Savannah Tunturisuden sivut Suokissa Tunturisuden sivut Tiikeri Tunturisuden sivut Tiikerin alalajit Tunturisuden sivut Valkoinen tiikeri Tunturisuden sivut Kultatiikeri Tunturisuden sivut Liikeri ja tiikoni Tunturisuden sivut Villikissa Tunturisuden sivut

Perustietoja: Kissaeläinten kehityshistoriaa Tunturisuden sivut Ominaisuuksia Tunturisuden sivut Luusto ja aistit Tunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***