Menu
Kissaeläimet
Leopardi

ILVES - KARAKALI - LEOPARDI - LEIJONA

Videolla alussa istuva ilves uikkailee - sitten karakali päästelee aika hurjia, kähiseviä ääniä - ja kolmantena leopardi rytmikkäästi ähkien murahtelee. Videon lopussa leijona haukottelee äänekkäästi.
Ilves

Ilves.
GEPARDI

Ylemmässä videossa aikuinen gepardi uikahtelee. Alemmalla videolla gepardin pennut päästelevät hyvin korkeita ääniä - kuin pikkulinnun ääniä.

Gepardi on hiljainen elelijä ja se ääntelee vain vähän. Vähäiseen ääntelyyn kuuluu siritystä, haukahtelevia kutsuja, murahteluja ja kehräämistä.

PUNAILVES

Punailvesten äänivalikoimaan kuuluvat murinat, kähähdykset ja sihinät. Punailveksen äänekästä huutoa verrataan naisen kähisevään kirkaisuun.
JAGUAARI

Jaguaari urisee ja kuin kehräilee matalasti, muristen ja haukahtaenkin välillä.
Jaguaari
OSELOTTI

Kiimainen oselotti kutsuu tällaisella äänellä urosta.
KALASTAJAKISSA

Kalastajakissa hieman kuin haukkuu nopeasti koiran tapaan.
LUMILEOPARDI

Lumileopardi mouruaa ja mourahtelee.
Lumileopardi
TIIKERI

Tiikerin karjunta on hyvin kumeaa ja kantavaa ja se ikäänkuin naukuu murisemalla ja "juttelee". Karjuessaan tiikeri viestittää kaikille omaa voimaansa ja reviirinsä hallintaa - ja iloaan, saatuaan vaikkapa saalista. Karjumalla tiikerit myös kiinnittävät toisen sukupuolen mielenkiinnon itseensä. Kiimaisen naaraan karjunta tietää urokselle kutsuna sitä, että naaras on valmis parittelemaan.

Tiikerin äänivalikoimaan kuuluvat erilaiset varoitus-, kutsu- ja paritteluäänet. Erityisesti tiikerit ovat äänekkäimmillään silloin, kun ne ovat yhdessä parittelukumppaninsa - taikka pentujen kanssa. Isotkin kissat kehräävät joskus pikkumirrien tapaan - niin tekee myös tiikeri herkkinä ja onnellisina hetkinään.


Tiikeri
Tiikeri
LEIJONA

Karjunta

Molemmat sukupuolet "karjuvat" sekä toista sukupuolta miellyttääkseen, että varoittaakseen muita saalistajia läsnäolostaan. Leijonan karjuntaa pidetään pelottavimpana kaikista villieläinten aikaansaamista äänistä ja sopivissa olosuhteissa se kuuluu jopa 8 - 9 kilometrin päähän. Leijona lienee kaikkein äänekkäin maaeläin. Useimmiten sen karjunta kumisee savannilla illalla yön lähestyessä - sillä tavalla karjuen tulee kaikille selväksi se, kuka hallitsee tätä reviiriä. Leijonat karjuvat myös saatuaan saaliin nurin taikka syötyään.

Karjuntakin on ominaisuus, joka erottaa toisistaan suuret Panthera-suvun kissat ja pienet Felis-kissat. Suuret kissat karjuvat mutta eivät kehrää, pienet taas kehräävät mutta eivät karju. Isojen kissojen karjumiskyky perustuu siihen, että niiden kieliluu ei ole luutunut, vaan koostuu joustavasta, liikkumiskykyisestä rustosta.
Leijonauros
Kissat äänessä - Big Cat Sounds

Kooste kissaeläinten ääniä, joskus hurjia ja pelottavia, joskus ystävällisiä, joskus hassujakin. Oselotti (Ocelot) kähisee ja kärisee hello - hietakissa (Sand Cat) kuin sylkäisee ja puhaltaa - puuma (Cougar) mouruaa ja kehrää - punailves (Bobcat) vislailee ja jurisee - leijona (Lion) jurisee ja karjuu, äksyilee ja murisee - servaali (Serval) naukuu, sihisee ja uikkaa - tiikeri (Tiger) murmeltelee ja kähisee hello.
Maailman voimakkaimmalla äänellä kehräävä kissa

Kukapa ei tunnistaisi kissan tuttua ja kodikasta, usein hieman surumielistä naukumista, heti kun sen kuulee.

Naukumisen lisäksi kissan äänivalikoimaan kuuluu kirjo mitä erilaisimpia ääniä aina kulloisenkin tilanteen ja tunnetilan mukaan. Kissat voivat naukumisen lisäksi mouruta, murista ja surista, kähistä ja sihahdella ja purnuttaa ja kurnuttaakin.

Kissan naukuminen ja mouruaminen voi olla yllättävän voimakasta ja kantaa etenkin yöaikana hyvinkin kauas. Se voi myös jatkua joskus hyvinkin pitkään.

Luonnollisestikin kissat myös kehräävät. Kehräävä kissa on tyytyväinen ja onnellinen, etenkin torkkuessaan. Kissa voi kehrätä myös vaativasti, jolloin se vaatii osakseen jotakin huomiota, kuten paijausta tai ruokaa. Kehrääminen on myös osa kissaemon ja sen pentujen välistä seurustelua.

Nykytieteen mukaan kehrääminen värähtelyineen parantaa ja kehittää kissan luustoa ja koko kehoa.
Kissa naukuu ja purisee
Tiikerityttö
Kotikissa Kotikissa

Kissa ja ihminen Tunturisuden sivut Kotikissan historia Tunturisuden sivut Kotikissan ominaisuudet Tunturisuden sivut Mustan kissan magiaa - noitia ja luutiakin Tunturisuden sivut Kissatyypit kollista kisuliin ja kujakatista mummonmirriin Tunturisuden sivut Myytit ja legendat Tunturisuden sivut Kissalinkit Tunturisuden sivut Pieni kissasanasto ja sananlaskut Tunturisuden sivut Rescue - kodittomat kissat etsivät kotia Tunturisuden sivut Rotukissat 1 - norjalainen metsäkissa - bengali - ragdoll - sfinx - persialainen Tunturisuden sivut Rotukissat 2 - tonkineesi - siamilainen - pyhä birma - maine coon Tunturisuden sivut deviantART kissagalleria Tunturisuden sivut Kissataide Tunturisuden sivut

Villit serkut: Villikissa Tunturisuden sivut Skotlannin villikissa Tunturisuden sivut

Eksoottiset kissat: Savannah Tunturisuden sivut Ashera Tunturisuden sivut Bengali Tunturisuden sivut Toyger Tunturisuden sivut
Jaguaari Kissaeläimet

Aasiankultakissa Tunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Tunturisuden sivut Afrikankultakissa Tunturisuden sivut Andienkissa Tunturisuden sivut Borneonkissa Tunturisuden sivut Borneonpuuleopardi Tunturisuden sivut Gepardi Tunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajit Tunturisuden sivut Hietakissa Tunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves) Tunturisuden sivut Ilves Tunturisuden sivut Iriomotenkissa Tunturisuden sivut Jaguaari Tunturisuden sivut Musta jaguaari Tunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut Kalastajakissa Tunturisuden sivut Kanadanilves Tunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves) Tunturisuden sivut Kiinanaavikkokissa Tunturisuden sivut Kodkod (yökissa) Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa) Tunturisuden sivut Kotikissa Tunturisuden sivut Leijona Tunturisuden sivut Leijonan alalajit Tunturisuden sivut Leijonan pentukuvia Tunturisuden sivut Valkoiset leijonat Tunturisuden sivut Aasianleijona Tunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajit Tunturisuden sivut Musta pantteri Tunturisuden sivut Litteäpääkissa Tunturisuden sivut Lumileopardi Tunturisuden sivut Manuli (arokissa) Tunturisuden sivut Manulikuvia Tunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa) Tunturisuden sivut Marmorikissa Tunturisuden sivut Mustajalkakissa Tunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa) Tunturisuden sivut Oselotti Tunturisuden sivut Pampasinkissa Tunturisuden sivut Pantanalinkissa Tunturisuden sivut Punailves Tunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa) Tunturisuden sivut Puuleopardi Tunturisuden sivut Puuma Tunturisuden sivut Ruostetäpläkissa Tunturisuden sivut Servaali Tunturisuden sivut Servaalikuvia Tunturisuden sivut Savannah Tunturisuden sivut Suokissa Tunturisuden sivut Tiikeri Tunturisuden sivut Tiikerin alalajit Tunturisuden sivut Valkoinen tiikeri Tunturisuden sivut Kultatiikeri Tunturisuden sivut Liikeri ja tiikoni Tunturisuden sivut Villikissa Tunturisuden sivut

Perustietoja: Kissaeläinten kehityshistoriaa Tunturisuden sivut Ominaisuuksia Tunturisuden sivut Luusto ja aistit Tunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***